Dodaj do ulubionych

pierwszy storczyk

12.04.13, 12:00
Witam. Mam pytanie,chodzi o to ze dostalam storczyka i jest on pierwszy takim moim kwiatem. Teraz mam problem bo nie wiem co mam z nim zrobic a dokladnie czy go przesadzic jak tak to czy musi to byc jakas specjalna ziemia . Jest on w dwoch doniczkach w malej plastykowej jest kwiat i do tego jeszt jeszcze szklana doniczka i czy mam go przesadzic do tej szklanej? prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: pierwszy storczyk 12.04.13, 14:14
      Eh leniuszku! Setki razy juz odpowiadalam na temat pielęgnacji storczykow, wystarczy poszukać.
      No dobrze, to teraz do rzeczy.
      Nie napisałaś jaki to storczyk, fotki nie wrzuciłaś. Domyslam sie, ze to najpopularniejszy Phalaenopsis. Nie ruszaj, nie przesadzaj, one lubią ciasne doniczki i powinny miec je przeźroczyste. Korzenie muszą mieć dostęp światła i powietrza. Jeśli ta osłonka na doniczkę jest większa od doniczki / miedzy jedna a drugą jest przestrzen/, to dobrze, jesli na "wcisk", to wyjmij, bo zaczną mu gnić korzenie, a bez nich storczyk ginie.
      Teraz o podlewaniu. Wlasciwie, to ich sie nie podlewa, a wstawia z donniczką do naczynia z wodą destylowaną albo przegotowaną i odstałą przynajmniej dobę. Namaczasz dopiero, gdy doniczka z kwiatkiem jest leciutka, jak piorko, a korzenie widoczne przez doniczkę srebrzyste i wewnątrz doniczki nie widac rosy. Wypada to mniej więcej co 10-14 dni w zaleznosci od temperatury. Latem czesciej, zimą rzadziej. Do wody dodajesz nawoz do storczykow w ilosci zaproponowanej przez producenta albo 1/4 zalecanej dawki do każdego namaczania.
      Moze stac na parapecie, ale nie w ostrym sloncu, bo popali mu kwiaty i liscie. Jak przekwitnie, to pęd kwiatowy ucinasz dopiero, gdy zaschnie. Jesli nie zaschnie, to moze wydluzyc pęd i kwitnąć dalej albo wypuscic boczne z oczek na pędzie.
      To tyle ewangelii na dzien dzisiejszy, jak by co, to pytaj :)
      • karolinakim Re: pierwszy storczyk 21.05.14, 23:33
        Witam
        ja również jestem noga odnosnie korzystania z blogow oraz pielęgnacji storczykow ale odrobilam lekcje i poczytalam co nie co:) pomimo to mam wątpliwości czy dobrze to robie.
        około miesiąca temu dostałam 6 kolorowych storczyków z Holandii czy w ogole ma to jakieś znaczenie ze nie sa kupione w Polsce? Roznia sie pielegnacja? Bo zwariować mozna od wszystkich plotek.
        Zakupilam wieksze plastikowe przeswitujace doniczki, stoja na parapecie w sloncu. Pare paczkow odpadlo ale podobno to naturalne. Mocze je w odstanej wodzie z odzywka do storczykow ale raz podlalam je od gory przez srodek lisci i pare kwiatkow tak jakby zwiedlo czy to znaczy ze zalalam ten stożek?
        Jeden calkiem zgubił kwiaty i nie wiem co mam z nim poczac dalej narazie stoi podobno moge go przesadzic jesli nie ma kwiatow .
        Bardzo proszę o opinie.
        Pozdrawiam Karolina
        • efkamzu Re: pierwszy storczyk 30.11.17, 15:01
          Ja trzymam w szklanych bo wydaje mi się, że jakoś dobrze się w nich czują - przynajmniej moje. Ja bym poczekała, ale trzeba poczekać jeszcze na komentarz Pani Wandy, wydaje mi się, że ona najlepiej doradzi z tego co czytam.
    • wijata1980 Re: pierwszy storczyk 12.04.13, 18:03
      Dziekuje za porady. Fakt straszny ze mnie leniuszek haha. Zdjecia mam juz na swoim profilu . Pozdrawiam Wanda :)
      • wanda43 Re: pierwszy storczyk 12.04.13, 18:07

Nie zapadnij tylko na storczykomanie :D
        • wijata1980 Re: pierwszy storczyk 12.04.13, 18:15
          oj wszystko mozliwe bo te kwiaty sa piekne
    • moj.storczyk Re: pierwszy storczyk 03.02.14, 08:23
      Storczyki najlepiej czują się na wschodnich parapetach. Przesadza je sie co roku, lub gdy podłoże jest zbite. Zbite podłoże może doprowadzić do gnicia korzeni. Przy podlewaniu należy uważać na stożek wzrostu, który znajduje się w samym środku rośliny. Zalanie stożka może spowodować gnicie rośliny od środka. Dlatego należy osuszać serce rośliny po każdej kapieli wodnej.

www.mojstorczyk.pl
      • kanapony Re: pierwszy storczyk 09.03.14, 09:47
        no właśnie...
        w wielu miejscach na necie jest napisane o tym stożku wzrostu i by go nie moczyć

a moja siostra robiła swoim storkom kąpiel pod prysznicem
        i kwitły jak głupie
        (nic nie wycierała)

a jak to jest w przyrodzie?
        przecież rosną w wilgotnych deszczowych lasach...?

ciekawe
        • yoma Re: pierwszy storczyk 10.03.14, 17:08
          I te, które rosną w wilgotnych deszczowych lasach, lubią atmosferę wilgotnego deszczowego lasu. Natomiast takiego falka przyroda nie poznałaby, nawet gdyby skoczył jej na plecy. To już jest tak zhybrydyzowane, że nie ma nic wspólnego z naturą :)
        • moj.storczyk Re: pierwszy storczyk 17.03.14, 10:41
          Skojarzenia związane z gorącymi i wilgotnymi tropikami są błędne. Storczyki są epifitami, w przyrodzie zasiedlają względnie suche miejsca. Nawet gdy opady występują codziennie i trwają dwie, trzy godziny, korzenie które nie są przykryte ziemią wysychają szybko i później muszą wytrzymać co najmniej 20 godzin suszy. Dlatego w warunkach domowych podlewa się co 10-14 dni.
          Stożek wzrostu odgrywa ważną rolę. Przy jego zalaniu nie widać oznak zewnętrznych. Storczyk gnije od środka.
          • karolinakim Re: pierwszy storczyk 22.05.14, 20:54
            ja również jestem noga odnosnie korzystania z blogow oraz pielęgnacji storczykow ale odrobilam lekcje i poczytalam co nie co:) pomimo to mam wątpliwości czy dobrze to robie.około miesiąca temu dostałam 6 kolorowych storczyków z Holandii czy w ogole ma to jakieś znaczenie ze nie sa kupione w Polsce? Roznia sie pielegnacja? Bo zwariować mozna od wszystkich plotek.Zakupilam wieksze plastikowe przeswitujace doniczki, stoja na parapecie w sloncu. Pare paczkow odpadlo ale podobno to naturalne. Mocze je w odstanej wodzie z odzywka do storczykow ale raz podlalam je od gory przez srodek lisci i pare kwiatkow tak jakby zwiedlo czy to znaczy ze zalalam ten stożek? Jeden calkiem zgubił kwiaty i nie wiem co mam z nim poczac dalej narazie stoi podobno moge go przesadzic jesli nie ma kwiatow . Bardzo proszę o opinie. Pozdrawiam Karolina
            • moj.storczyk Re: pierwszy storczyk 23.05.14, 08:00
              Nie ma znaczenia pochodzenie storczyka, nie różnią się od storczyków kupionych w Polsce. Ważne są natomiast warunki w jakich go uprawiamy. Nie powinny stać w pełnym słońcu, gdyż mogą ulec poparzeniu, które spowoduje wystąpienie na liściach plam i przebarwień. Gubienie pąków i kwiatów to normalne symptomy zmiany środowiska, gdy opadną kwiaty przycinam pęd na trzecim oczkiem licząc od podłoża. Niektórzy nie przycinają, czekają aż cały pąk zmieni kolor na brązowy i wtedy przycinają. Storczyki po przekwitnięciu jak najbardziej można przesadzić , stosując odpowiednie podłoże do storczyków. Zazwyczaj przesadza się co 2 lata. Przyczyną więdnięcia kwiatów mogło być nadmierne wysuszenie lub przelanie. Najbezpieczniejszą metodą podlewania jest moczenie storczyków w wodzie, unikniemy w ten sposób zalania stożka.
              Ile jest storczyków tyle sposobów ich uprawy. Tak naprawdę każdy inaczej podlewa, przycina, pielęgnuje. Najważniejsze to znaleźć swój sposób na te piękne kwiaty.
              • karolinakim Re: pierwszy storczyk 26.05.14, 18:07

Właśnie chyba znalazłam przyczynę ponieważ dolewałam do wody odzywkę przeznaczona do storczyków jak ją ostawiłam kwiatki troszkę lepiej wyglądają (możliwe że za dużo jej dolewałam)
                Dwa już zgubiły kwiaty i podcięłam je właśnie nad trzecim oczkiem.
                Mam nadzieje ze jeszcze będą tak ładnie kwitnąc jak w chwili przyjazdu :)
                A wiadomo jak szybko od podcięcia znów zaczną kwitnąc?
                Dziękuje bardzo za cenne rady.
                Pozdrawiam
                Karolina
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka