Dodaj do ulubionych

APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW!

15.03.12, 11:54
Kochani jak już koniecznie musicie trzymać psy w blokowiskach to błagam sprzątajcie po swoich pupilach. Widok psów załatwiających swoje potrzeby na każdym trawniku i zapaskudzony każdy kawałek "zieleni" doprowadza mnie do szału. Czy nie macie świadomości, że robienie toalety na każdym kroku to totalny brak szacunku dla innych.
Obserwuj wątek
    • bezlik3 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 14:42
      brak kultury u takich, niech psy się wypróżniają w ich mieszkaniach ciekawe czy będą tak zadowoleni
      • julek11 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 14:56
        Zapraszam w okolice nieparzystych bloków przy ul.Grabskiego i budowanego odgrodzonego osiedla za tymi blokami. Pomijam sympatyczność tego ogrodzenia, chodzenie przez wszystkich na skróty przez resztkę trawy, która tam została, najgorszy jest niesamowity kupownik na tej resztce ziemi i smród jaki tam panuje.
        Ci, którzy chodzili na górkę i za nią - teraz opróżniają swe pieski pod blokami nieparzystymi.

Z kolei własciciele piesków z bloków tzw. żółtych tzn. ul. Bożka - Oławska załatwiają swoje pieski w piaskownicy na placu zabaw przy ul. Grabskiego.
        • okioko Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 18:29
          Właścicieli tych psów powinno się pozbawiać swych pupili na rzecz azjatyckich "restauracji".
          Wszędzie gówno. I puść tu dzieciaka, żeby sobie pobiegał po podwórku...
          • kasjan007 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 18:45
            Okioko nie przesadzaj. najwyżej właścicieli piesków na potrawkę do chińskiej restauracji. co psy są winne? Co rano widzę jak właściciele wyprowadzają pieski i odwracają głowy w momencie, jak piesek zaczyna...... zauważyłem na osiedlu metalowców trzy osoby,które sprzątają po swoich pupilach. A reszta? są na tyle bezczelni,że prowadzają psy pod blokami, psy załatwiają się pod oknami, a na zwróconą uwagę właściciele odpowiadają bluzgami. Gdybym był zdrowy, zszedłbym i "porozmawiał". Niestety, nie mogę Na chamstwo nie ma rady, ale to nie zwierzęta są winne.
            • okioko Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 19:22
              masz rację, trochę odwróciłem odpowiedzialność. Ale to co widać na naszych podwórkach to jest skandal. Przydałby się taki SuperVaclal, który rzuca gównami w takich syfiarzy od psów...
    • kat_jakub Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 20:17
      A ja apeluję do mieszkańców nowych bloków przy Bożka i Grabskiego. Ogrodziliście się od reszty, macie prywatne trawniki i place zabaw to łaskawie niech wasze kundle srają w obrębie waszego płotu. Nikomu nie potrzeba na zewnątrz waszych psich gówien.
    • zdziwiona100 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 15.03.12, 21:49
      Z właścicielami psów to jedna wielka katastrofa...muszę zgeneralizować, że ze wszystkimi, bo nigdy, ale to przenigdy nie widziałam ( nie miałam takiego szczęścia ), żeby ktoś po swoim psie posprzątał. Czystą nogą nie da rady przejść po żadnym trawinku w Laskowicach..Wstyd...I jeszcze jak byk stoją znaki na wielu trawnikach, że nie wolno wpuszczać psów. Sama byłam świadkiem jak mama prosi córkę: wyjdź z psem, żeby się ..., tylko tu pod blok idź, nie chodź za daleko...
      • li.ke Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 16.03.12, 10:44
        ja osobiście widziałam w okolicach Cegielskiego panią z pieskiem i pełnym woreczkiem foliowym. Ale to pewnie tylko jednostka... Dodam, że pupil był dość spory więc i kupska było dużo..wink A tak dla przeciwwagi, to na tym nowym osiedlu jedna pani ma dwa czy trzy miniaturowe hałaśliwe psiaki i jest wszędzie dużo śladów. Nawet na chodniku. Trawniki też zapaskudzone więc nowosiedlowe pieski też srają gdzie popadnie. Mały trawnik tuż przy automatycznej bramie też obsrany. Ludzie śpią, a nawet jedzą z jednego talerza ze swoim pupilkiem a posprzątać już ciężko bo kupka jest be. Wszędzie są tacy i nie ma znaczenia czy osiedle jest ogrodzone czy nie.
        • bidford Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 16.03.12, 15:51
          tak.
    • yula Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 16.03.12, 22:21
      To apel do właścicieli psów, a nie reszty czworonogów. Jakoś nie widziałam załatwiających sie chomiczków czy świnek morskich na trawniku smile Po kotach też trawniki raczej sprzątać nie trzeba, szczególnie tych domowych. A widok państwa odwracającego głowę w inną stronę jak piesek załatwia sie jest naprawdę wkurzającyuncertain Też mam dość posranych trawników i chodników uncertain
    • kubicki.p Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 17.03.12, 10:02
      oczywiście temat jest poważny, ale tak troszeczkę na rozluźnienie taki filmik mi się przypomniał:

www.youtube.com/watch?v=9e7ojyz3we0
    • kat_jakub Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 19.03.12, 16:24
      Chamstwo najlepiej wychowuje się za pomocą sięgania do kieszeni. Są instrumenty prawne, ale nie ma ochoty. Bez problemu policja może rano i wieczorem robić niespodziewane patrole i wlepiać mandaty osobom, których pupile zanieczyszczają miasto. Jak się nie przyzna do zwierzaka to informacja do ZGK i piesek odłowiony. Odbiór 500 zł lub schronisko. Przy okazji sprawdzi się opłaty podatku za psa. Taka pazerna gmina, a nie wie gdzie szukać pieniędzy.
      • grzesss Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 19.03.12, 16:50
        co do podatku to w naszej gminie nie jest on pobierany. sprawdzalem.

co do kup...racja, zbeiranie owszem..ale kazdy a nei jeden czy dwoch. poza tym przede wszytkim musialyby pojawic sie specjalne kosze na takie odpady

co do siegania do kieszeni i karania...sprawa wyglada tak, pies musi zrobic przedmiot problemu w obecnosci funkcjonariusza...nei wchodzi w gre zadne zdjecie czy nagrany filmik, chyba ze jest on z monitoringu miasta. to tez juz sprawdzane...

mysle zamaist karac, trzeba zachecic do sprzatania.....
    • paskudii Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 19.03.12, 17:11
      Tu będzie chyba problem bo zgodnie z przepisami psie i inne odchody powinny byś oddzielnie utylizowane czyli nie powinny trafiać do zwykłych koszy na śmieci więc gdzie ten zebrany twardy dowód wyrzucać ? może gmina powinna postarać się i kilka koszy przeznaczonych do tego rodzaju nieczystości a jest dlatego taka cisza bo z tego co wiem taka usługa utylizacji jest dość kosztowna więc chyba dlatego jest taki mały odzew miasta na ten problem , nie wspomnę już o darmowych woreczkach przy takich kubełkach to chyba na obecne czasy chyba nierealne wszędzie szuka się przecież oszczędności
      • grzesss Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 19.03.12, 17:23
        dokladnie jak mowisz. na to jest ustawa jasno mowiaca ze maja byc kosze odpowiednie na odchody, maja byc worki. co z tego ze pozbieram jak znow lamie przepisy wrzucajac do zwyklego kosza. Dopoki takowe sie nie pojawia problem nie bedzie stosownie egzekwowany. Dlatego mysle, ze podatek za psa powinien by cpobierany i bylaby kasa na kosze, worki itp...

Padlo wczesniej ze ZGK zabierze psa, hmm moze wpierw neich sie wezmie za te bezpanskie, neiszczepione, zapchlone, zaniedbane pieski szukajace schronienia i pozywienia na smietnikach. Owszem w tym kierunku tez sie nic nie robi. Takie pieski moga byc niebezpieczne dla dzieci, innych psow jak i doroslych. Ddo tego dodajmy ze one juz napewno zalatwiaja sowje potrzeby gdzie popadnie...
    • lindro Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 21.03.12, 08:50
      Witam wszystkich. Nie raz apelowałem na tym forum o karanie właścicieli psów. Zawsze bez odzewu. W tej chwili wygląda to tak, że większość mieszkańców naszego osiedla jest terroryzowana (tak, jest to odpowiednie słowo) przez mniejszość, wpatrzoną ślepo w swoich srających gdzie popadnie pupili. To jest po prostu kwestia elementarnej kultury ("Nie czyń drugiemu, co tobie niemiłe"). Z chamstwem jeszcze nikt nikt wygrał.
      • grzesss Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 21.03.12, 09:07
        ja nie do konca nazwalbym to chamstwem. posty wyzej opsiuaja sytuacje...ustawowa, ktora mowi o koniecznosci odpowiednich koszy na smieci. O karaniu tez jest mowa, tak naprawde nie jest to takie proste.
        Osobiscie jestem za wprowadzeniem podatku od psa w naszej gminie i egzekwowania jego platnosci (podobnie jak podatek od gruntu itp), byloby na kosze, worki, lapanie bezpanskich psow.
        • lindro Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 21.03.12, 10:26
          Ja się będę upierał, że jest to chamstwo i brak kultury. Ok nie ma odpowiednich koszy ani wyznaczonych miejsc. Jest to zresztą kolejny przykład jak prężnie działają władze naszej gminy.
          Można pójść jednak z pieskiem gdzieś dalej, w miejsce mniej uczęszczane, a nie pozwalać srać pupilowi w pobliżu klatek schodowych, okien, placów zabaw, trawników.....a potem udawać, że nic się nie stało.
          • grzesss Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 21.03.12, 11:15
            owsze nie kulturalne jest pozwolenei zalatwic sie zaraz przy klatce czy tez w meijscu gdzie jest plac zabaw szczytem, jest tez w meijscu gdzie sa tabliczki zakazujace z psem chodzic. Owszem sa wyjatki od sytuacji pojscia gdzies dalej np szczeniak czy tez pies ktory zachorowal, albo poprostu nie wytrzymal... Jasne to sa wyjatki ktore nei zdarzaja sie codzien... W dalszym jednak ciagu podkreslam, nie ma gdzie tego wyrzucic i sa bezpanskie psy na ktore nikt wplywu nie ma. Mysle ze egzekwowany podatek od psa bylby dobrym rozwiazaniem. bylaby kasa na kosze, bylby porzadek z bezpanskimi psami, czy tez takimi co uciekly...bo takie sytuacje tez sa i wlasciciele ich szukaja. Gmina powinna wesprzec akcje chipowania zwierzat....byloby jasne czyj jest uciekinier.
            • kia1970 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 21.03.12, 19:10
              PRAGNĘ DODAĆ, ŻE PSY PROWADZONE PRZEZ PODWÓRKO NOWEGO OSIEDLA PRZY UL. BOŻKA SIKAJĄ NA ELEMENTY ELEWACJI, T.J KALTEK SCHODOWYCH ITP W WYNIKU TEGO ZJAWISKA OKROPNIE ŚMIERDZI A WIDOK WOŁA O POMSTĘ DO NIEBA. NIE WSPOMINAM O PSICH KUPACH.
              NAJLEPSZE Z TEGO WSZYSKIEGO JEST, ŻE W OKOLICACH TYCH PÓŹNIEJ BAWIA SIE DZIECI I BARDZO CZĘSTO JAK WIDZE DZIECI TYCH MĄDRYCH WŁAŚCICIELI.
              • grzesss Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 22.03.12, 08:22
                z sikaniem to juz zupelnie inna sprawa...jasne ze to moze smierdziec i irytowac innych, ale... to juz zlozenie psychiki, fizjologii i potrzeby psa. sikanie to znaczenie terenu wiec pies tak naprawde sika gdzie mu przyjdzie do glowy. owszem mozna probowac wplynac na to ale czasem przyrody sie nie zmieni. Zabawy dzieci ich wybor i ich rodzcow...ale czyz od tego nie sa place zabaw?

PS. Nie pisz z wlaczonym capslockiem, w internetowej netykiecie uznawane jest to za krzyk...
                • valkiriada Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 22.03.12, 21:35
                  Co wy się psów czepiacie. Rano kiedy jechałem do pracy autobusem to przy Oławskiej na placu zabaw facet "tor przeszkód" obsikiwał a w południe dzieci się w tym piachu tarzały i nikt mu wyrzutów nie robił.
                  • koch-111 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 23.03.12, 21:21
                    A ja ostatnio widziałam jak dzieciak wpuścił swojego pupilka na ogrodzony plac zabaw gdzie "teoretycznie" psy nie mają prawa wstępu i gdzie był postawiony znak regulaminu placu zabaw, na którym jak byk jest napisane, że psom wstęp wzbroniony. I co takiemu zrobić? Na brak wyobraźni, że później bawią się tam dzieci niestety nie ma rady
                    • grzesss Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 24.03.12, 06:32
                      mowa, ze zrobilo to dziecko..wiec gdzie wychowanie rodziicow, pouczenie przez nich gdzie z psem mozna chodzic. tutaj to juz ich wina niestety. pies owszem moze byc dla dzeicka ale przy stalej kontroli i pomocy rodzicow
                      • kasjan007 Re: APEL DO WŁAŚCICIELI CZWRONOGÓW! 24.03.12, 19:08
                        Nic nie pomoże jak ktoś ma siano zamiast szarych komórek. Zwierzęta są nic nie winne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka