02.10.16, 21:11
Niby każdy ma prawo się wypowiadać .....
Islamizacja katolicyzmu?
www.fronda.pl/a/salwowski-czas-na-kary-za-cudzolostwo-niekiedy-surowe,79224.html
Obserwuj wątek
    • natla Re: He, he! 02.10.16, 21:14
      Ubyłoby nam wielu sztandarowych katolików, bardzo wielu smile))
      • sagittarius954 Re: He, he! 03.10.16, 10:14
        A czy ty przypadkiem nie dałaś wyprowadzić się na manowce zbędnych dyskusji ?
        • natla Re: He, he! 03.10.16, 10:27
          Zbędnych dyskusji???? big_grin To są odkrywcze dyskusje, a właściwie demaskujące!
          • sagittarius954 Re: He, he! 03.10.16, 14:26
            Aż zacieram ręce co takiego nam odkryjesz jakież to prawdy alkowy big_grinbig_grin

Pozwolę sobie skopiować odpowiedź jaką Tobie przesłałem wczoraj wieczorem po przeczytaniu wątku . Nie puściłem jej gdyż nie chciałem być pierwszy .No takie szkolne przyzwyczajenie big_grin

A mogłabyś rozwinąć ten swój tok myslenia , bo nie za bardzo rozumiem od czego miałoby ich ubyć ?
            Zaiste łóżka są teraz wygodne , podwoje kobiet jeszcze bardziej delikatne i wypieszczone, żeby nie powiedzieć wymuskane i oczekujące , jeśli jest grzech to i pokuta się znajdzie i może Miłosierdzie Boże także, więc o co a w zasadzie o so chozi ?Bo nie łąpię obywatelko kierowniczko big_grinbig_grin suspicious
            Czy raczej na bazie obrony życia i toczącej się dyskusji a raczej napastliwości przekonań , należy zdyskredytować katolików jako tych, ktorzy jako jedyni( owa ,jak to dobrze być ateistą , nic człowiek nie musi , nawet jak powie na tak to może zrobić na nie suspicious ) nie przestrzegaja prawa Bożego , więc zaprzeczają sobie sami istnieniu Boga a tym samym są potężnymi hipokrytami i kłamcami ideowymi , odczepieńcami wiary niewartymi nawet splunięcia .
            ale znowu - jeśli jest sprawa dla ktorej uruchamia się wątek , to może nie do końca tak jest jak dosyć ironicznie napisałem, bo raczej tego artykułu nie można brać jako islamizację katolicyzmu ( no bo kto decyduje o zaostrzeniu prawa Bożego ? też media ???? ) . Dlatego twoich kilka słów wyjaśnienia przydałoby się ...tak myślę ....

Wreszcie jak porównywać islam i jego prawa do praw katolików czyli do biblii i wyniakających z niej praw katechetycznych .
            A zyczenia pseudo popularyzatorów katolicyzmu poprzez zaostrzenie czegokolwiek raczej wolałbym ominąć niż nad nimi dyskutować . a dlaczego ? Z prostej przyczyny , bo pan salwowski ani się zająknał nad dopuszczeniem przez Pana Boga grzechu na człowieka , tu grzechu cudzołóstwa w poszczególnych przypadkach . gdyby tak przeczytać księgę Hioba , wtedy cos niecoś może by nam się rozjaśniło .
            I na koniec , walczyć z cudzołóstwem można na różne sposoby , ale jeden jest na pewno najskuteczniejszy . Człowiek musi mieć w życiu cel a zdaje mi sie że w dzisiejszych czasach tego celu brakuje większości ludzkiego rodzaju . Samo zdobywanie pieniędzy juz nie jest magnesem wystarczająco silnym (a przynajmnie już przestaje być) aby można było manipulowac i kierować masami ,ale wystarczającym, aby kierować umysły na tory pożądania . Tu juz krok do iluzorycznej krainy szczęścia seksualnego . Tyle że zdobycie nawet kilkudziesieciu "cipek" nie wywołuje radości bycia na stałe przy jednym lub określonym człowieku - kobiecie, ktorą sie kocha miłością platoniczną nie dla jedwabistości jej wnętrza i ciała i doznań zaspokojenia (nie tylko) ,ale dla złożoności z jakiej składa się kobieta i wspólnego dziergania tej nici jakim jest życie . ale to już bardziej wywody wujka dobra rada big_grinbig_grinbig_grinsuspicious i bardzo pobożne życzenia

• natla Re: He, he! 03.10.16, 20:56
              Jeszcze nie przeczytałam całego maila i piszę w biegu, ale to Twoje uogólnianie jest dla mnie bardzo trudne. Piszesz ciągle o pisowcach, pełowcach, katolikach, lewakach itp. a ja ciągle od lat usiłuję Ci wytłumaczyć, że za wszelkie zło, czy dobro nie odpowiadają zrzeszenia czy partie, ale pojedynczy ludzie, których popierają lub nie jakieś grupy. Dzisiaj byłam np. z 3 bardzo głęboko wierzącymi osobami na czarnym marszu w Katowicach i co, mam wg Ciebie stwierdzić, że katolicy są za aborcją? Nie grupy mniej lub bardziej polityczne, ale jednostki zmieniają świat. Jasne, że ludzie sie grupują z określonych powodów, ale ogólnych, często grupują idiotów większych, często mniejszych i czasem myślących. Dziś problem zgromadził ludzi myślących, którzy walczą o siebie, i nie traktujących aborcji jak środka antykoncepcyjnego, nie walczą o kasę, przeciwstawiają się ciemnocie, nie religii!!
              Czy normalny człowiek może sie zgadzać na tezy typu wypowiedzianej przez niejakiego Terlikowskiego , że " kobieta zażywająca pigułkę >dzień po<jest dużo gorsza od księdza, molestującego 5-letnie dziecko"?
              (Nie wiem, czy napisałam na temat, bo właściwie chciałam tylko pierwsze 2 zdania wysłać, ale mi sie napisało , po dzisiejszych przeżyciach)
              • sagittarius954 Re: He, he! 03.10.16, 21:42
                Całą wadą , może nie tylko Twoja jest fakt wydawania sądu . Jeśli nawet nie o człowieku to o sprawie . Stanowczo staram się nie osądzać , bo do tego ma prawo jedynie Bóg . Człowiek staje przed faktem dokonanym , oczywiście może brzydzić się grzechu , może brzydzić się człowieka grzeszącego i przy tym napełniać się swoją pychą bezgrzeszności . ale chyba największym grzechem jest odebranie życia drugiemu człowiekowi bez powodu . Od innych przewinień nie izoluję się obłudnie posypując głowę popiołem . Ale zdaję sobie sprawę ,że skala ich ogromna skoro Pan Bóg dopuszcza ich mozliwość w grupie synów ludzkich . Więc jest to kara , ale ktorą mozna przezwyciężyć swoja własna wolą . Której granicy Najwyższy nie okreslił dla człowieka. Człowiek zawsze staje przed wyborem i decyduje według swego sumienia . Nie chcę moralizować , ale czy na ludziach robia wrażenie te krwawe obrazki postrzepionych ciał na wojnie , po wypadkach komunikacyjnych , i tych najmniejszych wyautowanych z ciała kobiety . Zdaje się że nie , przynajmniej nie w takim stopniu jak bylismy młodzi . Nasze sumienie jak struna naprężona dawało o sobie znac nerwowo skręcając nasze ciała . To bolało . Po kilkudziesięciu latach wpatrywania się w coraz mocniejsze obrazy( i nie tylko) nasze sumienia obumarły . Co mogłoby skłonić nas do odzyskania w sobie wspólczucia , żalu , i odzyskania tych cech wrażliwości ,aby drugiemu człowiekowi podac rekę a nie przyrząd do aborcji , podpowiedzieć najprostsze rozstania się z tym światem lub pozostania na nim ludzi chorych lub uzależnionych . izolacja od dotychczasowego życia , konsumpcji ponad miarę , celu w życiu . Ale czy człowiek wie co jest jego celem ? A to tylko kwestia przezwyciężenia siebie, i nie zawsze się udaje ,ale na wciąż trzeba próbować . Na wciąz od nowa . Po to jest wiara .
                Rozumujemy na innych płaszczyznach . po prostu.
                • natla Re: He, he! 03.10.16, 23:52
                  Sagi, nie chce mi sie już powtarzać argumentów, które są od wielu tygodni artykułowane w mediach. Już jako dorosła kobieta zobaczyłam zdjęcia płodu w kolejnych stadiach i wtedy spojrzałam na aborcje zupełnie inaczej. Ale mimo tego, argumenty typu ludobójstwa istoty np. bez mózgu, która i tak umrze po urodzeniu, a nawet argument urodzenia ciężko chorego dziecka, przed którym tylko cierpienie nie docierają do mnie. tzn. docierają, ale nie zgadzam się z nimi. I uważam, że branie takiego grzechu na własne sumienie, to sprawa rodziców, a nie polityków i księży. Dyskusja już nie ma sensu, bo każda ze stron ma swoje widzenie świata i życia. Jednak nie mogę się zgodzić, z zakazem antykoncepcji. Co komu zrobiła "tabletka dzień po"? Zabiła zygotę przed jej pierwszym podziałem?
                  • natla Re: He, he! 03.10.16, 23:54
                    Sagi, uważasz, że Ty nie osądzasz??? big_grin big_grin
                    • sagittarius954 Re: He, he! 04.10.16, 07:44
                      oczywiście, że tak, osądzam

A ktory to już raz kończysz wątek słowami " Dyskusja już nie ma sensu, bo każda ze stron ma swoje widzenie świata i życia" smile

Pozostaje pytanie Kto komu próbuje narzucić "swoje widzenie świata"
                      • natla Re: He, he! 04.10.16, 09:51
                        Sagi, zlituj się! Co ja Ci narzucam! Usiłuję tylko argumentować swoje widzenie rzeczywistości. A kończę dyskusję, bo ciągle coś mi zarzucasz idiotycznego i nieprawdziwego, zupełnie jakbyś nie czytał moich postów, tylko je przelatywał.
                        A odnosząc się do mediów, to powiem Ci kolejny raz tak: słucham i czytam różne media aby mieć porównanie. I wyciągam wnioski, przepuszczając info przez jeszcze działający mózg smile Wypowiedzi polityków i kleru są faktami, dowodami i jak je słyszę na własne uszy (nie zmanipulowane, nie wyrwane z kontekstu), to mam prawo oceniać.
                        Czy Ciebie naprawdę nie oburzają wypowiedzi polityków PIS typu, że czarny marsz to prostytutki, i hierarchów kościelnych, że marsz to karnawał diabła? Czy omijasz celowo tendencyjne dla Ciebie wypowiedzi. których cała masa chociażby na FB? No i nie można wszystkiego zwalać na Pana Boga. Sam twierdzisz, że dał nam wolną wolę, z której często korzystamy w nadmiarze, w złych albo głupich intencjach.
                        • misia007 Re: He, he! 04.10.16, 19:48
                          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/VvodOSFmvJhshhwLwX.png
                          • filip505 Re: He, he! 05.10.16, 21:06
                            .....ja jestem i na szczescie zyje w kraju gdzie tak jest,choc panstwo wspiera
                            koscioly to nie daje sie im panoszyc,czyli grzeszyc,
                            a gdzie i kiedy bog powiedzial ze grzeszyc nie wolno?????,i co to jest grzech,
                            zaraz powiesz ze jakies 'boze ?????" przykazania,ze pisane co prawda przez
                            ludzi ale "pod "natchnieniem" boga,wyjatkowo niesprawdzalna sprawa,ale z
                            tego co pamietam z religii to jezus,tez bog bronil grzesznicy,wiec chyba nic
                            zlego w tym nie widzial,a jako ze bog jest "wszechmocny",ten stworzyciel,
                            mogl nas srworzyc jako nie grzeszacych a tego nie zrobil,widocznie niechcial,
                            jak labedzie np,juz w "moich czasach" wiele panien mlodych z potomstwem
                            w lonie przed oltarzem stawalo dzieki temu nasze pokolenie spory wyz
                            demograficzny zrobilo,co sagi nie pamietasz ??????,wiec grzeszenie pozytywny
                            efekt spoleczny mialo,a ze wedlog nas katolikow wszystko dzieje sie z "woli
                            boga" wiec o czym tu mowa,zastanawiam sie tylko czy ten ksiadz pedofil
                            co ostatnio uciekl tez to robil z woli boga bo jakos to mi niepasuje,nie widze
                            w tym "milosci blizniego",podstawy tej wiary,
                            • misia007 Re: He, he! 06.10.16, 12:54
                              https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/ld/fh/rcya/D4R9LI3a8URbbSYhbB.png
                              • filip505 Re: He, he! 24.10.16, 17:24
                                ......zeby tylko episkopat nie ZAKAZAL lowienia ryb,pozwolenia tez lepiej
                                niech niewydaje bo pawlowicz czy kaczynski to odwrotnie zrozumieja,
                                ---no i zadnych okreznych akcji jak na naszym osiedlu w gorach,
                                lowic zima mozna (nie ma zakazu) ale nie wolno wchodzic na lod,
                                ciekaw jestem kto to wymyslil,musze sie tym zajac,chyba drona zamiast
                                wedki trzeba urzywac,.....i to takiego co otwory potrafi wiercic,
                                • natla Re: He, he! 27.10.16, 11:02
                                  Fajnie słuchać, że nie tylko u nas jest tyle nonsensów smile
                                  • filip505 Re: He, he! 27.10.16, 21:15
                                    .....no wiesz natla,tu mowimy o bardzo lokalnym prawie,kraj czy stan
                                    by czyms takim sie nie blaznil,nawet powiat,ale jak widac "wladza"
                                    ta najblizej ludu tez potrzeb swoich wyborcow niezna,powiedzmy
                                    nie wszystkich,ponoc wielu rodzicow tego chcialo,widocznie nie
                                    potrafia pilnowac swoich dzieci czy im wytlumaczyc zagrozenia a
                                    poszkodowani zostali wedkarze,ktorych faktycznie niewielu na
                                    naszych jeziorach lowi,a wina jak zawsze po stronie tych co na
                                    wybory nie chodza,z szescioma wedkarzami rozmawialem i zaden
                                    nie byl na osratnich wyborach wladz osiedlowych,a tam sie takie
                                    rzeczy przeglosowuje,wiec sami sobie zgotowalismy ten los,
                                    • natla Re: He, he! 31.10.16, 11:34
                                      Fakt, że dużą część zła na świcie powodują "niegłosacze jedne" !
                                      • natla Re: He, he! 01.11.16, 09:49
                                        Fajnie napisany tekst!
                                        mediumpubliczne.pl/2016/03/takiego-debila-ta-baba-chyba-jeszcze-bylo/
    • trevistas Re: He, he! 02.11.16, 01:38
      Ogolnie: jak zwykle, zwykle bzdury. Autor na obserwacje!!!!
    • pierogi_z_jagodami Re: He, he! 03.11.16, 12:43
      sodówa im wali w dekiel, należy jednak pamiętać, że każda rewolucja zjada swoje dzieci, pochylić głowę w zadumie i powiedzieć "smacznego" wink
      • izis52 Re: He, he! 14.11.16, 22:04
        Ciekawe czy ktoś odpowie za przygotowanie wieńca w nieodpowiednim dla składającego gabarycie ?

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15095649_348706728824441_6418259180536931554_n.jpg?oh=4321f47685dc6000163d2d6f6f822ef2&oe=5888EFD9
        • filip505 Re: He, he! 15.11.16, 17:41
          ......no wiadomo,wina tuska wiec chyba on,
          • natla Re: He, he! 16.11.16, 08:37
            Z Ojczyzną na ustach nie trzeba znać hymnu ani rozkładu barw na fladze! Czy za nieudolność odpowiedzą, nie wiem, ale mam nadzieję, że za nepotyzm, oszustwa, kłamtrwa i wyrzucanie kasy w błoto, tak.
            • filip505 Re: He, he! 17.11.16, 01:18
              ......amen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka