20.06.04, 19:05
Tu w tym mieście,
gdzie ludzie umierają z braku miłości,
tu w tym mieście,
gdzie nie ma gdzie pójść,
tu w tym mieście,
gdzie ludzie siedzą tylko w domach,
muszę żyć, muszę wypruwać sobie żyły,
muszę nic nie robić i muszę umrzeć...
Móglbym pomyśleć, że ludzie z małych miasteczek mają gorzej
Ale
Mam w dupie małe miasteczka!!!
Mam w dupie małe miasteczka!!!
Mam w dupie małe miasteczka...

Obserwuj wątek
    • Gość: nataliaa_ Re: Tutaj IP: *.wmc.net.pl 20.06.04, 22:13
      korky,zjedz jakąś czekoladkę-poprawia ponoć humor :)
      • korky Re: Tutaj 23.06.04, 17:00
        Zły humor miałem - teraz obojętny. W wierszu wystąpił gościnie Andrzej Bursa,
        użyczając mi fragmentu ze swojego wiersza pt. "Sobota", niestety sam o tym nic
        nie wie, bo nie żyje od 47 lat.
    • andy_sz Re: Tutaj 20.06.04, 22:17
      hehe, jak swiat dlugi i szeroki wsyscy narzekaja na male miasta, nawet w
      miastach relatywnie duzych. Ja mieszkam w miescie ktore ma ok. 350 tys.
      mieszkancow, a z okolicznymi peryferiami ok. miliona i ciagle slysze
      narzekania. Czasami sztuka jest potrafic zrobic cos ciekawego w miescie takim
      jak Slupsk, czasami dzieja sie tam swietne rzeczy, trzeba tylko dobrze sluchac
      i weszyc, chociaz wiem ze czasami to nie latwe...
    • umk__historia Re: Tutaj 20.06.04, 22:53
      A może taki fragmencik :)

... Cztery ulice i dwie kamienice Rynek pośrodku ma metrów 102 ... tutaj tramwaje jeżdziły przez 49 lat ...

c umk
      • andy_sz Re: Tutaj 20.06.04, 22:55
        fcalkiem niezle, a to tez o Slupsku???
    • umk__historia Re: Tutaj 20.06.04, 23:03
      Chodzi o miasto w którym tramwaje pojawiły sie w 1910 roku a na Rynku pozostały tylko 2 zabytkowe kamienice ...
      • andy_sz Re: Tutaj 20.06.04, 23:07
        uff, to na pewno nie Slupsk bo w Slupsku sa 4 zabytkowe na Starym Rynku :-)
        • umk__historia Do Andy 01.07.04, 22:12
          andy_sz napisał:

> uff, to na pewno nie Slupsk bo w Slupsku sa 4 zabytkowe na Starym Rynku :-)
          ... widocznie cos przeoczyłem ;)

A tak na serio to w rejestrze zabytków wpisane są tylko 2 kamienice na Rynku i z tego co mi wiadomo tylko frontowe ściany sa w spisie ... :(
          • andy_sz Re: Do Andy 17.07.04, 03:47
            rejestr - rejestrem, szanuje, ale nie dbam...
            na Starym Rynku sa cztery kamienica jekie przetrwaly wojne (Empik, Apteka,
            Ksiegarnia Staromiejska i po drugiej stronie budynek banku).
            W Slupsku jest ponad 600 budynkow o wartosci historycznej.
            Nie wszystkie sa zabytkami, nie wszystkie sa w rejesstrze, nie wszystkie
            zasluguja na to zeby byc... ale maja wartosc historyczna, chocby za to, ze
            wciaz stoja i ciesza oko nadajac klimat niektorym zakatkom miasta i twardo
            separujac sie od pudelkowatosci PRLowskiej architektury.
            A dla tych ktorzy nie rozumieja co znaczy roznica miedzy zabytkiem a budynkiem
            o wartosci historycznej to jest podobnie jak z piwem. Piwo to nie alkohol, ale
            napoj alkoholizowany... Zreszta cale zycie jest jak piwo. Dlaczego? Nie wiem,
            nie jestem filozofem (tekst ze wstepu do "Podstaw Filozofii" Popkina i Strolla)
    • Gość: Zuzanna Re: Tutaj IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 23.06.04, 17:32
      A to moje ......
      ( ... )
      Ślad twój zdepczą pokolenia
      i rozwieje wszystko nowa myśl
      Tak się kończą ciche istnienia
      Zyłeś....ale nie musiałeś żyć
      • Gość: Zuzann Re: Tutaj IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 23.06.04, 17:40
        Ale dość smutków!!!!
        Lubię pisac humoreski
        Ciesz się chłopie,
        Że jesteś w Europie.
        Częściej jesteś w telewizji,
        Ładnie wyglądasz na wizji.
        Ciesz się chłopie,
        że jesteś w Europie!
        Rząd tu ma rację –
        Dostaniesz dotacje !
        Ciesz sie chłopie,
        Że jesteś w Europie.
        Coś się naburmuszył...
        W kupie raźniej,
        Kupy nikt nie ruszy!
        Ciesz się chłopie,
        Że jesteś w Europie.
        I nie martw się Wariacie,
        Nie musisz chodzić w czerwonym krawacie.
        • andy_sz Re: Tutaj 23.06.04, 22:04
          Hehe, naprawde fajne...
          Ala zalew talentow nam sie trafil, najpierw Korky a teraz Zuzanna.j Trzeba
          bedzie kacik poetycki zalozyc. A moze prozaicy dopisza kolejne rozdzialy w
          naszej forumowej POwiesci w odcinkach :-)
          • ellenai Re: Tutaj 24.06.04, 04:18
            kurcze ,siedlisko geniuszy tu macie! ja nie potrafie rymu sklecic prostego a tu
            prosze jakie piekne poematy wychodza spod klawiatury korkyego i zuzanny! a
            drzewiej bylo tu pisane wspolnymi silami opowiadanie! to sie nazywa kumulacja
            inteligentow!cmok
            • andy_sz Re: Tutaj 24.06.04, 04:22
              hihi bo to prawdopodobnie duze stezenie jodu nadmorskiego wplywa na taki maly
              kawaleczek mozgu, ktory odpowiedzialny jest za tworczosc. Zuzanna i Korky widac
              duzo jodu wdychali :-)
              • ellenai cholercia,dajcie no tego jodu! 24.06.04, 04:36
                zrzucie jaki transport na galicje! dojodujcie nas! tez chcemy byc"
                mondre "hehehehe
                • andy_sz Re: cholercia,dajcie no tego jodu! 24.06.04, 04:48
                  nie ma sprawy, wysle Wam jutro dwa wiadra Pocztexem, powinno dojsc w kilka dni,
                  ale podzielcie sie rowno :-)
                  • ellenai Re: cholercia,dajcie no tego jodu! 24.06.04, 05:01
                    nie ma sprawy,podziele sie rowno ze soba!cmok
                    • andy_sz Re: cholercia,dajcie no tego jodu! 24.06.04, 22:46
                      elly, jedno wiadro starczy na caly rok...
                      ale za pol roku wysle nowa dostawe, wiec podziel sie sprawiedliwie z innymi
                      forumowiczami u Was, bo chce sobie na Galicji troche tworczosci poetyckiej
                      poczytac :-)
              • Gość: Zuzanna Re: Tutaj IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 24.06.04, 17:33
                Hej, hej, jaki mały kawałeczek? A może własnie ja mam wiekszy kawałeczek? To
                nie jod, to geny! TALENT !!!....Oczywiście żartuje, bo to nie poezja, to
                babskie pisanie....do szuflady, ot czasami chce sie zaimponować w miłym
                gronie...Dzięki,że się podoba, ale mam zdrowy stosunek do swego -
                antytalentu...lubię pisac wiersze, coś z siebie wykrzyczeć, ale to nie poezja,
                to bardziej terapia...
                • Gość: nataliaa_ Re: Tutaj IP: 217.153.220.* 24.06.04, 22:30
                  No tak,geny,talent...a ja myślałam,że pojadę do Ustki,jodu się nawdycham i też
                  będę poetka :)
                  korky,Zuzanno-prosimy o jeszcze :)
                  andy,bo tak mi się przypomniało,pamiętasz jak tutaj wpisywała się Zuzanna z
                  Usa? :)
                  • andy_sz Re: Tutaj 24.06.04, 22:43
                    a wlaaaaasnie, juz wiem dlaczego to imie tak mi sie z czyms kojarzylo :-)
                    Pewnie ze pamietam, jakos tak nagle przestala nas odwiedzac Zuza zza wody.
                    Wdychaj, wdychaj. nataliaa, na pewno pomoze :-)
                • andy_sz Re: Tutaj 24.06.04, 22:45
                  Zuza, ja tylko mialem na mysli to, ze ten jod pobudza ten maly kawalek akurat
                  odpowiedzialny za tworczosc, bo reszta faldow na mozgu jest zajeta ihnnymi,
                  niezwykle intelektualnymi i powaznymi funkcjami, jak np. jazda na rowerze.
                  (alez dyplomatycznie wybrnalem :-))
                  • Gość: Zuzanna Re: Tutaj IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 25.06.04, 16:16
                    Ok. wszystko rozumiem. Intelekt i te rzeczy mam ok. Ale niestety nie jestem z
                    USA. A może stety, bo lubię ta moją porąbaną ojczyznę, podziwiam tych co maja
                    odwagę do emigracji, a sama...to taki mały ptriota przywiazany do swej ziemi,
                    rodzima patriotka.....
                    nie mam za bardzo czasu, ale jeszcze cos przeslę,z moich wierszyków,
                    obiecuje....
                    • Gość: Zuzanna Re: Tutaj IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 26.06.04, 10:57
                      Hej! Witam wszystkich! Jak zyjecie ? Uwielbiam lato! Hurrra, niech zyje luz i
                      swoboda, bez wzgledu na to jaka pogoda! Zyczę wszystkim dobrego nastroju i
                      przesylam radosne wierzyki.
                      ZAJRZYJ DO KĄCIKA ŚMIESZNEGO WIERSZYKA
                      Zmiana jest niewielka -
                      ale wtelewizji ładniejszy Belka....

Mistrzostwa bez nas

Ba! W Unii już jesteśmy,
                      a jak jescze piłkarzy tam umieścić ?

Mecze bez naszych

Mistrz za mistrzem po boisku lata,
                      a mnie jest szkoda Lata....

Szanowny Panie Strąk!
                      Czy ugryzł pana bąk?
                      Niech pan więcej mównicy nie okupuje
                      pomyślą, że w Słupsku same zbóje....
                    • Gość: Zuzanna Re: Tutaj IP: *.slp.vectranet.pl / *.slp.vectranet.pl 26.06.04, 11:00
                      Wiwat, Europo!
                      Wiwat, demokracja!
                      Wiwat za chlebem emigracja...
                      Jak długo jeszcze rząd
                      Będzie mędził i mędził?
                      Naród wyemigruje,
                      On sam sobie będzie rządził...
                      • andy_sz Re: Tutaj 28.06.04, 05:16
                        O jak milo ze nas rymami zabawiasz, fajne to :-))
                        • zuzanna6 Re: Tutaj 29.06.04, 22:49
                          Dzięki. Wpłyń na korky, by cos tu napisał, czekam na kolejny wierszyk.
                          • andy_sz Re: Tutaj 30.06.04, 04:08
                            KOrky reaguje raczej na prosby plci odmiennej, ja tak nie potrafie, moze
                            mafia... ups, matalijke poslucha :-)
                            • zuzanna6 Re: Tutaj 30.06.04, 10:01
                              korky - wpływam na Ciebie jako płeć odmienna - napisz jakis wierszyk
                              • korky Re: Tutaj 30.06.04, 10:32
                                Moje wierszyki są gdzieś na froum "Gorlice" post chyba się nazywa $#@$#@%
                                #543543kolejny głupi wiersz z mojej kolekcji #@!$325435643 no coś takiego mniej
                                więcej, sam nie wiem skąd i dlaczego wzięły się tam te liczby, ja tylko
                                wstawiłem cudzysłów. Zaraz dam linka jak tylko znajdę.
                                • korky Link 30.06.04, 10:34
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=455&w=12458117
                                • korky Link 30.06.04, 10:38
                                  No to łapcie linka
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=455&w=12458117
                                  • zuzanna6 Re: Link 30.06.04, 23:48
                                    Dzięki, będę tam wracać i czytać. Wierszem mozna powiedzieć najwięcej, choć to
                                    takie trudne i osobiste. Lubię ludzi wrazliwych.Bądź dzielny korky w tym śiecie
                                    o zminimalizowanej wrazliwosci.
                                    • korky Re: Link 02.07.04, 13:18
                                      Dzięki :) Tutaj podaje fajną stronkę, jest na niej coś około 400 wierszy :)

www.baczynski.art.pl
                                      • zuzanna6 Re: Link 08.07.04, 20:38
                                        Dzięki korky, poczytuje Bazcyńskiego. Mam jego tomik. Zbyt często sie nie da,
                                        jego wiersze to krew i łzy walczącej Warszawy, zmarnowanej młodości.....Dużo
                                        czytałam kiedyś wierszy i prozy o latach wojny i okupacji. Wojny to
                                        niezaspokojone ambicje chorych polotyków i przywódców, a bezsensowna i
                                        tragiczna jest smierć ludzi po obu stronach barykady.....Baczyński przybliza
                                        nam to wszystko w swoich wierszach....Teraz częsciej czytam Zagajewskeigo i
                                        Herberta. Lubię też Szymborską.
                                        • zuzanna6 Re: Link 09.07.04, 23:28
                                          Dzis napisałam -

no i co, no i co z tą ropą.....
                                          nic mnie rozumiem, choć nie jestem idiotą
                                          i nie wiem czy błotem obrzucać Pola
                                          czy to prawicy nowa rola.......
                                          winnych nie ma - ani, ani....
                                          a kolejna ustawa do bani

Polak potrafi....i tym razem
                                          paliwo ekologiczne i chrzczone zarazem...
                                          • zuzanna6 1 sierpnia 1944 31.07.04, 12:58
                                            Oglądałam wczoraj na dwójce koncert poświęcony powstańcom warszawskim. Trudno
                                            mi było powstrzymać łzy. Byłam wzruszona determinacją i patriotyzmem
                                            powstańców. Jestem dumna z Polaków, że w tak waznych zakretach historii nigdy
                                            nie zawiedli. I jaki żal w sercu mam, że ci co przezyli to umierali na
                                            obczyźnie, to najstraszniejsze....bohaterów tamtych czasów wyklęto z ich
                                            ojczyzny...trudno to naprawić, jesli wiekszośc z nich juz nie zyje.... To jest
                                            tragizm historii - narażac zycie dla Polski i po wojnie być jej bohaterem,
                                            tylko wygnańcem - nie mieści mi się to w mojej wrażliwości....Tyle lat żyliśmy
                                            w zakłamanej historii....Nasi bracia stali za Wisłą, nie wkroczyli z pomocą,
                                            alianci z zachodu nie zdązyli sie dogadać, Niemcy traktowali powstańców nie jak
                                            żołnierzy, - jak bandytów......Potem Warszawę spalili doszczętnie. Cóż było
                                            winne im miasto i ludność cywilna? A teraz zza Odry jakieś pretensje o
                                            odszkodowania dla wysiedleńców? Znowu nie mieści mi sie to w głowie.....trzeba
                                            sobie wybaczyć, ale nie zapomnieć....trzeba znać historię, a nie ja
                                            przeinaczać....
                                            • Gość: Aragorn Re: 1 sierpnia 1944 IP: *.rene.com.pl 31.07.04, 19:34
                                              Piękne słowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka