Dodaj do ulubionych

znów wydałam pieniądze ;)

21.11.04, 10:52
na gazety znaczy się.

w grudniowym "Moim Mieszkaniu" (5,99pln) - sympatyczne pomysły na dekoracje
świąteczne, w tym własnym sumptem wykonane sztuczne choinki - z szyszek na
gąbce kwiaciarskiej, uszyta z płótna, związana z patyków i (moja faworytka smile
wycięta i sklejona z dwóch kawałków grubaśnej tektury. jest też prezentacja
mieszkania pewnej pani scenograf, która wiele mebli zrobiła/odnowiła
własnoręcznie.

w grudniowych "Czterech Kątach" (9,90 zdziercy! filmy im się zachciało
dołożyć grrr) - pomysły na ubranie choinki (no takie sobie), stroik-drzewko z
jemioły krok po kroku, podstawy haftu richelieu, obrazki z warzyw (ususzone
warzywa, przyklejone do płyty pilśniowej i wymazane farbą - mnie się nie
podoba), szycie z lnu (zasłonka, obrus, dwa abażury, instrukcja wykonania
róży z tkaniny) oraz jak załatać wykładzinę.

kupiłam też MarieClaireIdees i się spłukałam. muszę nabrać więcej talentu,
żeby móc sprzedawać produkty rąk moich i dorabiać na przyjemności tym
sposobem wink
jeśli jest zapotrzebowanie na zawartość MCI to podam, ale proszę krzyczeć wink
Obserwuj wątek
    • greglis Re: znów wydałam pieniądze ;) 21.11.04, 11:06
      To ja krzyczę o zawartość MC,nigdy nie widziałam tej gazety .Coś ciekawego ?
      • kragmel w MCI... 21.11.04, 11:48
        uff to będzie długi post... bo tam w środku jest chyba wszystko wink

zacznę od tego, co ładne i proste:
        - fajny pomysł na ozdobę stołu: rumiane jabłuszka pomalowane białym lukrem w
        świąteczne wzory i hasła
        - ozdoby choinkowe: komety z masy (w gwiazdce z masy robimy dodatkową dziurkę i
        przewlekamy przez nią ogon/chwost z rafii albo innego sznurka, proste i
        efektowne), modele z wygiętego drutu, bombki z żarówek owiniętych kolorową wełną
        - ozdabianie świec kolorowym woskiem (z płatków wosku wycinamy motywy za pomocą
        piernikowych foremek) i błyszczącą folią

a teraz przegląd wg technik (wszystkiego nie wymienię):
        - papier: lampiony w kształcie domków, róże, margerytki, kartki świąteczne
        (bombki, wiatraczek), kalendarz adwentowy-domek
        - zimowe motywy do malowania (gwiazdki i sceny na lodowisku - ta jest
        wykorzystana do ozdobienia szafki)
        - druty: pled w zimowe wzory, kwiatek do czapki, szalik
        - haft krzyżykowy: poduszka w pędzące renifery
        - patchwork: obrus, pled i torba w sceny narciarskie (te same motywy są też do
        wyrobienia na drutach i w hafcie krzyżykowym)
        - szycie: sukienka dziewczęca, skarpety-czapeczki elfów, poduszka z malowanym
        wzorem + wykroje zabawek: miś, lalki-elfy, pompony-domki oraz instrukcja
        wykonania misiaczka ze sfilcowanej wełny

jest też przepis na tort lodowy wink
        i jeszcze bardzo fajna rzecz - na 10 stronach zdjęcia prac przesłanych na
        konkurs ogłoszony przez gazetę, wszystko z motywami górskimi, bo zysk ze
        sprzedaży ma służyć organizacji "A chacun son Everest". fajność polega na tym,
        że można pooglądać co potrafią zrobić hobbyści smile
        • kerstin_wow Re: w MCI... 21.11.04, 12:48
          Siostro astrologiczna! Czy to nowa gazeta? Gdzie ja mozna dostac? Czy to
          miesiecznik? Czy kwartalnik? Czy jak przyjade do Polski za miesiac to bedzie
          jeszcze ten numer?
          • kragmel Re: w MCI... 21.11.04, 13:44
            to jest gazeta francuska smile zupełnie nienowa. kwartalnik. droga przeraźliwie -
            empik sobie liczy 29pln/nr - z drugiej strony to jest trochę jak mała
            książeczka z serii "zrób to sam" wink
            myślę, że można ją dostać w całej europie i kanadzie jak się dobrze poszuka.
            jedyny minus, że trochę przynajmniej trzeba się we francuskim orientować (choć
            akurat ze wzorów i wykrojów można skorzystać i bez tego).
            aha, MCI nie jest foliowany, więc w empiku spokojnie można przejrzeć.

ps: ja wiem, że to nielegalne, ale mogę coś poskanować, gdby komuś przy
            oglądaniu w empiku jakaś rzecz wpadła w oko.
            • kerstin_wow Re: w MCI... 21.11.04, 14:08
              no teraz sobie przypominam ze takowa gazetke widzialam, zdziwiona bylam bo
              myslalam ze to cos polskiego=) Poszukam MCI tutaj u mnie, tylko ze ceny
              sprowadzanych gazet sa tu zabojcze.... place za nie 40-70 zl... ale ostatnio
              zrobilam sobie radoche i kupilam az cztery, w tym jedna po francusku, z ktorego
              nic a nic nie kumam. Ale same wiecie jak cudowna jest MarieClaireIdeesmile Ale
              ksiazka do nauki francuskiego juz czeka na mnie pol roku wiec chyba juz do niej
              zajrze, znalazlam swoj cel. Sciskam was kochene!
            • dommi Re: w MCI... 22.11.04, 17:31
              Właśnie zanabyłam MCI w ten weekend i bardzo dłuugo przeglądałam - naprawdę
              super pomysły! (Aha, gdyby były jakieś pytania językowe - to służę smile )
              Ale mam pytanie - czy ktoś może kupił poprzedni numer, ten jesienny? Trochę się
              zagapiłam i przepadło.
              Dommi (Wwa)

PS I na koniec wink się przywitam na forum. Forum jest świetne! Cieszę się, że
              jest miejsce, gdzie zbierają się ludzie zarażeni pasją tworzenia - mnie
              najbardziej bawi tworzenie czegoś z niczego. Oprócz tego haftuję, szyję
              (głównie ręcznie, bo narazie oswajam się z maszyną), próbuję decoupage'u,
              wycinam i kleję... Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
              • kragmel Re: w MCI... 22.11.04, 17:41
                dommi napisała:

> Ale mam pytanie - czy ktoś może kupił poprzedni numer, ten jesienny? Trochę
                się
                > zagapiłam i przepadło.
                > Dommi (Wwa)

mhm, ja mam. bardzo mi się podobają ich projekty, więc kupuję, jeśli akurat mam
                za co wink
                • kerstin_wow Re: w MCI... 22.11.04, 18:45
                  nie moge znalezc tego MCI u mnie... sad
                  ale przy okazji poszukiwan znow kupilam mase nowych gazetek smile
                  a moze mci maja jakas swoja strone internetowa?
                  • marchula Re: w MCI... 22.11.04, 18:58
                    No jest, wlasnie znalazlam:
                    www.marieclaireidees.com/m.
                  • marchula Re: w MCI... 22.11.04, 19:01
                    Ale chyba nic na niej nie masad
                    m.
                    • aniaiewa Re: w MCI... 22.11.04, 19:11
                      Marchula,
                      Jest, jest, tylko na koncu adresu malutkie "m" sie przyplatalo i nie otwieralo
                      wlasciwie Ale pod adresem www.marieclaireidees.com/ jest juz calkiem
                      sporosmile Dzieki za linkasmile
                      A tak poza tym jest tez polskie wydanie Marie Claire i z tego co pamietam
                      bywaly tez dodatki typu MC Idees (np do wakacyjnego wydania) Ale to tyle z
                      moich wspomnien bo do aktualnych numerow po polsku nie mam niestety dostepusad
                      Pozdrawiam wszystkich robotkowo zakreconychsmile
                      Ania
                      • marchula Re: w MCI... 22.11.04, 19:41
                        Now iem, ze bez "m.", bo to moj podpis, zabraklo entera. Ale ja i tak tam nic
                        nie widze. Francuskiego nie znam, ale jak tak klikam to tylko forum albo
                        prenumeratasmile
                        m.
                        • kerstin_wow Re: w MCI... 22.11.04, 21:17
                          ah, jaka ja nie rozgarnieta... MCI to skrot od mariecla... wiedzialam ze znam
                          ta nazwe skas wink
                          numeru gwiazdkowego nie mam, ale mam przed ostatni i rzeczywiscie kogos bym
                          prosila o male tlumaczenia smile
                          • mrouh Re: w MCI... 22.11.04, 21:42
                            We francuskim to ja chętnie pomogę, ale w zamian za skany smile, bo w mojej
                            pięćdziesięciotysięcznej wiosce nie ma MarieClaire Idees. Ani żadnej
                            MariiClairesmile No chyba, że mają na stronie te same rzeczy co w gazetce, to
                            wtedy nie ma problemu.
                            • kragmel Re: w MCI... 22.11.04, 22:01
                              z francuskiego ja też mogę.
                              jakby ktoś miał coś po macedońsku/serbsku/bułgarsku to ewentualnie również big_grin
                              • kerstin_wow Re: w MCI... 22.11.04, 22:15
                                to ja moge po szwedzku, norwesku, ew dunsku wink jestesmy niesamowite smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka