Dodaj do ulubionych

Absurdy PRL

14.04.24, 10:20
Może nie PRL ale z naszego życia.
Naszły mnie takie refleksje bo rozlała mi się w pracy woda technologiczna w jednym z dużych pomieszczeń. Ona się co jakiś czas rozlewa i raczej nie ma możliwości aby tego nie było. Do rzeczy. Oczywiście jest jedna mała kratka ściekowa umieszczona w rogu pomieszczenia. W miejscu możliwie najdalszym od miejsca ewentualnego wycieku i oczywiście tak zamontowana że aby woda do niej ściekała to wody musiało być w niektórych miejscach pewnie z 5 cm. W poprzednim moim miejscu pracy w podobnym pomieszczeniu były 4 koryta i nie narzekaliśmy na ich nadmiar. Aktualne miejsce jest nowsze niż poprzednie. Świat się cofa?
Macie coś z życia co zostało niby źle zaprojektowane, zrobione?
Obserwuj wątek
    • heniek.8 Re: Absurdy PRL 14.04.24, 19:14
      czy to pomieszczenie już na etapie planowania gdzie będzie kratka ściekowa było przeznaczone do pracy z "wodą technologiczną"?

ja największy absurd, pozostałość po plemiennym myśleniu w dzisiejszych czasach uważam to że kto jest ustawiony czyli zna się z sędziami, politykami - to może dać się sfilmować jak kradnie , albo goły i naćpany chodzi po sklepie, albo pijany powoduje wypadek - a i tak aparat państwowy "na poważnie" uzna że nadaje się do tej pracy i nic się nie stało
      • xstefciax Re: Absurdy PRL 14.04.24, 19:20
        Studnia jest u mnie na środku podwórka, powinna być z boku posesji. Jest też wg mnie za blisko domu. Brat niedawno zasypał studnię i zrobił szpilkę. Może my też tak zrobimy.
        • stasi1 Re: Absurdy PRL 15.04.24, 20:06
          Ale to prywatna sprawa. Może kiedyś komuś tak pasowało?
          U moich sąsiadów studnia była na granicy posesji. Jak ich sąsiad się grodził to płot szedł jej środkiem. Później był zatarg i sąsiad swoją część nie swojej studni zasypał
          • xstefciax Re: Absurdy PRL 15.04.24, 20:37
            Pytałeś o absurdy z naszego życia.
            • stasi1 Re: Absurdy PRL 17.04.24, 18:25
              Dobrze, cofam czepianie się.
      • stasi1 Re: Absurdy PRL 28.04.24, 16:02
        Tak oczywiście. Drugie pomieszczenie zdecydowanie mniejsze a mialo dwie kratki sciekowe. Ale jedną oczywiście w najwyższym miejscu, poradziłem sobie że wydłubałem w posadzce poł metrowy kanał i woda prawie nie stoi.. Przez 15 lat zanim tam się pojawiłem nikomu tya woda nie przeszkadzała
    • e-zybi Re: Absurdy PRL 14.04.24, 19:57
      Przykładów jest wiele, kiedyś funkcjonowały kratki metalowe do butów przy wejściach na klatki schodowe i co? Przyszło komuś do głowy zlikwidować je cementując pod nimi niszę na to co przykleiło się pod butami. Gdy przychodzi zima, "tony" piachu wnoszone są na schody i wycieraczki przy drzwiach do mieszkań. I komu to przeszkadzało...?

• starzec_z_gor45 Re: Absurdy PRL 16.04.24, 00:08
        Przeszkadzało kobietom w szpilkach, a jak się odpływ zatkał to miałeś wylęgarnię komarów pod klatką.
        • stasi1 Re: Absurdy PRL 20.04.24, 22:05
          Tak dużo tej wody chyba nie stało aby komary się zalęgły. Wystarczyło co jakiś czas wyczyścić i problem z głowy
      • stasi1 Re: Absurdy PRL 09.06.24, 17:31
        Ostatnio przechodziłem obok 3 takich niewysokich bloków. W dwóch skrajnych były kratki z odpływem, w środkowym była sama kratka
    • taniarada Re: Absurdy PRL 14.04.24, 21:46
      Aż spojrzałem w neta co to jest woda technologiczna i do czego służy. A coś ty z tą wodą wyprawiał🤔Moje życie jest zaprojektowane tak żeby się nie nudzić.
      • stasi1 Re: Absurdy PRL 26.04.24, 19:10
        Ja nic, przecież napisałem że czasami tak sama z siebie. No nie koniecznie sama ale jednak
    • stasi1 Re: Absurdy PRL 06.05.24, 22:21
      Zrobili obok mnie eSkę. i wszystko dobrze. Droga lokalna po której jedzie autobus jest z prawej strony eSki. Zaczepia o największą miejscowość w okolicy, przejeżdża na lewą stronę pomimo że dwie duże następne wioski leżą po prawej stronie. Następnie ponownie na prawą stronę
      • stasi1 Re: Absurdy PRL 12.05.24, 08:32
        Oczywiście aby wjechać na eSkę trzeba przejechać przez duże rondo, z drugiej strony podobnie. I pomyśleć że w Kołbieli gdzie TiR za TiRem jechał było małe rondko
        • stasi1 Re: Absurdy PRL 15.05.24, 18:19
          Na koniec eSki jest drogowskaz; prosto na Warszawę w prawo na Mińsk. Oczywiście jak się chce jechać do Wawy t rzeba skręcić w prawo, Oczywiście i tak wszystkie drogi prowadzą do Wawy więc jadąc prosto też się trafia. W sobotę jedziemy do stolicy, w pełnym pędzie mijaja nas 3 auta. Ja mówię: Widzicie za chwilę będziemy je widzieć z prawej strony. Odpowiedź nie ma szans, za wolno jedziemy. Mijamy rondo na Zakręcie i te 3 pojazdy właśnie jadą, tuż za nami
          • stasi1 Re: Absurdy PRL 19.05.24, 10:18
            Wcześniej jest zjazd na autostradę. Z Lublina zbudowano jeden pas ruchu, z nieistniejącej wschodniej obwodnicy Wawy dwa. I w niedzielę popołudniu robiły się korki od Lublina. Oczywiście te dwa pasy od Zakrętu były puste. Ale drogowcy na szczęście poszli po rozum do głowy i jeden pas z obwodnicy przemalowali dla tych od Lublina. I korki w tym miejscu sie skończyły
            • stasi1 Re: Absurdy PRL 23.05.24, 19:11
              Z tej autostrady Dokładnie przez wawę jest tylko eSka 2 jest zjazd na Wale Międzyszyńskim w stronę centrum. Bardzo ładne dwa pasy ruchu, tylko jeden problem: Sterowane światłem. Wystarczyłby jeden pas bez świateł, nawet odpowiedni pas włączający do ruchu jest na tym Wale. Oczywiście w niedzielę po południu tworzą się korki bo te światła dość krótko świecą się. Najśmieszniejsze że z tymi światłami wyłączane jest zielone po sąsiedniej stronie Wału
              • stasi1 Re: Absurdy PRL 07.06.24, 18:09
                Ale są nawet pozytywy wśród drogowców: Zjeżdżając z Siekierkowskiej (od Grochowa) na Wał Międzyszyński w stronę centrum była zielona strzałka na czerwonym. Oczywiście robiły się korki. Ostatnio już na wale dorobili ze 30 metrów pasa włączającego się ze skrzyżowania i problem korków minął
    • stasi1 Re: Absurdy PRL 28.05.24, 19:59
      Dzisiaj korzystałem z przystanku obok tej eSki. Oczywiście słońce praży nie miłosiernie, nie ma gdzie się schować. Zima dla odmiany jak sypie śnieg to też nie ma gdzie przed nim uciec. Akurat dzisiaj była znajoma której brat jest radnym i mówiła że zgłaszała t en problem tylko nie wiadomo czy da się to zrobić
    • stasi1 Re: Absurdy PRL 20.06.24, 17:40
      Nad eSką w Kołbieli zrobili wiadukt z 8 pasami ruchu! przez to dłużej stało się w korkach zanim oddali tą ESkę. Prawdopodobnie nigdy nie będą one wykorzystane w całości, teraz po 10 latach pewnie dwa pasy by starczyły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka