Dodaj do ulubionych

wokół kanalizacji

19.11.04, 09:01
zamieszkałam w piasecznie od niedawna i jestem przerażona stanem niektórych
ulic / oczywiście możecie powiedzieć - widziały oczy ... / tragiczne są ulice
dojazdowe do szkół - podstawowej od strony bukowej i gimnazjum od strony
wiaduktu al. kalin , aż żal patrzeć jak dzieci chodzą z podwiniętymi
spodniami do kolan ,żeby nie ubłocić butów , jeżeli się nie pobrudzą od dołu
mają szansę być ochlapane błotem - CZY WAM RODZICOM TO NIE PRZESZKADZA ? może
ktoś ma jakieś informacje na temat przyszłości tych dróg
Obserwuj wątek
    • woy Re: wokół kanalizacji 19.11.04, 11:47
      A uliczki Zalesia Dolnego np Lipowa, tam gdzie kanalizację robią...
      Ciekaw jestem czy wykonawca doprowadzi do jako takiego stanu. Teraz jest
      tragicznie, mieszkańcy się skrzykiwali i jakiś protest szedł do UMiG. Wyników
      nie znam.
      Jedyną szansądla tych uliczek jest odwodnienie i utwardzenie. Co UMiG Piaseczno
      robi w tym kierunku nie wiem, dobre pytanie.
      w.
      • maranka Re: wokół kanalizacji 19.11.04, 22:28
        nic nie robi bo rozmawiałam z pewną panią telefonicznie , podobno wszyskie
        próby polepszania stanu niektórych dróg , są oprotestowane przez społ. komitet
        miłośników zalesia , nie mogę tylko zrozumieć dlaczego , nie trzeba przecież od
        razu wyrywać drzew z korzeniami , a na bukowej wtstarczyłoby zasypać doły , czy
        o takie głupoty trzeba pytać komitet miłośników ,
        • woy Re: wokół kanalizacji 20.11.04, 08:08
          społ. komitet miłośników zalesia?
          zależy im na błocku? dziwne. taki kumitet powinien działać w tej sprawie
          pozytywnie.
          np. taka ulica skrzetuskiego w gołkowie, wyłożona polbrukiem, ładnie i
          funkcjonalnie. niekoniecznie trzeba asfaltem wszystko, można utwardzić nawieźć
          kruszywa itp.
          w.
          • maranka Re: wokół kanalizacji 20.11.04, 18:18
            wiesz ten społ. komitet trochę się wstydzi , bo zapytałam o niego na forum to
            nikt się nie zgłosił - a może nie korzystają z internetu - \a na pewno nie mają
            dzieci/
            • ek1111 Re: wokół kanalizacji 27.11.04, 11:09
              Moi drodzy Nowi mieszkańcy. W Zalesiu Dolnym nic nie dzieje się bez powodu.
              Wszyscy, w każdym razie starzy mieszkańcy, wiedzą o tym, że jeśli gdzieś jest
              utwardzona nawierzchnia, jeśli na którejś ulicy jest chodnik dla pieszych,
              jeśli jest doprowadzony gaz i woda, a często też kanalizacja- to jest
              WYŁĄCZNIE zasługą zamieszkujących okolicę ludzi. Przestańcie zatem narzekać, bo
              tu nie ma zmiłuj się, jak się chce mieć lepiej to trzeba zawijać rękawy i
              robić, a nie biadolić.Jak to zrobić? Już mówię: NIEZADOWOLENI zakładają komitet
              społeczny do sprawy naprawienia-utwardzenia-wyrównania ulicy XXXX, zgłaszają to
              w gminie (Kościuszki 5), jak jest ich (niezadowolonych) dużo i mają siłę
              przebicia w postaci argumentów oraz chcą partycypować w kosztach (tak to bywało
              do tej pory), to gmina rada nia rada MUSI przychylić się i współuczestniczyć w
              czynie społecznym. Bo u nas wszystkie inwestycje ogólne robi się w czynie
              społecznym. Ciągnie się to od przedwojny. Porównajcie Zalesia (oba) z innymi
              miejscowościami podwarszawskimi. Standard tu wypracowany ( z którego jesteśmy
              dumni, choć nie do końca usatysfakcjonowani)to mnogość wysiłków: fizycznych,
              finansowych, organizacyjnych kilku pokoleń. Nadmieniam, że nasza gmina jest
              baaardzo przychylna inicjatywie mieszkańców. Powodzenia!
              • maranka Re: wokół kanalizacji 29.11.04, 11:52
                bardzo dziękuję za odp. ek 1111 ale nijak się ona ma do tego co usłyszałam w
                gminie , tam własnie dowiedziałam się ,że to gmina jest chętna , ale
                tzw. "starzy " mieszkańcy są wszystkiemu przeciwni , że blokują wszystkie
                inwestycje przygotowane przez gminę- nie wiem komu wierzyć.Ja chętnie wziłabym
                się do roboty ,tylko nie rozumiem dlaczego za własne pieniądze mam remontować
                drogi dojazdowe do szkół / bo tylko otych pisałam/ ja wokół swojego domu mam
                porządek , chdziło mi o Bukową jako dojazdową do podstawówki oraz al. Kalin
                jako dojazdową do gimnazjum , to chyba leży w gestii gminy? A tak na
                marginesie, to czy al.Brzóz to też czyn społeczny? A jeśli chodzi o komitet to
                jakoś do tej pory nikt nie odpowiedział - chodzi o społ. komitet miłośników
                zalesia
    • tm51 Re: wokół kanalizacji 27.11.04, 15:03
      nieoficjalnie to podobno Piaseczno ma dostac dużą dotację z UE na budowę
      kanalizacji, ale to w przyszłym roku, a po układzeniu ruru to juz można
      utwardzać drogi itp.
      • ek1111 Re: wokół kanalizacji 10.12.04, 11:00
        Tzw. komitet miłośników Zalesia jest to towarzystwo wzajemnej adoracji i nie
        należy nim się przejmować. Nie wiadomo, kto to i czym się zajmuje, niczego
        chyba jeszcze nie zbudowało, zabiera głos w najmniej odpowiednim czasie i
        temacie. Natomiast ma znaczenie siła argumentów oraz chęć poprawienia np. stanu
        dróg. To prawda, że drogi są gminne i gmina powinna o nie dbać. Ale ładnie
        byśmy wyglądali, gdybyśmy ze wszystkim czekali na gminę! Gmina ma na głowie
        różną biedotę i z nią sobie ledwie radzi. Natomiast gmina NIGDY nie sprzeciwia
        sie inicjatywie mieszkańców! Rada nie rada, musi do tej inicjatywy się odnieść.
        W końcu gmina to przede wszystkim mieszkańcy. Wiem, że dotychczasowe metody
        poprawy warunków życia w Zalesiu i podobnych miejscowościach nie są wygodne dla
        ludzi nieprzywykłych, czekających że ktoś coś za nich załatwi- ale takim
        ludziom lepiej będzie w blokowisku. Po prostu. No, może za 20 lat, jak już
        WSZYSTKO będzie na najwyższym poziomie, kiedy działki i domy będą kosztować
        obłędną forsę, klasa usług zostanie podniesiona o kilka poziomów, może wtedy
        takim ludziom będzie tu dobrze. A na razie obowiązuje stara zasada: płacę i
        wymagam. Jak nie płacę, to nie wymagam. Pozdrawiam
        • maranka Re: wokół kanalizacji 10.12.04, 19:10
          NA MIEJSCU GMINY TEŻ BYM SIĘ NIE SPRZECIWIAŁA , W KOŃCU KTOŚ ZROBI COŚ ZA
          NICH , BARDZO BYM CHCIAŁA ŻEBY MI KTOŚ SPRZĄTAŁ ZA DARMO- NAWET BYLE JAK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka