xstefciax 26.01.26, 18:29 www.msn.com/pl-pl/kuchnia/wiadomosci-o-zywieniu/czy-mro%C5%BCony-chleb-jest-zdrowy-wyniki-bada%C5%84-m%C3%B3wi%C4%85-jasno/ar-AA1UUR9W?ocid=BingHp01&pc=W307&cvid=fcc85ddab10a44abc0dd2808bb8ab626&ei=24 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-zybi Re: Od dawna mrożę chleb. 27.01.26, 16:26 Nie mrożę chleba, nie kupuję na zapas, mam go w ciągłej dostawie. Czasy z brakiem dostaw dawno minęły, może stąd! Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 27.01.26, 16:53 Ja tylko z musu, mrożę ( to co po nim zostanie i mam na sniadanie, odpiekane, na patelni naslesnikowej na masełku z czosnkiem i przyprawami gdyż mąż, francuski pieseki jest i codzennie, świeżego pieczywa sie domaga. Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 27.01.26, 16:59 Syn, niedawno zmarł. Wszystko jadł a teraz z własnym śubnym, problem mam. Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 27.01.26, 17:08 To jakieś chore jest i takiej odpowiedzi, bym oczekiwała. z wszystkim, co napisane w linku, jest, to sie zgadzam. Przez lata, po świeże pieczywo, sie zrywałam i do awit....u gnałam., Jednak już niedomagam, by codziennie z rana, po świeże pieczywo iść... Odpowiedz Link
stasi1 Re: Od dawna mrożę chleb. 28.01.26, 20:44 Ja też nie kupuję na zapas ale jednak całego bochenka nie zjadam w ciagu dnia. Teraz w zime nie działa mi lodówka, więc nie mrożę ale od wiosny do zimy to i owszem Odpowiedz Link
xstefciax Re: Od dawna mrożę chleb. 28.01.26, 20:55 Mąż kupuje dobry chleb raz w tygodniu, dwa do zamrażarki i jeden do chlebaka. Odpowiedz Link
boggi_dan Re: Od dawna mrożę chleb. 28.01.26, 21:23 Dzisiaj wieczorem poszedłem wyrzucić śmieci. I cały bochen chleba leżał. Codziennie ktoś wyrzuca i szczury i gołębie to zjadają. Eksperci zwracają uwagę, że mrożenie pieczywa to nie tylko zdrowotny atut, ale również sposób na ograniczenie marnotrawstwa żywności. Rocznie na wysypiska śmieci trafiają miliony ton chleba, a wydłużenie jego trwałości dzięki przechowywaniu w zamrażarce może znacząco zmniejszyć straty. kobieta.onet.pl/warto-wiedziec/czy-mrozony-chleb-jest-zdrowy-wyniki-badan-daja-do-myslenia/wyzg64s. Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 29.01.26, 10:41 Mrożony chleb, czy inne pieczywo, bardzo traci na smaku i strukturze. To już nie to, co pachnące, pieczywo świeże. Mój małżonek się nie tnie. Ja z musu mrożę, to czego on nie spożyje, ewentualnie bułkowe susze i na tarta bułkę mam. Bez mrożenia, pieczywo spleśnieje i już do niczego się nie nadaje. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Od dawna mrożę chleb. 01.02.26, 12:06 Pewnie że mrożony to nie to co świeży. Ale jakie jest wyjście? Wyrzucać pół? Jeść połowę czerstwego czy połowę w miarę świeżego a mrożonego? Odpowiedz Link
xstefciax Re: Od dawna mrożę chleb. 01.02.26, 20:44 Siostra nawet na kromki mrozi po dwie i nie marnuje pieczywa. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Od dawna mrożę chleb. 01.02.26, 20:45 Mieszka sama, piecze chleb i mrozi. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Od dawna mrożę chleb. 03.02.26, 19:03 Ja też mroże po dwie kromki. Tyle mi wychodzi na śniadanie i kolację Odpowiedz Link
xstefciax Re: Od dawna mrożę chleb. 03.02.26, 20:53 Nie kupisz dwóch kromek w sklepie, dlatego mrożenie to dobry sposób. Odpowiedz Link
boggi_dan Re: Od dawna mrożę chleb. 04.02.26, 18:19 xstefciax napisała: > Nie kupisz dwóch kromek w sklepie, dlatego mrożenie to dobry sposób. > No właśnie. Czy istnieje jakaś marka chlebów tostowych z parzystą ilością kromek? Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 04.02.26, 18:31 Nie samym chlebem, człowiek żyje. Dziś sobie bagietkę kupiłam, na dwa dni starczy. A tak poza tym, jakieś "panteiki" sobie robię, ojciec mnie drożdzowych nauczyl na patelni a matka, prozaki robiła. Odpowiedz Link
engine8t Re: Od dawna mrożę chleb. 04.02.26, 19:25 boggi_dan napisał: > xstefciax napisała: > > > Nie kupisz dwóch kromek w sklepie, dlatego mrożenie to dobry sposób. > > > No właśnie. Czy istnieje jakaś marka chlebów tostowych z parzystą ilością krome > k? To tak jak u nas pakuja bulki do hotdogow po 6 albo po 10 a parowki po 8. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Od dawna mrożę chleb. 20.02.26, 14:39 Jada, pisałam o siostrze, czy mamusi. Odpowiedz Link
engine8t Re: Od dawna mrożę chleb. 29.01.26, 23:59 e-zybi napisał: > Nie mrożę chleba, nie kupuję na zapas, mam go w ciągłej dostawie. Czasy z braki > em dostaw dawno minęły, może stąd! > rzecz w tym ze przemrozony jest zdrowszy Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 31.01.26, 11:38 engine8t napisał: > rzecz w tym ze przemrozony jest zdrowszy Nie przemrożony a czerstwy. To jednak co innego. U Czechów jak byłam, to "cerstwe peczywo" oznacza tyle co świeże Tak, że różnie z tym pieczywem bywa. Odpowiedz Link
engine8t Re: Od dawna mrożę chleb. 04.02.26, 19:24 To bylo i sie zbylo...a teraz sie doucz deon.pl/inteligentne-zycie/zdrowie/czy-mrozony-chleb-jest-zdrowy-wyniki-badan-nie-pozostawiaja-zludzen,3364628 Odpowiedz Link
xstefciax Re: Od dawna mrożę chleb. 04.02.26, 19:29 Mamusia od dawna mrozi chleb i jest szczupła i młodo wygląda. Tak samo siostra. Odpowiedz Link
irsila Re: Od dawna mrożę chleb. 05.02.26, 08:30 Specjalnie nie będę mrozić, by zdrowszy chleb był. Połowę chleba czy weki u mnie da się kupić, na dwoje starcza świeży. Bliziutko do sklepu z pieczywem mam. Ranny spacerek dobrze robi. Odpowiedz Link
alux Re: Od dawna mrożę chleb. 20.02.26, 13:31 🚩 Mrożę krojony i niekrojony. Jest to wygodne, bo nie muszę codziennie latać za chlebem. Chleb zamrożony po wyjęciu z zamrażarki jest świeży jakby wyszedł prosto z piekarni i ma niski indeks glikemiczny. Odpowiedz Link
username1959 Re: Od dawna mrożę chleb. 20.02.26, 14:00 Oczywiście, jak najbardziej dobrą praktyką jest mrożenie chleba. W moim przypadku połowę chleba bym wyrzucała ------ ARTEKO.PL - sklep z biżuterią z żywicy Odpowiedz Link