Dodaj do ulubionych

Papier czerpany

12.08.05, 14:43
Witajcie forumowiczki, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł mi pomóc. Mianowicie
chodzi o papier czerpany.Robię go wg przepisu zamieszonego na tej stronie
www.eko.org.pl/kropla/29/papier.html, ale wychodzi jakiś nijaki. Nie wiem
gdzie popełniłam błąd. Karki sa za cienkie, rwią się i nie wiem czy to czasem
nie jest wina zdyt drobnej siatki którą czerpie masę. Może ktoś już próbował,
albo ma inny przepis, nie wiem czy taki przepis z mąką jest dobry?
Pozdrawiam ellal2.
Obserwuj wątek
    • t.he Re: Papier czerpany 12.08.05, 16:13
      ellal2 napisała:

> Witajcie forumowiczki, byłabym wdzięczna gdyby ktoś mógł mi pomóc. Mianowicie
      > chodzi o papier czerpany.Robię go wg przepisu zamieszonego na tej stronie
      > www.eko.org.pl/kropla/29/papier.html, ale wychodzi jakiś nijaki. Nie wiem
      > gdzie popełniłam błąd. Karki sa za cienkie, rwią się i nie wiem czy to czasem
      > nie jest wina zdyt drobnej siatki którą czerpie masę. Może ktoś już próbował,
      > albo ma inny przepis, nie wiem czy taki przepis z mąką jest dobry?
      > Pozdrawiam ellal2.

Mąkę możesz sobie w ogóle odpuścić, co innego jest istotne. Przedrzyj tę gazetę
      i popatrz pod światło jak długie są włókna papieru. Powinny być jak najdłuższe.
      Przedrzyj inne papiery w zasięgu ręki i porównaj. Gazety często mają teraz
      kiepski papier. Nigdy też nie tnij papieru, z którego ma być masa. Zamiast
      mikserem, możesz spróbować podrzeć papier drobniutko, namoczyć dłużej, nawet
      dobę i następnie trochę to podgotować. Choć mikser teoretycznie nie powinien
      uszkadzać włókien.

Siatka nie jest za drobna, bez obaw. Co najwyżej odwrotnie. No i bardzo ważne,
      żeby siatkę zanurzać wielokrotnie, delikatnie, powoli, po obcieknięciu wody,
      kiedy włókna są osadzone.

Papier kredowany, na przykład białe fragmenty stron z miesięczników, da Ci
      bardzo przyjemną powierzchnię.

Powodzenia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka