yoma 02.04.14, 16:16 ha! fotoforum.gazeta.pl/photo/8/xa/ui/jmah/Q5lEBzx6BVhQY7EgsB.jpg foto jest, jakie jest, bo tam się trudno dostać; nie widać także, że drugi pęd kwiatowy idzie :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: A moje cymbidium 02.04.14, 18:53 A dziękuję, dziękuję :) Sorry za wyżej, głupia maszyna czasem sama posty wysyła. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: A moje cymbidium 03.04.14, 12:28 Też mam swoje Cymbidium,szkoda tylko ,że tylko raz w roku kwitnie. zapodaj.net/bcbf6be7248ff.jpg.html Odpowiedz Link
wanda43 Re: A moje cymbidium 03.04.14, 18:52 Szczęściara! Moje niestety, szlag trafił oba zanim zakwitły. Okazały sie być zakupione z gratisami w postaci ślimaków i robali. Odpowiedz Link
irenazu Re: A moje cymbidium 03.04.14, 19:26 A powiedzcie mi jak ciepło macie w domu. Chodzi mi konkretnie czy da się sprowokować je do kwitnienia, jeżeli zimą trzymałabym je w pokoju o temp ok.20 st., lub w ciemnej piownicy w temp. ok 11st.? Odpowiedz Link
yoma Re: A moje cymbidium 03.04.14, 21:57 Piwnica byłaby dobra, gdyby nie była ciemna... One lubią świeże powietrze, różnice temperatur i jesienne chłody. Moje od Zośki stoi w ogrodzie w osłoniętym miejscu, zeszłej jesieni myślałam, że szlag je trafił, jak na początku października chwycił przymrozek.Ale przeżyło i o. Stoi w ogrodowej chałupie, gdzie zimno. Zima była łagodna, to było tam pewnie jakieś 10-15 stopni, zwykle jestniej. Odpowiedz Link
yoma Re: A moje cymbidium 03.04.14, 22:01 Przyjmij wyrazy. A strelicja mi ulęgła liść bliźniak - dwie blaszki na jednym ogonku. Lubię cudaki. Odpowiedz Link
irenazu Re: A moje cymbidium 04.04.14, 09:23 No to niestety, ani cymbidium, ani dendrobium mieć nie będę. A kotulka też już nie mam. Bidulek opuścił nas po 16 latach. :( Odpowiedz Link
yoma Re: A moje cymbidium 04.04.14, 15:25 Współczuję. Zacny wiek... Dendrobium jest chyba łatwiejsze. Nie masz jakiego balkonu, żeby wystawić? Odpowiedz Link
irenazu Re: A moje cymbidium 04.04.14, 18:15 Na wiosnę, lato i jesień to mam ogród, ale niestety zimą nie mam gdzie przetrzymać. Dlatego wielu roślin nie hoduję. Niby w domu nie trzymamy upałów, bo preferuję niższe temperatury, ale mimo wszystko 20 to za dużo dla wielu roślin. Odpowiedz Link
yoma Re: A moje cymbidium 04.04.14, 21:17 Myślę, że akurat cymbidium i dendrobium spokojnie przeżyją, jeśli zadbasz o wilgotność powietrza i będziesz je często wietrzyć, nie mówię, że przy 20 stopniach mrozu. Czyby zakwitły, to insza inszość, ale gdybyś je tak przetrzymała w ogrodzie do oporu, uważając na przymrozki... Dendrobium powinno przynajmniej pączki wykształcić, inna rzecz, czy nie zrzuci. Odpowiedz Link