black.joanna 24.08.10, 21:28 Wando czy Ty masz może galerię swoich kwiatów? Jak czytam wątki o falkach i innych Twoich kwiatach, to aż chciałabym je zobaczyć i może zarazić się jakimś nowym gatunkiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Do Wandy 25.08.10, 10:47 Jest troche fotek moich storczykow na fotoforum gazety. Fotograf ze mnie kiepski, ale cos tam widac. fotoforum.gazeta.pl/5,2,wanda43.html Mam tez swoj watek jako Wanda na www.forumogrodnicze.info w sekcji storczykow. Co prawda dawno tam nic nie zamieszczalam, ale fotek troche jest. Mam tez sporo innych roslin. Lubie miec malpi gaj w chalupie. :) Mam na zbyciu banana Musa i mloda hoye, jesli mieszkasz gdzies w poblizu Wawy, to nie bylo by problemu z przekazaniem. Niedlugo bede rozsadzać Dendrobium nobile biale /storczyk, ale calkiem inny gatunek/, wiec tez beda sadzonki. Odpowiedz Link
yoma Re: Do Wandy 25.08.10, 12:08 Zastrzygłam uszami, ale nie chcę banana! Wando, zrób coś dla mnie, choćbym cię błagała, nie dawaj mi banana :) Odpowiedz Link
wanda43 Re: Do Wandy 25.08.10, 12:33 Zrobilam im fotki przed chwilą. Do oddania albo na wymiane ten mniejszy. Ma kupe mlodych odrostow. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2394212,2,1,2508-sadzonki-001.html Wrzucilam tez fotke hoi i ananaska. Odpowiedz Link
yoma Re: Do Wandy 25.08.10, 13:00 Ładny, skubany... Dlatego, że to wyrasta na wielkie bydlę, a i tak z przerażeniem myślę o zimie :) Odpowiedz Link
wanda43 Re: Do Wandy 25.08.10, 13:05 On jest z tych karlowatych, ale ze 2 m moze za jakies 4 lata wyrosnąc. Zima fakt, ciezka dla niego, bo potrzebuje duzo swiatla. Mnie jakos przetrwal bez problemu, choc go nie doswietlalam. Odpowiedz Link
yoma Re: Do Wandy 25.08.10, 13:30 Mnie zima przeraża z powodu, że jak cały ten małpi gaj trzeba będzie przeprowadzić z ogrodu i balkonu do domu, to się nie pomieści. I tak to, co da radę, pojedzie do chłodni :) Ale niech ja tylko dom z oranżerią wybuduję... Odpowiedz Link
black.joanna Re: Do Wandy 25.08.10, 19:58 Niestety jestem z Małopolski, a ślinka pociekła... Już szukam Twoich zdjęć, dziękuję za odzew :-) Odpowiedz Link
black.joanna Re: Do Wandy 25.08.10, 21:44 Twój wątek na tym drugim forum mnie wciągnął totalnie. Dziękuję :-) Odpowiedz Link
zielona28 Re: Do Wandy 28.08.10, 22:02 Podobają mi się storczyki ale tylko oglądane w kwiaciarni lub na zdjęciach, ponieważ sama nie podjęłabym się ich hodowli ze względu na brak warunków.Patrzę tak na Twoje fotki i nie mogę oczu oderwać.Są śliczne! Fotki tego,,maleństwa ''rozłożonego na kanapie również.Też mam takie,Ninkę- tylko z trochę dłuższymi kudełkami(obecnie spotykanymi w najmniej oczekiwanych miejscach). Odpowiedz Link
wanda43 Re: Do Wandy 29.08.10, 10:27 Wbrew opiniom storczyki nie sa wcale klopotliwe w hodowaniu, szczegolnie Phalaenopsis. W kwiaciarniach sa ich hybrydy dostosowane do warunkow domowych. Jest ich wiele, wiele odmian w najrozniejszych kolorach. Są duże, których pędy kwiatowe wyrastaja do 1 m, a sa i miniaturki, niewielkie, ale tez slicznie kwitnące. Jedyne i najwazniejsze w ich uprawie, to nie zalewac. Odpowiedz Link
otterly Re: Do Wandy 04.09.10, 16:09 Wando, Twoje storczykowe okno zaparło mi dech w piersiach:) Takie okno to moje marzenie. Jak tylko dorobię się swojego mieszkania, będę je wybierała tak, żeby miało duży wschodni parapet:) Odpowiedz Link
wanda43 Re: Do Wandy 04.09.10, 17:05 Dom ma takie usytuowanie i kszałt, ze wszystkie okna mam na poludniowy zachod, loggie tez.. Latem, po 14 musze opuszczac rolety. Ale za to bardzo dlugo mam widno. :) Odpowiedz Link