Gość: hehe IP: *.uci.uni.torun.pl 07.01.04, 12:07 feria secunda infra octavas Corporis Christi anno Domini millesimo quadringentesimo decimo octawo hmmm zna sie kto na tym ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doktor Re: historycy ...co to za data???? IP: *.pth0109.pth.iprimus.net.au 09.01.04, 11:29 Nie znam laciny, ale domyslam sie ze to jest chyba 418? quadringentesimo - 400? decimo - 10? octavo - 8? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: historycy ...co to za data???? IP: *.pth0109.pth.iprimus.net.au 09.01.04, 11:31 Tak! Sprawdzilem - home.hetnet.nl/~corpetrus/genealogie/datering.htm No prosze, a nigdy sie nawet nie uczylem laciny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doktor Re: historycy ...co to za data???? IP: *.pth0109.pth.iprimus.net.au 09.01.04, 11:35 Kurna, blad. To jest przeciez 1418. Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: historycy ...co to za data???? 09.01.04, 15:29 Myli mnie ta octava w liczbie mnogiej, nie powinno byc bez "S" na koncu? Sprawa nie jest prosta, poniewaz swieto Bozego Ciala (Corporis Christi) jest swietem ruchomym, to znaczy takim, ktore nie ma stalej daty i jest zalezne u zrodla od cyklu ksiezycowego. Wszystkie swieta ruchome sa obliczane u poczatku od Wielkanocy. Wielkanoc przypada zawsze na pierwsza niedziele po pierwszej pelni od wiosennego zrownania dnia z noca. Liczba dni od tego zrownania do pierwszej pelni nazywa sie epakta i jest rozna dla roznych lat. Dies festus Corporis Christi, czyli Boze Cialo, przypada na pierwszy czwartek po oktawie (czyli osmiu dniach) po zeslaniu ducha swietego, ktore tez jest swietem ruchomym, wypadajacym dokladnie 7 tygodni po Wielkanocy. Sumujac caly ten wywod, zeby ustalic date dzienna, trzeba znalezc epakte dla 1418 roku, obliczyc date Bozego Ciala, a potem dodac do niej jeszcze 10 dni, bo feria secunda infra octava(s?) to 2 dzien poza octava, czyli osmioma dniami. Niesttety nie pamietam, gdzie mozna znalezc rozpisane epakty na poszczegolne lata, ale wiem jak do tego dotrzec: nalezy wziac ksiazke Jozefa Szymanskiego "Nauki pomocnicze historii", zajrzec do bibliografii przy rozdziale "Chronologia" i tam powinna byc pozycja, w ktorej mozna znalezc rozpisane epakty. Mam nadzieje, ze pomoglam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he Re: historycy ...co to za data???? IP: *.uci.uni.torun.pl 14.01.04, 12:30 pomogłaś poniekąd... cdn Odpowiedz Link Zgłoś