Dodaj do ulubionych

sposoby na szablon

21.03.06, 12:14
potrzebuję rady. Próbuję ozdobić ściany od szablonu i nie wychodzi. Wbrew pozorom nie jest to takie proste. Farba wchodzi mi pod szablon i wzór się rozmazuje. Może macie jakieś sprawdzone sposoby jak się do tego zabrać coby ładnie wyszło?
Szblon wycięłam z folii takiej jak do rzutnika. Może zła folia? Z czego spróbować wyciąć szablon?
Kleju do szablonów nie będę teraz kupować (kasa). A może znacie jakiś sposób na przyklejenie tego szablonu czymś innym?
Będę bardzo wdzięczna za jakieś rady.
Obserwuj wątek
    • anniamk Re: sposoby na szablon 21.03.06, 13:12
      ja osobiscie nie zdobilam przy pomocy szablonu scian, ale slyszalam wlasnie ze
      to nie jest takie proste. Sprobuj go dobrze przymocowac do sciany, no i farba
      nie moze byc chyba za rzadka.
      Szkoda ze nikt ci nie doradzil, a moze jednak ktos cos dopisze

powodzenia
      • agnimi Re: sposoby na szablon 21.03.06, 13:22
        www.castorama.pl/porada/castorama.48.html
        • antiquedeco Re: sposoby na szablon 21.03.06, 13:30
          Tu w pierwszej wersji tez pisza - szablon przyklejamy klejem, nie wspominajac
          jakim smile. Obawiam sie, ze klej niestety stanowi gwarancje sukcesu. I suchy
          pedzel.
        • anniamk Re: sposoby na szablon 21.03.06, 13:33
          przeczytałam, ależ to skomplikowane
    • t.he Re: sposoby na szablon 21.03.06, 14:13
      Przyklej szablon do ściany taśmą malarską. Szablon musi dobrze przylegać, czyli
      jeśli nie klej, to będziesz musiała przyciskać palcami krawędzie. Używaj bardzo
      mało farby, właściwie pędzel (z płaskim wierzchołkiem, specjalny do szablonów)
      czy gąbka powinny być tylko wybrudzone farbą.
      • diara Re: sposoby na szablon 21.03.06, 14:46
        Dzięki! Maluję gąbką. Zaczyna mi już coś wychodzić. Jak nabieram mniej farby na gąbkę. Najtrudniej jest w tch miejscach gdzie jest cieńka przerwa. Przydałby się jednak ten klej. Co mozna byłoby użyć zamiast żeby nie zapaprać ściany, a żeby to się później ładnie odkleiło?
        Chyba jednak muszę próbować dalej, może dojdę do wprawy.
        • t.he Re: sposoby na szablon 22.03.06, 10:33
          Odradzam eksperymenty z taśmami dwustronnymi na takiej powierzchni. Potrafią
          zostawić cieniutką warstwę kleju, która szybko się wybrudzi. Mimo że na
          pierwszy rzut oka taśma dobrze się odkleja. Może warto zrobić szablon, który ma
          ciut szersze przerwy? Ok. 0,5 cm możesz już swobodnie przytrzymać palacami, po
          prostu malujesz po nich smile Drugą stronę "przerwy" malujesz jak pierwsza
          wyschnie.

Używałam dwustronnego scotcha z powodzeniem, ale tylko na gładkiej powierzchni.
    • lejdik Re: sposoby na szablon 21.03.06, 15:05
      Jeśli nakładasz farbę gąbeczką, (zresztą pędzlem również) to dobrze nakładać ją
      warstwami))tz. wypelniasz kolorem stopniowo. Pierwsza warstwa (prawie sucha
      gabka)wypelniasz caly wzor- i tak kolejne warstwy az do uzyskania glebokiego
      kolorusmile
    • pistacja_zielona Re: sposoby na szablon 22.03.06, 09:03
      Ja przykleiłam taśma malarską,coby przy okazji nie upaprać ścian. A szablon
      wycięłam najpierw na folii , apóżniej na tapecie (która mi została po
      remoncie). Może wiecej pracy, ale nic mi sie nie slizgało. Farbę tyko gabeczką.
      życze sukcesów.
    • mannalisa1 Re: sposoby na szablon 25.03.06, 15:41
      A ja wycinam szablony z plastikowych wieczek z pudełek po lodach i super się
      robi.Można dobrze docisnąć i długo służy.
    • iskraja Re: sposoby na szablon 26.03.06, 19:44
      A mój sposób wzory z szablonu jest taki:
      -nie używam kleju ani taśmy tylko dociskam palcami mocno wzór
      -prawie sucha rolka z gąbki
      - jeśli chcesz zrobić kilka odbitek z tego samego szablonu to musisz chwilkę
      odczekać po kolejnych malowaniach aż szablo wyschnie (albo go wysuszyć)
      ponieważ farba włazi pod spód i lubi zabrudzić ścianę
      - moje szablony wycinam własnoręcznie z tekturki
      Szkoda że nie można tu wkleić zdjęć bo chętnie pokazałabym moje ściany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka