ema07 12.02.14, 10:58 Witam, liczę na pomoc planuję zacząć szydełkować na razie muszę się nauczyć tylko nie mam pojęcia jakie akcesoria będą mi potrzebne, jest strasznie dużo tego wszystkiego i nie mogę się połapać może ktoś podpowie? z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iskra01pl Re: Akcesoria do szydełkowania 12.02.14, 11:19 Szydełko, nożyczki i włóczka i wsio Na początek polecam włóczkę nie za cienką taką na szydełko czwóreczkę z akrylu lub bawełny, żeby nie była kosmata - najłatwiej się ćwiczy na tym. I youtuba przeszukaj, dowiesz się wszystkiego co możliwe Odpowiedz Link
zajbel Re: Akcesoria do szydełkowania 12.02.14, 15:58 Tak jak radziła poprzedniczka kup sobie 2 - 3 szydełka np 1,0 oraz kordonek 10 , 2,5 i włóczkę bawełnianą no i grubsze do grubszej włóczki. Ważne jest aby szydełko było dobrane do grubości kordonka lub włóczki, za cienkie - włóczka bedzie spadać i nie da się przeciągnąć oczko, za duże- nie wbijesz się w poprzednie rzedy. Na szydełku robi sie raczej w kordonkow lub cienkiej włóczki bo inaczej wyroby wychodzą takie kocowate. Poćwicz sobie spokojnie robienie łańcuszka, półsłupków i słupków , zrób ze trzy łapki do garnków a potem ruszaj z małymi sztukami. Nie zaczynaj od skomplikowanych wzorów albo dużych sztuk, małą szybko skończysz i zobaczysz efekt a duża przy mniej wprawnych rekach może skutecznie obrzydzić szydełkowanie. Odpowiedz Link
amabel Re: Akcesoria do szydełkowania 12.02.14, 19:06 Ja tak własnie się uczyłam.Z szydełkiem 3 i jakąś włóczką przesiedziałam godziny przy youtubieTeraz sobie już radzę,chociaż wciąż podpieram się wiedzą koleżanek z forum.Tylko uważaj....szydełko uzależnia. Odpowiedz Link
vichta Re: Akcesoria do szydełkowania 12.02.14, 20:08 dodatki na szydelku zazdrostki bordiury lapki kuchenne pledy poduszki ozdobne szydelko dla zoltodziobow i jeszcze numeracja szydelek tabelki rozmiarow A do akcesoriow wyliczonych przez Iskre dodalabym jeszcze centymetr. Witam w klubie uzaleznionych i trzymam kciuki Odpowiedz Link
ema07 Re: Akcesoria do szydełkowania 13.02.14, 12:30 Dziękuję za pomoc nie dziękuję, żeby nie zapeszyć jeszcze się zastanawiam jaki rodzaj szydełek jest najlepszy? metalowy, aluminiowy czy bambusowy? Odpowiedz Link
iskra01pl Re: Akcesoria do szydełkowania 13.02.14, 13:11 Ja najbardziej lubię szydełka z rączką. Clovery są najlepsze dla mnie, ale Addi i KnitPro też są niezłe. Na początek, żeby nie inwestować za dużo polecam teflonowe. Są tańsze, a całkiem w porządku. Odpowiedz Link
misia-44 Re: Akcesoria do szydełkowania 13.02.14, 15:33 Zerknij tutaj kasiulkoweprace.blogspot.com/2014/02/czwartkowe-porady-kasiulkowe-co-bedzie.html Odpowiedz Link
deviol Re: Akcesoria do szydełkowania 13.02.14, 17:42 Mimo wszystko polecam poszukać kogoś kto cię pouczy. Nie chce mi się wierzyć, że nikt z twego otoczenia nie robił na szydełku. Co do szydełek to rzecz gustu ja robię 30 letnim i nie zamieniłabym go na inne. Odpowiedz Link
marwitka57 Re: Akcesoria do szydełkowania 13.02.14, 20:02 Ja do włóczek wolę szydełka z rączką, do serwetek bez. Oglądam wiele szydełek i oczywiście wiele kupuję. Jednak jak przychodzi do robienia to te nowe leżą, a wracam do tych starych, bo one już mi dobrze leżą w ręce. Nawet nie bardzo znam ich rozmiar, bo chyba już się wyrobiły;)), ale mimo nowości to i tak one są najlepsze. Nowości jest masa, ale niestety żadne z nich nie robią same.... Odpowiedz Link
vichta Re: Akcesoria do szydełkowania 14.02.14, 13:30 Całe szczęście, że nie robią same. Odpowiedz Link
ewa2233 Re: Akcesoria do szydełkowania 18.02.14, 13:04 Szydełkuję głównie z kordonka i w wykańczaniu prac bardzo mi są pomocne igły samonawlekające się. Odpowiedz Link
ka092 Re: Akcesoria do szydełkowania 14.07.15, 22:47 Na początek gruba włóczka i grube szydełko , do tej pory pamietam moją rozpacz gdy do nauki zakupiłam cienkie szydełko i delikatny kordonek. Koszmar ;p szydelkowapodroz.blogspot.com/ Zapaszam Odpowiedz Link