Dodaj do ulubionych

storczyk - uciety ped kwiatowy

11.04.09, 11:37
moja mama genialnie obciachala po przekwitnieciu ped kwiatowy storczyka przy samych korzeniach. Jest szansa ze jeszcze odrosnie i zakwitnie? Listki ma ladne i zasadniczo pielegnowany dobrze.Nie znalazlam zadnych informacji na ten temat, wiec pytam praktykow;)
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 11.04.09, 13:57
      Oczywiscie, ze zakwitnie, mniej wiecej za rok prawidlowo pielegnowany. Pędow sie
      nie wycina, chyba, ze zaschną, poniewaz bardzo często storczyk z oczek na pedzie
      wypuszcza boczne pędy kwiatowe lub przedluza pęd i nadal kwitnie.
      • anula36 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 11.04.09, 19:43
        oj wiem:( i bylo narysowane na kartoniku w doniczce. Ale coz mamuska w goracej wodzie kapana:( Chodzilo mi wlasnie o przypadek kiedy zdrowy,niezaschniety ped zostanie chamsko uciachany, czy jest szansa ze jakos odrosnie.
        Dzieki wiekie Wando.
        • wanda43 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 12.04.09, 07:51
          Ten pęd już nie odrośnie. Nie ma takiej możliwości, skoro został uciachany i na
          łodzyżce nie ma żadnego oczka.
          • smutas13 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 13.04.09, 07:12
            Jeden z moich storczyków, zakwitł na nowo - na starym pędzie.
            Ma pięć pąków, myślę,że wszystkie rozkwitną. :)
            • wanda43 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 13.04.09, 11:49
              Moje gratulacje. To oznacza, że dobrze mu u ciebie:)
              • smutas13 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 14.04.09, 06:53
                Wando
                To, dzięki Tobie wiem, że nie powinno się obcinać pędów kwiatowych,
                jeśli są jeszcze zielone. :)
                • anula36 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 07.06.09, 12:05
                  wczoraj wykrylam ze storczyk wypuszcza nowy, zieloniutki ped kwiatowy:)
                  • wanda43 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 07.06.09, 12:45
                    A może to nowy korzonek? Na początku trudno odróżnić. Jeśli pęd, to gratuluje :)
                    • anula36 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 07.06.09, 22:36
                      nowych korzonkow wyroslo z 5 szt,ale one sa inne - szarozielone , grubsze i ida raczej w dol a przynajmniej prosto. Nowy pedzik ( domniemanie) kwiatowy ma juz ze 3 cm, cienszy, bardziej zielony i pnie sie zdecydowanie w gore + ma takie male ze 2 wypustki- raczej beda z niego kwiatki:)
                      • anula36 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 14.06.09, 21:26
                        podejrzany rosnie jak szalony:) wydluzyl sie o jakies 4 cm w tydzen. czekam z niecierpliwoscia co bedzie dalej.
                        • wanda43 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 15.06.09, 09:47
                          Wspaniale! Bardzo sie ciesze :) Gdy podrośnie jeszcze troszke i bedzie mial
                          dlugosc ok 10 cm sprobuj go przymocowac delikatnie do patyczka, aby gdy
                          zakwitnie, nie zlamal sie pod ciezarem kwiatow. Z wlasnego doswiadczenia wiem,
                          ze to niezwykle stresujące. Pierwszemu storczykowi, ktory u mnie postanowil
                          zakwitnąc z emocji zlamalam ped kwiatowy. Teraz pedy podpinam juz rutynowo i bez
                          stresu.
                          • anula36 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 15.06.09, 19:40
                            dzieki za rade- mysle ze jak wpadne za tydzien powinien sie juz kwalifikowac do podpiecia :)
      • nnhps Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 22.06.09, 12:56
        Wypuczasz na tej samej łodydze ale kwiaty te są mniejsze i słabsze.

-------
        Prezent na każdą okazje
        upominki.maxistrefa.pl
    • nnhps Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 22.06.09, 12:55
      tak urośnie jeśli będzie miał odpowiednie warunki

--------
      Prezent na każdą okazje
      upominki.maxistrefa.pl
      • anula36 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 12.08.09, 20:21
        zakwitl;)
        Dzieki Twoim radom Wando.
        • wanda43 Re: storczyk - uciety ped kwiatowy 12.08.09, 21:31
          Ciesze sie niezmiernie :-)
    • evelina-3 Re: storczyk - uciety 11.09.09, 19:03
      hej a ja mam troche inny problem choć nie wiem czy dobrze pisze bo to forum nie
      moge rozgryść,a mianowicie chodzi mi o to,że 1 łodyżka orchidei zaczęła mi
      usychac więc ją ucięłam nad 3 kolankiem bo niby tak ma się robić ale na 2
      łodyżce prawie wszystkie kwiaty mi już opadły co robić?dostałam inną orchidee i
      2 kwiaty mi już opadły co ja robie nie tak pomóżcie bo szkoda mi tych
      przepięknych kwiatków...
      • wanda43 Re: storczyk - uciety 11.09.09, 20:47
        Zmiana warunkow mogla tak wplynąć. Moze stal w przeciągu, a moze w poblizu
        patery z owocami? Szczegolnie jablka źle wplywają. Moze go zalalas, a moze
        przesuszylas? A moze najzwyczajniej przekwita.
        • elaola1 Re: storczyk - uciety 11.09.09, 21:26
          Wandziu zrobiłam jak "kazałaś" po przekwitnięciu obcięłam gdzie trzeba,
          namaczałam też jak trzeba i wczoraj moje 2 storczyki straciły wszystkie liście-
          czy będzie jeszcze coś z nich?
          • wanda43 Re: storczyk - uciety 12.09.09, 17:46
            No nie mow, ze przeze mnie stracily liscie! Cos robilas nie tak! Ale ... nawet
            jesli Phalaenopsis stracil wszystki liscie, a ma zdrowy system korzeniowy, to
            jest nadzieja. Wywal wszystko z doniczki, zrob fotki korzeni i tego, co zostalo,
            i podeslij mi na meila, albo przez GG. Zobacze, co sie da zrobic lub ... nie.
            • elaola1 Re: storczyk - uciety 13.09.09, 09:36
              Wandziu kochana, ani przez myśl mi nie przeszło, że to przez Ciebie.
              Nie mam możliwości zrobić teraz zdjęcia, jakoś będę je ratowała.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka