24.01.06, 09:28
No i stało się .... ratusz wreszcie ogłosił jaka cena interesuje go za plac między Deotymy a Tuwima-3.5 melona to spora kasa ,ale zainteresowanie jest ponoć spore.
Na najlepszej pozycji stoi ponoć pewna angielska firma budująca w naszym kraju centra handlowo rozrywkowe,która nawet bez targów jest w stanie dać taką kase od ręki.
Tak więc jest szansa na to że za czas jakić filmy bedziemy ogladać w prawdziwym multikinie.
Wszystko wyjaśni się prawdopodobnie do połowy roku bo do tego czasu ponoć ma być rozstrzygniety przetarg na grunt.
Obserwuj wątek
    • Gość: Paweł To chyba jakis żart? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:46
      Za ziemie pod centrum handlowe w centrum miasta chcą 4 milony złotych, a
      jednocześnie w podobnej wielkości Koszalinie za ziemie pod centrum handlowe na
      peryferiach miasto dostaje 34 miliony( cena wywoławcza 30 milionów)? To chyba
      jakaś kpina ?:-(
      • Gość: Paweł Re: To chyba jakis żart? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 09:48
        Już nie wspomne, o tym że za ten kawałeczek placyku koło tej ich śmiesznej Emki
        dostali 15 baniek
        • zuzanna6 Re: To chyba jakis żart? 24.01.06, 10:20
          o kurcze, ale by było fajnie jakby powstało to multikino
          • Gość: I ...ZNOWU TA ZIUTA6 - SPAMERKA ZA KASKĘ. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 10:23
            ZBANOWAĆ.
            • Gość: Firefly Re: ...ZNOWU TA ZIUTA6 - SPAMERKA ZA KASKĘ. IP: 217.153.220.* 24.01.06, 12:03
              Ziemia pod centrum handlowe w Koszalinie to kilkakrotnie wiekszy kawałek więc i więcej kosztuje -to samo z okolicami Emki-to jedno.
              Kalkulując cenę sprzedazy gruntu trzeba tez brać pod uwagę ograniczenia jaki ma dany grunt wzgledem zabudowy ,a więc i koszta jakie musi ponieść ewentualny inwestor !
              Oczywiście można za ten placyk zawołać cenę 15 milionów zł -tylko pytanie czy znajdzie się chętny na zapłacenie takiej kwoty!?-ja osobiście wątpię.
              Zadajmy sobie więc pytanie czy lepiej sprzedać teren za rozsądną cenę i ściągnąć do miasta inwestora który da pracę całkiem sporej ilości ludzi oraz przyczyni sie do poprawy wizerunku Słupska (może nasze forumowe oszołomstwo przestanie wtedy pisać ze tu nuda ,nic się nie dzieje i że jesteśmy zapyziała dziura)czy może faktycznie postawić cene zaporową i czekać na szejka Burnei który z nudów postawi swój letni pałac przy ul Tuwima!?
              Pamiętajcie że inwestora można tylko wtedy ściągnąć kiedy przedsięwzięcie będzie rentowne !
              Ja wiem że jest róznica ,ale poczytajcie na róznych forach jaki płacz był kiedy gmina Kobierzyce sprzedawała (tanio) ziemię pod inwestycję firmie LG !?
              Ziemię sprzedali tanio-byli konkurencyjni więc połozyli wszystkie lokalizacje na łopatklach-gdyby przegięli to pewnie LG stawiałoby juz fabrykę na Słowacji.
              Może centrum rozrywki to nie to samo co fabryka telewizorów ,ale od czegoś trzeba zacząć bo tak się wyrabia markę miasta przyjaznego dla inwestorów.
              No i jeszcze jedno -cenę za plac ustalono na podstawie niezależnej wyceny-to nie jest tak że rausz może sprzedać tak atrakcyjny kawałek gruntu za tyle ile chce !
              Musi być przetarg a 3.5 melona to cena wywoławcza.
    • Gość: Paweł Nie przekonałes mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 12:26
      Ziemia pod fabryki- nawet za darmo

Ziemia pod sklepy(szczególnie w centrum)- za grubą kase

• zuzanna6 Re: Nie przekonałes mnie 24.01.06, 12:50
        yhy, mysle, że Firfly ma rację, tym bardziej, że u nas takie bezrobocie
      • Gość: Firefly Re: Nie przekonałes mnie IP: 217.153.220.* 24.01.06, 13:16
        ...ależ takie centrum to prawie fabryka !
        W miastach gdzie są już takie centra handlowo -rozrywkowe zatrudnia się nawet do 500 ludzi-dla ułatwienia dodam ze szwajcarska firma w SSe zatrudniła 100 !!!
        Pewnie !-ja tez wolałbym fabryke mikroprocesorów ,ale jak pisałem od czegoś trzeba zaczynać ,a jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma !

Pozdr.
        • Gość: Paweł Re: Nie przekonałes mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 13:34
          Myle że przykład Koszalina( akurat przedstawiam Koszalin bo podobny potencjał
          prezentuje) pokazuje że mozna ziemie licytować wyżej niz to sugerują
          rzeczoznawcy. Ten ich teren wyceniali na 20 milionów, a władze zaryzykowały i
          wystawiły go od 30 milionów i to z takimi warunkami że głowa boli( np. projekt
          arhitektoniczny musi zatwierdzic miasto mimo że to jest na peryferiach, muszą
          cała inwestycje zacząc w ciągu roku itp.) Z tego co czytam to nie wiele dawano
          im szans na sprzedanie tego terenu , a tu podbili jeszcze o chyba 4 melony. Nie
          sądzisz że ten teren w Słupsku jest za słabo wyceniony jak na cos co bez
          większych zabiegów miasta może powstać? To inwestorzy pchają sie do miast,a nie
          miasta zabiegaja o tego typu inwestorów i jakby im tylko pozwolić to co dwie
          ulice byłoby Centrum Handlowe:)
          • Gość: Firefly Re: Nie przekonałes mnie IP: 217.153.220.* 24.01.06, 16:22
            Z Koszalinem była inna bajka -oni nie wpuszczali duzych sieci do siebie więc sieci zabiegały o to aby tam zinwestować !To będzie pierwszy hipermarket w Koszalinie a kto wie czy władze zgodzą się na następny (tam jest bardzo mocne lokalne lobby kupieckie).
            Co do ziemi za ratuszem to z tego co mi wiadomo robiono przymiarki do róznych inwestorów i wcale zbyt wielu chętnych nie było za sugerowaną kiedyś cenę (o wiele wyższą)nawet taki potentat jak Orbis podwinął ogon i dał dyla.
            Prawda jest taka ze tan obszar wymaga szybkiego zagospodarowania bo najnormalniej szpeci centrum miasta -więc jesli uda się go sprzedać za taką cene do której nie przywali się jakaś kontrola to zysk bedzie nie tylko z pieniedzy w kasie miejskiej ale i z zatrudnienia i oczywiście podniesienia atrakcyjności miasta.
            Są oczywiście grunty które moznabyło sprzedać za dobre pieniadze ale to już inna sprawa.
            • Gość: Brad Re: Nie przekonałes mnie IP: *.173.wmc.com.pl 24.01.06, 16:53
              Po pierwsze to cena wywoławcza. Po drugie ofert już jest kilka, a telefony jak
              twierdzi nasz prezio w tej sprawie nie milkną. Z nieoficjalnych danych wiadomo,
              żę chętny jest Orbis oraz brytyczycy z LSH.Kto wygra okaże się 24 marca po 10-
              ej.
              Co do Koszalina tam sprzedano 12 ha za 34 miliony, tu jest niespełna hektar a
              dokładnie 8,500 tys metrów i wywoławcza 3,5 melona. Przypomnę ze teren za
              Sezamorem Terapol sprzedał za 22,5 mln Auchan,a tem jest tylko 6 hektarów.
              • Gość: Firefly Re: Nie przekonałes mnie IP: 217.153.220.* 24.01.06, 17:09
                ...dzięki Brad za obaleni mitu !
                Orbis juz wcześniej był zainteresowany ale kiedy zapytali ponoć o ewentalną cene to mało nie dostali zawałou!
                Wyglada na to że jesli faktycznie wchodzą do gry to albo cena jest juz dla nich atrakcyjniejsza ,albo przemyśleli sprawę.
                A naszemy Pziowi zbyt bym nie dawał wiary :-)
                • zuzanna6 Re: Nie przekonałes mnie 24.01.06, 17:40
                  kurcze, chłopaki, ale macie wiedzę na ten temat, warto czytać wasze wątki o
                  gospodarce, zawsze coś nowego człowiek się dowie
                  słabo znam się na tym temacie
                  pozdrawiam i proszę o więcej
                  • Gość: Brad Re: Nie przekonałes mnie IP: *.173.wmc.com.pl 24.01.06, 18:42

Ja stawiam na LSH. Orbis tyle nie zapłaci. 3,5 bańki za grunt to dla nich za
                    dużo.Wybiorą coś tańszego, bo to ma być hotel klasy Etap.Gdyby stawiali Mercura
                    to może, ale taki hotel nie ma racji bytu w Słupsku. Jest poprostu za drogi. Po
                    cichu kibicuje brytyjczykom, bo ich galerie handlowe robią wrażenie. No i
                    każda niemal ma multiplex.
                    • Gość: zorientowany Re: Nie przekonałes mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 18:58
                      Małe sprostowanie.Ewentualny nabywca działki to brytyjska firma Parkridge
                      Retail CE . LSH jest jedynie firmą komercjalizującą centra handlowe (w tym
                      również Focus Park), choć rzeczywiście firmy te są dość ściśle ze sobą
                      powiązane. Tak czy inaczej gratuluję Wam wiedzy i elokwencji. Pozdrawiam.
                    • Gość: Firefly Re: Nie przekonałes mnie IP: 217.153.220.* 24.01.06, 19:36
                      Orbis ma ponoć inną lokazlizaję na "Etapa" ma to być podobno plac przy Banacha tam gdzie zawsze rozbija się cyrk.
                      Więc może faktycznie myślą o czymś większym jeśli stają do przetargu na w/w plac !?
                      Ale ja też jestem za multikinem .Ciekawe w tym wszyustkim jest to że być może będziemy mieli dwa takie centra bo takie coś jest planowane na placu koło dworca PKS przez Dębowskiego.
                      • Gość: ciekawski Re: Nie przekonałes mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 13:09
                        A propos inwestycji p. Dębowskiego obok dworca PKS.Czy ma ktoś jakies świeże
                        informacje na ten temat ? Swego czasu był ze strony inwestora straszny
                        pospiech, a teraz gdy plan zagospodarowania terenu juz dawno dostosowano dla
                        potrzeb tej inwestycji, zupełny zastój i cisza.
                        • matalijka Re: Nie przekonałes mnie 28.01.06, 17:42
                          No własnie.Co z tym miejscem na mickiewicza?
                          • Gość: Firefly Re: Nie przekonałes mnie IP: 217.153.220.* 28.01.06, 18:32
                            Gdzieś słyszałem ze Pan Dębowski aktualnie zaangażował się w jakieś interesy w Ustce ,a sprawa terenu przy Mickiewicza poszła chwilowo ad acta.
                            Ale to tylko przesłuchy !
                            • Gość: pahaoo Re: Nie przekonałes mnie IP: *.slp.vectranet.pl / 195.136.35.* 29.01.06, 21:52
                              to masz dobre informacje Deowski kupil wlasnie tereny na ul. wczasowej w uscte
                              i wielka dzialke po jednostce wojskowej pod ustka. chce tam budowac
                              apartamentowce
                            • Gość: za tydzien przetarg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 11:16
                              cyt. "24 marca okaże się, kto będzie nowym właścicielem działki między ulicami
                              Tuwima i Deotymy w Słupsku. To najbardziej atrakcyjne niezagospodarowane
                              miejsce w centrum miasta. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego,
                              postać tam mogą m.in. bank, hotel oraz zabudowania handlowo usługowe. Do
                              przetargu cały czas zgłaszają się potencjalni inwestorzy. Jednak ratusz nie
                              chce ujawnić żadnych szczegółów. – Zainteresowanie placem za ratuszem jest
                              duże – mówi Mariusz Smoliński, rzecznik prasowy prezydenta. – Mam nadzieję, że
                              teren będzie sprzedany i miasto uzyska za niego atrakcyjną cenę.
                              Jaką? Tego dowiemy się być może już w przyszłym tygodniu. Cena wywoławcza placu
                              to 3,5 miliona złotych. (dmk)
                              Na zdjęciu: Jeśli miasto znajdzie inwestora, na pustym placu stanąć może bank
                              lub hotel."
          • Gość: mkpm Re: Nawiasem mówiąc IP: *.c29.msk.pl 19.03.06, 14:11
            W Bielsku-Bialej (180 tys.)niewielkie sklepy jakoś masowo nie bankrutują, mimo
            że w mieście dziala kilka centrów handlowych:
            1.Auchan
            2.Leroy Merlin
            3.Makro
            4.Castorama
            5.Tesco (male i duże)
            6.Kaufland
            7.CH Sarni Stok (Carrefour, Media Markt)
            8.CHR Sfera (galeria handlowa - ponad 120 sklepów i knajp - z Kinopleksem - 7
            sal, ponad 1500 miejsc)
    • Gość: Częstochowianka Re: Multikino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 14:54
      Gratuluje wam tego, że będziecie miec Multikino (a będziecie bo czytałam
      artykuł w "wiadomościach handlowych"). U mnie jest tylko Cinema City i to
      jeszcze zbudowane na miejscu dawnej wolności więc jest małe:(

3mam za was palce wskazujące ;)
    • hamburgerek Re: Multikino 19.03.06, 15:54
      a ja czytałem w "wiadomościach handlowych", ze w Lublińcu beda budowac metro i
      drapacz chmur :-)
      • Gość: ośmiu chętnych... Re: Multikino IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 11:16
        "Rekordowe zainteresowanie nieruchomością przy ulicy Tuwima w Słupsku. Tylko z
        tytułu wadium na konto magistratu wpłynęły dziś niemal trzy miliony złotych.
        Teren położony między miejski ratuszem, a bankiem ma blisko hektar powierzchni.
        Nieruchomość wyceniono na trzy i pół miliona złotych i taka będzie cena
        wywoławcza. Dziś minął termin wpłacania wadium w wysokości 350 tysięcy złotych.
        Do tej pory potwierdzono, że w sumie ośmiu oferentów wpłaciło niemal trzy
        miliony złotych - mówi rzecznik słupskiego magistratu Mariusz Smoliński.
        Nieoficjalnie wiadomo, że nieruchomość chcą kupic firmy zajmujące się budową
        centrów handlowych i rozrywkowych, banków oraz hoteli. Specjaliści szacują, że
        wobec tak dużego zainteresowania cena tej nieruchomości może nawet dwukrotnie
        przebić ofertę wyjściową. Przetarg zostanie rozstrzygnięty w najbliższy piątek."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka