Dodaj do ulubionych

słoiczki - proszę o pomysły...

06.12.04, 22:14
Mam dużo słoiczków po obiadkach dla dziecka, z nakrętką (niestety widoczny
napis "Gerber").
Czy macie jakieś pomysły jak je wykorzystać? W szafce kuchennej stoi już
rządek z przyklejonymi etykietami z nazwami przypraw. Mam też białe butelki
(175ml), ale ich nie gromadzę, bo nie wiem po co.
Widzę,że na tym forum są ludzie z pomysłami, więc proszę o burzę mózgów.
Najlepiej podpisujcie się pod wątkiem.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kragmel Re: słoiczki - proszę o pomysły... 06.12.04, 22:25
      moje słoiczki po
      deserkach niemowlakowych, zdobyte podstępem na mojej bratowej wink trzymam w nich
      przyprawy (to już masz), cukier puder, własnego wyrobu cukry aromatyzowane (to
      w tych większych), proszek do pieczenia.
      teraz będę myśleć nad jakimś innym wykorzystaniem.
      • rysa9 Re: słoiczki - proszę o pomysły... 06.12.04, 22:55
        Kragmel, cudne są te Twoje słoiczki. Czym je pomalowałaś?

Ja bym trzymała różne smakowe herbatki i kawki w takich słoiczkach.
        Tylko czy zamknięcie jest szczelne?
        • zuzankak Re: słoiczki - proszę o pomysły... 06.12.04, 23:10
          Dziękuję i proszę o jeszcze.
        • zuzankak Re: słoiczki - proszę o pomysły... 06.12.04, 23:11
          Zamknięcia są szczelne, ale słoiczki są za małe, chyba, że na 1, 2 porcyjki,
          np. na wyjazd.
        • kragmel Re: słoiczki - proszę o pomysły... 06.12.04, 23:20
          moje słoiki zostały wymalowane farbą akrylową duluxa, potem przykleiłam na
          białko motywy z serwetek, a na koniec polakierowałam. decoupage a la dwie lewe
          ręce wink o dziwo się trzyma nieźle, ale też słoiki nie są często w kontakcie z
          wodą.
          • surtout Re: słoiczki - proszę o pomysły... 07.12.04, 01:39
            W moich "dzieciowych" słoiczkach przechowuję barwioną temperami akrylówkę. Mam
            już sporą kolekcję kolorków do malowania różnych-różności. Ale to nie jest
            chyba zbyt kreatywny pomysł na wykorzystanie ich ;-(
            Można z nich wyprodukować całe stosy wazoników-beczułek na wiosenne kwiatki,
            decoupage'owo albo techniką window colors (z buteleczek po soczkach też -
            któraś z dziewczyn zrobiła taką fajną butlę, której gwint pomalowała na złoto i
            dało to świetny efekt), albo półprzezroczyste świeczniki do
            świeczek "herbacianych" (takich do podgrzewaczy)- malujesz, zostawiając
            niepomalowany "otwór" w jakimś fajnym kształcie: gwiazdy, serca, kwiatka,
            choinki itp. Dla ułatwienia można takie miejsce na "otwór" zakleić lassotaśmą
            (taka srebrna, szeroka, można ją na przykład wyciąć nożyczkami ząbkowanymi dla
            dodatkowego efektu) i po skończeniu malowania odkleić ją. Można jeszcze zrobić
            z nich ozdobne miseczki na przyprawy na stół: ketchup, musztardę, chrzan,
            ćwikłę - takie naprawdę eleganckie, dopasowane deseniem do zastawy.
            Można popuścić wodze wyobraźni, tylko czasu, czasu, czasu!
            Pochwal się koniecznie, jak coś zrobisz.
            • zuzankak Re: słoiczki - proszę o pomysły... 07.12.04, 22:49
              O, takie miseczki to fajny pomysł,bo z tym u nas zawsze problem! Pozdrawiam
          • mrouh Re: słoiczki - proszę o pomysły... 07.12.04, 23:40
            Kragmel... dlaczego ja nigdy nie widzę Twoich obrazków na stronie? Mam zawsze
            ikonkę pękniętego obrazkasad Chcę zobaczyć słoiczki... buuuu.... i wszystko
            inne...smile
            • kragmel Re: słoiczki - proszę o pomysły... 08.12.04, 07:04
              mrouh napisała:

> Kragmel... dlaczego ja nigdy nie widzę Twoich obrazków na stronie? Mam zawsze
              > ikonkę pękniętego obrazkasad Chcę zobaczyć słoiczki... buuuu.... i wszystko
              > inne...smile

hmm hmm odświeżanie nie pomaga?
              wrzucę w naszą galerię w takim razie.
              • mrouh Re: słoiczki - proszę o pomysły... 08.12.04, 14:38
                Dzięki, obejrzałam sobie. A na stronie odświeżania nie pomaga... widzę tylko
                kilka obrazków, ale większości niesad

A co do słoiczków, to ja nie mam dzieci własnych i słoiczków po gerberach, za to
                mam spore ilości słoiczków po koncentracie pomidorowym Łowicz (mój ulubionysmile)
                i dużo cudzych sporych dzieci. Najchętniej zaraz bym przerobiła te smętne
                słoiczki z czerwonymi nakrętkami, tylko... ojej, tyle sobie narobiłam serduch i
                hwiazdek, co czekają na malowanie. Serducha będą na upominki dla mojej ulubionej
                klasy, wymyśliłam im scenki z przynętami w postaci ozdób na choinkęsmile))

Idę malować. Jeszcze chciałam się poskarżyć naprawdę... Przez forum nabawiłam
                się bezsenności. Zasypiam najwcześniej o 1:00 (a kiedyś o 22:30), a wstać musze
                o 6:00. Kiedy będą świętaaaaaaa......?
                Idę pozmywać garnki, które na moje zmiłowanie dwa dni już czekają.

Ojoj...
                • kerstin_wow Re: słoiczki - proszę o pomysły... 08.12.04, 15:47
                  to ja tez sie poskarze, sesje mam za tydzien i najwyrazniej zawale :0(
                  caly semestr siedzialam na forum i przy moich koszmarkach
                  chcialabym miec choc wyrzuty sumienia ze sie nie uczylam, ale jak patrze na
                  moje koszmarkowe cudenka to nawet wyrzutow nie mam...
                  pozdrawiam :0)
            • toxicloki Re: słoiczki - proszę o pomysły... 12.12.04, 12:28
              wlasnie!ja mam to samo!juz sie nawet mezowi skarzylam ze ma mi kompa naprawic bo
              inni widza i pisza jak sie zachwycaja a ja nie mogesad((
              • kragmel Re: słoiczki - proszę o pomysły... 13.12.04, 01:16
                słoiki można obejrzeć w galerii. jeśli bardzo duże jest zapotrzebowanie, to
                przerzucę więcej obrazków na forum smile
    • malen_a Re: słoiczki - proszę o pomysły... 07.12.04, 09:57
      jezeli masz niepotrzebne sloiczki i nie wiesz co z nimi zrobic, mozesz czesc
      oddac mi big_grinDDD
      • zuzankak Re: słoiczki - proszę o pomysły... 07.12.04, 22:51
        bardzo mi się podoba na tym forum, jest inspirujące i świetni ludzie je
        odwiedzają! smile Pozdrawiam. Z
    • lunatica lampiony 08.12.04, 00:56
      swojego czasu robiłam,
      nie było jeszcze wtedy takiego wyboru farb witrażowych,
      więc obklejałam je przeźroczystą folią witrażową
      i na sznurkach wieszałam w ogrodzie na drzewach
      z świeczkami do podgrzewaczy...
      fajny efekt, na grilla na przykład smile
      • pinos Re: lampiony 08.12.04, 12:38
        Cześć Luna. :o)
    • zielony_listek kwestia zamocowania 08.12.04, 08:47
      Przypomniala mi sie taka metoda mocowania sloiczkow: zakretki sa przymocowane
      srubkami od spodu do polki, czy dna szafki. Zeby sie dostac do zawartosci,
      trzeba odkrecic sloiczek, nakretka zostaje.

Ja tez w malych sloiczkach trzymalam gwozdzie i srubki, wielkosc odpowiednia, a
      widac co jest w srodku i latwo wyszukiwac odpowiednia srubke. No i ja trzymam w
      komorce, w sloiku nie dochodzi do nich wilgoc i nie lapia rdzy.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • zuzankak Fajne pomysły 11.12.04, 23:00
        Dzięki.Pozdrawiam.
      • toxicloki Re: kwestia zamocowania 12.12.04, 12:34
        uzywam tego samego patentusmilemaz mi "zaluje" na porzadna skrzynke z narzedziami a
        reszta rodziny jak im mowie ze na urodziny/imieniny /inne swieta chce skrzynke
        na narzedzia to jak zwykle mi mowia ze mi odbijasmilehehe.. moj tatus jest bardziej
        tolerancyjny,kiedys dal mi(bez okazji) wymarzony zestaw srubokretowsmile))))(wtedy
        jeszcze z rodzicami mieszkalam i zalatwialam w domu wszystkie naprawysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka