midgeure 23.04.06, 14:44 Roślina ta pięknie mi wyrosła, lecz u dołu zaczęła gubić liście, że teraz jest dość wysoka, ale liście są tylko na górze. Jak można ją rozmnożyć/rozsadzić, by hodować od nowa? Proszę o radę. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alagra48 Re: Dieffenbachia 23.04.06, 15:16 Witaj. Ja mam dieffenbachię już ok 25 lat i co kilka lat ją odnawiam. Właśnie w najbliższym czasie mam to też zamiar zrobić. Moja dieffenbachia wisi na ścianie i co 3 lub 4 lata jak dorośnie do sufitu muszę ją odmłodzić bo na dole jest łysa . To musi być wykonywane obowiązkowo w kwietniu , w żadnym innym czasie bo się nie przyjmie. Trzeba tę gołą łodygę przeciąć ok 10 - 15 cm poniżej liści i wsadzić do nowej ziemi. Jak masz ukorzeniacz to lekko posmarować ukorzeniaczem ale niekoniecznie .Pzostałą część t.j. korzeń z dolną łodygą wyrzuć. Ja to robiłam już chyba z 7-8 razy i mam cały czas piękną ozdobę. Uważaj na oczy bo sok jest trujący. Powodzenia. Alagra Odpowiedz Link
mircea Re: Dieffenbachia 25.04.06, 08:37 alagra48 napisała: > Uważaj na oczy bo > sok jest trujący. Uważaj przede wszystkim na kontakt z ustami (sok diffenbechii powoduje opuchliznę języka skutkującą uduszeniem!). Odpowiedz Link
nassin Re: Dieffenbachia 24.04.06, 14:29 Zgadzam się z Alagra48. Jednak korzeni nie trzeba wyrzucać jeśli chce się mieć kilka difenbachii - można odciąć ja na wybranej wysokości i zostawić w ciepłym i słonecznym miejscu - koniec łodygi nalezy zabezpieczyć woskiem przed wysychaniem - po kilku tygodniach łodyga pusci nowe pędy - z reguły kilka. Pozdrawiam Odpowiedz Link
midgeure Re: Dieffenbachia 01.05.06, 21:14 Dziękuję Wam za pomoc i informacje! Pozdrawiam! Odpowiedz Link