bon-ton 15.06.06, 08:27 Czy ktoś z was może mi powiedzieć, czy pomalowanie kubka farbą akrylową jest bezpieczne dla zdrowia? jakimi farbami powinno się malować rzeczy, które mają kontakt z jedzeniem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lola211 Re: kubki malowane 15.06.06, 10:44 Farbe i tak musisz czyms zabezpieczyc, co nada jej trwałosc.Sluza do tego media do wypalania, mysle ze wowczas spokojnie mozna z takiego kubka pic. Odpowiedz Link
polymerist Re: kubki malowane 15.06.06, 23:13 Na kubkach mozesz malowac farbami akrylowymi do szkla np. www.kanwas.com/?p=productsList&iCategory=43 Po wypaleniu w piekarniku mozesz spokojnie uzywac kubek. Oczywiscie nie polecam tak czy owak malowania wewnatrz kubka (jesli przypadkiek przyszlaby Ci taka ochota Odpowiedz Link
paula63-63 Re: kubki malowane 16.06.06, 23:19 polymerist, to bardzo ciekawe z tymi farbami, nie znałam ich, więc zajrzałam na tę stronę. Ale w opisie na górze jest mowa o tym, że sa i kryjace i transparentne - nie bardzo wiem jednak które z tych ponizej są jakie (tylko kryjace czy tylko przezroczyste?). Wiesz coś więcej? Odpowiedz Link
swietlik111 Re: kubki malowane 18.06.06, 23:11 dziewczyny a ja się właśnie zastanawiam czy jak sobie ozdobię kubeczek farbkami window glass to czy moge używać? tylko obawiam się czy to się bardzo szybko nie zniszczy przy myciu (oczywiście nawet jeśli nie będe go szorować tylko płukać) Odpowiedz Link
dorotkakow Re: kubki malowane 19.06.06, 15:40 Witam,ja maluje farbkami do szkła, ceramiki i porcelany firmy Lucas ( Deco porcelana) i jestem z nich bardzo zadowolona. Pomalowałam wiele kubków tymi farbkami, potem je wypaliłam w piekarniku i pieknie mi sluza az do dzis. Nic nie zeszlo, nic nie odpryskało, normalnie je myje płynem do naczyn i gąbka. Wiem jedynie ze nie mozna malowanych rzeczy myć w zmywarce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
polymerist Re: kubki malowane 24.06.06, 00:15 Najlepiej napisz do tej firmy sprzedającej, to Ci wszystko wyjasnia. Z tego co sie orientuje, to wszystkie sa przźroczyste, a tylko konturówki sa kryjące (dlatego właśnie służą do malowania konturów. Odpowiedz Link