Dodaj do ulubionych

dziwna ziemia:(

14.09.10, 09:44
na wiosnę przesadzałam kilka roślin do nowej ziemi i ona jakaś dziwna:( jak leję wodę to woda jak przez sito od razu przelatuje na spodek i ziemia sucha !

jaką ziemię polecacie do roślin doniczkowych?
Jedyną zaleta tej ziemi było to,że nie pojawiła się na niej pleśń, co jest dość częste po przesadzeniu roślin.
Obserwuj wątek
    • yoma Re: dziwna ziemia:( 14.09.10, 10:26
      Objawy takie, jakbyś miała kłąb korzeni zamiast ziemi... Widocznie dobra ziemia była :)
      • adwarp Re: dziwna ziemia:( 14.09.10, 14:23
        nie wiem, czy się dobrze rozumiemy
        ta nowa ziemia jest bardzo mocna przepuszczająca wodę, a właściwie ona tej wody w ogóle nie wchłania:( to dobrze? mnie się wydawało,że aby roślina mogła skorzystać, to chociaż przez krótki czas ziemia powinna być wilgotna.
        • maciekk123pl Re: dziwna ziemia:( 14.09.10, 14:48
          Czyli objawy takie jak przy przesuszeniu? Spróbuj kwiatki z "tą" ziemią powstawiać do misek z wodą i trzymać je w niej tak długo aż bombelki powietrza przestaną lecieć:D ja tak robię jak zapomne coś podlewać dłuższy czas:)
        • yoma Re: dziwna ziemia:( 14.09.10, 15:16
          No właśnie, przesadzałaś na wiosnę, mamy jesień, przez pół roku korzenie mogły się mocno rozrosnąć.
          • gabula777 Re: dziwna ziemia:( 14.09.10, 22:04
            Taka ziemia wcale nie jest zła, trafić na taką trudno, w większości są takie' maziste'. Przepuszcza powietrze nie zatrzymuje szkodliwej, nadmiernej wilgoci.Trzeba tylko ustawić doniczki na podstawkach by mogło wchłonąć co wypłynie.
    • gemini50 Re: dziwna ziemia:( 16.09.10, 10:21
      Ja niestety już od bardzo dawna nie trafiłam na ziemię dobrej jakości. Kupowałam już różne i różniste i mam wręcz odwrotny problem. Myślę, że w Twoim przypadku generalnie będzie najlepiej jeśli przesadzisz kwiatki do jakiejkolwiek nowej ziemii, a na dnie doniczki wysyp keramzyt.

Nic nie wspominasz o tym jak Twoje roślinki "czują" się w tej ziemii, którą masz bo może jeśli dobrze rosną, to nie ma sensu ich przesadzać?
      • bakali Re: dziwna ziemia:( 29.09.10, 11:02
        Ziemia sprzedawana w workach bardzo ostatnio się popsuła, nawet mój długoletni faworyt - Substral z nawozem bardzo mnie zawiódł (za mokra, zbyt zbita, jedna wielka mokra papka). Zawsze trzeba samemu robić ziemię, mieć w zapasie trochę piasku, torfu, perlitu czy drobnego keramzytu i przed posadzeniem rośliny stworzyc odpowiednią dla każdej z osobna mieszankę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka