umbradomini1 26.07.05, 09:14 Do Kawy: czy masz może jakiś fajny kryminał z "epoki"- jeśli tak , to bym reflektował na wypożyczenie;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 15:31 Jeśli nie ważne, z jakiej epoki, to chyba Sarah Waters jest niezla. )ok. ja ją nieprzytomnie uwielbiam) "Niebanalną więź" powinnam mieć w domku. MOgę też się rozejrzeć za czyms jeszcze. Akunina nie posiadam ani jednego tomu ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 16:34 Z wielką chęcią, bo mnie skusiło to, co napisałaś na forum Książki:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:10 Jeśli nie zmartwi Cię to, ze doszłam do wniosku, ze to taki typowy kryminał chyba jednak nie jest.... :) Mam jeszcze, ale nie czytałam, więc nie wiem, co sądzić - "q. taniec śmierci". Opis zachęcający, ale jakoś nie mam ochoty ;P Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:16 Nie lubię typowych kryminałów- słyszałem o przygodach siostry Pelagii(jakoś tak chyba)- rosyjski Sherlock Holmes. Tylko nie wiem czyj:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:21 Z tego co wiem, to też Akunina. Seria o Eraście jest całkiem niezła. Ta o siostrze Pelagii podobno jeszcze lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:24 Więc niech nam to biblioteka zapewni, biednym studentom:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:27 Wiesz, ja mam listę bardziej koniecznnych mi książek :)Chociaż praca o tych kryminałach to niezły pomysł :) Na przyklad takie dzienniki takiej V.Woolf :) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:29 Ale jest lato:P i kryminały są wskazane na odmóżdżanie:P a Akunin to raczej pomaga, a nie szkodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:31 A jak Ci się pierwszy tom czyta? Kilka kolejnych mają w bibliotece :) Hm... ja generalnie za kryminałami nie przepadam... Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:34 Nie cxzytam, bo nie mam:( na razie męczę Prousta, ale tylko biografię- na przemian z "Potęgą sławy" H. Fielding:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:37 Ja czytam "Drogę do Indii" Forstera... Przeraża mnie liczba ksiażek, których nie przeczytalam i nie przeczytam. Liczba tych, które spełniają te warunki i do tego mam je w domu też. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:43 Facet na filozofii mówił, że chyba ostatnią osobą , która przeczytała wszystkie książki bł Kartezjusz (ale nie dam sobie nic uciąć, że to on):) też bym tak chciał:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:44 gdzieś się ostatnio spotkałam z myślą, ze przeczytać wszystko to mogli jedynie starożytni Grecy, jako ze potem było juz tylko trudniej ;) Kolejny powód do załamania :) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:46 taka np. biblioteka aleksandryjska na własność- miodzio!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:50 Też, ale doszlam do wniosku, ze najciekawsze ksiazki to jednak zostały napisane dopiero później ;) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:52 albo jeszcze zostaną napisane- niestety dla nas:( na pocieszenie dla potomnych:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:54 Co się będę wpędzać w depresję przez potomnych :) Iiii- ci Grecy to dopiero mieliby powody do depresji, gdyby wiedzieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:55 jaka złośliwa się zrobiła:P na marginesie: będziesz studiować z moją kuzynką:P Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 19:56 Fajnie :) To miala być informacja w zamian za tamte złośliwości? :) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 19:57 Nie, po prostu mama ma dziś imieniny i ciotka była:) Dumna jak... pawica (?)- mój kolejny neologizm:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:00 Mnie to nie robi różnicy, uwierz :) Zaraz zmykam od komputera - korzystam w kawiarence, jako ze mi się wyczerpał limit godzin (przez takie jedno forum....) i kontakt ze mną jest niemal tylko telefoniczny. Jutro pewnie będę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:01 B I E D A C T W O ! ! ! ! ! zasponsoruję Cię:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:02 NIE MA PROBLEMU !!! Powiedz to moim rodzicom, bo im sie wydaje, ze stałe łącze jest mi do niczego nie potrzebne ;) A na telefonie mam wystarczającą kwotę, bo dopiero dzisiaj dostalam aparat po tym jak mi stary ukradli :) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:03 Co za rodzice:)!!! <szok> moi mają to samo:) tylko, że teraz myślą, że mi to do pracy się przydaje;) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:04 To ja pójdę do pracy.... :) Też jestem oburzona. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:05 < święte oburzenie w jego domu> Idź tam, gdzie ja:) pewnie czekają z otwartymi ramionami;P Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:06 Cały mój fanclub. Biegnę... ;) Ona mi powiedziała, ze się boi, co ze mną będzie za ileś tam lat... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:09 Raczej przecenia ;), bo to było powiedziane bez cienia niepokoju. Tak, muszę się przyznać, marzę o jej posadzie ;) Jak o napadzie szarańczy... Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:10 Szarańcza wygląda jak konik polny- znaczy milusiu, tylko te jej ząbki- zupełnie jak u pewnej pannicy z dzickiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:12 Nie napiszę, tylko powiem, gdy się spotkamy u panny Hill:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:14 Ok :) Spotkamy się u tego tam fryzjera damskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:15 Dobra- przyjdę z tą słodką pensjonarką z Hiszpanii o białych zębach:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:18 A co? Być nie może? :) Może znowu wstanie, bo obiecywała, ze ma dziewięć śmierci, a coś to nie wyszło... Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:20 Chyba na 4 się skończyło???:( szkoda, bo utalentowane zwierzę z niej było:) Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:21 Nie wiem jak liczyc- bo na przykład chciała się utopic, ale jej nie wyszło...chciała się powiesic, ale nie miała za co... Ale dziewięc to i tak chyba nie wyjdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:23 I skończyła jako pieczeń... i to w gazówce... straszne- szczególnie dla dzieci... bo tego krwiopijcy "męża" mi nie żal!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:24 A mnie jest Hughesa żal - druga żona tez samobójstwo, do tego zabiła ich dziecko... biedny facet. Ciężko tak dzisiaj dociekać o przyczynach tego wszystkiego. Szkoda, ze Hughes juz nie zyje to raz, dwa- szkoda, ze "Listy urodzinowe" nie są tłumaczone na polski. Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:26 Z tego, co na zdjęciach to ładni byli, tyle że nieszczęśliwi- szkoda, a mogła być amerykańska bajka:( Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 26.07.05, 20:27 o tym zdjęciu z okładki książki Wagner mówisz? Do pewnego stopnia - była. I chyba przez jakis czas byli szczęśliwi.... jego tez mi szkoda. Żyć z piętnem "mordercy"... Odpowiedz Link Zgłoś
umbradomini1 Re: Kryminalni 26.07.05, 20:29 Może nie mordercy, lecz nieczułego potwora egotyka raczej:( A zdjęcie było w Wybiórczej w Wysokich Obcasach, gdy pisali o Plath... Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Kryminalni 27.07.05, 15:03 ja jednak jestem daleka od ferowania jakichkolwiek opinii. Plath przecież miewala problemy psychiczne. Myślałam dzisiaj o Tedzie i przypomniala mi sie scena, ze "Szlkanego klosza", kiedy Buddy Willard pyta Esther czy to on tak działa na kobiety - po tym jak jego dziewczyna, która byla z Esther w szpitalu, popelniła samóbojstwo... Czary jakieś chyba. Odpowiedz Link Zgłoś