Dodaj do ulubionych

Piątek piątunio

27.03.26, 17:16
Jak ten czas leci. Jeszcze trochę i święta wielkanocne. Hani wątku nie podbijam z wiadomego celu 😁
Obserwuj wątek
    • hana2 Re: Piątek piątunio 27.03.26, 18:43
      Ten weekend jeszcze spokojny. Od poniedziałku przygotowania. Dla katolików rozpoczyna się czas głębokich duchowych przeżyć. Gdy byłam jeszcze częścią kościoła katolickiego lubiłam się wtopić w zbiorową refleksję nad cierpieniem, w ciszę, która kończyła cierpienie. Potrzebujemy (myślę) mistycznych rytuałów. Ale wolałbym, aby one prowadziły faktycznie w mistyczny świat, zamiast opierania się na powtarzalnych formułach na cześć jednego z proroków. Takie moje strzępki myśli, bez urazy, jakby coś...
      • engine8t Re: Piątek piątunio 27.03.26, 20:41
        hana2 napisała:

> Ten weekend jeszcze spokojny. Od poniedziałku przygotowania. Dla katolików rozp
        > oczyna się czas głębokich duchowych przeżyć. Gdy byłam jeszcze częścią kościoła
        > katolickiego lubiłam się wtopić w zbiorową refleksję nad cierpieniem, w ciszę,
        > która kończyła cierpienie. Potrzebujemy (myślę) mistycznych rytuałów. Ale wol
        > ałbym, aby one prowadziły faktycznie w mistyczny świat, zamiast opierania się n
        > a powtarzalnych formułach na cześć jednego z proroków. Takie moje strzępki myśl
        > i, bez urazy, jakby coś...

A to powiadzasz ze aby to ciagle robic to trzeba byc czescia organizacj zwanej kosciolem katolickim?
        • boggi_dan Re: Piątek piątunio 27.03.26, 22:48
          Zwycięstwo życia nad śmiercią. Rezurekcja, śmigus dyngus. W rezurekcję bawiła się kawalerka. Zabraliśmy że spod sklepu dwie konwie na mleko. Wiertarką wywierciliśmy dziurę. Kumpel załatwił karbid. Bo ojciec pracował na kopalni. Młotek bo denko po paru strzałach się zdeformowało. Benzyna w słoju, kij że szmatą by moczyć w benzynie by łapy nie urwało i butla z wodą. Huk jak z armaty, a denko leciało parę metrów. Jeden pilnował, by ludziom coś się nie stało. W śmigusa lataliśmy na sąsiednie podwórka z wiadrami wody. Teraz to inne czasy. Już nie wrócą.
          • e-zybi Re: Piątek piątunio 29.03.26, 08:54
            Ha, ha...Masz gościu wybujałą wyobraźnię, jeszcze napisz, że konew zamknięta była na zamek przed wystrzałem to Ci uwierzę. Czego to prosty lud nie wymyśli by się dowartościować wink Za moich czasów nie kradliśmy nic spod sklepów, jeszcze w Wielkanoc? Każdy miał puszkę litrową po farbie, kostkę karbidu polewało się wodą...wrzucało, dekowało, w otwór szturmówka...podpalało i pierdut...tak to leciało amatorze forumowy wink
          • melissa_99 Re: Piątek piątunio 29.03.26, 16:15
            Widzę taniarado że masz sporo za uszami. Teraz chwalisz się złodziejstwem w świąteczny czas. A nie ma czym się chwalić bo to powód do wstydu.
            • boggi_dan Re: Piątek piątunio 29.03.26, 16:23
              melissa_99 napisała:

> Widzę taniarado że masz sporo za uszami. Teraz chwalisz się złodziejstwem w świ
              > ąteczny czas. A nie ma czym się chwalić bo to powód do wstydu.
              Jesteście parą z e-zbim? Bo się pojawiasz tylko znim i nie potrafisz nic więcej napisać. To ty masz problem nie ja. Mam teraz inny nick jak ty więc spadaj.

• melissa_99 Re: Piątek piątunio 29.03.26, 17:17
                Nie odwracaj kota ogonem tani. Możesz zmieniać nicki a i tak dla wszystkich zawsze będziesz tanim. Prostym facetem "kopiuj wklej". Nie lubię chamstwa więc nie lubię ciebie.
                • boggi_dan Re: Piątek piątunio 29.03.26, 18:08
                  Przez takich jak ty i ten e- zybi. To forum nie funkcjonuje. Bo personalne odniesienia. Do tego e- zybi t uprawia miękki stalking. Nic nie umie wymamrotać tak jak i ty. Co się tu pojawiasz pod tym nickiem. Też bym tu nie pisał Ale pewne okoliczności mnie zmusiły. Wiesz gdzie mam twoją ocenę, zresztą błędną. Chcesz dyskutować. To załóż tu jakiś wątek i napisz coś o sobie. Bo na ten czas to tylko trolujesz i hejtujesz. To jest forum kameralne. Więc jeszcze raz powtórzę, oddal się krokiem posuwisto- zwrotnym. Bez odbioru na wieki wieków.

• e-zybi Re: Piątek piątunio 29.03.26, 20:48
                    Nie przyszło Ci do głowy, że to Ty jesteś dziegciem w beczce miodu, że Twoje pojawianie się i smuty wciskane działają na układ nerwowy innym? Niczym ocenisz kogokolwiek spójrz na siebie "erudyto", wywyższanie się świadczy jedynie o słabości człowieka. Będąc płytkim nie można być kimś wink
        • hana2 Re: Piątek piątunio 03.04.26, 22:33

"A to powiadzasz ze aby to ciagle robic to trzeba byc czescia organizacj zwanej kosciolem katolickim?"

Być może kościoł traktować można jak okno na świat pozaziemski. A drogę krzyżową Chrystusa jako metaforę życia ludzkiego.
          • boggi_dan Re: Piątek piątunio 04.04.26, 19:31
            Postacie takie jak Szymon z Cyreny pomagający nieść krzyż, czy Weronika ocierająca twarz, przypominają o potrzebie empatii, solidarności i pomocy innym w ich drodze krzyżowej.Nadzieja i Zmartwychwstanie: Droga ta nie kończy się na śmierci, lecz prowadzi do zmartwychwstania. To wskazuje, że ludzkie cierpienie ma sens i prowadzi do ostatecznego zwycięstwa życia. legionariesofchrist.org/the-stations-of-the-cross-through-the-face-of-jesus/ Kiedyś były inne czasy. Religia była w kościołach. Inna tradycja i inne wartości. Dzisiaj o 10 poświęciłem pokarm. Pełny kościoł. Mamy ładny i fajnych księży.
            • e-zybi Re: Piątek piątunio 04.04.26, 20:03
              Jeszcze żeby teoria z praktyką szła u Ciebie w parze to byłoby ok. A tak głosisz treści, które nie znajdują pokrycia w Twoim życiu. Taki katolik hipokryta z Ciebie, belki w swoim oku nie widzisz, a źdźbło w oku bliźniego dostrzegasz.
          • boggi_dan Re: Piątek piątunio 10.04.26, 11:25
            hana2 napisała:

>
            > "A to powiadzasz ze aby to ciagle robic to trzeba byc czescia organizacj zwanej
            > kosciolem katolickim?"
            >
            > Być może kościoł traktować można jak okno na świat pozaziemski. A drogę krzyżo
            > wą Chrystusa jako metaforę życia ludzkiego.
            I znowu piątunio. I po świętach. Dzisiaj znowu do dentysty bo Tadek ma zęby w fatalnym stanie i trzy znowu do usunięcia. W poniedziałek rano do Katowic na Ceglaną. Będą robić mu to oko. Na które trochę widzi. Dzisiaj jeszcze kartę parkingową na kopertę odebrać. Na legitymację na niesprawoność znaczna trzeba jeszcze poczekać. Bo to z papierów wartościowych. Złożyłem do ZUS na pieniądze dla niego. Dojdą mu do renty dodatkowe 2 tysiace. I na wsparcie do Katowic. Tam przydzielają punkty i kasa. Ale trzeba czekać rok. A wypełnienie papierów to 15 stron. Ciśnienie mu się ustabilizowało i cholesterol też. Mam fajną lekarkę w przychodni. Cudowna kobieta, Ukrainka zajęła się nim bardzo. Tak samo jak moja, która w zeszłym roku uratowała mi życie. Także mam więcej optymizmu.

• ta Re: Piątek piątunio 10.04.26, 13:27
              boggi_dan napisał:
              > Mam fajną lekarkę w przychodni. Cudowna kobieta, Ukrainka zajęła się nim bardzo.
              > Tak samo jak moja, która w zeszłym roku uratowała mi życie

I dlatego, gdzie się da obsmarowywujesz ochronę zdrowia.
              Z wdzięczności za uratowanie zycia.
              • e-zybi Re: Piątek piątunio 10.04.26, 13:56
                Jest jak gołąb, sra na wszystko wink
    • boggi_dan Re: Piątek piątunio 28.03.26, 19:09
      Zmiana czasu znowu. 2026 roku zegarki przestawimy w nocy z 28 na 29 marca. O godzinie 2.00 wskazówki przesuniemy na 3.00, co oznacza krótszą noc i dłuższy dzień. Zmiana czasu dla wielu osób bywa uciążliwa.
      • xstefciax Re: Piątek piątunio 28.03.26, 19:44
        Dziękuję za przypomnienie, nie wiedziałam.
        • e-zybi Re: Piątek piątunio 29.03.26, 08:55
          Stefciu, nie wiedziałaś? Trudno mi w to uwierzyć wink
        • boggi_dan Re: Piątek piątunio 29.03.26, 15:52
          xstefciax napisała:

> Dziękuję za przypomnienie, nie wiedziałam.
          >
          Lata za nami jakby sraczki. Dostał. Mam go wygaszonego. Nawet zacytować nie mogę. A z upodobaniem maniaka się wpisuje pode mną i pod tobą. Tyle było rozmowy, a dalej swoje. Zielonego pojęcia nie ma o niczym. O tradycji wigilijnej i strzalaniu w rezurekcję. Co za wybitny ignorant we wszystkich. A tak go tolerują na na dwóch forach, bo im podbija wątki. Bezczelny typ.

.
          • melissa_99 Re: Piątek piątunio 29.03.26, 16:19
            Brawo! Taniarada opanował nowe słówko. Ignorant. Jeszcze raz brawo. Ciekawe czy wiesz tani co ono znaczy? Bo bardziej pasuje do twojej osoby.
            • boggi_dan Re: Piątek piątunio 29.03.26, 16:49
              melissa_99 napisała:

> Brawo! Taniarada opanował nowe słówko. Ignorant. Jeszcze raz brawo. Ciekawe czy
              > wiesz tani co ono znaczy? Bo bardziej pasuje do twojej osoby.
              Racz się oddalić żwawym krokiem. Z mojego wątku. Jak pies nie ma co robi lub koteczek, to wiesz.... Załóż sobie jakiś wątek tu. Ja na pewno nie będę się w nim wpisywał. A teraz e- i do zobaczenia.

.
              • melissa_99 Re: Piątek piątunio 29.03.26, 17:19
                To jest forum publiczne i każdy ma prawo tu pisać.
          • e-zybi Re: Piątek piątunio 29.03.26, 20:36
            boggi_dan napisał:

> Lata za nami jakby sraczki. Dostał. Mam go wygaszonego. Nawet zacytować nie mog
            > ę. A z upodobaniem maniaka się wpisuje pode mną i pod tobą. Tyle było rozmowy,
            > a dalej swoje. Zielonego pojęcia nie ma o niczym. O tradycji wigilijnej i strza
            > laniu w rezurekcję. Co za wybitny ignorant we wszystkich. A tak go tolerują na
            > na dwóch forach, bo im podbija wątki. Bezczelny typ.
            >

Masz mnie wygaszonego, a wiesz, że piszę, to trochę dziwne, sam siebie oszukujesz czy głupca tutaj palisz? Ciągle ta sama śpiewka z Twojej strony nie robi na mnie już żadnego wrażenia. Czas pokazał, że jesteś miękki, a do tego monotematyczny i swoje ego dowartościowujesz ubliżając innym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka