Dodaj do ulubionych

Wielka Powodz 1888

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 25.01.02, 19:47
Czy wiecie jaki stan wody wywolala powodz w 1888 roku? Byla to tak zwana Wielka
Powodz. Jej slady pozostaly w postaci tabliczek na murach kamienic, ktore
wskazuja poziom do jakiego zalane zostaly slupskie ulice.

Jedna z takich tabliczek przyczepiona jest do budynku na Armii Krajowej 3.
(Przy Kebabie Tureckim). (Kamienica z czerwonej cegly). (Tam gdzie Zwiazek
Nauczycielstwa Polskiego).
Obserwuj wątek
    • Gość: Pamela Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 12:12
      A mozesz napisac mi tak na oko jak wysoko jest ta tabliczka? To byla "gleboka"
      powodz?

To jest ciekawe.
    • Gość: Damian Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 13:47
      Widzialem mape (w gazecie) terenow ktore zalane zostana na skutek powodzi
      stulecia jaka przewidywana jest w ciagu najblizszych kilku lat. Wiekszosc ulic
      centrum znajdzie sie pod woda. Nie bedzie chyba poziom wody zbyt wysoki bo
      tereny te sa plaskie, i nie ograniczone wzniesieniami (dopiero pod cmentarzem),
      i woda rozleje sie po znacznym obszarze, nie bedzie kumulowana w waskiej
      gardzieli ulic.
    • Gość: Agrest Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 20:09
      Pati, jestes tu jeszcze?

Dzisiaj cos mi szurnelo do glowy i wypuscilem sie na poszukiwanie tej
      tabliczki. I ZNALAZLEM!!!

Musialem klekac zeby dobrze odczytac date. Zostalo to oczywiscie odpowiednio
      skomentowane przez wyrostkow z pobliskiej kamienicy mieszkalnej.

Malo mi wietrzycho lba nie oberwalo, ale warto bylo! Przewietrzylem sie i mam
      poczucie ze cos nowego dzisiaj zobaczylem.
    • Gość: Pati Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 20:11
      Agrest, bardzo sie ciesze ze widziales. I to jeszcze bardziej zaskakujace ze
      wybrales sie specjalnie po to. I to w taka pogode!

Dostajesz tytul NAJWIEKSZEH+J NIESPODZIANKI DNIA !
      :-))
    • Gość: Seba Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 21:27
      Jak jeszcze troche popada, to bedzie druga wielka powodz 2002. Slupia juz
      przelewa sie do podworek, ogrodow i piwnic. Bylem i widzialem.
    • Gość: Pixi Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 21:30
      Seba, skad to wiesz? Yeraz byles?
    • Gość: Pixi Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 21:31
      Pytam, bo przeciez zapewniali ze powodz nie nadejdzie bo spuscili wode ze
      zbiornikow retencyjnych?
    • Gość: Seba Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.01.02, 21:34
      Wiem bo widzialem. Bylem na moscie Kowalskim i widzialem jak woda wchodzi do
      takiego domku nad samym brzegiem i dalej przy kilku kamienicach Wenecji.
    • Gość: Beki Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 15:06
      Byl ktos dzisiaj z Was na mostach? Jaki stan Słupi jest? Podniosla sie jeszcze
      bardziej (=bardziej to sie juz chyba nie moze podniesc).
    • Gość: Jasio Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 16:13
      Nad rzeka nie bylem, ale sprawdzalem na portalach slupskich i tam nie ma zadnej
      wiadomosci o trudnej sytuacji na nadbvrzezach.
    • Gość: Damian Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 27.01.02, 17:11
      Przed chwila w teleexpressie nic nie wspominali, wiec chyba jest w miare OK.
    • Gość: Pamela Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.01.02, 16:56
      Wracajac do domu specjalnie jechalam Armii Krajowej. Nialam plan zeby zobaczyc
      te kamienice z tabliczka informujaca o powodzi (kamienice znalazlam bez trudu
      na podstawie opisu, ale tabliczki nie daje glowy ze widzialam, bo trudno bylo z
      okna samochodu podczas jazdy zerknac na takiego liliputa - tabliczke. Moglam ja
      zreszta pomylic z jakimis tabliczkami z gazowni). A drugim planem bylo
      zobaczenie jaki jest poziom Slupi na moscie Kowalskim. Niestety to sie nie
      udaklo, bo akurat na Sadowej byla stluvczka z udzialem dwoch samochodow i
      policjant kierowal ruchem na moscie (ze skupienia nad jazda zapomnialam)
    • Gość: Beki Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 17:52
      Woda w Słupi juz prawie przelala sie do Stawku Labedziego. Jest juz wieksza niz
      podczas lipcowej powodzi. Wchodzi juz na skarpe oprzy bibliotece. Zapowiadaja
      ze bedzie uwalniana woda ze zbiornikow w Krzyni i Konradowie.
    • Gość: Pixi Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 18:06
      Woda wlewala sie do podworek w Słupskiej Wenecji i przewyzszala nawet poziom
      usypanych workow.
    • Gość: Agrest Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 18:22
      W Teleexpressie podali o nas jako pierwsza informacje. Woda podsiaka pod
      parkiem Powstancow Warszawskich.
    • Gość: Damian Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 18:53
      Czy woda moze zwalic most jak nie bedzie sie juz pod nim miescic?
    • Gość: Murzyn Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.01.02, 21:16
      Dzisiaj poziom Słupi podskoczyl do 270 cm.
    • Gość: Damian Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 01:47
      Jest to najwyzszy poziom rzeki od 55 lat.
    • Gość: Pamela Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 06:29
      Poprzednio jak byly "mniejsze" podtopienia bardziej slychac o nich bylo w
      prasie. Teraz trzeba jezdzic na mosty zeby cokolwiek dowiedziec sie o Słupi.
    • Gość: Agrest Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 31.01.02, 22:00
      Dzisiaj rozmawialem z moja babcia i mi powiedziala ze oni bzdury gadaja z ta
      polwieczna powodzia. Szukaja na sile sensacji. Podobna powodz miala miejsce w
      1980 i w zimie 1962/1963, tylko dziennikarzom nie chce sie lub wygodniej jest
      nie szukac.
      • Gość: Teddy Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.02.02, 19:22
        To prawda, przeciez w latach 80-tych bylo juz tak, ze chodzilo sie nad Słupia
        po poprzewracanych smietnikach.
    • Gość: Rybak Re: Wielka Powodz 1888 IP: *.gdan.gazeta.pl 06.02.02, 23:01
      Ale wszytsko dobrze się skończyło
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka