02.01.06, 11:28
Witam wszystkich w Nowym Roku!Parę dni temu odkryłam to forum,bardzo
fajnie,że tyle osób spotyka się tu, dzieląc ze sobą wspólne pasjesmile
Ja zajmuję się od wielu lat szyciem patchworków, i po drodze wykonuję też
inne rzeczy, torebki, maluję na lnie, szyję ciuszki dla dzieci...Na swoje
patchworki uzyskałam Certyfikat Krajowej Komisji Artystycznej i
Etnograficznej fundacji Cepelia, a niedawno zdobyłam pierwsze miejsce w
konkursie organizowanym przez firmę Bernina i wygrałam extra maszynę do
szycia!
Tak więc oprócz tego, że chciałam podzielić się z uczestniczkami forum swoimi
osiągnięciami i pokazać zainteresowanym swoje prace, chętnie nawiązałabym
kontakt z osobami,które też pasjonują się tkaniną w szerokim tego słowa
znaczeniu i szyciem, w planach i marzeniach mam założenie własnej firmy i z
pasji uczynienia źródła dochodu. Może któraś z uczestniczek forum ma jakieś
doświadczenia w tym zakresie, chętnie skorzystam smile
Pozdrawiam gorąco i czekam na odzew!
PS.Zdjęcia moich patchworków można obejrzeć na www.narzuty.com
Obserwuj wątek
    • seminola Re: patchwork 02.01.06, 11:51
      Gratuluję!! Zwłaszcza, że wiem, że to nie pierwsza wygrana w Burdzie, w
      poprzednim konkursie też się na nią załapałam. Prace piękne, świetne pomysły.
      Jeżeli jesteś tą osobą, która wygrała pierwszą nagrodę, to czasami bywam w
      twoim miejscu zamieszkania, chętnie się umówię na kawkę. Pozdrawiam!!
      • seminola Re: patchwork 02.01.06, 11:58
        A do tego polecam jeszcze zajrzeć na stronę www.kolderki.org/kolderki/,
        można się również wyżyć artystycznie i dodatkowo sprawić komuś radość.
        • lajtmam Re: patchwork 02.01.06, 12:07
          Ooo, a to ci niespodzianka, mieszkam w Trzebini, a ty skąd jesteś? Jasne, że
          możemy się kiedyś umówić, może napiszesz mi o sobie parę zdań? No i czym się
          zajmujesz , też patchworkami, czy coś jeszcze tworzysz?
          • seminola Re: patchwork 02.01.06, 12:26
            Hej, wysłałam ci prywatną wiadomośćsmile
    • vivictoria Re: patchwork 02.01.06, 12:13
      Witam!
      Ja także zamuję się patchworkiem, ostatnio wykonywanym techniką własną. Dla
      mnie to część mojego zawodu, jestem plastykiem po kierunkach sztuka użytkowa i
      tkanina unikatowa. Także chętnie się podzielę doświadczeniami.
      • lajtmam Re: patchwork 02.01.06, 12:35
        Właśnie podziwiałam toreki na stronie, którą podałaś , są naprawdę wysmakowane
        i stylowe, ja nie jestem zawodowo związana z plastyką, skończyłam
        resocjalizację, przacuję z dziećmi z rodzin dysfunkcyjnych, ale moja pasja
        twórcza jest na tyle silna, że od paru lat myslę o zmianie zawodowych
        działań,bo determinuje moje życie, więc nie widzę sensu,żeby kroczyć dalej pod
        prąd...Mam głowę pełną pomysłów, wiarę w powodzenie moich planów, nie mam tylko
        doświadczeń. Marzę o założeniu własnej działalności pod kątem rękodzieła
        związanego z tkaniną, bardzo pociąga mnie też projektowanie i szycie
        dziecięcych ubranek z artystycznym smaczkiem, te, które szyłam dotąd dla mojej
        córki i dzieci znajomych były przyjmowane z zachwytem smileOd czego zacząć, czy
        nie mając własnych nakładów finansowych w zbyt duzej ilości jest szansa na
        rozpoczęcie działalności gospodarczej, czy szyć pojedyncze egzeplarze małymi
        partiami, czy też od razu zdecydować się na poszukanie dodatkowej krawcowej?
        Czy na początku nastawić się tylko na sprzedaż drogą internetową, czy z tego
        będzie jakiś zysk, choćby minimalny na początek?Jeszcze mnóstwo pytań...
        ża jakkiekolwiek refleksje będę wdzięczna!
        • vivictoria Re: patchwork 02.01.06, 23:39
          W tej sytuacji najtaniej spróbować w internecie! Potrzebna jest niezła strona
          www, masa samozaparcia i wiary! Jestem pewna, że uda Ci się!
          A co do atestów, to sie bardzo dziwię, bo KKAiE ma prawo do promocji i zniżenia
          opłaty jak również do udzielenia półtorarocznego terminu ważności atestu, wiem
          bo byłam w takiej komisji.
          Internet to najtańszy własny sklep i najtańsza reklama.
      • lajtmam Re: patchwork 11.01.06, 17:45

Wysłałam ci maila na pocztę, tak na wszelki wypadek sygnalizuję tutaj, gdybyś
        nie zaglądała smile
    • tijgertje Re: patchwork 02.01.06, 12:23
      Przyznam sie bez bicia, ze za ta technika nie przepadam, ale zagladnelam na twoja strone i mi szczeka opadla. Jak na moj gust, to patchwork jest troche za pstrokaty. Podziwiam osoby, ktore sie tym zajmuja, bo trzeba miec iscie anielska cierpliwosc. No i te rozmiary... Dla mnie przerazajace. Z twoich prac bardzo podfoba mi sie niebieska narzuta, serwety z bratkami przesliczne, a poduszki z drzewami rzucily mnie na kolana. Jak juz zaloizysz ta swoja firme, to sie przypadkiem nie ukrywajwink
      Ach, te poduszki...
      • lajtmam Re: patchwork 02.01.06, 12:37
        bardzo dziękuję za przemiłe słowa, jeśli założę firmę, bądź pewna:nie będę się
        ukrywać smile))
    • vivictoria Re: patchwork 02.01.06, 12:35
      Obejrzałam stronkę! Jestem pod wrażeniem! Najśmieszniejsze, że idziemy prawie
      tą samą drogą, jeśli chodzi o motywy i technikę, może moje prace mają więcej
      cięć. Masz wielkie szanse za granicą!!! Tam są i ceny godziwe i zainteresowanie!
      Zamim zaczniesz, koniecznie poszukaj zbytu! Mam nadzieję,że atesty masz na
      dłużej niż rok!
      • lajtmam Re: patchwork 02.01.06, 12:42
        Atest mam na rok, robiłam go w październiku 2005, w Krakowie i dowiedziałam
        się,że co roku trzeba przedłużać, płacąc niemałą kasę. Mam swiadomoć tego,że za
        granicą są o wiele bardziej godziwe możliwości,ale nie mam pojęcia od czego
        zacząć szukając zbytu za granicą, jak to zrobić?
        Muszę się zbierać do pracy. Będę wieczorem.
        Jeśli masz jakieś zdjęcia swoich patchworków bardzo chętnie obejrzę smile
        • vivictoria Re: patchwork 02.01.06, 23:49
          Ja mam dość dziwną sytuację, ale działa na korzyść: mam masę przyjaciół na
          całym świecie, włoskie obywatelstwo - właśnie zakładam firmę w Italii.
          Rękodzieło to wielkie wyzwanie! Ale i wielka przygoda!
          Choćby tego typu, że trudno spotkać starannie szyjące osoby... w tym kraju
          bezrobocia!!!
        • vivictoria Re: patchwork 02.01.06, 23:52
          Ja mam dość dziwną sytuację, ale działa na korzyść: mam masę przyjaciół na
          całym świecie, włoskie obywatelstwo - właśnie zakładam firmę w Italii.
          Rękodzieło to wielkie wyzwanie! Ale i wielka przygoda!
          Choćby tego typu, że trudno spotkać starannie szyjące osoby... w tym kraju
          bezrobocia!!! Rozpaczliwie szukam krawcowych!!! sad(((
          • lajtmam Re: patchwork 03.01.06, 08:23
            Bardzo dziękuję ci zażyczliwość , dobre rady, chęc podzielenia się
            doświadczeniem, i słowa, które dają nowe skrzydła do podjęcia wyzwania smile
            Co do Krajowej Komisji to jestem dość zniesmaczona sposobem jej działania,
            zresztą, nie tylko ja z tego co słyszę, mam wrazenie,ze bardziej niż na chęci
            pomocy twórcom rękodzieła i wkładzie w ich promowanie skupia się na pobieraniu
            opłat...No, ale to osobny temat smile
            Z tego co piszesz jesteś głęboko zaangażowana w swoje działania, i masz dużo
            determinacji, pozostaje podziwiać i brac przykład!Jesli miałabym jeszcze jakieś
            pytania to , jeśli nie masz nic przeciwko, zagadamsmilePozdrawiam serdecznie!
    • maczek1 Re: patchwork 02.01.06, 13:06
      A czy może prowadzisz sprzedaż swoich wyrobów?
      Byłabym zainteresowana
      Kontakt maczek1@gazeta.pl
      • lajtmam Re: patchwork 02.01.06, 22:52
        Większość prac na zdjęciach została już sprzedana, to pojedyncze egzemplarze,
        zazwyczaj robione na zamówienie, jeśli coś cię szczególnie interesuje, napisz...
    • malakawka Re: patchwork 03.01.06, 09:56
      witam.przepiekne prace. bardzo, ale to bardzo chcialabym sprobowac wlasnych
      sil. pewnie zaczelabym od malej poduszeczki...prosze mi powiedziec czy nie
      majac ani doswiadczenia z krawiectwem, ani tez z plastyka - mam szanse na
      wykonanie tak pieknych rzeczy? prosze mi podac troche danych technicznych, jak
      szyc (maszyna czy reczniesmile) itd. bardzo dziekuje i pozdr.
      • vivictoria Re: patchwork 03.01.06, 10:48
        Jedyne czego wymaga patchwork to dokładność! Reszta, czyli wyczucie kolorów,
        budowanie wzorów przychodzi z czasem. Patchwork wymyślono, by nie marnować
        tkanin z niepotrzebnych, lub częściowo zużytych tkanin, więc surowca mamy
        ogromny zasób do ćwiczeń! Zero ryzyka! Maszyna wystarczy nawet najstarsza, bez
        zygzaka! Długie lata na takiej maszynie szyłam! Na początek polecam proste
        wzory z kwadratów: tu też mażna się popisać! I stworzyć coś niebanalnego.
        • seminola Re: patchwork 03.01.06, 11:19
          A ja jeszcze raz proponuję wejść na www.kolderki.org/kolderki/, bo tam można
          znaleźć dla zainteresowanych linki na stronkę (po polsku) z nauką krok po
          kroku - jak patchwork uszyć. Nie jest to trudne, jedynie wymaga wiele
          cierpliwości i precyzji.
        • lajtmam Re: patchwork 03.01.06, 11:28
          Zgadzam się w całej rozciągłości! smileJa też zaczynałam na starej maszynie typu
          Bobbin smile. Niesamowite jest to,że można szyć praktycznie z niczego, czyli
          wykorzystywać wszelkie niepotrzebne, zalegające skrawki, a nawet zaopatrywać
          się w lumpeksach i ciekawe tkaninysmileMnóstwo wzorów można znaleźć w
          internecie.Zyczę powodzenia!!!
          • koczes :) 03.01.06, 17:08
            napisałam maila na gazetowysmile
            • seminola Torebki 03.01.06, 21:47
              vivictoria, twoje torebki są niesamowite, ja sobie - owszem, kilka popełniłam,
              ale twoje są zawodowe!
              • vivictoria Re: Torebki 03.01.06, 22:51
                Bardzo dziękuję! Takie słowa bardzo pomagają! smile Dodają sił do pracy! Bo doba
                rękodzielników jest bardzo, bardzo długa!
          • patchworc Re: patchwork 04.01.06, 11:03
            chcialabym dołączyć do gorących zwolenników patchworku
            sama szyje od jakiegoś czasu, niektóre efekty mojej pracy można obejrzeć na
            stronie: www.patchworc.republika.pl
            jeśli chodzi o moje doświadczenia ze sprzedażą to w Polsce chyba trzeba
            poszerzać ofertę, sam patchwork jest trudnym tematem, mało popularnym
            jeśli chodzi o dokładnośc to niektórzy mówią że jeśli w patchworku nie ma
            żadnego błedu, jest to przejaw pychy twórcy
            sądzę że to dobra wiadomość szczególnie dla początkujących
            zresztą szycie patchworku można traktować na kilku płaszczyznach,
            bo to po pierwsze użytkowa tkanina, wytwarzająca zazwyczaj wrażenie przytulności
            i ciepła, po drugie źródło wspomnień - to wtedy gdy szyjemy patchwork dla siebie
            i znajduja sie tam cześci garderoby naszych najbliższych, a po trzecie może to
            być przyczyna spotkań kobiet i spędzenia wspolnie czasu

w każym razie gorąco pozdrawiam wszystkich szyjących
            • vivictoria Re: patchwork 04.01.06, 12:17
              Polskę patchwork ominął dziwnym zbiegiem okoliczności. Jest popularny w
              Niemczech i Rosji, Ukrainie, Białorusi, a u nas ciągle nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka