Dodaj do ulubionych

storczyk farbowany i jak go odfarbować

05.04.13, 09:50
dzien dobry, dostalam storczyka, jest wsciekle plastikowo różowo-amarantowy. Nie sadze by byl to kolor naturalny. Kwiat piekny ale wyglada jak plastikowy. Czy po opadnieciu kwiatkow jest szansa ze kolejne beda juz nie w tak durnym kolorze? Ewentualnie jak mu w tym "oczyszczaniu" pomoc?
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 05.04.13, 11:51
      W następnym kwitnieniu na nowym pędzie wróci do swojego naturalnego kwitnienia, przeważnie białego. Być może, jeśli przekwitnie i wypuści pędy boczne od tego farbowanego, normalnie pielęgnowany i zasilany zakwitnie juz normalnie.
      • 5th_element Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 06.04.13, 11:05
        dziekuje za slowa otuchy. poczytam jeszcze o pielegnacji storczykow, bo to moj pierwszy :)

• wanda43 Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 06.04.13, 15:33
          Gdzies tam powinnas znaleźć moje posty o pielęgnacji storczykow, glownie Phalaenopsis. W porywach mialam ich coś ok. 70 sztuk, więc co nieco na ich temat wiem. Podstawa, to nie zalać. Przesuszenie nie zaszkodzi, zalanie zabija :)
          • jaga_22 Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 07.04.13, 13:47
            Też zostałam uszczęśliwiona ,ale niebieskim storczykiem.
            Jest u mnie 2 tyg. i widać ,że z przodu kwiatki już jaśnieją.
            imageshack.us/photo/my-images/836/dsc01851aq.jpg/
            • 5th_element Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 10.04.13, 11:22
              heee heee, troche cmentarny kolorek - apropąsik kwiatkow cmentarnych , to u Was tez nastala ta oblesna moda na plastikowe kwiaty na cmentarzach? ... w Szczecinie cmentarz w czasie przedłuzonej zimy wyglada tak: fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ge/cg/vecv/kdrpG2qwGMEa1lhpWX.jpg
              • wanda43 Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 10.04.13, 15:52
                Niestety, tak jest wszędzie, biznes cmentarny, podobnie jak ślubny i komunijny kręci sie na całego. U nich kryzysu nie ma.
    • kanapony Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 10.04.13, 21:44
      jesli farbowany to ma na łodydze slad po wstrzyknieciu barwnika
      kolejne kwiaty napewno beda w pierwotnym kolorze

ale ja widzialam i takie rozowo-malinowe storki
      prawdziwe
      • smutas13 Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 11.04.13, 07:17

[i]ale ja widzialam i takie rozowo-malinowe storki prawdziwe[/i]

Mam takiego. Właśnie kwitnie. Stoi w kuchni na stole, abym mogła często na niego spoglądzć :-)
        • 5th_element Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 22.04.13, 09:44
          buu, wkleje zdjecie, moze wtedy mi pomozecie ocenic?
          • jaga_22 Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 22.04.13, 12:36
            Kto wie,czy nie masz naturalnego,bo mój przez m-c wygląda tak.

img687.imageshack.us/img687/8162/dsc02000v.jpg

• kanapony Re: storczyk farbowany i jak go odfarbować 01.05.13, 21:29
              jeśli sie nie mylę to nie ma (jeszcze?) niebieskich falków
              są np. wandy
              ale te wyglądają zupełnie inaczej - każdy widzi, że to nie są takie "zwykłe" storczyki

farbowany ma miejsce wstrzyknięcia barwnika na łodydze - może czasem przysypane mchem, korą...
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka