lidiaanna 30.03.05, 21:56 Jeśli ktoś dysponuje "rozbudowaną" historią tej techniki- będę wdzięczna . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamand Re: historia decoupage 30.03.05, 22:44 a co chcesz wiedzieć? trochę historii jest w książce Stamperii, jeśli jest ci to bardzo potrzebne, to moge przepisać Odpowiedz Link
lidiaanna Re: historia decoupage 30.03.05, 23:12 Wszystko co dostępne na ten temat mnie interesuje. Jeśli to nie kłopot, to barrrrdzo proszę. A już myślałam , że nikt nic takiego nie posiada Odpowiedz Link
mamand Re: historia decoupage 31.03.05, 00:24 Decorare con il Decoupage. Manuale Preactico. Stamperia by Box "początków Decoupage należy szukać w zamiłowaniu, które już w XVIw. przejawiali dla techniki Chińskiej laki szlachetnie urodzeni w Europie. Lakowane przedmioty i meble stały się wtedy bardzo modne, zapotrzebowanie na nie było tak duże, że mimo wielkiej produkcji na wschodzie Chińczycy niebyli w stanie zaspokoić potrzeb rynku, gdyż proces lakowania był żmudny i skomplikowany. Termin "laka" pochodzi od słowa hinduskiego lakh, które odnosi się do gumowatej substancji, którą zostawiał na korze drzew pewien owad, i której wydobywanie było niebezpieczne. W ten sposób otrzymana laka była nakładana na przedmioty i meble bardzo cienkimi warstwami. Każda warstwa była osuszana na łodziach, zacumowanych na brzegu jeziora, następnie polerowana patyczkami z pyłem węglowym, bądź rogu.Poza tym, jeśli na lace wyły wyżłobienia, napełniane były one kolorem złotym, srebrnym lub perłowym, również ta praca wykonywana wyła arstwami. Pod koniec XVIIw. pojawiły się w Europie pierwsze imitacje laki chińskienj. W XVIIIw. narodziły się w Anglii meble Chippendale, których nazwa pochodzi od mistrza, który je wykonał. We Francji, natomiast, odnoszą sukces bracia Martin, którzy wynależli specjaly rodzaj lakieru. W Wenecji, natomiast, stosuje się metodę obróbki bardzo podobną do współczesnej techniki decoupage'u Wyglądało to tak: na meble naklejano rukowane wzory, kolorowao je, a następnie pokrywano wieloma warstwami sandraki. Końcowy produkt nie był tak ładny, twardy i błyszczący jak chiński, ale podobał się Decoupage wykonywany obecie jest o wiele prostrzy, lecz bezsprzecznie jest to wersja, która wywodzi się z tej osiemnastowiecznej metody. Kleje i lakiery na bazie wody, szybkoschnące, papiery z nadrukiem z różnymi wzorami ułatwiają pracę i sprawiaą, że każdy może dekorować przedmioty tą techniką, która, mimo upływu lat, wciąż cieszy się dużą popularnością" no to tyle jutro jeszcze poszukam, w Moim Hobby coś jeszcze było na ten temat Boso, ale w ostrogach. Odpowiedz Link
lidiaanna Re: historia decoupage 31.03.05, 15:13 STOKROTNE DZIĘKI!!!! Widze, że nie tylko mnie to sie przydało. Odpowiedz Link
mamand Re: historia decoupage 31.03.05, 15:47 L. Perina, R. Zanoni, Moje Hobby s.84 „Decoupage – tak w języku francuskim nazywa się technika polegająca zdobieniu wycinkami z papieru, tkanin lub metalu różnych przedmiotów: pudełek, świec, ram obrazów, glinianych doniczek, porcelanowych talerzy i półmisków, wachlarzy, nalepek, blaszanych wiaderek, koszyków, krzesełek, tacek, torebek… Samo słowo decoupage pochodzi od francuskiego czasownika decouper, co oznacza wycinać. W Chinach, skąd technika ta się wywodzi wycinanie literek nie służy jedynie do nauki czytania, pisania czy liczenia, ale również stosuje się ją o wykonywania np. bilecików z życzeniami czy innych dekoracji okolicznościowych W Europie technika ta rozwinęła się w średniowieczu i renesansie, zaś jej największy rozkwit przypada na epokę wiktoriańską w Anglii. Od średniowiecza meble, tkaniny na ubrania, serwisy, drogocenne przedmioty, przybory do mycia, kufry, skrzynie, kasy żelazne, były bogato zdobione techniką decoupage, zwłaszcza wykorzystującą metale szlachetne. Z motywów najczęściej stosowano: gwiazdy, tulipany, róże, wazony z kompozycjami kwiatowymi, ptaki w bukietach kwiatów, cytaty z Biblii.” s.96 „Technika decoupage przeżywała szczególny rozkwit w Anglii w epoce wiktoriańskiej. Wydawano wzorniki ze służącymi do naklejania kwiatkami, ptaszkami, postaciami ludzkimi, zazwyczaj były to profile. W antykwariatach spotyka się również parawany, pudełka, koszyki wykonane tą techniką i pochodzące z tej epoki.” ufff, to tyle :o) Odpowiedz Link
emilia13 Re: historia decoupage 31.03.05, 16:02 Dzięki wielkie! ja też poszukiwałam historii. Niebawem pokażę Wam do czego Odpowiedz Link
szellla dla tych co radza sobie z angielskim 01.04.05, 10:00 bo tłumaczyć nie mam siły: <<"Decoupage" is a French word that literally means "cutting". Its origin can be traced back to 12th century in China as well as the paper itself. As a consequence of the growing trade exchanges with the Far East, it began to spread throughout Europe. It was in Venice, at the end of 1600, that woodworkers started to use this technique to create lacquered furniture (the so- called "poor lacquered" furniture) cheaper than the original ones coming from the East. From Italy it moved to France, where it took its name at Marie Antoinette court: the austrian born queen made it her favourite pastime. Landed in Britain, it turned to the "Victorian" style, where the cuttings fully cover the object surface. The surface of the objects has to be prepared through a basic process: repair and refurbishment, paint removing, sandpapering, anti-rust and/or cementite coating, all necessary steps when dealing with very old or damaged pieces. Afterwards, the colour can be applied and paper cuttings can be glued on it like in a collage. Eventually, in the so-called "drowning" phase, multiple varnish coats have to be applied, as many as needed (even up to fifty) in order to protect the paper and to give the object a painted look and feel. The more the découpage is well done the more it looks like a painting. The very last step, which consists in making cracks and spots on the varnished surface of the object, is aimed at giving it back an antique look. Découpage can be made on whichever material: wood, any kind of metal even enamelled, over and underneath glass, ceramic, terracotta, plastic and plexiglas.>> Odpowiedz Link