Dodaj do ulubionych

drugi storczyk

21.09.13, 16:31
Mój drugi storczyk przekwitł w sierpniu i został ucięty za poradą koleżanki, hodowczyni storczyków, powyżej pierwszego oczka, u nasady liści, tak że z liści wystawały najwyżej 2-3 cm łodygi, która z czasem zrobiła się żółta i jakby zdrewniała. Boję się że ta porada była zła i storczyk nie odbije.
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: drugi storczyk 21.09.13, 18:39
      Są dwie szkoły. Pierwsza, którą ja preferuję, to po opadnięciu kwiatów poczekać. Jeśli pęd kwiatowy zasycha cały, to ucinam jak najniżej. Jeśli tylko część, to ucinam to, co uschło.
      Druga szkoła, to wyciąć tak jak ty to zrobiłaś. Preferuję pierwszą, bo bywa, że storczyk / pisze o popularnym Phalaenopsis/ wydłuża pęd kwiatowy i nadal kwitnie albo, z tzw. oczek na pędzie wypuszcza pędu boczne i ... nadal kwitnie. Nie martw się, prawidłowo pielęgnowany i nie przelewany za kilka miesięcy wypuści nowy pęd kwiatowy.
      • kol.3 Re: drugi storczyk 22.09.13, 07:55
        Dzięki serdeczne :) Jestem nową hodowczynią, hodowla bardzo wciąga.
        • wanda43 Re: drugi storczyk 22.09.13, 09:40
          Jesli masz jeszcze jakies pytania, to w moim profilu gazetowym jest nr mojego GG.
          Uważaj, aby nie popaść w storczykomanię ;)
          Teraz mi troche przeszlo, ale gdy mnie dopadła kilka lat temu doszłam do 70 sztuk różnistych.
          • kol.3 Re: drugi storczyk 06.10.13, 11:31
            No i wypuścił 2 zielone pędy, o liść wyżej. Te stare pędy faktycznie żżółkły i zdrewniały, a wychodzą nowe. Podlałam go dżdżownicami.
            • althea35 Re: drugi storczyk 07.10.13, 13:19
              Ja przez dlugi czas obcinalam tylko zaschniete/brazowe pedy kwiatowe. Zielone zostawialam i czasami kwitly znowu. Ale po tym jak zobaczylam orchidee kolezanki cale w kwiatach przestalam tak robic. Odcinam wszystkie pedy kwiatowe zaraz po przekwitnieciu. Wtedy kwiatek wypuszcza nowe, ktore zazwyczaj kwitna obficiej, maja wiecej kwiatow.
              • smutas13 Re: drugi storczyk 07.10.13, 21:20
                althea35 napisała:

> Odcinam wszystkie pedy kwiatowe zaraz po przekwitnieciu. Wtedy kwiatek wypuszcza nowe, ktore zazwyczaj kwitna obficiej, maja wiecej kwiatow.

W ten sposób, nigdy nie doczekasz keiki. A jest to wielka radość. Obserwowanie, jak nowa roslinka wypuszcza kolejne listki i korzenie...
                Moje keiki, które w zeszłym roku odcięłam od rosliny matecznej, już wypuszcza pęd kwiatowy :-)
                • althea35 Re: drugi storczyk 08.10.13, 14:38
                  Nie widze zwiazku. Co keiki maja do obcinania pedow kwiatowych?
                  Poza tym keiki wypuszczaja zazwyczaj rosliny w kiepskim stanie.
                  Mam wlasnie taka jedna rosline, ktora wypuscila keiki. Byla juz w bardzo kiepskiej formie, bo miala szklana doniczke z jedna dziurka w dnie, w ktorej podloze kieksko wysychalo. Po przesadzeniu do nowej plastikowej doniczki roslina ma sie lepiej i i roslina matka i keiki rosna i wypuszczaja nowe liscie.
                  • smutas13 Re: drugi storczyk 08.10.13, 21:05
                    althea35 napisała:

> Nie widze zwiazku. Co keiki maja do obcinania pedow kwiatowych?

Dziwne myślenie.
                    Na czym wyrośnie keiki, jeśli wycinasz pędy kwiatowe?
                    • althea35 Re: drugi storczyk 14.10.13, 15:04
                      Chyba rozumiemy zupelnie cos innego poprzez pedy kwiatowe. Ja mam na mysli te lodyzki na ktorych pojawiaja sie kwiaty. Keiki z nich nie wyrastaja.
                      • wanda43 Re: drugi storczyk 14.10.13, 18:51
                        Wyrastają i owszem. Z tych "kolanek" na pędzie. Niezbyt często, ale bywa. Te na pędzie, to keiki, te na roślinie matecznej nisko, to basal keiki.
                        • althea35 Re: drugi storczyk 14.10.13, 20:37
                          Mam storczyki od dobrych paru lat i nigdy mi sie to nie zdarzylo, wiec chyba faktycznie niezbyt czesto se to zdarza.
                          • wanda43 Re: drugi storczyk 15.10.13, 13:43
                            Mnie na te dobrych pare lat / na kilkadziesiąt sztuk/ jeden Phalaenopsis wyprodukował keiki, a drugi już 3 basal keiki, z których 2 udalo mi sie oddzielić od rośliny matecznej, a 3-ci wyrósł tak, że nijak oddzielić się nie da, więc rosną sobie razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka