26.12.09, 21:43
Było pięknie na pasterce w kościele na osiedlu. Świetny śpiew, nastrój dobre
kazanie.
Obserwuj wątek
    • kaszka-manna Re: pastreka 27.12.09, 11:02
      Byłam na Pasterce o godzinie 24, jestem trochę zawiedziona małą ilością kolęd...
      Kazanie bardzo mi się podobało i mimo, że jestem młodą osobą, bardzo mnie
      zainteresowało. Trochę zniechęcił mnie chór, jak dla mnie i mojego Partnera za
      dużo zawodzili- nie jest to tylko nasza opinia, po przyjściu do domu
      skonsultowaliśmy ją z resztą domowników, takie same odczucia.
      • djmixer1 Re: pastreka 27.12.09, 11:44
        Jaja sobie robicie? czy co. Co to kurna za wydarzenie w pipidówce
        pasterka? Kazanie się Ci podobało? tu masz super kazania:
        kazania.awardspace.com/
        www.opoka.org.pl/biblioteka/H/HN/3/gn_c.php
        nie myślcie sobie, że to sam laskowicki ksiądz je wymyślił.
        • heymdall Re: pastreka 27.12.09, 13:27
          nie robimy sobie jaj .. po prostu było dobre i już .. nie czujesz się dziwnie,
          krytykując za coś, co sam uprawiasz - przecież na okrągło kopiujesz linki lub
          czyjeś wypowiedzi z sieci - to się nazywa "kradzież intelektualna", bo jakoś
          nigdy nie raczysz opatrzyć ich cudzysłowem lub podać źródło - brak ci po prostu
          wykształcenia i obycia (jak skąd coś bierzesz, to przynajmniej podaj, skąd) ..
          w ogóle dzięki za link do kazań - niektóre warto przeczytać ..
          tak w ogóle to:
          1) krytykujesz bo byłeś na Pasterce (wow!! ateista na pasterce - pewnie znów
          popisałeś się cywilną odwagą i konsekwencją w prezentowaniu swoich poglądów
          wobec rodziny - jeżeli tak, współczuje rodzinie - chowają małego hipokrytę)
          2) nie byłeś - więc twój bełkot jest nie na miejscu i bez sensu ..

tak w ogóle, to podobno na pasterce zaginął bez śladu osiołek ze stajenki ..
          zacząłem się poważnie niepokoić, ale dzięki Bogu, odezwałeś się na forum ..

--------------------------------------------------------------
          Gdyby ktokolwiek przyłapał mixerka na gwałceniu osła, to każdy sąd mixerka
          uniewinniłby, gdyż spółkowanie w ramach jednego gatunku nie jest zakazane ..
        • xam696 Re: pastreka 03.01.10, 13:20
          djmixer1 napisał:

> Jaja sobie robicie? czy co. Co to kurna za wydarzenie w pipidówce
          > pasterka? Kazanie się Ci podobało? tu masz super kazania:
          > kazania.awardspace.com/
          > www.opoka.org.pl/biblioteka/H/HN/3/gn_c.php
          > nie myślcie sobie, że to sam laskowicki ksiądz je wymyślił.
          >
          Oo Djmixer1 widze fajne stronki odwiedzasz ciekawe czy je chociaż potrafisz przeczytać i zrozumieć. A wogole myśle że księza nasi i nie tylko są az tacy "głupi" żeby z tego żywcem ściagać więc proponuje najpierw się przejć do kościoła i posłuchać kazań smile
      • heymdall Re: pastreka 27.12.09, 12:55
        faktycznie: chór jest lekko "przesterowany" ..
        • kaszka-manna Re: pastreka 27.12.09, 22:06
          Hehe widzę, że na forum już się odezwać nie można, bo zaraz jakieś poruszenie smile
          Nie interesuje mnie skąd ( z jakiej strony bądź innego źródła) pochodziło
          kazanie, mnie zainteresowało i tyle. Czyli w moich odczuciach co do chóru nie
          jest sama.
          • heymdall Re: pastreka 27.12.09, 22:25
            zwłaszcza schola wywołuje u mnie chęć do wybuchnięcia śmiechem podczas mszy
            (wiele razy patrzę się na żonę z rozpaczą w oczach i cierpieniem a ona z taką
            samą miną każe mi nie robić min) - osoby z jako takim słuchem muzycznym będą
            wyczuwały pewne "zgrzyty" .. ja wiem, że to dzieci etc, ale normalnie czasem są
            takie dźwięki, że aż uszy nawet niewprawionej osobie cierpną ;P
            • kaszka-manna Re: pastreka 28.12.09, 09:30
              Trzeba troszkę nad oprawą muzyczną popracować smile)
              • koosmitka Re: pastreka 29.12.09, 00:33
                Dla mnie zabrakło (jak wspominali poprzednicy) prawdziwych tradycyjnych
                kolęd...a chór jako małe urozmaicenie. Byłem z żoną i dzieckiem na 22 i niestety
                kazanie mnie zawiodło. Ale każdy interpretuje inaczej. wink
                • mikoj50 Re: pastreka 01.01.10, 02:19
                  Wiem, wiem, że zabranie głosu w tym temacie jest trochę po czasie ale jednak:

Niby to wszystko wydaje się takie proste.
                  Przygotowanie duchowe:
                  uczestnictwo w rekolekcjach, spowiedź, komunia św.

Przygotowanie Wieczerzy Wigilijnej oraz całych Świąt Bożego Narodzenia:
                  robienie zakupów, sprzątanie domu, sprawienie karpia, przygotowywanie potraw i
                  związana z tym dbałość o zachowanie tradycji rodzinnych i narodowych. Ubieranie
                  choinki. Wreszcie po tylu zabiegach następuje ta jedna z najważniejszych chwil w
                  życiu wielu, prawie wszystkich polskich rodzin:

Stajemy wspólnie przy Wigilijnym stole. Głowa rodziny wypowiada kilka słów
                  rozpoczynając wspólną rodzinną modlitwę. Wszyscy przełamują się opłatkiem
                  składając życzenia oraz wybaczając sobie drobne uprzedzenia. Posilamy się
                  przygotowanymi potrawami. Wspólne, rodzinne kolędowanie. Tak przygotowani
                  duchowo udajemy się na oczekiwaną przez cały rok pasterkę. Wreszcie następuje ta
                  jedna z najpiękniejszych chwil w życiu wszystkich katolików. Po rozpoczęciu
                  pierwszej, tak długo oczekiwanej kolędy, zaczynają drżeć szyby w oknach.
                  Natychmiast przypomina mi się opowieść mojego taty, jak to drżały szyby razem z
                  murami kościoła, do którego chodzili będąc przymusowymi robotnikami w Niemczech,
                  podczas śpiewu kolęd oraz Roty, śpiewanej przy innych okazjach, ale mury i szyby
                  w oknach jednakowo mocno drżały. Nie ukrywam, że jest to dla mnie moment
                  wielkiego wzruszenia. To właśnie dla przeżycia takich chwil warto jest czekać
                  cały kolejny rok, po to aby wspólnie zaśpiewać kolędy, słyszeć przy tym drżenie
                  witraży w oknach i móc tak żywo wspominać swoich przodków.
                  Pozdrawiam serdecznie.
                  PS.
                  Kazanie dobre i w sumie śpiew zespołu też nie był najgorszy. Nie czułem się
                  zdegustowany wink
            • simgall Re: pastreka 02.01.10, 07:02
              O której pasterce piszesz? O tej dla dzieci czy o normalnej- o 24.00?
      • xam696 Re: pastreka 03.01.10, 13:03
        Witam smile Również byłem na pasterce na 24 oraz znam ludzi którzy śpiewaja w scholi(nie chóru) która śpiewała na tej pasterce. Według mnie nie było żle.Kazanie też mi się podobało. A wracając do śpiewu scholi po komentarzach widze że niektóre osoby tu twierdzą że znajma się na muzyce i im to przeszkadza jak ktoś fałszuje lub robi nie po jego myśli więc mam propozycje żeby po któreś mszy na 10 w niedziele podeszła do "dyrygenta" i pod powiedziała mu co maja zrobić żeby ulepszyć śpiew (myśle że nikt z nich się nie obrazi) bo oni specjalnie nie fałszuja, jak wiem to owa schola składa sie prawie z samych osób które nie są po szkołach muzycznych. Więc proponuje im podpowiedzieć co robia żle i nad czym powinni pracować.
        P.S
        Jak jesteście prawdziwymi katolikami to powinniście wiedzieć że się nie przychodzi po to żeby posłuchać pięknego śpiewu owszem piękny śpiew podkreśla liturgie ale nie jest najważniejszą rzeczą. A po drugie usłyszałem do dobrych chórów i ich dyrygentów że fałszujacy dwa razy się modli smile
        Pozdrawiam i przepraszam jak kogoś tym tekstem obrazilem ale pisałem to co myśle i przepraszam za błedy jak takow są smile
    • lince-pigro Re: pastreka 03.01.10, 12:32
      A mówimy o mszy na 22 czy 24?
      Bo rozmawiałem z muzykami i mówili kompletnie co innego, śpiew na 24 był ładny.
      A jeśli chodzi o to, że to dzieci są, to muszę zaprzeczyć, ponieważ śpiewają tam
      licealiści i studenci.
      • mikoj50 Re: pastreka 04.01.10, 14:13
        Do Simgalla.

Byłem na pasterce o 24-tej.
        Tak na marginesie dodam, że wszyscy krytykanci niech najpierw sami stworzą
        lepszy chór, poddadzą go ocenie społecznej i dopiero po uzyskaniu wyraźnie
        wyższych notowań biadolą nad tym naszym, w którego działalność od wielu lat
        zaangażowanych jest tak dużo naszej wspaniałej młodzieży. Gratuluję dużego
        zaangażowania i dziękuję za dotychczasowe osiągnięcia. Przez wielu moich
        znajomych działalność naszego chóru, czy tam scholli jest odbierana bardzo, ale
        to bardzo pozytywnie.
        Pozdrawiam serdecznie.
        • kaszka-manna Re: pastreka 04.01.10, 20:35
          Mnie po prostu zabrakło tradycyjnych kolęd.... I można by spróbować wykonywać
          niektóre pieśni mniej pompatycznie, a śpiewanie na dwa głosy wprowadzać
          powoli.... Takie są moje odczucia i oczywiście zaraz będzie na moją osobę atak....
          • mikoj50 Re: pastreka 05.01.10, 09:58
            Odrobinę się pomyliłaś Kaszko-manno wink Jak widzisz ataku na Ciebie nie ma i
            chyba już nie będzie. A nawet gdyby, to nie masz czym się przejmować. Każdy z
            nas ma prawo pisać o swoich odczuciach. Zgadzam się z Tobą, że wszystko mogło
            być zorganizowane nieco inaczej, ale czy o to chodzi? Myślę, że i tak było
            dobrze. W temacie śpiewu na dwa głosy nie wypowiadam się, ponieważ to są
            szczegóły o których nie mam pojęcia. Widocznie dyrygent wraz z całym zespołem
            uznali, że wersja którą wykonali jest najbardziej odpowiednia. Mnie nic innego
            nie pozostaje jak się z nią zgodzić.
            Pomimo pewnych uwag zgłaszanych przez niektóre osoby uważam, że wszystko zostało
            przygotowane w dobrej wierze, z poczuciem doniosłości chwili oraz z dużym
            zaangażowaniem. Dlatego cieszę się, że było, tak jak było wink

Pozdrawiam serdecznie.
            • lince-pigro Re: pastreka 05.01.10, 16:04
              Każdy ma jakieś swoje wizje odnośnie śpiewu i każdemu wolno je miećsmile Natomiast
              chciałem poprawić mały szczegół, że śpiewają na 4 głosy, nie na dwa, jak się
              może zdawać tongue_out
              Pozdrsmile
              • jez0305 Re: pastreka 06.01.10, 21:09
                Witam wszystkich, tak macie racje spiewamy na 4 glosy, nie jestemy profesionalnym chorem tylko schola, osobiscie spiew jest raczej modlitwa zarowno dla mnie jak i moich kolegow i kolezanek... no coz trudno ze nie ktorym nie podoba sie to w jaki sposob wykonujemy utwory czy to kledy czy piesni litugiczne... jednak sa to pieni na Chwale Pana Boga i to jego wychwalamy, spiewamy dla Niego...tylko przy okazji urozmaicajac Msze Swieta... dziekuje wszystkim za uwagiwink
                a krytyke przyjmuje z honoremsmile Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka