Dodaj do ulubionych

do postu autonomii ...

IP: *.c207.msk.pl 30.12.05, 16:59
tam sie zrobił straszny bajzel a też mam cos do powiedzenia tylko już sie w
tym wszystim troche pogubiłem...
taxi_driver zauwazyłem cierpi na poważną chorobę zwaną niechęć do władzy na
którą zresztą cierpi wielu rodaków...powinien to wyleczyć bo bez
odpowiedzialnych obywateli nie będzie dobrego państwa a nadawanie ciągle w
stylu "oni tylko walczą o stołki" niczego dobrego nie przynosi...to jest coś
jak zniżanie sie do poziomu Andrzeja L. ...wogóle to na początku wszyscy
powinniśmy sobie przyczepic nad łóżkiem kartki z napisem " nie jestem
najważniejszy"...potem mozna coś przedyskutować ewentualnie...to jak juzsobie
te kartki skombinujecie to ja będe kontynuował:)...
Obserwuj wątek
    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 30.12.05, 17:25
      Jesli niecheć do miczurinowskich eksperymentów, stalinowskiej socjotechniki i
      władzy UWAGA w rękach czerwono-rózowych jest chorobą, to niewątplie chcę trwac
      w tej chorobie i jest to najprzyjemniejsza choroba jaką znam.

> stylu "oni tylko walczą o stołki"

no to może podaj jakiś przykład jeszcze jakiejś konkretnej sprawy o która
      walczą (z góry informuję, że "o wojewódzctwo" uznaję za nonsens w obecnej
      sytuacji ekonomiczno-politycznej, walka "o wojewódzctwo" na dzień dzisiejszy
      jest niczym innym jak walką o stołki o czym dobitnie się przekonują mieszkańcy
      woj. Opolskiego (i Lubuskiego)).

Nie jestem najważniejszy ! :-) (zadowolony !)
      • Gość: piotrek-bb Re: do postu autonomii ... IP: *.c207.msk.pl 30.12.05, 20:31
        ok taxi_driver widze że nie potrafisz zrozumieć słów " nie jestem
        najważniejszy"...jesteś bardzo sceptycznie nastawiony do jakichkolwiek opinii,
        pomysłów itd, które sa różne od Towjego toku roumowania i pojmowania...mam
        wrażenie jakbym pisał z wiecznym narzekaczem ktory tkwi w swej skorupie
        nieczuły na jakiekolwiek głosy z zewnątrz......teraz troche odnośnie
        tematu....a więc serce mi pękało gdy woj bielskie likwidowano,ale stało
        się...mówi się trudno, widocznie tak musiało być....od jakiego czasu żyje w
        Bielsku-Białej, mieście znajdującym się w woj Śląskim....jak trafnie zauważasz
        nie ma najmniejszego sesnu walczyc teraz o utworzenie nowego województwa
        bielskiego czy jakiegokolwiek innego.....myśle że jako bielszczanie i
        mieszkańcy regionu Podbeskidzia nie mozemy narzekać na to że w bielsku dzieje
        sie źle, że nie ma pieniędzy na inwestycje, że ktoś nas celowo
        dyskryminuje....myśle ze powinniśmy życ z Katowicam w zgodzie i próbować jakoś
        wspólnie wypromować nasze województwo...mamy ogromny potencjał,mamy dobrze
        rozwinętą infrastrukture drogową,jesteśmy naprawde wielki krok do przodu w
        porównaniu do innych regionów Polski....ale to wszystko nie znaczy że nie
        mozemy czuć sowjej odrębności kulturowej, my jako mieszkańcy tej części woj.
        śląskiego....dlatego termin Podbeskidze jest jak najabardziej na miejscu i
        bardzo sie ciesze ze przyjął się jako zwyczajowe określanie regionu w którym
        mieszkam...nie wiem dlaczego niektorzy nie potrafią pojąć tej prostej rzeczy że
        ja jako bielszczanin czy moj znajomy jako zywiecczanin nieutożsamiamy się z
        nazwą śląsk jako nazwą obszaru społeczno kulturowego na którym mieszkamy...woj
        śląskie ok, ale ja nie mieszkam ani na ślasku ani na śląsku cieszyński ani na
        żadnym innym śląsku....taka jest mentalność nie tylko moja, ale myśle
        większosci ludzi mieszkających w bielsku czy miastach okolicznych...czy się to
        komuś podba czy nie Podbeskidzie istnieje i jako jednostka społeczno kulturowa
        będzie się rozwijać natomiast na chwile obecną tworzenie autonomii
        administracyjnej jak wczesniej wspomniałem jest niepoważne, nie na miejscu i
        wręcz nieuczciwe w stosunku do całego województwa...łączenie sie z małopolskim
        to juz wogóle science-fiction które mogłoby sie zakończyć wielkim boom dla nas
        wszystkich, ponieważ Kraków dba przede wszystkim o siebie i Podbeskidzie
        mogłoby się stac niechcianym balastem........mamy wszystko w miare poukładane,
        prezydent jest człowiekiem kompetentnym aczkolwiek ma trudnosci z wypowiadaniem
        się:),potrafimy walczyc o pieniądze z unii europejskiej przygotowujac najlepsze
        projekty w kraju,zmiany widać gołym okiem więc nie szukajmy problemów tam gdzie
        ich nie ma tylko kontynuujmy to co idzie w dobrą strone i rozwiązujmy realne,
        namacalne problemy ....jak wszędzie i u nas są ludzie na pewnych wysokich
        stanowiskach których tam nie powinno być, ale nic na to nie poradzimy, mozemy
        tylko agitować naszą niechęć i w następnych wyborach wypełnic obywatelski
        obowiązek...ja sam mam mnóstwo pomysłów na to by nasz region stał sie bardziej
        atrakcyjny, bardziej znany i aby w końcu można było mówić o przychodach z
        turystyki, ale to temat na osobną rozprawke.... a taxidrivera prosze jeszcze o
        wyjaśnienie co się kryje pod słowami >> miczurinowskich eksperymentów,
        stalinowskiej socjotechniki i
        władzy UWAGA w rękach czerwono-rózowych<<...naprawde można nazywać rzeczy po
        imieniu....takie slogany to jak propaganda Leppera..wybacz taxi...
        • albrecht1 Re: do postu autonomii ... 30.12.05, 21:07
          Gość portalu: piotrek-bb napisał(a):
          >dlatego termin Podbeskidze jest jak najabardziej na miejscu i
          > bardzo sie ciesze ze przyjął się jako zwyczajowe określanie regionu w którym
          > mieszkam...nie wiem dlaczego niektorzy nie potrafią pojąć tej prostej rzeczy
          >że ja jako bielszczanin czy moj znajomy jako zywiecczanin nieutożsamiamy się z
          > nazwą śląsk jako nazwą obszaru społeczno kulturowego na którym mieszkamy...woj
          > śląskie ok, ale ja nie mieszkam ani na ślasku ani na śląsku cieszyński ani na
          > żadnym innym śląsku....taka jest mentalność nie tylko moja, ale myśle
          > większosci ludzi mieszkających w bielsku czy miastach okolicznych...

To co jest Twoją radością mnie napawa smutkiem. Bo ja jako Bielszczanin czuję i
          uważam że mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, tak jak moi rodzinni poprzednicy.
          Właśnie ze wzgledów o jakich piszesz, nazwa Podbeskidzie jest dla mnie nie na
          miejscu, bowiem zakłada wykluczenie, zanegowanie tozsamości tego miejsca,
          czyniąc nasze miasto ubozszym. Mentalność nie ma nic wspólnego z udokumentowana
          przeszłościa i przynależnoscią regionalną, która i tak będzie wracać tyle , że w
          roli dobrze schowanego trupa w szafie.
          Z drugiej strony rozumiem i akkceptuję, że dla postrzegasz Bielsko tak a nie
          inaczej. Każdy ma swój wybór.
          • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 30.12.05, 22:21
            albrecht1 napisał:
            > To co jest Twoją radością mnie napawa smutkiem. Bo ja jako Bielszczanin czuję
            i
            > uważam że mieszkam na Śląsku Cieszyńskim, tak jak moi rodzinni poprzednicy.
            > Właśnie ze wzgledów o jakich piszesz, nazwa Podbeskidzie jest dla mnie nie na
            > miejscu, bowiem zakłada wykluczenie, zanegowanie tozsamości tego miejsca,
            > czyniąc nasze miasto ubozszym. Mentalność nie ma nic wspólnego z
            udokumentowana
            > przeszłościa i przynależnoscią regionalną, która i tak będzie wracać tyle ,
            że
            > w
            > roli dobrze schowanego trupa w szafie.
            > Z drugiej strony rozumiem i akkceptuję, że dla postrzegasz Bielsko tak a nie
            > inaczej. Każdy ma swój wybór.

Albrecht
            I na tym polega problem rodowitych Bielszczan (którym i ja rodzinnie jestem od
            pokoleń), że jesteśmy chyba mniejszością w B-B. Dla nas jest oczywistą prawdą,
            że jesteśmy ze Śląska Cieszyńskiego. Ale trzeba też uwzględnić, że w 1951
            Bielsko połączyło się z Białą, której rodowici mieszkańcy mają pełne prawo
            czuć się Małopolanami, czy Galicjanami(ostatecznie pełna nazwa Białej to była
            Biała Krakowska)
            Dodatkowo od 1945 w B-B osiedliło się mnóstwo ludzi z różnych stron kraju,
            którzy tu nie mają tzw. korzeni i ich poczucie przynależnosci regionalnej jest
            różne.
            Zwróć uwagę, że trwale utrzymują się podziały dzielnic B-B takich jak
            Komorowice (Śląskie i Krakowskie), Mikuszowice (Śląskie i Krakowskie) czy też
            podbielskiej Bystrej (Śląska i Krakowska).
            Równiez do czasu reformy struktury kościelnej w Polsce dokonanej w 90-tych
            latach, mieliśmy w Bielsku kuriozalną sytuację, że przechodząc mostem Białkę
            zmieniało sie diecezję kościelną (katowicka/krakowska)co w oczywisty sposób też
            wpływało na poczucie przynależności regionalnej.
            Jeżeli zatem jakaś część mieszkańców naszego regionu ma poczucie mieszkania na
            Podbeskidziu, to nie negujmy im do tego prawa, gdyż po uwzglednieniu tej
            mieszaniny ludnościowej w rejonie Bielska, nazwa Podbeskidzie ma dla nich
            pewien charakter neutralny i uniwersalny (nie robi z rodowitych mieszkańców
            Białej, Kóz, Bestwiny, Wilkowic, Buczkowic, Szczyrku i całej Żywiecczyzny na
            siłę Ślązaków)

I wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
            • wikin Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 12:46
              a moja rodzina pochodzi z obu brzegów rzeki białej, dlatego trudno mi się
              identyfikować z jedną albo z drugą stroną, po prostu identyfikuje się z całym
              miastem i otoczającą go okolicą z obu stron, które choć różnią się od siebie to
              stanowią dla mnie mój region
              może nazwa Podbeskidzie ma swoje wady, to jednak nikt nie zaproponował nic
              lepszego, lepiej oddającego specyfikę tegoż regionu
              myślę, że prędzej czy później Wasze rodziny znajdą się w podobnej sytuacji, bo
              trudno będzie zachować "czystość regionalną" w tak wymieszanym mieście
              najważniejsze by Podbeskidzie było dziedzictem zamieszkałych w nim społeczności
              ślązaków ciesz., małopolan zach., górali śląskich i żywieckich i tych
              napływowych, a nie ich negowaniem, czemu niegdyś sprzyjała propaganda
              komunistyczna, a dziś śląska propaganda podważająco istnienie Podbeskidzia (bo
              to tylko na śląsku czy to cieszyńskim czy górnym słychać takie głosy), rodząca
              reakcje negatywne w kierunku śląskim
              co ciekawe zauważyłem, że sceptyczne głosy wobec Podbeskidzia pochodzą od
              Bielszczan pochodzących z dawnego Bielska, którzy mieli sposobność przez kilka
              pokoleń budować z sąsiadami zza rzeki specyficzną społeczność, natomiast raczej
              bez zastrzeżeń przyjmują je ci Bielszczanie, którzy dość niedawno napłynęli z
              dalszych obszarów Śl.Ciesz.
              • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 14:43
                wikin napisał:
                > > co ciekawe zauważyłem, że sceptyczne głosy wobec Podbeskidzia pochodzą od
                > Bielszczan pochodzących z dawnego Bielska, którzy mieli sposobność przez
                kilka
                > pokoleń budować z sąsiadami zza rzeki specyficzną społeczność, natomiast
                raczej
                >
                > bez zastrzeżeń przyjmują je ci Bielszczanie, którzy dość niedawno napłynęli z
                > dalszych obszarów Śl.Ciesz.

Wikin.
                Mam nadzieję, że nie odczytałeś z mojego postu, że jestem przeciwnikiem pojęcia
                Podbeskidzie, gdyż bedąc rodowitym Bielszczaninem (od pokoleń) uwzględniam
                realia jakim było wymieszanie ludnosci na naszym terenie i sam używam tej nazwy
                jako neutralnej, praktycznej i jednoczącej ludzi różnego pochodzenia ( no może
                z wyjątkiem ludzi z Cieszyna, którzy mają zadawnioną awersję do tej nazwy).

Zresztą sam powiedz, co miałbym odpowiadać na pytanie " w jakim regionie
                mieszkasz" {w regionie a nie w wojwództwie !!!!) w sytuacji gdy jako rdzenny
                Bielszanin mam mieszkanie na oś. Langiewicza (czyli po bialskiej stronie).
                Przecież odpowiedz może byc tylko jedna -PODBESKIDZIE, gdyż odpowiedż "na
                Śląsku" byłaby w tej sytuacji nieprawdziwa.

Dodam, że przez kilka lat po "reformie" administracyjnej na starym samochodzie
                miałem świadomie 2 naklejki (wówczas łatwo dostępne):
                "Kocham Podbeskidzie" i "Nie jestem Hanysem"

(PS.Ich posiadanie miało zresztą pewne zalety -samochody z takimi naklejkami
                zaparkowane np. w Krakowie nie były z reguły rysowane gwodździem, co się
                samochodom z rejestracją zaczynającą się na S..., nagminie "przytrafiało")

• wikin Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 18:08
                  jorg_z_bielitz napisał:

> Wikin.
                  > Mam nadzieję, że nie odczytałeś z mojego postu, że jestem przeciwnikiem
                  pojęcia
                  >
                  > Podbeskidzie,

wiem, że przy okazji ostatniego ogólnopolskiego referendum media i politycy
                  wylansowali termin entuzjasty jako zwolennika i głosującego na "tak" i sceptyka
                  jako przeciwnika i głosującego na "nie"
                  nie mnie jednak nie miałem na myśli takiego znaczenia tego słowa

gdyż bedąc rodowitym Bielszczaninem (od pokoleń) uwzględniam
                  > realia jakim było wymieszanie ludnosci na naszym terenie i sam używam tej
                  nazwy
                  > jako neutralnej, praktycznej i jednoczącej ludzi różnego pochodzenia ( no
                  może
                  > z wyjątkiem ludzi z Cieszyna, którzy mają zadawnioną awersję do tej nazwy).

raczej świeżą awersję, bo za I Solidarności, gdy ta nazwa zaistniała medialnie,
                  cieszyniacy nic od niej nie mieli

> Zresztą sam powiedz, co miałbym odpowiadać na pytanie " w jakim regionie
                  > mieszkasz" {w regionie a nie w wojwództwie !!!!) w sytuacji gdy jako rdzenny
                  > Bielszanin mam mieszkanie na oś. Langiewicza (czyli po bialskiej stronie).
                  > Przecież odpowiedz może byc tylko jedna -PODBESKIDZIE, gdyż odpowiedż "na
                  > Śląsku" byłaby w tej sytuacji nieprawdziwa.

no to chyba dość dobry przykład pokazujący przywiązanym do historii, że nie
                  wszystko można włożyć w historyczne schematy i potrzeba nowych

> Dodam, że przez kilka lat po "reformie" administracyjnej na starym
                  samochodzie
                  > miałem świadomie 2 naklejki (wówczas łatwo dostępne):
                  > "Kocham Podbeskidzie" i "Nie jestem Hanysem"
                  > (PS.Ich posiadanie miało zresztą pewne zalety -samochody z takimi naklejkami
                  > zaparkowane np. w Krakowie nie były z reguły rysowane gwodździem, co się
                  > samochodom z rejestracją zaczynającą się na S..., nagminie "przytrafiało")

no to chyba przesada, w Krakowie nie spotkałem z niechęcią do Śląska, większa
                  gdzie indziej
            • albrecht1 Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 16:58
              Jorg, masz wiele racji, choc są przecież przykłady kiedy nowi mieszkańcy jakichś
              terenów nie zmieniali ich nazwy.
              Podobnie jak w Bielsku tak w Gdańsku czy Wrocławiu skład mieszkańców po II
              wojnie zmienił się diametralnie. Lecz nadal mamy do czynienia z Pomorzem lub
              Dolnym Śląskiem.
              To, że mieszkamy np. na Śląsku Cieszyńskim nie czyni z nas automatycznie
              Ślazaka, lub mieszkając np. w Ketach Małopolanina.
              Do Podbeskidzia podchodze z dystansem, jednak zgodzę się z tym, że dla
              większosci Bielszczan jest to nazwa w sam raz.

Pozdrawiam, zycząc wiele dobrego w nadchodzącym roku!
              • wikin Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 17:50
                albrecht1 napisał:

> Jorg, masz wiele racji, choc są przecież przykłady kiedy nowi mieszkańcy
                jakich
                > ś
                > terenów nie zmieniali ich nazwy.
                > Podobnie jak w Bielsku tak w Gdańsku czy Wrocławiu skład mieszkańców po II
                > wojnie zmienił się diametralnie. Lecz nadal mamy do czynienia z Pomorzem lub
                > Dolnym Śląskiem.

tylko że Wrocław czy Gdańsk nie powstały na pograniczu, nie powstały z dwóch
                miast połozonych w różnych regionach
                a Dolny Śląsk to dziś już w zasadzie nie zachodnia część Śląska, tylko zupełnie
                nowy region ze starą nazwą, nawet w innych granicach
                o ile dobrze pamiętam z historii nie było też takiego regionu jak Pomorze, było
                Pomorze Zachodnie i Pomorze Gdańskie, zwane później Prusami Zachodnimi
                Pomorzem się określało ogólnie oba te regiony, jednak poza czasami pierwszych
                Piastów nie miały one wspólnej administracji (to też zbyt wielkie słowo jak na
                owe czasy), a granica między nimi biegła między Lęborkiem a Słupskiem, a nie
                jak dziś między Słupskiem a Koszalinem - więc tu trochę jak z kawałem o radiu
                Erewań

> Pozdrawiam, zycząc wiele dobrego w nadchodzącym roku!

i ja dołączam do życzeń pomyślności w 2006 roku
                • albrecht1 Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 19:41
                  wikin napisał:

> tylko że Wrocław czy Gdańsk nie powstały na pograniczu, nie powstały z dwóch
                  > miast połozonych w różnych regionach

Tak, to prawda. Zreszta przepychanki reginalne trwały juz od XIX wieku.

> a Dolny Śląsk to dziś już w zasadzie nie zachodnia część Śląska, tylko zupełnie
                  > nowy region ze starą nazwą,

Bez przesady. Śląsk podobnie jak inne regiony ewoluował jesli chodzi o skład
                  ludnosci. Inaczej, od średniowiecza do końca II wojny światoweł ten stan byłby
                  niezmienny i dopiero potem w wyniku pojałtańskiego porządku nagle się zmienił. A
                  to przeciez nonasens. Fale emigrantów co jakis czas wpływały na teren Sląska.

> o ile dobrze pamiętam z historii nie było też takiego regionu jak Pomorze, było
                  >
                  > Pomorze Zachodnie i Pomorze Gdańskie,

Wikin zajrzyj do encyklopedii. Bez Pomorza nie byłoby ani Pomorza Zachodniego,
                  ani Gdańskiego , ani tez Vorpommoren :)

zwane później Prusami Zachodnimi
                  > Pomorzem się określało ogólnie oba te regiony, jednak poza czasami pierwszych
                  > Piastów nie miały one wspólnej administracji

No właśnie, ale czy wspólna administracja była niezbędnym czynnikiem by tworzyć
                  region? W okresie miedzywojennym Śląsk był podzielony miedzy 3 państwa, czyli 3
                  różne administracje. Jednak żadne z nich nie negowało istnienia Śląska jako takiego.

> > Pozdrawiam, zycząc wiele dobrego w nadchodzącym roku!

Wzajemnie !
                  • wikin Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 11:32
                    albrecht1 napisał:

> Bez przesady. Śląsk podobnie jak inne regiony ewoluował jesli chodzi o skład
                    > ludnosci. Inaczej, od średniowiecza do końca II wojny światoweł ten stan byłby
                    > niezmienny i dopiero potem w wyniku pojałtańskiego porządku nagle się
                    zmienił.
                    > A> to przeciez nonasens. Fale emigrantów co jakis czas wpływały na teren
                    Sląska.

to co się działo przez wieki - jak słusznie zauważasz - to ewolucja
                    to co w wyniku Jałty to rewolucja
                    i w tym rzecz

> Wikin zajrzyj do encyklopedii. Bez Pomorza nie byłoby ani Pomorza Zachodniego,
                    > ani Gdańskiego , ani tez Vorpommoren :)

rzeczywiście "nadal mamy do czynienia z Pomorzem", jednak jako czymś nieco
                    innym niż wynikałoby z kart historii, nowym
                    błędem albo problemem Podbeskidzia jest że nie sięgnięto po taką uniwersalną
                    nazwę

> No właśnie, ale czy wspólna administracja była niezbędnym czynnikiem by
                    tworzyć
                    > region? W okresie miedzywojennym Śląsk był podzielony miedzy 3 państwa, czyli
                    3> różne administracje. Jednak żadne z nich nie negowało istnienia Śląska jako
                    tak> iego.

Śląsk jednak przez długie wieki był pod jedną administracją i należał do
                    jednego państwa, podczas gdy Pomorze takiej nie miało chyba nigdy
              • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 21:28
                albrecht1 napisał:

> > Podobnie jak w Bielsku tak w Gdańsku czy Wrocławiu skład mieszkańców po II
                > wojnie zmienił się diametralnie. Lecz nadal mamy do czynienia z Pomorzem lub
                > Dolnym Śląskiem.

Tu Albercie nie można stosować automatyzmu. Zwróć uwagę, że po II wojnie
                światowej do Polski przyłączono nie tylko Dolny Śląsk i Pomorze, ale również
                skrawki innych wielowiekowo niemieckich prowincji jak Brandenurgia czy Saksonia
                (o Prusach Wschodnich nie wspomnę)
                Czy zatem mieszkaniec Gorzowa Wlkp, Zielonej Góry i całej Ziemi Lubuskiej ma
                się uważać za Brandenburczyka (bo te tereny od XIII wieku nazywały się
                Brandenburgią) albo czy mieszkaniec Zgorzelca czy Żar ma się uważać za
                Łużyczanina czy też Sasa (gdyż te tereny to historyczne Łużyce, które stały się
                później częścią Saksoni)???
                Chyba raczej nie.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
                • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 21:29

Sorrki.
                  Oczywiście Albrechcie a nie Albercie.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
                • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 21:47
                  Nie wiem czy zauwazyłeś ale Gorzów ma w nazwie WIELKOPOLSKI !! w żadnym razie
                  Wileński, Grodzieński czy Lwowski.
                  Tak samo Łużyce pozostają Łużycami mimo, że "oryginalnych" łużyczan dośc trudno.
                  Zauważ też pomimo że Prusów wybito do nogi w ramach "cywilizowania" ziemie te
                  dość (nawet bardziej niż dość) długo nazywano Prusami.
                  Stosując teorie "zasiedleńcze" można by dojść do rewolucyjnych wniosków iż
                  wystarczy osiedlić grupę Poznaniaków w Gdansku, poczekac trochę aż się namnożą i
                  przyłączyć Gdańsk do Wielkopolski by przecież "nie jestem Gdańszczaninem". )))

)))))
                  • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 22:40
                    richard_the_taxidriver napisał:

> Nie wiem czy zauwazyłeś ale Gorzów ma w nazwie WIELKOPOLSKI !! w żadnym razie
                    > Wileński, Grodzieński czy Lwowski.
                    Bo taką mu nazwę madano w 1945. Wcześniej to miasto nazywało się (chyba)
                    Landsberg. :)))
                  • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 22:44

> > .
                    > Zauważ też pomimo że Prusów wybito do nogi w ramach "cywilizowania" ziemie te
                    > dość (nawet bardziej niż dość) długo nazywano Prusami.
                    >
                    Owszem część Prusów w wybito, część się zgermanizowała (przecież Krzyżacy też
                    potrzebowali poddanych).
                    Natomiast niemieccy mieszkańcy tych ziem nazwali sie Prusakami (w odróżnieniu
                    od Prusów). :)))
                    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 11:55
                      > Natomiast niemieccy mieszkańcy tych ziem nazwali sie Prusakami (w odróżnieniu
                      > od Prusów). :)))

polemizowałbym ze zwrotem "nazywali się", to raczej w polskiej tradycji roi się
                      od Szwabów, Prusaków, Ruskich, Kacapów, Hanysów, Jugoli, Pepików, Angoli,
                      Żabojadów, Makaroniarzy itd...
                      Czyli raczej "nazywano Prusakami".

Teraz coś na temat Landsberg'u. Były jeszcze Seitenberg, Lowenberg, Neumarkt,
                      Frankenstein (serio)).
                      Czyli obecne Stronie Śląskie, Lwówek Śląski, Środa Ślaska, Ząbkowice Śląskie.
                      I pomimo faktu, że w czasie owych zmian nazewniczych najbliższego Ślązaka można
                      było znależć w radziedzieckiej strefie okupacyjnej po drugiej stronie Odry lub
                      też na miejscowym cmentarzu, nie tworzono potworków nazewniczych w stylu
                      "podsudecie" czy "okołowrocławie". (np. Stronie Podsudeckie)))
                      Zapytaj kogoś ze wspólczesnych mieszkańców kim są, owszem jesli będziesz
                      wytrwały może znajdziesz nawet kilku uważających się z Pingwiny ale od tego
                      Dolny Śląsk nie zmieni się w Antarktydę.
                      Są miasta w Polsce, w których ludzie mają takie problemy z samookreśleniem i
                      cierpią na obsesyjną potrzebę wymazania i przekręcenia historii - Opole (a
                      przykładem nie będzie Brzeg Opolski ?))) i Bielsko-Biała, które z uporem maniaka
                      próbuje wmówić miastom Śląska Cieszyńskiego, że czegoś takiego nie ma i nie
                      było, a już najbardziej śmieszne jest wmawianie tego Cieszynowi. ))))
                      • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 12:15

> > Natomiast niemieccy mieszkańcy tych ziem nazwali sie Prusakami (w odróżni
                        > > polemizowałbym ze zwrotem "nazywali się", to raczej w polskiej tradycji roi
                        się
                        > od Szwabów, Prusaków, Ruskich, Kacapów, Hanysów, Jugoli, Pepików, Angoli,
                        > Żabojadów, Makaroniarzy itd...
                        > Czyli raczej "nazywano Prusakami".

A jak wg. Ciebie nazywali sami siebie mieszkańcy najpierw Prus Książęcych a
                        później Królestwa Prus? Chińczykami, Malajami czy Prusakami?.
                        Tak nawiasem mówiąc to Państwo Pruskie (stanowiące część Rzeszy) zostało
                        formalnie rozwiązane dopiero w 1945 r decyzją zwycieskich mocarstw.

>
                        > Są miasta w Polsce, w których ludzie mają takie problemy z samookreśleniem i
                        > cierpią na obsesyjną potrzebę wymazania i przekręcenia historii - Opole (a
                        > przykładem nie będzie Brzeg Opolski ?))) i Bielsko-Biała, które z uporem
                        maniak
                        > a
                        > próbuje wmówić miastom Śląska Cieszyńskiego, że czegoś takiego nie ma i nie
                        > było, a już najbardziej śmieszne jest wmawianie tego Cieszynowi. ))))

Po pierwsze, nie miasto Bielsko-Białą neguje istnienie Śląska Cieszynskiego
                        lecz co najwyżej co poniektórzy ludzie.

Po drugie, nie wmawiaj mi rzeczy niepopełnionych. W żadnym poście nie tylko nie
                        negowałem istnienia Śląska Cieszyńskiego ale wręcz przeciwnie, nie ukrywałem
                        swoich osobistych korzeni rodzinnych (i to od wielu pokoleń) z tego terenu.

Nie przeszkadza mi to równocześnie akceptować poglądu wielu osób, wyrażanego
                        nazywaniem Śląska Cieszyńskiego + Żywiecczyzny Podbeskidziem.
                        • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 20:34
                          > A jak wg. Ciebie nazywali sami siebie mieszkańcy najpierw Prus Książęcych a
                          > później Królestwa Prus? Chińczykami, Malajami czy Prusakami?.

W żadnym opracowaniu nie spotkałem się z samokreśleniem "prusacy". Jeśli chodzi
                          o zalążek tego co w efekcie dało państwo określane Prusami (nie Prusami
                          Wschodnimi) czyli Prusy Książęce to obywatelami tego państwa byli Mazurzy,
                          Warmiacy, Bałtowie, Polacy ( w rozumieniu ludność napływowa z Korony) i Niemcy
                          i wątpię by określali siebie mianem "Prusaków" co nie zmienia faktu istnienia
                          Prus jako państwa.
                        • wikin Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 20:53

> polemizowałbym ze zwrotem "nazywali się", to raczej w polskiej tradycji roi
                          się
                          > od Szwabów, Prusaków, Ruskich, Kacapów, Hanysów, Jugoli, Pepików, Angoli,
                          > Żabojadów, Makaroniarzy itd...

w innych tradycjach (językach) też są rozmaite żaby i makarony

> Czyli raczej "nazywano Prusakami".

to raczej określenie na mieszkańców Królestwa Prus, a nie tylko Prus Wsch.,
                          więc chyba jakieś rozróżnienie językowe musi byc

> Teraz coś na temat Landsberg'u.

wielkopolskość Gorzowa budzi zastrzeżenia, i była przedmiotem nawet referendum,
                          to akurat nietrafny przykład wspaniałego powrotu do historycznego nazewnictwa i
                          dowodzi pewnej ułomności w tym zakresie, zapewne wynikłej wówczas z pośpiechu

Były jeszcze Seitenberg, Lowenberg, Neumarkt,
                          > Frankenstein (serio)).
                          > Czyli obecne Stronie Śląskie, Lwówek Śląski, Środa Ślaska, Ząbkowice Śląskie.
                          > I pomimo faktu, że w czasie owych zmian nazewniczych najbliższego Ślązaka
                          można
                          > było znależć w radziedzieckiej strefie okupacyjnej po drugiej stronie Odry lub
                          > też na miejscowym cmentarzu, nie tworzono potworków nazewniczych w stylu

to nie była jednak reguła, a tylko dodatkowe rozróźnienie dla miejscowości,
                          dodane do historycznej nazwy, gdy ta pokrywała się z miastami w innych
                          regionach - Środa Śląska i Wlkp. i to nie w każdym przypadku, choćby Kąty
                          Wrocławskie
                          te nazwy nadawano w trakcie lub tuż po przesiedleniach, gdy nie było jeszcze
                          ukształtowanych wspólnot regionalnych i odwołać się można było tylko historii

> "podsudecie" czy "okołowrocławie". (np. Stronie Podsudeckie)))

dzisiejszy Dolny Śląsk leży w całości na terenie historycznego Dolnego Śląska,
                          więc nie było nawet potrzeby wyszukiwania nowej nazwy
                          Podbeskidzie powstało na pograniczu dwóch regionów i potrzeba nazwy neutralnej,
                          nie odwołującej się do żadnego z nich

> Są miasta w Polsce, w których ludzie mają takie problemy z samookreśleniem i
                          > cierpią na obsesyjną potrzebę wymazania i przekręcenia historii - Opole (a
                          > przykładem nie będzie Brzeg Opolski ?)))

w końcu Opole to historyczna stolica Śląska Górnego, więc jeśli domagasz
                          przywracania historii to bądź konsekwentny i domagaj się także stolicy
                          województwa w Opolu
                          a tak na marginesie chętnie bym zobaczył jak elity katowickie i lud GOP-u
                          udowadniają, że nie cierpią na chorobę zwaną przez Ciebie władza i bez słowa
                          protestu oddają się pod opiekę opolskich urzędników

> i Bielsko-Biała

gdzie tu wymazywanie historii? ktoś twierdzi że Podbeskidzie istnieje od 1000
                          lat?

które z uporem maniak
                          > a
                          > próbuje wmówić miastom Śląska Cieszyńskiego, że czegoś takiego nie ma i nie
                          > było, a już najbardziej śmieszne jest wmawianie tego Cieszynowi. ))))

a tu już grubo przesadzasz, po pierwsze to Ty wmawiasz że Podbeskidzie nie
                          istnieje, a po drugie nikt w BB nie twierdzi że nie ma Śląska Ciesz.
                          • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:04
                            Potwierdzam iż Opole było stolicą i JEST historyczną stolicą Górnego Śląska.
                            I niem mam, żadnych przeciwskazań by po likiwdacji "opolszczyzny" urząd wojewody
                            i sejmik tam się znajdował. Miejsce ustawienia ma biurka wojewody ma znaczenie
                            jedynie prestiżowe, a że ja nie mam żadnych potrzeb ambicjonalnych na tym tle,
                            dla mnie urząd ten może być nawet w Częstochowie.)
                            (jestem przeciwny tworzeniu debilnych duopoli w stylu Torun-Bydgoszcz czy Z.G-
                            Gorzów Wielkopolski).

Tyle, że taka zmiana pozbawiona jest sensu ekonomicznego.
                            Gniezno jest historyczną stolicą Polski
                            • wikin Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:34

> Potwierdzam iż Opole było stolicą i JEST historyczną stolicą Górnego Śląska.
                              > I niem mam, żadnych przeciwskazań by po likiwdacji "opolszczyzny" urząd
                              wojewod
                              > y
                              > i sejmik tam się znajdował.
                              > Tyle, że taka zmiana pozbawiona jest sensu ekonomicznego.
                              > Gniezno jest historyczną stolicą Polski

więc widzisz sam, że nie liczy się tylko historia i zaszły pewne raczej
                              nieodwracalne zmiany, i nie mozna wszystkiego pakować w stare schematy
                • albrecht1 Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 22:01
                  jorg_z_bielitz napisał:

> Czy zatem mieszkaniec Gorzowa Wlkp, Zielonej Góry i całej Ziemi Lubuskiej ma
                  > się uważać za Brandenburczyka (bo te tereny od XIII wieku nazywały się
                  > Brandenburgią) albo czy mieszkaniec Zgorzelca czy Żar ma się uważać za
                  > Łużyczanina czy też Sasa (gdyż te tereny to historyczne Łużyce, które stały się
                  >
                  > później częścią Saksoni)???
                  > Chyba raczej nie.

Ależ oczywiście, że nie. Nie chodzi mi o poczuwanie się do kogokolwiek, bo to
                  sprawa indywidualna, lecz o nazewnictwo obszarów, w kontekście nazwijmy to
                  wędrówek ludów.

> Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Wzajemnie!
    • Gość: piotrek-bb Re: do postu autonomii ... IP: *.c207.msk.pl 31.12.05, 19:19
      no jak widac po Waszych postach opinie sa różne....ja jako że jestem dzieckiem
      ludzi którzy przyjechali do bielska za chlebem z różnych stron Polski, nie mam
      takich korzeni jak co poniekórzy z Was, ale urodziłem sie w Bielsku mieszkam tu
      całe życie i cholernie sie zżyłem z tym terenem....niestety nie przemawia do
      mnie jak juz wczesniej wspomniałem nazwa śląsk cieszyński, oczywiscie szanuje
      tych dla ktorych jest ona priorytetowa, ale myśle że Bielsko i okolice poprzez
      nazwe Podbeskidzie określają i podkreślają swoja pewną odrębność od choćby np
      Cieszyna( troche paradoksalne patrząć na historie ale tak jest) bo ja jako
      obecny mieszkaniec Bielska nie widze żadnych cech wspólnych tych dwóch miast i
      gdyby nie krajowa jedynka i przejscie graniczne to pewnie guzik bym wiedział co
      tam sie dzieje....bliższe są mi miejscowości w strone żywca i szczyrku i myśle
      ze to rozgraniczenie będzie coraz silniejsze....nawiasem mówiac mozna by
      przprowadzic w bielsku referendum z pytaniem: czy czujesz sie mieszkańcem
      podbeskidzia czy śląska cieszyńskiego a moze jeszcze małopolski....gwaratuje
      Wam ze 95% młodych wybrałoby tą pierwszą odpowiedź....a skoro młodzi by tak
      wybrali tzn że własnie w tym kierunku to wszystko pojdzie... Bielsko i region
      jest pod tą nazwą rozpoznawalny...jesli wywołuje kontrowersje u geografów i
      historyków to tylko przysporzy nam popularnosci....ja się będe darł że mieszkam
      na Podbeskidziu choćby mędrcy i znawcy mnie za to karcili:) pozdrawiam!!
      • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 19:40
        > przprowadzic w bielsku referendum z pytaniem: czy czujesz sie mieszkańcem
        > podbeskidzia czy śląska cieszyńskiego a moze jeszcze małopolski....gwaratuje
        > Wam ze 95% młodych wybrałoby tą pierwszą odpowiedź

i własnie o tym trąbie od kilkanustu postów - podkreślmy Bielsku i "młodzi"
        /emocjonalnie i SENTYMENTALNIE związani z czasami wojewódzctwa Bielskiego/.
        Czyli wracamy do sedna podbeskidzie to substytut nazwy BB, niespotkałem
        mieszczańca Cz-Dz, który mieszka na podbeskidziu o Żywcu nie wspomnę (oczywiście
        zawsze istnieje margines ludzi, którzy w niczym się nie orientują i będą
        powtarzać to co usłyszeli z ust "mondrzejszych", ale umówmy się że "elektorat
        samoobronny" nie jest czynnikiem opiniotwórczym.

ps. Jorg gratuluję kolegów z gwoździkiem. Dziwne, że ludzie z rejestracjami KOS
        czy KCH spokojnie zostawiają samochody na parkingu mojej firmy ?).
        • albrecht1 Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 19:50

> Czyli wracamy do sedna podbeskidzie to substytut nazwy BB, niespotkałem
          > mieszczańca Cz-Dz, który mieszka na podbeskidziu o Żywcu nie wspomnę

To dało sie zauważyć jeszcze w czasie istnienia województwa, kiedy powstawały
          pierwsze projekty zmian administracyjnych. Cieszyn opowiedział się za śląskim,
          Wadowice i Kalwaria zrobiły referendum i opowiedziały się za małopolskim, a
          Żywiec za ... Bielskiem.
        • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 20:01
          > ps. Jorg gratuluję kolegów z gwoździkiem. Dziwne, że ludzie z rejestracjami
          KOS
          > czy KCH spokojnie zostawiają samochody na parkingu mojej firmy ?).
          >
          Richard, chwyciłeś problem dokładnie odwrotnie niż przedstawiłem. To paru moich
          kolegów musiało zaliczyć lakiernika, bo pozostawili samochód na ślaskiej
          rejestracji w centrum Krakowa i "ktoś" im go rysował gwożdziem, nie ruszając
          samochodów na innych rejestracjach.
          • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 20:11
            Jorg, dobrze Cię zrozumiałem.
            Uzyłem słowa "dziwne" by uzmysłowić jak to zwyczaje z "kulturalnej" stolicy
            polski nie znajduje naśladowców pośród Hanysów z brudnego śmierdzącego hanysowa.
            (co nie oznacza, że nie ma przypadków wandalizmu, są lecz mają raczej wymiar
            kosmopolityczny, a nie ukierunkowany w stronę rejestracji KR, WW, DW, PO lub
            innych innastraców)))) wandalizm ma ewidetnie charakter niedyskryminujący
            żadnego zakątka RP )))

wiele szczęścia w nowym roku od Hanysa samozwanca (półkrwi)
            • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 20:16

> Jorg, dobrze Cię zrozumiałem.
              > Uzyłem słowa "dziwne" by uzmysłowić jak to zwyczaje z "kulturalnej" stolicy
              > polski nie znajduje naśladowców pośród Hanysów z brudnego śmierdzącego
              hanysowa
              > .
              > (co nie oznacza, że nie ma przypadków wandalizmu, są lecz mają raczej wymiar
              > kosmopolityczny, a nie ukierunkowany w stronę rejestracji KR, WW, DW, PO lub
              > innych innastraców)))) wandalizm ma ewidetnie charakter niedyskryminujący
              > żadnego zakątka RP )))
              >
              > wiele szczęścia w nowym roku od Hanysa samozwanca (półkrwi)
              >
              >
              Skoro dobrze zrozumiałeś, to dlaczego gratulowałeś mi "kolegów z gwożdzikiem".
              Co ja skromny Bielszczanin mam wspólnego z chuliganami z centrum Krakowa?
      • albrecht1 Re: do postu autonomii ... 31.12.05, 19:46
        Gość portalu: piotrek-bb napisał(a):

> no jak widac po Waszych postach opinie sa różne....

Taka już nasza uroda :)

>, ale myśle że Bielsko i okolice poprzez
        > nazwe Podbeskidzie określają i podkreślają swoja pewną odrębność od choćby np
        > Cieszyna( troche paradoksalne patrząć na historie ale tak jest) bo ja jako
        > obecny mieszkaniec Bielska nie widze żadnych cech wspólnych tych dwóch miast

Szkoda, niestety to jest właśnie to co mnie odpycha od tej nazwy.

>nawiasem mówiac mozna by
        >ja się będe darł że mieszkam
        >
        > na Podbeskidziu choćby mędrcy i znawcy mnie za to karcili:) pozdrawiam!!

Na tym polega wolnośc słowa, tylko pamietaj, że po 22 za krzyki można dostać
        mandat :)
      • Gość: ddd Re: do postu autonomii ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 19:43
        Moja sytuacja jest podobna, jak piotrka-bb. Moi rodzice także przyjechali "z
        Polski", ale urodziłem się już w BB, żyłem w województwie bielskim i zżyłem się
        z tym terenem. Znam historię rejonu i przez myśl nie przeszłoby mi negowanie
        historycznego faktu istnienia Śląska Cieszyńskiego. Ale to już historia - od
        wielu lat jest on podzielony granicą na Olzie. Miasta Bielsko i Biała zostały
        połączone. Tworzy się teraz nowa historia, w nowych granicach, w nowej sytuacji
        gospodarczej i społecznej. I przynajmniej ja nie widzę innej możliwości na
        nazywanie mojej małej Ojczyzny inaczej, jak Podbeskidziem. A jeśli da się
        inaczej, to proszę przeciwników tej nazwy o podanie alternatywy.
        • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 20:26
          >Tworzy się teraz nowa historia, w nowych granicach, w nowej sytuacji
          > gospodarczej i społecznej.

Wiesz, ten cytat brzmi jak żywcem wyjęty z podręczników "walki ze wstecznictwem,
          reakcją i wrogami ludu".

> nazywanie mojej małej Ojczyzny inaczej, jak Podbeskidziem.

ok. Czy możesz zatem określić granice geograficzne tej małej ojczyzny i
          uzasadnić dlaczegóż to o tych granicach mają decydować mieszkańcy BB.
          • wikin Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:01

> >Tworzy się teraz nowa historia, w nowych granicach, w nowej sytuacji
            > > gospodarczej i społecznej.
            >
            > Wiesz, ten cytat brzmi jak żywcem wyjęty z podręczników "walki ze
            wstecznictwem, > reakcją i wrogami ludu".

nawet jeśli, to co w cytacie jest nieprawdziwego?

> ok. Czy możesz zatem określić granice geograficzne tej małej ojczyzny i
            > uzasadnić dlaczegóż to o tych granicach mają decydować mieszkańcy BB.

a czy Ty możesz określić dzisiejszą granice Śląska? nie tą historyczną
            • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:08
              > a czy Ty możesz określić dzisiejszą granice Śląska? nie tą historyczną

zachodnia ? rzeka Brynica, za rzeką znajduje się Zagłebie Dąbrowskie ... innymi
              słowy dla mnie są to granice historyczne, nigdy nie twierdziłem, że Żywiec to
              Śląsk, ale też nie żadne wydumane podbeskidzie !

czy możesz teraz odpowiedzieć na moje pytanie ?
              • richard_the_taxidriver errata 01.01.06, 21:09
                oczywiście wschodnia granica G.Śl zachodnia Zagłębia
              • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:26

> > a czy Ty możesz określić dzisiejszą granice Śląska? nie tą historyczną
                >
                > zachodnia ? rzeka Brynica, za rzeką znajduje się Zagłebie Dąbrowskie ...
                innymi
                > słowy dla mnie są to granice historyczne, nigdy nie twierdziłem, że Żywiec to
                > Śląsk, ale też nie żadne wydumane podbeskidzie !
                >

No to w uzupełnieniu definiowania wschodnich granic Śląska (Cieszyńskiego tym
                razem) załączam plan Bielska-Białej:
                www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=mapa_main
                Zwróć uwage na płynącą z południa na północ rzekę Białą (odzielającą część
                bielska i bialską).
                Zwróć również uwagę na nazwę niektórych dzielnic (te konćowki: "Śląskie"
                i "Krakowskie").
                Jeżeli uwzględnic fakt historyczny, że Bielsko to miasto śląskie (po cieszyńsku)
                a Biała jest małopolska (do czasu połączenia nazywała się zresztą Biała
                Krakowska), to powiedz w jakim jednolitym regionie leży całe, połaczone miasto
                Bielsko-Biała?
                Może jednak na Podbeskidziu?
                • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:35
                  Jorg, sorry ale wykład na temat Białej i Bielska nie jest konieczny nie mniej
                  dziękuję.
                  W jakim regionie ? Na granicy regionów Śląska Cieszyńkiego i Małopolski
                  I zauważ, że dyskusja o podbeskidziu ciągle kręci się tylko w okół jednego
                  miasta, trochę za mało jak na region.

Proszę dalsze pytania wymijające.
                  • wikin Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:39

> Jorg, sorry ale wykład na temat Białej i Bielska nie jest konieczny nie mniej
                    > dziękuję.
                    > W jakim regionie ? Na granicy regionów Śląska Cieszyńkiego i Małopolski
                    > I zauważ, że dyskusja o podbeskidziu ciągle kręci się tylko w okół jednego
                    > miasta, trochę za mało jak na region.

no to chyba nie ty jesteś od określania tego
                    Śląsk Cieszyński czy Żywiecczyzna to podobna liczba ludności, więc zatem też są
                    za małe na region
                    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:45
                      Ale to nie jedno miasto. Obszar jakby wiekszy.
                      • wikin Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 03:38

> Ale to nie jedno miasto. Obszar jakby wiekszy.

no i co z tego?
                        czy są prawne jakieś kryteria regionu? czy jakaś definicja mówi że to obszar
                        minimum 200km2? czy to tylko twoje wymysły?
                  • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:46

> > I zauważ, że dyskusja o podbeskidziu ciągle kręci się tylko w okół jednego
                    > miasta, trochę za mało jak na region.

1) A skąd możesz wiedzieć jakie adresy zamieszkania mają forumowicze tu się
                    udzielający ??????
                    2) Uwzglednij również, demografię. Jeżeli Bielsko z powiatem ma ponad 2 razy
                    więcej ludzi niz powiat cieszyński, to chyba logiczne, że te proporcje zostaną
                    zachowane również na forum (w sferze poglądów na istnienie Podbeskidzia).
                    Dodatkowo na Żywiecczyźnie pogląd na istnienie Podbeskidzia jest pozytywny i
                    podobny do bielskiego.
                    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:52
                      Jorg, na samobronę też ktoś głosuje !
                      Znajdę pół kopy ludzi, którzy stwierdzą, że Czeladź to Śląskie miasto, ale ono
                      od tego Śląskie się nie stanie !

www.zywiec.pl/stat.php?polozenie /widzisz tam gdzieś podbeskidzie ?/

rozmawiajmy o konkretach a nie o tym co uznały za słuszne baby w maglu
                      • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 22:21
                        >
                        > www.zywiec.pl/stat.php?polozenie /widzisz tam gdzieś
                        podbeskidzie ?/

No słów Śląsk ( w rozumieniu region) czy Małopolska też nie widzę.
                        Czy to znaczy, że nie istnieją??? czy też po prostu nazwa regionu nie została
                        wymieniona???
                        • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 22:26
                          Jezu Chryste, gdzie ja kiedykolwiek napisałem że Żywiec to Śląsk !!
                          Człowieku !! Ale jeśli nie Śląsk to nie oznacza , że podbeskidzie !!

dobranoc
                          • richard_the_taxidriver region ! 01.01.06, 22:28
                            "Od zachodu Kotlinę Żywiecką zamyka pasmo Beskidu Śląskiego, z północy jej
                            granicę wyznacza Beskid Mały, od wschodu - pasmo Jałowieckie, a od południa -
                            najwyższe szczyty Beskidu Żywieckiego: Babia Góra (1725 m n.p.m.), Pilsko (1557
                            m n.p.m.), Lipowska (l324 m n.p.m.), Rycerzowa (1226 m n.p.m.) i Wielka Raczą
                            (1236 m n.p.m.). "
                            • jorg_z_bielitz Re: region ! 01.01.06, 22:45

> "Od zachodu Kotlinę Żywiecką zamyka pasmo Beskidu Śląskiego, z północy jej
                              > granicę wyznacza Beskid Mały, od wschodu - pasmo Jałowieckie, a od południa -
                              > najwyższe szczyty Beskidu Żywieckiego: Babia Góra (1725 m n.p.m.), Pilsko
                              (1557
                              > m n.p.m.), Lipowska (l324 m n.p.m.), Rycerzowa (1226 m n.p.m.) i Wielka Raczą
                              > (1236 m n.p.m.). "
                              >

To nie jest odpowiedż na temat. Powyższe to opis geograficzny położenia powiatu
                              żywieckiego. Ja natomiast pisałem o regionie w sensie krainy historycznej ( w
                              rozumieniu Pomorze, Kujawy)
                              • richard_the_taxidriver Re: region ! 02.01.06, 10:37
                                > To nie jest odpowiedż na temat. Powyższe to opis geograficzny położenia powiatu
                                > żywieckiego. Ja natomiast pisałem o regionie w sensie krainy historycznej ( w
                                > rozumieniu Pomorze, Kujawy)

jezeli to co wg. Ciebie jest podbeskidziem miałoby być regionem równoważnym z
                                Kujawami czy Pomorzem, to ja nie mam więcej pytań.
                                Zresztą Twoja sygnaturka powinna sugerować takie spojrzenie na ten temat.
                                Porównywalnym do Kujaw regionem to jest Małopolska ew. Galicja.
                                Zaś coś na kształt Twego podbeskidzia, omawiana strona przywołuje w zakładce
                                "historia" - tyle że nazywa to "ziemią żywiecką", bądź "Żywiecczyzną"

www.zywiec.pl/stat.php?historia
                                • jorg_z_bielitz Re: region ! 02.01.06, 20:49

>
                                  > jezeli to co wg. Ciebie jest podbeskidziem miałoby być regionem równoważnym z
                                  > Kujawami czy Pomorzem, to ja nie mam więcej pytań.

Cieszę się i trzymam za słowo :)

> Zresztą Twoja sygnaturka powinna sugerować takie spojrzenie na ten temat.

Od mojej sygnaturki proszę sie odczepić.
                                  Czy ja sie wypowiadłem co sugerowała twoja porzednia sygnaturka pt:
                                  "W domu, w którym robi się loda, panuje miłość i zgoda"
                                  • richard_the_taxidriver Re: region ! 02.01.06, 20:59
                                    > Cieszę się i trzymam za słowo :)

och wybacz nigdy nie było moim zamiarem narażanie twego zdrowia poprzez
                                    zadawanie zbyt trudnych pytań.
                                    Takich od których ponad poziomy wylatuj )))))

Moja poprzednia sygnaturka była pochwałą miłości i zgody rodzinnej. Czy coś w
                                    tym złego ?

----
                                    zawsze jest pora na dobry oral.
                                    • jorg_z_bielitz Re: region ! 02.01.06, 21:21

> > Cieszę się i trzymam za słowo :)
                                      >
                                      > och wybacz nigdy nie było moim zamiarem narażanie twego zdrowia poprzez
                                      > zadawanie zbyt trudnych pytań.

Dziękuję łaskawco za życzliwość i dbałość o moje zdrowie.
                                      A na pytania jest sens odpowiadać wtedy, o ile druga strona oczekuje
                                      odpowiedzi jako sposóbu wymiany poglądów a nie jako podkładu pod prezentację na
                                      okrągło tych samych dogmatycznych doktryn.

> Takich od których ponad poziomy wylatuj )))))

Gdzieś odlatujesz?

>
                                      > Moja poprzednia sygnaturka była pochwałą miłości i zgody rodzinnej. Czy coś w
                                      > tym złego ?

A w mojej sygnaturce jest stwierdzenie faktu lokalizacyjno-gegraficznego. Z
                                      okolic mojego domu widzę (przy dobrej pogodzie) większość okolicznych terenów
                                      aż po Tychy patrząc na nie z góry (w sensie położenia punktu obserwacyjnego nad
                                      poziomem morza a nie w sensie zadzierania nosa). A wyżej są tylko góry Beskidu
                                      Śląskiego i Małego. I jest w tym cos złego???
                                      • richard_the_taxidriver Re: region ! 02.01.06, 21:54
                                        jorg_z_bielitz napisał:

> A na pytania jest sens odpowiadać wtedy, o ile druga strona oczekuje
                                        > odpowiedzi jako sposóbu wymiany poglądów a nie jako podkładu pod prezentację
                                        > na okrągło tych samych dogmatycznych doktryn.

grunt to sobie w obliczu bezradności dorobić odpowiednią teorię.
                                        Jedyną dogmatyczną dokryną jak tu się przewineła jest istnienie jakiegoś
                                        podbeskidzia, które jest regionem :-) tyle, że w Jaworzu o nim nie słyszeli

www.jaworze.pl/?show=art&idg=4------
                                        pytania są tendencyjne :-)
                                        • richard_the_taxidriver poprawiony link 02.01.06, 21:55
                                          www.jaworze.pl/?show=art&idg=4
                                          www.jaworze.pl/?show=art&idg=3
                                        • aliveinchains Re: region ! 02.01.06, 22:03
                                          > grunt to sobie w obliczu bezradności dorobić odpowiednią teorię.
                                          > Jedyną dogmatyczną dokryną jak tu się przewineła jest istnienie jakiegoś
                                          > podbeskidzia, które jest regionem :-) tyle, że w Jaworzu o nim nie słyszeli
                                          >

Region bielski tworzył się już ponad 100 lat temu wraz z rozwojem kolei i przemysłu w BB - od Wadowic do Cieszyna, od Żywca po samo Bielsko....
                                          Podbeskidzie to na wpoły poetycka nazwa tak jak Podhale..wymyślona przed 2wś.

Obawiam się, że Twoja richard wiedza na temat BB i okolic jest zbyt internetowa...poczytaj lepiej starsze, pisane źródła.
                                          • richard_the_taxidriver Re: region ! 02.01.06, 22:09
                                            > ...poczytaj lepiej starsze, pisane źródła.

chętnie !
                                            możesz mi podsunąć jakiś tytuł i autora ?
                                            • aliveinchains Re: region ! 03.01.06, 21:04

> > ...poczytaj lepiej starsze, pisane źródła.
                                              >
                                              > chętnie !
                                              > możesz mi podsunąć jakiś tytuł i autora ?

"Bielsko-B w zwierciadle czasu." Zbiór relacji mieszkańców BB z okresu 1890-1939 pod redakcją p. Polaka. Jedno z tych opowiadań napisał dziadek mojej nażeczonej:)
                                              "BB na starej pocztówce w czasach monarchii A-W"
                                              Nie mówi się tam wprost o Podbeskidziu...ale potwierdza się tezę, że region bielski istniał i cały czas istnieje
                                        • jorg_z_bielitz Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 02.01.06, 22:30

> Jedyną dogmatyczną dokryną jak tu się przewineła jest istnienie jakiegoś
                                          > podbeskidzia, które jest regionem :-) tyle, że w Jaworzu o nim nie słyszeli
                                          >

Za to o Podbeskidziu słyszeli w:

Wilkowicach: www.wilkowice.pl/ (Wystawa z okazji 10 lecia pobytu
                                          Papieża na Podbeskidziu)

w Bystrej: www.bystra.pl/urzad.html (studiuj na Podbeskidziu, dotyczy
                                          zresztą uczelni w Żywcu).

Stronu są stronami gmin. Gminy nie są częścia Bielska.
                                          Twoja teoria, że na stronach oficjalnych gmin (poza Bielskiem) nie wystepuje
                                          słowo Podbeskidzie sie jakby chwieje.
                                          • richard_the_taxidriver Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 02.01.06, 22:51
                                            Nie wiem czy wyłapiesz róznice ale podałem linki do lokalizacji i historii, nie
                                            do reklam czy "tytułów" imprez.
                                            Zauważyłeś, że z nazwy uczelni ktoś podstępnie "pod" usunął ?

W każdym razie ubawił mnie twój tryjumfalizm.
                                            Coś jak z tą brzytwą )))

a widziałeś to: www.bystra.pl/par_sl.html

"W 1992 r. zostaje utworzona przez Ojca Świętego Jana Pawła II nowa diecezja
                                            bielsko-żywiecka. Od tego czasu parafia nalezy do nowj diecezji."

a dlaczego nie diecezję podbeskidzką ?

www.bystra.pl/muzea.html
                                            "Muzeum Juliana Fałata znajduje się w Bystrej Śląskiej i jest oddziałem Muzeum
                                            Okręgowego w Bielsku-Białej."

wszędzie ten hanysowski sabotaż )))))))

---
                                            zawsze jest pora na dobry oral
                                            • jorg_z_bielitz Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 02.01.06, 22:56

> Nie wiem czy wyłapiesz róznice ale podałem linki do lokalizacji i historii,
                                              nie
                                              > do reklam czy "tytułów" imprez.
                                              >

No to strona Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach

www.katowice.uw.gov.pl/urzadkatowice.php?main/szukaj/biuro_prasowe/Podbeskidzie

Oczywiście tez zakwestionujesz ?!!!!! (że to historia?, reklama?, czy jeszcze
                                              cos innego?).
                                              • richard_the_taxidriver Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 02.01.06, 23:18
                                                Jorg !
                                                Co niby mam zakwestionować ? Że tow. ekswojewoda użył słowa podbeskidzie ??
                                                Dziesiątki jego kolegów i koleżanek tego terminu używały i używają.
                                                Rozumiem, że wg. twej teorii wojewoda utworzył tymi słowy podbeskidzie ?

Żeby było smieszniej na temat takich wypowiedzi strona www.podbeskidzie.com.pl
                                                wypowiada się w sposó następujący. (raczej przedruk z innej strony)
                                                www.podbeskidzie.com.pl/dzialy/o_podbeskidziu/o_podbeskidziu.htm
                                                > Oczywiście tez zakwestionujesz ?!!!!! (że to historia?, reklama?, czy jeszcze
                                                > cos innego?).

to sie nazywa wywiad
                                                np. był taki, w którym pewien poseł twierdził był, że widział talibów w Klewkach

• jorg_z_bielitz Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 03.01.06, 00:19

> Jorg !
                                                  > Co niby mam zakwestionować ? Że tow. ekswojewoda użył słowa podbeskidzie ??
                                                  > Dziesiątki jego kolegów i koleżanek tego terminu używały i używają.

Byłem ciekaw czy użyjesz argumentu o tow. No i niezawiodłem się (dość często go
                                                  uzywasz :)))

> Rozumiem, że wg. twej teorii wojewoda utworzył tymi słowy podbeskidzie ?

Dlaczego utworzył? Przeciez on mówi o czymś istniejącym.

>
                                                  > Żeby było smieszniej na temat takich wypowiedzi strona www.podbeskidzie.com.pl
                                                  > wypowiada się w sposó następujący. (raczej przedruk z innej strony)

A to nie jest strona oficjalna żadnej miejscowośći, gminy, powiatu, itp. A Ty
                                                  tylko takie przedstawiasz jako niosące prawdziwą prawdę w kwestii Podbeskidzia.
                                                  Natomiast strona Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach jest oficjalną stroną UW w
                                                  Katowicach

>
                                                  > to sie nazywa wywiad
                                                  > np. był taki, w którym pewien poseł twierdził był, że widział talibów w
                                                  Klewkac

ale nie był to wywiad na oficjalnej stronie Sejmu tylko w jakimś piśmidle (i to
                                                  z gatunku brukowych)

>
                                                  • richard_the_taxidriver Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 03.01.06, 08:52
                                                    > Byłem ciekaw czy użyjesz argumentu o tow. No i niezawiodłem się (dość często
                                                    > go uzywasz :)))

sorry ale nie widze powodu dla którego nagle miałbym zmienić zdanie co do tych
                                                    panów i genezy powstania "podbeskidzia".

> Dlaczego utworzył? Przeciez on mówi o czymś istniejącym.
                                                    Owszem w jego świadomości. Tak, jak zgrabnie określił to Zielony - podbeskidzie
                                                    to stan umysłu :-)

innymi słowy: "Nie ukrywajmy, że "Podbeskidzie" jest określeniem wygodnym i nie
                                                    wymaga wiedzy geograficznej. Można przypuszczać, że z różnych pobudek część
                                                    dziennikarzy rodem z Bielska i okolic umyślnie jednak stosuje ten termin.
                                                    Trzeba przy tym dodać, że w dzisiejszych czasach to media kształtują świadomość
                                                    i język społeczeństwa, które podobne bzdury powiela często bezwiednie."

> A to nie jest strona oficjalna żadnej miejscowośći, gminy, powiatu, itp
                                                    oczywiście, chodzi mi jedynie o paradoks (co domena "podbeskidzie.com.pl" mówi
                                                    na temat "podbeskidzia") /wg. whois włascicielem domeny jest jakaś firma ze
                                                    Szczecina :-)/

> Natomiast strona Urzędu Wojewódzkiego w Katowicach jest oficjalną stroną UW w
                                                    > Katowicach
                                                    i w związku z tym, skoro nie ocenzurowano bzdur wynikających raz z niewiedzy,
                                                    dwa zapatrywań ekswojewody, to uznałes to za dowód na istnienie "podbeskiedzia".
                                                    Szczególnie trafne określenie dotyczące dokonań narciarskich tego pana.
                                            • jorg_z_bielitz Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 02.01.06, 23:04

> >
                                              > "W 1992 r. zostaje utworzona przez Ojca Świętego Jana Pawła II nowa diecezja
                                              > bielsko-żywiecka. Od tego czasu parafia nalezy do nowj diecezji."
                                              >
                                              > a dlaczego nie diecezję podbeskidzką ?
                                              >
                                              A wyslij e-maila do Watykanu w tej sprawie. Przeciez ta diecezja obejmuje
                                              również Cieszyn i Oświecim. Toż to tworząc te diecezję, w jej nazwie
                                              zignorowano historię i tradycję!!!!!!!!
                                              Przecież powinna sie ona nazywać (od historycznych głownych osrodków)diecezją
                                              cieszyńsko-oswiecimską !!!!!!

> ---
                                              > zawsze jest pora na dobry oral
                                            • jorg_z_bielitz Re: region ! ==strony gmin o Podbeskidziu 02.01.06, 23:10

Pełny skandal :) z ta nazwą diecezji :))).

[ PS.Ten poprzedni post to oczywście żart (jakbyś nie zatrybił)]
                                            • jorg_z_bielitz Re: region ! ==diecezja 03.01.06, 00:33
                                              >
                                              > "W 1992 r. zostaje utworzona przez Ojca Świętego Jana Pawła II nowa diecezja
                                              > bielsko-żywiecka. Od tego czasu parafia nalezy do nowj diecezji."
                                              >
                                              > a dlaczego nie diecezję podbeskidzką ?

A tak na poważnie o diecezjach, to Kościół Katolicki nazywa diecezje od nazwy
                                              miejscowości gdzie jest katedra ( i ew. konkatedra). Stąd nie ma diecezji
                                              podbeskidzkiej tak jak nie ma diecezji śląskiej, małopolskiej, mazowieckiej,
                                              itp.
                                              Są natomiast diecezje bielsko-żywiecka, katowicka, sosnowiecka i gliwicka
                                              (chyba), krakowska, warszawska, itp.

Natomiast jest pewna ciekawostka organizacyjna. W strukturze diecezji występują
                                              diecezje i archidiecezje (metropolie kościelne). Diecezje (te zwykłe) są
                                              podporzadkowane archidiecezjom. Papież JP II zatwierdzająć strukturę
                                              dicezjalną, podporządkował diecezje bielsko-żywiecką archidiecezji krakowskiej
                                              a nie archidiecezji katowickiej.
                                              Można różnie oceniać Papieża ale nikt nie zaprzeczy, że był to mądry,
                                              wszechstronie wykształcony człowiek-eurydyta.
                                              Więc chyba dostrzegał jakieś różnice pomiędzy terenami ówczesnego woj.
                                              bielskiego i woj. katowickiego, skoro zdecydował się na ten ruch i rozdzielił
                                              organizacyjnie struktury kościelne ( a trzeba dodać, że arcybiskupi i
                                              metropolie kościelne podlegają bezpośrednio pod papieża)

• richard_the_taxidriver diecezja nalezy do ciebie :-) 03.01.06, 08:42
                                                Jorg !
                                                Z tą diecezją, to było żartobliwe nawiązanie do desperackiego dopatrywania się
                                                nazwy "podbeskidzie" we wszystkim nawet w nazwie maści na odciski.
                                                Tak, tylko wyjasniam jakbyś nie zatrybił.
              • wikin Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:29

> > a czy Ty możesz określić dzisiejszą granice Śląska? nie tą historyczną
                >
                > zachodnia ? rzeka Brynica, za rzeką znajduje się Zagłebie Dąbrowskie ...
                innymi
                > słowy dla mnie są to granice historyczne, nigdy nie twierdziłem, że Żywiec to
                > Śląsk, ale też nie żadne wydumane podbeskidzie !
                > czy możesz teraz odpowiedzieć na moje pytanie ?

nie pytam tylko o wschodnią i powtarzam nie pytam o historię i Twój osąd, tylko
                gdzie przebiega dziś granica Śląska i czy można dziś ją łatwo i ostro wskazać
                koniecznie chcesz odpowiedzi - mogę odpowiedzieć w Twoim stylu - obszar
                woj.bielskiego
                a co z pierwszym pytaniem?
                • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:43
                  Dziś granica G. Śląska (nie woj. Śląskiego) w dalszym ciągu przebiega tam gdzie
                  przebiegała - na Brynicy, Zagłębiacy też to potwierdzą.
                  Jesli chodzi Ci o granice obecnego woj. są ogólnie znane i nikt nikogo na siłe w
                  nich nie trzyma, w każdej chwili można uchwalić referendum.

> koniecznie chcesz odpowiedzi - mogę odpowiedzieć w Twoim stylu - obszar
                  > woj.bielskiego

to dlaczego oficjalne strony CZ-DZ, Żywca, Wilkowic, Ustronia, Cieszyna o tym
                  milczą ? W odróżnieniu np. od Czeladzi, Tarnowskich Gór, które są świadome swego
                  położenia i historii.

na pierwsze pytanie odpowiem ci tak: "nowa historia" przywieziona przez
                  mieszkanca Madrytu do Barcelony nie zmaże Katalonii z mapy.
                  Historia jest jedna. Nowa była konieczna pewnym ludziom by zakazać innym
                  pamiętać tą "starą"
                  • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:53

> >
                    > to dlaczego oficjalne strony CZ-DZ, Żywca, Wilkowic, Ustronia, Cieszyna o tym
                    > milczą ? W odróżnieniu np. od Czeladzi, Tarnowskich Gór, które są świadome
                    sweg
                    > o
                    > położenia i historii.

Oficjalne strony tych miejscowości milczą równiez o istnieniu na tym terenie
                    mniejszości etnicznych i narodowych, (np. szczątkowej mniejszości
                    niemieckiej czy też Romów). Czy z faktu,że o nich sie nie pisze wynika, że ich
                    nie ma????
                    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 21:55
                      > Oficjalne strony tych miejscowości milczą równiez o istnieniu na tym terenie
                      > mniejszości etnicznych i narodowych, (np. szczątkowej mniejszości
                      > niemieckiej czy też Romów). Czy z faktu,że o nich sie nie pisze wynika, że ich
                      > nie ma??

soory ale taka argumentacja zachacza o nonsens. O tym, że na internet VAT wynosi
                      22% też owe strony milczą !
                      • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 22:01

> > Oficjalne strony tych miejscowości milczą równiez o istnieniu na tym tere
                        > nie
                        > > mniejszości etnicznych i narodowych, (np. szczątkowej mniejszości
                        > > niemieckiej czy też Romów). Czy z faktu,że o nich sie nie pisze wynika, ż
                        > e ich
                        > > nie ma??
                        >
                        > soory ale taka argumentacja zachacza o nonsens. O tym, że na internet VAT
                        wynos
                        > i
                        > 22% też owe strony milczą !

Rozumiem zatem, że jeżeli oficjalne strony o czyms milczą i to pasuje do twoich
                        argumentów to dobrze, natomiast jeżeli o czymś milczą ale Tobie to nie pasuje
                        to wtedy jest to nonsens.
                        Przecież to klasyczna argumentacja Kalego :)))
                        • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 22:04
                          Nie Jorg i dobrze o tym wiesz.
                          Ale widzę, że w pewnym momencie zaczynają się argumenty skierowane personalnie.
                          Czas chyba się pożegnać
                          • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 01.01.06, 22:22
                            No to cześć.
                          • Gość: ddd Re: do postu autonomii ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 01.01.06, 23:23
                            Jak mantrę powtarzasz, że strony internetowe miast regionu nie wspominają nazwy
                            Podbeskidzie (co ma oznaczać, że nie istnieje), że nazwa Podbeskidzie, to
                            wymysł "czerwonych", "stalinowskiej socjotechniki" (zamiennie z umieszczaniem
                            m.in. mnie w elektoracie Samoobrony) itd. itp. Nie odnosisz się do całości
                            wypowiedzi, tylko wybierasz fragmenty, które w przewidywalny sposób atakujesz.
                            Nie odpowiadasz na pytania Tobie zadane...
                            Poza tym prosiłem o alternatywną nazwę dla regionu - podałeś "Na granicy
                            regionów Śląska Cieszyńkiego i Małopolski". Wspaniała alternatywa - odtąd
                            zacznę jej używać :)))
                            Nie planuję poddawać nazwy Podbeskidzie żadnemu referendum, bo nikt nie planuje
                            wprowadzenia urzędowego nakazu używania tej nazwy. Używam jej dla wygody
                            określenia terenu, na jakim żyję i pracuję (chyba piszę to po raz drugi, ale
                            czasem widać trzeba)
                            • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 07:18
                              > Jak mantrę powtarzasz, że strony internetowe miast regionu nie wspominają
                              > nazwy Podbeskidzie (co ma oznaczać, że nie istnieje),

A wg. ciebie taki brak udowadnia, że istnieje ?

> że nazwa Podbeskidzie, to wymysł "czerwonych", "stalinowskiej socjotechniki"

rozumiem, że gdybym ciągle zmieniał argumenty to byłoby dobrze. Oczywiście jeśli
                              znasz inną genezę powstania „nazwy” podbeskidzie, chętnie jej wysłucham

>(zamiennie z umieszczaniem m.in. mnie w elektoracie Samoobrony)

przykro mi ale nie, po prostu nie zrozumiałeś paraleli... i raczej już nie
                              zrozumiesz

> itd. itp. Nie odnosisz się do całości wypowiedzi, tylko wybierasz fragmenty,
                              > które w przewidywalny sposób atakujesz.

Gratuluję przenikliwości, jakieś wnioski z tego oprócz ogólników ?

> Nie odpowiadasz na pytania Tobie zadane...

A to już jest kłamstwo, to że treść odpowiedzi ci nie odpowiada, nie oznacza
                              braku odpowiedzi.

> Poza tym prosiłem o alternatywną nazwę dla regionu –

Tyle, że nie potrafiłeś (nie chciałeś) odpowiedzieć na pytanie odkąd dokąd ten
                              „region” się rozciąga.

> podałeś "Na granicy regionów Śląska Cieszyńkiego i Małopolski". Wspaniała
                              alternatywa - odtąd zacznę jej używać :)))

Nie ma sprawy masz pełny copyright, może sobie "region" (położenie) miasta BB
                              (bo o to pytał Jorg ) nazywać jak chcesz.

> Nie planuję poddawać nazwy Podbeskidzie żadnemu referendum, bo nikt nie
                              > planuje wprowadzenia urzędowego nakazu używania tej nazwy. Używam jej dla
                              > wygody określenia terenu, na jakim żyję i pracuję (chyba piszę to po raz
                              > drugi, ale czasem widać trzeba).

Dyskusja nie jest o tym jak ktoś coś sobie nazywa, bo każdy ma pełne prawo
                              uważać, że mieszka na ksieżycu, tylko o tym czy ten księżyc ma uzasadnienie
                              historyczno-społeczne.

A to napisałem już kilkanaście razy, że termin podbeskidzie został ukuty przez
                              mieszkańców BB na własne potrzeby i taki jest też jego zasięg, pomimo upartego
                              hołdowania komunistycznej zasadzie, iż kłamstwo stokroć powtórzone staje się
                              prawdą, właśnie jak wspomnianą mantrę powtarzają niektórzy mieszkańcy BB,
                              mieszkańcom miast dawnego woj. BB ze leża na jakimś podbeskidziu. A pomimo tego
                              taki Szczyrk idzie w zaparte i leży nie na podbeskidziu tylko: „Szczyrk leży w
                              północno-wschodniej części Beskidu Śląskiego”
                              www.szczyrk.pl/?szczyrk=public&grpID=48&ngrpID=1&dzl=szcz&pubID=2&hier=1&lngID=1&sezID=2
                              Niektórym można napisać i z 12 razy i tak nie rozumieją albo uparcie będą
                              twierdzić, że desz pada (uwaga ! aluzja)

Ps. A propos moje wybiera fragmentów – tym razem wybrałem cały )))
                              • Gość: ddd Re: do postu autonomii ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.06, 10:40
                                > > Jak mantrę powtarzasz, że strony internetowe miast regionu nie wspominają
                                >
                                > > nazwy Podbeskidzie (co ma oznaczać, że nie istnieje),
                                >
                                > A wg. ciebie taki brak udowadnia, że istnieje ?

Spróbuję po Twojemu: A Twoim zdaniem, to że pod linkami nie występuje, jest już
                                wystarczającym dowodem, że Podbeskidzie nie istnieje??

>
                                > > że nazwa Podbeskidzie, to wymysł "czerwonych", "stalinowskiej socjotechni
                                > ki"
                                >
                                > rozumiem, że gdybym ciągle zmieniał argumenty to byłoby dobrze.

Jeśli jesteś z tych osób, którzy uważają, że także teraz wciąż rządzą nami
                                czerwoni - to przepraszam, dalej możesz nie czytać... Jakoś gwałtownie nie
                                szukałem, ale nie spotkałem się ze zbyt częstym, "socjotechnicznym" używaniem
                                nazwy Podbeskidzie przed 1990 r. Z nazwy tej korzystała "Solidarność", której
                                do "czerwonych" chyba zaliczyć nie można. A z nazwą tą spotykać się częściej
                                zaczęliśmy chyba dopiero w okresie przymiarek do ostatnich zmian
                                administracyjnych

>
                                > > Nie odpowiadasz na pytania Tobie zadane...
                                >
                                > A to już jest kłamstwo, to że treść odpowiedzi ci nie odpowiada, nie oznacza
                                > braku odpowiedzi.

A to pewnie przeoczyłem, mozesz mnie poprawić... Do momentu mojego wpisu nie
                                zauważyłem odpowiedzi na kilka razy ponawiane pytanie wikina o granice Śląska.
                                No i wciąż czekam na propozycję dla regionu w jakim mieszkam

> A to napisałem już kilkanaście razy, że termin podbeskidzie został ukuty przez
                                > mieszkańców BB na własne potrzeby

Ja też proszę o źródło, na podstawie którego twierdzisz, że zwolennicy nazwy
                                Podbeskidzie wywodzą się tylko z BB

>
                                > Dyskusja nie jest o tym jak ktoś coś sobie nazywa, bo każdy ma pełne prawo
                                > uważać, że mieszka na ksieżycu, tylko o tym czy ten księżyc ma uzasadnienie
                                > historyczno-społeczne.
                                No i ma. Był już przytaczany przykład Ziemi Lubuskiej, która to nazwa pojawiła
                                się po wojnie ze zrozumiałych względów (wysiedlenie dotychczasowej ludności,
                                przesunięcie granic). U nas zmiany na przestrzeni 90 lat też zaszły spore.
                                Jeśli nie uważasz, że historyczne - to wróćmy do tej rozmowy za kilkadziesiąt
                                lat...
                                I przypominam jeszcze raz, żebyś miał "na wierzchu": NIE NEGUJĘ istnienia
                                Śląska Cieszyńskiego, NIE NEGUJĘ istnienia Małopolski, czy Galicji. Zwracam
                                jednak uwagę, że sytuacja się zmieniła (podział Śląska Cieszyńskiego po I
                                Wojnie Światowej, zmiany administracyjne poprzednie i aktualne, połączenie i
                                wzrost znaczenia Bielska-Białej, itd.) co wymusza nowe nazewnictwo.
                                • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 03.01.06, 11:44
                                  > A Twoim zdaniem, to że pod linkami nie występuje, jest już
                                  > wystarczającym dowodem, że Podbeskidzie nie istnieje??

Tak !
                                  Normalnie udowadnia się ISTNIENIE czegoś, nie nieistnienie.
                                  Jesteś zdolny pojąć ten drobny niuans.

> Jeśli jesteś z tych osób, którzy uważają, że także teraz wciąż rządzą nami
                                  > czerwoni - to przepraszam, dalej możesz nie czytać...

a SLD to skrajna prawica.

> Do momentu mojego wpisu nie
                                  > zauważyłem odpowiedzi na kilka razy ponawiane pytanie wikina o granice Śląska

no to musisz odwiedzić lekarza "od oczu" :-) /a co to ma do twojej indolencji w
                                  zdefiniowaniu "granic" podbeskidzia; temat zastepczy ? taktyczne skierowanie
                                  dyskusji na inne tory ?/

> Ja też proszę o źródło, na podstawie którego twierdzisz, że zwolennicy nazwy
                                  > Podbeskidzie wywodzą się tylko z BB.

właśnie, że jest brak źródel spoza BB, które by powoływały się
                                  na "podbeskidzie".

> Jakoś gwałtownie nie
                                  > szukałem, ale nie spotkałem się ze zbyt częstym, "socjotechnicznym" używaniem
                                  > nazwy Podbeskidzie przed 1990 r.

znasz znaczenie słowa "geneza". Nie ? to sięgnij po słownik, nie ma nic
                                  wspólnego z częstotliwością.

> co wymusza nowe nazewnictwo.
                                  wymusza ? w stosunku do czego ? do BB ?
                                  W dalszym ciągu brak granic tego twego podbeskidzia. Czekasz aż ktoś wymusi na
                                  władzach chociażby Bystrej lub Jaworza, by zaczął ten "region" funkcjonować ?

Dlaczego np. pojęcie statystyczno-gospodarcze jakim jest GOP, nie wymusiło w
                                  Sosnowcu przenosin z Zagłebia na Śląsk. Dlaczego GOP funkcjonuje skoro "zmiany
                                  administracyjne poprzednie i aktualne" i tym podobne bla bla bla nie zrobiły z
                                  Mysłowic Zagłebiowskiego ośrodka, a z Będzina Śląskiego ??.
                                  Bo tu nie występuje powszechnie wyrosła na kompleksach choroba, której paniczne
                                  (choć bezpodstawnie) wypatrujecie ze strony Katowic, a na która tak naprawdę
                                  chorujecie wy (niektórzy mieszkańcy BB)- wadza !
                                  Trochę mi was żal, że nie potraficie docenić miasta takim jakim jest bez
                                  dodawania mu jakiegoś mitycznego propagandowego splendoru "stolicy
                                  podbeskidzia" (czyli BB jest stolicą BB tylko inaczej zwanego).
                                  • wikin Re: do postu autonomii ... 03.01.06, 20:37
                                    przeciwnikom Podbeskidzia wydaje się, że podważając nazwę Podbeskidzie
                                    podważają istnienie regionu
                                    na stronach internetowych większości wymienionych gmin jest odwołanie do
                                    położenia w Beskidach, i funkcjonuje też pojęcie regionu Beskidów czy
                                    beskidzkiego,
                                    nikt się upiera przy nazwie Podbeskidzie, ale to ta nazwa najbardziej się
                                    upowszechniła i dość dobrze oddaje charakter regionu
                                    ciekawe czy ignoranci ze Śląska są w stanie powiedzieć w jakim regionie dziś
                                    żyją mieszkańcy Szczyrku?
                                    nieprawdą jest też niechęć mieszkańców Żywca i okolic do Podbeskidzia,
                                    wystarczy zajrzeć na forum Nasze Podbeskidzie i zapytać się forumowiczów skąd
                                    pochodzą
                                    jak ktoś słusznie zauważył w Żywcu i BB, działają instytucje czy
                                    firmy "Beskidzkie" z nazwy, nawiązając w ten sposób do nowego spojrzenia
                                    miejscowej ludności na regionalizm
                                    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 03.01.06, 21:19
                                      > na stronach internetowych większości wymienionych gmin jest odwołanie do
                                      > położenia w Beskidach, i funkcjonuje też pojęcie regionu Beskidów czy
                                      > beskidzkiego,

Beskidy to nie jakieś podbeskidzie, podobniez jak Bałtyk to nie pribałtyka, a
                                      Wisła to nie priwislanskaja strana ? Łapiesz ?

> ciekawe czy ignoranci ze Śląska

Panie Adm puszczają nerwy czy rozpoczynamy "polemikę" na inwektywy ?

> są w stanie powiedzieć w jakim regionie dziś
                                      > żyją mieszkańcy Szczyrku?

Te ignoranckie hanysy przyjmują to co podają mieszkańcy Szczyrku, ci nazywają to
                                      Beskid Śląski (oczywiście każdemu z szanownych Panów trzeba link wklejąc osobno)
                                      www.szczyrk.pl/?szczyrk=public&grpID=48&ngrpID=1&dzl=szcz&pubID=2&hier=1&lngID=1&sezID=2
                                      > firmy "Beskidzkie" z nazwy, nawiązając w ten sposób do nowego spojrzenia
                                      > miejscowej ludności na regionalizm

Raczej uparcie kreując nowy miczurinowski punkt widzenia
                                      Bo przecież ludności teraz jest potrzebny "nowy punkt widzenia".
                                      Precz z reakcyjną Żywiecczyzną. !!!
                                      BB potrzebuje "regionu" dla podkreślenia swej "ważności" !!!

Wiesz, śmieszne jest jak najmłodsze miasto praktycznie bez tradycji, zachowuje
                                      się w sposób tożsamy z zachowaniem albo neofity albo nowobogackiego, który
                                      właśnie wszedł na salony pouczając Żywiec czy Cieszyn w jakim to regionie
                                      przyszło im istnieć
                                      • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 03.01.06, 21:25
                                        >>
                                        > Wiesz, śmieszne jest jak najmłodsze miasto praktycznie bez tradycji,

No Toś teraz dupnął, niczym łysy grzywką o parapet :) :) :)
                                        • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 08:52
                                          > No Toś teraz dupnął, niczym łysy grzywką o parapet :) :) :)

dziękuję za wiele wnoszący komentarz do dyskusji.

Komentarz o najmłodszym mieście bez tradycji pojawił się na skutek odwoływania
                                          się do "narodzin nowych świeckich tradycji i geografii"
                                          A jako Bielszczanin nieignorant powinieneś wiedzieć że to dwumiasto datuje się
                                          na rok 1951, a tym samym przy takim Żywcu czy Cieszynie jest oseskiem. Tym
                                          bardziej, że przy okazji dokonano prawie 100% wymiany ludności.
                                          Rozumiem chorą dumę, lecz tak kilkudziesiecioletnia historia to trochę zbyt
                                          mało by mówić tradycji w stosunku do tego z czym mamy do czynienia w przypadku
                                          Żywca czy Cieszyna. I uwierz w skali kraju te dwa miasta mają dużo bardziej
                                          znaną markę niż BB.
                                          Czasami warto z tych wyżyn spojrzeć trochę na dół nie tylko zadzierać nos w
                                          kierunku słońca. Bo Żywca napijesz się wszędzie, a Bolka i Loka pamięta dziś
                                          coraz mniej osób, a o tym gdzie powstawał pamiętają nieliczni.
                                          pozdro.

ps. a teraz możecie obrażać mnie dalej
                                          • jorg_z_bielitz Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 16:34
                                            >
                                            > Komentarz o najmłodszym mieście bez tradycji pojawił się na skutek
                                            odwoływania
                                            > się do "narodzin nowych świeckich tradycji i geografii"
                                            > A jako Bielszczanin nieignorant powinieneś wiedzieć że to dwumiasto datuje
                                            się
                                            > na rok 1951, a tym samym przy takim Żywcu czy Cieszynie jest oseskiem.

No to kolego-ignorancie parę informacji historycznych:
                                            Miasta na Podbeskidziu, dla których zachował się akt lokacyjny miasta:
                                            Skoczów -1267 r
                                            Kęty -1277 r
                                            Cieszyn -1284 r ( a więc nie jest najstarszym miastem w tym regionie)
                                            Żywiec -1327 r

Dla Bielska akt lokacyjny sie nie zachował, ale zachowały się:
                                            -dokument biskupa wrocłąwskiego Tomasza z 1284 r wymieniający Bielsko ( w
                                            łacińskim tekście "Bielici")
                                            -akt nadania przez ks. cieszyńskiego Mieszka II w 1312 r "swym wiernym
                                            mieszczanom bielskim" na własność, lasu pomiedzy Kamienicą a Mikuszowicami
                                            (dzisiejszy Las Cygański). Tak więc w 1312 roku Bielsko było już miastem od
                                            jakiegoś czasu, skoro zdążyło już się czymś zasłużyć Księciu Panu. Dlatego
                                            historycy przypuszczają, że akt lokacji Bielska musiał nastąpić mniej więcej w
                                            tyma samym czasie co lokacja Skoczowa, Kęt czy Cieszyna.

Dodać też należy, że te miasta nie były lokowane na pustym polu tylko akt
                                            lokacji dotyczył osad mających swoje źródło w grodach z czasów początku panśtwa
                                            polskiego. Grodzisko w Bielsku datowane jest na IX/X wiek (należało do
                                            plemienia Wiślan)

>Tym
                                            > bardziej, że przy okazji dokonano prawie 100% wymiany ludności.
                                            > Rozumiem chorą dumę, lecz tak kilkudziesiecioletnia historia to trochę zbyt
                                            > mało by mówić tradycji w stosunku do tego z czym mamy do czynienia w
                                            przypadku
                                            > Żywca czy Cieszyna.

Po pierwsze wymiana dotyczyła tylko części ludności a nie 100%
                                            Po drugie jeżeli wymiana ludności wg twojego dogmatu ma zapoczątkowywać
                                            historię miasta od nowa, to wg tego samego dogmatu Wrocław, Szczecin, Słupsk,
                                            Legnica sa też historycznymi oseskami. A to już jest bełkot w stylu Mallopo!!!

>I uwierz w skali kraju te dwa miasta mają dużo bardziej
                                            > znaną markę niż BB.

No jasne, Cieszyn znany jest powszechnie w Polsce z przejścia granicznego i z
                                            niczego wiecej.
                                            Natomiast Żywiec kojarzy się wiekszości Polaków wyłącznie z browarem (i to
                                            bardziej jako piwo niz jako miasto).
                                            Więc prośba, daruj Sobie takie głodne kawałki

> Czasami warto z tych wyżyn spojrzeć trochę na dół nie tylko zadzierać nos w
                                            > kierunku słońca. Bo Żywca napijesz się wszędzie, a Bolka i Loka pamięta dziś
                                            > coraz mniej osób, a o tym gdzie powstawał pamiętają nieliczni.

Dowody (a to dla odmiany w twoim stylu)

pozdrowionka
                                          • jorg_z_bielitz Re: suplement :) 04.01.06, 16:56

> >
                                            > Komentarz o najmłodszym mieście bez tradycji pojawił się na skutek
                                            odwoływania
                                            > się do "narodzin nowych świeckich tradycji i geografii"
                                            > A jako Bielszczanin nieignorant powinieneś wiedzieć że to dwumiasto datuje
                                            się
                                            > na rok 1951, a tym samym przy takim Żywcu czy Cieszynie jest oseskiem. Tym
                                            > bardziej, że przy okazji dokonano prawie 100% wymiany ludności.
                                            > Rozumiem chorą dumę, lecz tak kilkudziesiecioletnia historia to trochę zbyt
                                            > mało by mówić tradycji w stosunku do tego z czym mamy do czynienia w
                                            przypadku
                                            > Żywca czy Cieszyna.

A tu masz przykłądowego linka www.bielsko.win.pl/, cobyś na przyszłość
                                            nie wtapiał, bo na tym cierpi autorytet Wzystkowiedzącego Najlepiej :)))

Pozdrow.
                                      • wikin Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 08:20

> Beskidy to nie jakieś podbeskidzie, podobniez jak Bałtyk to nie pribałtyka, a
                                        > Wisła to nie priwislanskaja strana ? Łapiesz ?

pribałtyka to kraje bałtyckie, wychodzi podobnie, kwestia terminologii
                                        spór o nazwę nie ma sensu, bo nikt nie twierdzi że jest ona doskonała

> Panie Adm puszczają nerwy czy rozpoczynamy "polemikę" na inwektywy ?

proszę o cytat, gdzie "inwektywa", skoro w następnym zdaniu udowadniasz swą
                                        ignorancję
                                        przyznaję była to mała prowakacja, na którą dałeś się złapać

> Te ignoranckie hanysy przyjmują to co podają mieszkańcy Szczyrku, ci nazywają
                                        t> o
                                        > Beskid Śląski (oczywiście każdemu z szanownych Panów trzeba link wklejąc
                                        osobno>

nie było w historii takiego regionu jak Beskid Śląski
                                        i trudno mówić, że dziś istnieje społecznie i kulturalnie, w przeciwnym razie
                                        podważyłbyś istnienie w takim sensie regionu Śląska Cieszyńskiego
                                        Ty natomiast dowodzisz, że nie wiesz więcej o Szczyrku niż pisze na tej
                                        stronie, swego uprzedzenia do Podbeskidzia czy jak wolisz BB, bo selektywnie
                                        uznajesz to co piszą mieszkańcy Szczyrku, natomiast odmawiasz takich praw
                                        mieszkańcom Bielska-Białej

> Raczej uparcie kreując nowy miczurinowski punkt widzenia
                                        > Bo przecież ludności teraz jest potrzebny "nowy punkt widzenia".
                                        > Precz z reakcyjną Żywiecczyzną. !!!
                                        > BB potrzebuje "regionu" dla podkreślenia swej "ważności" !!!

znowu przypisujesz nam swoje cechy
                                        to nie my piszemy "precz z Żywiecczyzną" i "nie wmawiamy, że nie istnieje Śląsk
                                        Cieszyński", to Ty używasz takich słów

> Wiesz, śmieszne jest jak najmłodsze miasto praktycznie bez tradycji, zachowuje
                                        > się w sposób tożsamy z zachowaniem albo neofity albo nowobogackiego, który
                                        > właśnie wszedł na salony pouczając Żywiec czy Cieszyn w jakim to regionie
                                        > przyszło im istnieć

przede wszystkim to Ty pouczasz, na dodatek nieznając tematu, jak się okazuje
                                        reszta patrz - komentarz Jorga
                                        • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 08:39
                                          > proszę o cytat, gdzie "inwektywa", skoro w następnym zdaniu udowadniasz swą
                                          > ignorancję
                                          > przyznaję była to mała prowakacja, na którą dałeś się złap

brednie ! No ale skoro nazywanie kogoś ignorantem podnosi Twoje zakompleksioine
                                          ego niech tak będzie. Taka postawa zresztą potwierdza cechy charakterologiczne
                                          większości zwolenników "podbeskidzia" - bufoniaste mniemanie o sobie.

> nie było w historii takiego regionu jak Beskid Śląski
                                          > i trudno mówić, że dziś istnieje społecznie i kulturalnie, w przeciwnym razie
                                          > podważyłbyś istnienie w takim sensie regionu Śląska Cieszyńskiego

o ile pamietam Szczyrk jesli chodzi o region leży w Małopolsce ( w żadnym razie
                                          na Śląsku Cieszyńskim) w BESIDACH a dokładniej Beskid Śląski,
                                          natomiast "panowie z miasta" chcieliby tenże Szczyrk przesunąć z Beskidów
                                          podBeskidy. Pomimo tego, że Szczyrk twierdzi, iż leży w Beskidzie Śląskim !
                                          (oczywiście bielskich ignorantów nic tak nie drażni jak nazwa "Śląski")
                                          • wikin Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 09:15

> o ile pamietam Szczyrk jesli chodzi o region leży w Małopolsce ( w żadnym
                                            razie
                                            > na Śląsku Cieszyńskim) w BESIDACH a dokładniej Beskid Śląski,
                                            > natomiast "panowie z miasta" chcieliby tenże Szczyrk przesunąć z Beskidów
                                            > podBeskidy. Pomimo tego, że Szczyrk twierdzi, iż leży w Beskidzie Śląskim !

czytaj uważnie, kwestia terminologii nikt nie twierdzi że Podbeskidzie jest
                                            dobre, więc zastanów się co podważasz,
                                            ta dyskusja staje się bez sensu, Ty się ciągle skupiasz na nazewnictwie, a nie
                                            na faktycznych relacjach między miejscowościami regionu, o których nie masz
                                            pojęcia (i to jest ignorancja)

> (oczywiście bielskich ignorantów nic tak nie drażni jak nazwa "Śląski")

podaj jakiś przykład
                                            to raczej Ciebie wyraźnie drażni Podbeskidzie i odmawiasz mieszkańcom BB
                                            odrębnego określania, choć mogą to robić w Szczyrku
                                            a może chodzi o to w Małopolsce mogą się określać jak chcą, a na Twoim
                                            ukochanym Śląsku ani kawałek ziemi nie ma prawa nazywać się odrębnie
                                            • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 09:42
                                              > to raczej Ciebie wyraźnie drażni Podbeskidzie

podbeskidzie jako zaprzeczenie historii tych ziem, jako znak partyjnego
                                              kacykostwa. I jako odmiana choroby "na region".

>i odmawiasz mieszkańcom BB odrębnego określania, choć mogą to robić w Szczyrku

a mozesz jaśniej ? kilkukrotnie napisałem "zmiencie sobie nazwę BB na
                                              podbeskidzie jak wam tak bardzo to odpowiada".
                                              A Szczyrkowi pozwólcie stanowić o sobie (tak samo CZ-DZ, Żywcowi czy
                                              Cieszynowi) a nie pchajcie się po chamsku z waszą zakompleksioną podbeskidzką
                                              propagandą !

> a może chodzi o to w Małopolsce mogą się określać jak chcą, a na Twoim
                                              > ukochanym Śląsku ani kawałek ziemi nie ma prawa nazywać się odrębnie

Tak, ja redaguję te wszystkie strony miast i miasteczek beskidzkich, oraz
                                              jestem autorem tych wszystkich sceptycznych wobec nazwy "podbeskidzie"
                                              wypowiedzi. )
                                              Zamieniamy kalumnie na kłamstwa ??
                                              demagogia i leperiada, pokaż gdzie oczekuję przemianowania Żywiecczyzny, czy
                                              usunięcia nazwy Białej członu Krakowska czy też zaprzestania używania nazwy
                                              Zagłębie.
                                              (Pewnie gdyby Zagłebie graniczyło z BB, też byście dążyli do zatarcia jego
                                              nazwy, bo to wasze podbeskidzie to niestety stan umysłu /co słusznie zauważył
                                              Zielony/)

• wikin Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 11:59

> podbeskidzie jako zaprzeczenie historii tych ziem, jako znak partyjnego
                                                > kacykostwa. I jako odmiana choroby "na region".

proszę o przykłady

> >i odmawiasz mieszkańcom BB odrębnego określania, choć mogą to robić w Szc
                                                > zyrku

dlaczego nie grzmisz gdy w Szczyrku piszą - Beskid Śląski, przecież nie ma
                                                takiego regionu, i jest to niezgodne z historią

> a mozesz jaśniej ? kilkukrotnie napisałem "zmiencie sobie nazwę BB na
                                                > podbeskidzie jak wam tak bardzo to odpowiada".
                                                > A Szczyrkowi pozwólcie stanowić o sobie (tak samo CZ-DZ, Żywcowi czy
                                                > Cieszynowi) a nie pchajcie się po chamsku z waszą zakompleksioną podbeskidzką
                                                > propagandą !

po raz kolejny się powtórzę, to Ty się do nas pchasz i odmawiasz nam nazywania
                                                się jak chcemy
                                                my się nigdzie nie pchamy

> Tak, ja redaguję te wszystkie strony miast i miasteczek beskidzkich, oraz
                                                > jestem autorem tych wszystkich sceptycznych wobec nazwy "podbeskidzie"
                                                > wypowiedzi. )

nie, ale nie masz zastrzeżeń ja w Szczyrku piszą Beskid Śląski, natomiast się
                                                czepiasz nas gdy piszemy o naszym mieście Podbeskidzie

> Zamieniamy kalumnie na kłamstwa ??

nic nie zamieniamy, czytaj uważniej może zrozumiesz to co się do Ciebie pisze

> demagogia i leperiada, pokaż gdzie oczekuję przemianowania Żywiecczyzny, czy
                                                > usunięcia nazwy Białej członu Krakowska czy też zaprzestania używania nazwy
                                                > Zagłębie.

wybacz nie będę już używał aluzji i skrótów, skoro nie rozumiesz tego co się
                                                pisze wprost

> (Pewnie gdyby Zagłebie graniczyło z BB, też byście dążyli do zatarcia jego
                                                > nazwy,

czy ktoś tu zaciera śląsk? cytat proszę

bo to wasze podbeskidzie to niestety stan umysłu /co słusznie zauważył
                                                > Zielony/)

natomiast Twoim stanem umysłu jest wąskie postrzeganie, ograniczone do własnego
                                                świata i nie akceptowanie odmienności
                                                • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 12:41
                                                  wikin napisał:

> dlaczego nie grzmisz gdy w Szczyrku piszą - Beskid Śląski, przecież nie ma
                                                  > takiego regionu, i jest to niezgodne z historią

a wg. ciebie "leżeć" można tylko w regionie (najlepiej jak jest to region
                                                  nakreślony rekami mieszkańców BB), nie można leżeć np. w górach ? "Region" jest
                                                  konieczny bo Wikin tak uważa,
                                                  Po za tym sam wyraz "region" jest wyrazem bliskoznaczym do wyrazu "obszar" a
                                                  chyba uznasz, że góry z przymusu fizycznego jakiś obszar zajmować muszą czyż
                                                  nie ?
                                                  www.gory.ibc.pl/beskids.php
                                                  po za tym
                                                  rychu wczesnie napisał tylko Wikin nie raczył przeczytać(albo zrozumieć)

"o ile pamietam Szczyrk jesli chodzi o region leży w Małopolsce ( w żadnym razie
                                                  na Śląsku Cieszyńskim) w BESIDACH a dokładniej Beskid Śląski,
                                                  natomiast "panowie z miasta" chcieliby tenże Szczyrk przesunąć z Beskidów
                                                  podBeskidy. Pomimo tego, że Szczyrk twierdzi, iż leży w Beskidzie Śląskim !"

wikin napisał:
                                                  >nie, ale nie masz zastrzeżeń ja w Szczyrku piszą Beskid Śląski, natomiast się
                                                  >czepiasz nas gdy piszemy o naszym mieście Podbeskidzie"

rychu wczesnie napisał tylko Wikin nie raczył przeczytać(albo zrozumieć)
                                                  "kilkukrotnie napisałem "zmiencie sobie nazwę BB na
                                                  podbeskidzie jak wam tak bardzo to odpowiada"

człowieku !!! nie wystarczy sładać literki trzeba trochę chociaż rozumieć co
                                                  się czyta.

wikin napisał:
                                                  > czy ktoś tu zaciera śląsk? cytat proszę

Uwaga ! Relacja Śląsk-Zagłebie jest przykładem, porównaniem do sytuacji BB-
                                                  Śląsk Cieszyński i miała ci uzmysłowić iż pomimo tego Sosnowiec z Katowicami
                                                  łaczą tysiące zalezności społeczno-ekonomiczno-gospodarczych, nikt nie tworzy
                                                  jakichś nowotworów regionalnych stanowiących substyt Śląska i Zagłebia "in
                                                  one" /GOP funcjonuje tylko w statystykach i dla celów analitycznych i nic nie
                                                  mam przeciwko by na tych zasadach funcjonował region Bielski (zresztą w
                                                  publikacjach funkcjonuje)/.
                                                  Nie podnosiłem kwestii zacierania Śląska Górnego, podnoszę kwestię zlewania w
                                                  jedno Śląska Cieszyńskiego, Żywiecczyzny, a nawet Pszczyny w jeden Bielski
                                                  protektorat pod nową nazwa, w dodatku bez szacunku i baczenia na to co te gminy
                                                  i miasta są na temat swej historii i położenia sądzą.
                                                  Zarzucam podbeskidziu wzorowany na bolszewickim ekspansjonizm i indoktrynację !
                                                  Robicie dokładnie to co niby wobec was miały czynić Katowice.
                                                  /uwaga wypowiedź przydługawa i zawierająca trudne wyrazy/.

> proszę o przykłady

sorry nie czasu na zamnieszczanie wszystkich tych durnych wątków o powrocie
                                                  Pszczyny do Bielskiej macieży-metropoli ))).
                                                  • wikin Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 14:24

> a wg. ciebie "leżeć" można tylko w regionie (najlepiej jak jest to region
                                                    > nakreślony rekami mieszkańców BB), nie można leżeć np. w górach ?"Region" jest
                                                    > konieczny bo Wikin tak uważa,
                                                    > Po za tym sam wyraz "region" jest wyrazem bliskoznaczym do wyrazu "obszar" a
                                                    > chyba uznasz, że góry z przymusu fizycznego jakiś obszar zajmować muszą czyż
                                                    > nie ?
                                                    > www.gory.ibc.pl/beskids.php
                                                    > po za tym
                                                    > rychu wczesnie napisał tylko Wikin nie raczył przeczytać(albo zrozumieć)
                                                    > "o ile pamietam Szczyrk jesli chodzi o region leży w Małopolsce ( w żadnym
                                                    razi
                                                    > e
                                                    > na Śląsku Cieszyńskim) w BESIDACH a dokładniej Beskid Śląski,
                                                    > natomiast "panowie z miasta" chcieliby tenże Szczyrk przesunąć z Beskidów
                                                    > podBeskidy. Pomimo tego, że Szczyrk twierdzi, iż leży w Beskidzie Śląskim !"

dyskusja była o regionie, a nie położeniu geograficznym
                                                    i zadałem pytanie w jakim regionie Twoim zdaniem leży dziś Szczyrk
                                                    nie na jakim obszarze geograficznym, nie w jakim regionie historycznym, tylko
                                                    do jakiego regionu dziś zaliczyć Szczyrk
                                                    odpowiedzi w Beskidzie Ślaskim do tego nie zaliczasz,
                                                    jeśli zaś miałeś na myśli, że jest to Małopolska, to dlaczego podlinkowana
                                                    przez Ciebie strona milczy na ten temat, skoro jest dla Ciebie wyznacznikiem
                                                    prawdy
                                                    chyba, że Szczyrk to miasto nieleżące w żadnym regionie, ale takiego
                                                    rozwiązania dotąd nie podałeś

> >czepiasz nas gdy piszemy o naszym mieście Podbeskidzie"
                                                    >
                                                    > rychu wczesnie napisał tylko Wikin nie raczył przeczytać(albo zrozumieć)
                                                    > "kilkukrotnie napisałem "zmiencie sobie nazwę BB na
                                                    > podbeskidzie jak wam tak bardzo to odpowiada"

owszem, ale to nie jest uznanie istnienia Podbeskidzia

> Uwaga ! Relacja Śląsk-Zagłebie jest przykładem, porównaniem do sytuacji BB-
                                                    > Śląsk Cieszyński i miała ci uzmysłowić iż pomimo tego Sosnowiec z Katowicami
                                                    > łaczą tysiące zalezności społeczno-ekonomiczno-gospodarczych, nikt nie tworzy
                                                    > jakichś nowotworów regionalnych stanowiących substyt Śląska i Zagłebia "in
                                                    > one" /GOP funcjonuje tylko w statystykach i dla celów analitycznych i nic nie
                                                    > mam przeciwko by na tych zasadach funcjonował region Bielski (zresztą w
                                                    > publikacjach funkcjonuje)/.
                                                    > Nie podnosiłem kwestii zacierania Śląska Górnego, podnoszę kwestię zlewania w
                                                    > jedno Śląska Cieszyńskiego, Żywiecczyzny, a nawet Pszczyny w jeden Bielski
                                                    > protektorat pod nową nazwa, w dodatku bez szacunku i baczenia na to co te
                                                    gminy
                                                    > i miasta są na temat swej historii i położenia sądzą.
                                                    > Zarzucam podbeskidziu wzorowany na bolszewickim ekspansjonizm i
                                                    indoktrynację !
                                                    > Robicie dokładnie to co niby wobec was miały czynić Katowice.

przede wszystkim, nie Tobie się wypowiadać w imieniu mieszkańców tych miast
                                                    narazie dyskutujemy o istnieniu Podbeskidzia, a nie o jego granicach i o tym co
                                                    obejmuje, co wchłania itd.
                                                    i tego tematu nie podejmuję, dopóki Twoje określanie granic Śląsk będzie równie
                                                    mgliste, jak moje stwierdzenie że Podbeskidzie to woj.bielskie

> /uwaga wypowiedź przydługawa i zawierająca trudne wyrazy/.
                                                    > sorry nie czasu na zamnieszczanie wszystkich tych durnych wątków o powrocie
                                                    > Pszczyny do Bielskiej macieży-metropoli ))).

masz rację, trudne, a dla Ciebie wręcz za trudne by je napisać bez błędu
                                                    jeśli się opierasz na postach małopa, to pierwsze sprawdź z jakich powodów
                                                    został "wydalony" z tego forum
                                                  • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 14:30
                                                    > dyskusja była o regionie, a nie położeniu geograficznym

więc,
                                                    1. co to jest Region - definicja + uzasadnienie definicji
                                                    2. dlaczego obszar nie może być regionem (czy przeszkadza temu pagórkowatość ?)
                                                  • wikin Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 16:05

> więc,
                                                    > 1. co to jest Region - definicja + uzasadnienie definicji
                                                    > 2. dlaczego obszar nie może być regionem (czy przeszkadza temu
                                                    pagórkowatość ?)

pl.wikipedia.org/wiki/Region_%28geografia%29
                                                    pierwsza z brzegu definicja, jeśli jednak mówimy o regionie takim jak Śląsk
                                                    Cieszyński to raczej mowa o sensie kulturowym czy społecznym
                                                    nie przeczę że obszar nie może być regionem, nie mniej jednak posługujmy się
                                                    jednolitą terminologią i nie mieszajmy w dyskusje o regionach kulturowych
                                                    regionów w sensie geograficznym, administracyjnym czy też gospodarczym, bo to
                                                    zupełnie inna płaszczyzna
                                                    zresztą z punktów widzenia powiązań admistracyjnych czy gospodarczych istnienie
                                                    czegoś co się nazywa Podbeskidziem czy jak kto woli regionem bielskim budzi
                                                    mniej wątpliwości
                            • zielony1972 Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 10:31
                              Proszę wszystkich, którzy posługują się terminem „Podbeskidzie”, żeby sobie w
                              związku z nowym rokiem 2006 wyluzowali. Z waszych postów wynika, że macie
                              potrzebę identyfikacji regionalnej. Jesteście dumni, że mieszkacie w Bielsku-
                              Białej, bo jest to wspaniałe i piękne miasto otoczone przez wspaniałe Beskidy.
                              Jednocześnie odrzucacie śląski charakter tej ziemi, bo z jakichś względów nie
                              lubicie „hanysów” (widząc „hanysów’ nawet na Śląsku Cieszyńskim). I żadne
                              argumenty historyczne czy ekonomiczne do was nie docierają. Nie lubicie ich i
                              już, i dlatego wymyśliliście „Podbeskidzie”. Tak więc „Podbeskidzie” jest
                              pewnym stanem umysłu niektórych mieszkańców Bielska-Białej (na ogół
                              pochodzących z rodzin osiadłych po 1945 r.), wynikającym z ambiwalentnych uczuć
                              dumy z faktu bycia Bielszczaninem i niechęci do Śląska, a ponieważ jest to stan
                              umysłu, nie można z nim dyskutować. I niech tak zostanie...
                              • aliveinchains Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 15:00
                                Ja Podbeskidzie rozumiem jako termin bardziej administracyjno-gospodarczy
                                określający region BB. A to że w mediach tweż go się stosuje zzamiast mówienie
                                BB na Śląsku to też dobrze, bo przynajmniej nie jesteśmy wrzuceni do jednego
                                wora z GOP. Każdy kto zna BB i tzw. Podbeskidzie wie, że jest to specyficzny
                                region inny niż typowy śląsk.

Co do kultury, tradycji itd. Jak najbardziej jestem PRZECIW stosowania terminu
                                Podbeskidzie....BB to Śląsk Cieszyński i Galicja. I na tym polega wspaniała
                                specyfika miasta, jeśli chodzi o tożsamość regionalną i to powinno się
                                podkreślać. Inna rzecz, że samo Bielsko jak i Biała powstały dzięki pracy i
                                przedsiębiorczości ludności niemieckiej ktora osiedlała się to od setek lat. W
                                XIX wieku dzieki napływowi protestanckiej ludności niemieckiej z połudnowych
                                oterenów obecnego Dolenego Śląska BB przeżyło ogromny rozwój...i mamy dfzięki
                                temu to czym się tak chwalimy (wiedeńska architektura).

Większość z tych niemców nie utożsamiała się peenie ze śl cieszyńskim i
                                cesyrokami...więc też nie możemy mówić że Bielsko jest miastem śląsko-
                                cieszyńskim.
                                • zielony1972 Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 15:13
                                  A jednak Józef Chlebowczyk, chyba najwybitniejszy polski historyk Śląska
                                  Cieszyńskiego w swoich książkach (np. "Nad Olzą") pisząc historię regionu
                                  włącza historię Bielska (wraz z Białą!!!) do dziejów ziemi cieszyńskiej i
                                  poswięca wydarzeniom rozgrywającym się tutaj w XVIII, XIX i XX w. tyleż uwagi,
                                  co w innych ośrodkach regionu.
                              • Gość: ddd Re: do postu autonomii ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 03.01.06, 10:46
                                Zanim mnie ocenisz, powinieneś był przeczytać moje poprzednie wpisy. Nigdzie
                                nie odrzucam "śląskości" Bielska, ani "małopolskości" leżącej 20 m dalej
                                Białej. Ale stanowią one teraz jedną całość - i leżą w jednym regionie.
                                Zaprzeczysz temu? Jeżeli nazwa Podbeskidzie Ci nie odpowiada, zaproponuj inną.
                                A że jestem dumny, że mieszkam w BB, to masz akurat rację...
                  • wikin Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 03:34

> Dziś granica G. Śląska (nie woj. Śląskiego) w dalszym ciągu przebiega tam
                    gdzie> przebiegała - na Brynicy, Zagłębiacy też to potwierdzą.
                    > Jesli chodzi Ci o granice obecnego woj. są ogólnie znane i nikt nikogo na
                    siłe > w> nich nie trzyma, w każdej chwili można uchwalić referendum.

ciągle pytam o pozostałe granice Śląska

> to dlaczego oficjalne strony CZ-DZ, Żywca, Wilkowic, Ustronia, Cieszyna o tym
                    > milczą ? W odróżnieniu np. od Czeladzi, Tarnowskich Gór, które są świadome
                    sweg> o> położenia i historii.

równie dobrze mozna by spytać dlaczego pojawiają się sformułowania "Dąbrowa G.
                    na Śląsku", odpowiedziałem tylko w Twoim stylu
                    zresztą dlaczego Czeladź nie leży na Śląsku, przecież przez długie lata
                    księstwo siewierskie było częscią Śląska?

> na pierwsze pytanie odpowiem ci tak: "nowa historia" przywieziona przez
                    > mieszkanca Madrytu do Barcelony nie zmaże Katalonii z mapy.

jednego nie, ale wymiana ludności by ją mocna zmieniła

> Historia jest jedna. Nowa była konieczna pewnym ludziom by zakazać innym
                    > pamiętać tą "starą"

w cytacie było "tworzy się nowa historia"? co w tym nieprawdziwego, czyżby
                    historia się przestała się tworzyć? czy ta po 1945 nie jest nowa w stosunku do
                    tej sprzed 1945? czy nie jest nowa, bo 1945 odmienił jej losy i nadał jej
                    odmienny bieg na terenie państwa polskiego? czy wszędzie musisz tą swoją
                    ideologię dokładać?
                    znów skupiłeś się na wybranym fragmencie, co jeszcze było nieprawdziwe w tym
                    cytacie?
                    • richard_the_taxidriver Re: do postu autonomii ... 02.01.06, 10:28
                      > ciągle pytam o pozostałe granice Śląska

..a u was biją murzynów ... co ma mój punkt widzenia na granice Śląska do
                      hipotetycznych granic "regionu" podbeskidzie ? Czy nieistnienie Atlantydy jest
                      dowodem na istnienie podbeskidzia ?

taka mapka Cię zadowoli ?
                      upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Superiorem_Silesiam_AD1746.jpg
                      > równie dobrze mozna by spytać dlaczego pojawiają się sformułowania "Dąbrowa G.
                      > na Śląsku"

pojawiają się podobnie jak sformułowanie podbeskidzie i jest to w obu
                      przypadakach oczywisty błąd. A (to też już podkreślałem) powiają się bo poziom
                      wiedzy i świadomości społeczeństwa w Polsce jest żenująco niski i zwykle
                      sprowadza się do bezmyślnego klepiania czegoś co usłyszało się gdzieś.
                      Napisałem już:
                      "Znajdę pół kopy ludzi, którzy stwierdzą, że Czeladź to Śląskie miasto, ale ono
                      od tego Śląskie się nie stanie !"
                      Czy w ramach dalszego rozmywania tematu i odsuwania się od głównego wątku
                      zaczniesz wymieniać teraz pozostałe miasta Zagłębia uzupełniając dopiskiem "...
                      a niektórzy twierdzą, że .... !".

> zresztą dlaczego Czeladź nie leży na Śląsku, przecież przez długie lata
                      > księstwo siewierskie było częscią Śląska?

a Żywiec podpadał pod Biskupa Wrocławskiego, po za tym przez jakiś czas leżał w
                      granicach Austro-Węgier więc może to węgierskie miasto ?

> jednego nie, ale wymiana ludności by ją mocna zmieniła

po czym okazało by się, że z upływem czasu osadnicy asymilują się z miejscem
                      zamieszkania, bo pomimo wymiany narodu Meksyk jest Meksykiem nie Hiszpanią,
                      podbnież jak Argentyna.

> w cytacie było "tworzy się nowa historia"?

każdego dnia tworzy się historia - banał.
                      Tylko, że ani niczego nie udowadnia ani niczego nie obala.
                      Przez to, że tworzy się historia, megalomańskie potrzeby nie stworzą z jednego
                      miasta regionu. I nie jest problem w tym, że Ty lub ktoś innym - mieszkanieć BB,
                      będzie nazywał miejsce w którym przyszo mu żyć podbeskidziem, jego wola, jego
                      sprawa, jego święte prawo. Dyskusja jest o tym czy to tzw. podbeskidzie to coś
                      więcej niż tylko ambicjonalna potrzeba mieszkańców BB, którzy za wszelką cenę
                      udowadniają, że miasto to region !. Tymczasem miasta ościenne są bardzo
                      sceptyczne wobec tej teorii co nie przeszkadza, niestrudzonym mieszkańcom BB w
                      jej lansowaniu. I znów powracamy do analogii z czerwoną socjotechniką, która w
                      podobny sposób lansowała przynależność Litwy do CCCP, a niewątpliwe i na samej
                      Litwie, grupa zwolenników takiego punktu widzenia się znajdowała.
                      Rozumiem, że te ambicjonalne potrzeby są tak silne, że stworzylibyście "region"
                      z każdym kto tylko miałby na to ochotę, nawet jeśli ten region, miałby to być
                      region wielkości Ursynowa z Wilanowem :-)
                      Podobnie dla grupy "ambitnych" osób stworzono woj. Opolskie.
                      • malop Małopolski Podbeskidzie(BB)a śląskie Podbeskidzie 02.01.06, 19:44
                        Ropica - miejscowość na Podbeskidziu leżąca w szerokiej dolinie rzeki
                        Ropiczanki, mającej swe źródła pod górą Ropicą (od niej nazwa) na obszarze
                        miejscowości Rzeka, a wpadającej do rzeki Olzy. Rozrzucona, typowo śląska
                        zabudowa, wyraźniej koncentruje się tylko wokół drogi I/11 (międzynarodowa trasa
                        E75), łączącej Słowację z Morawami poprzez Przesmyk Jabłonkowski. Przez wieś
                        prowadzi główna trasa kolejowa Bogumin - Jabłonków - Żilina oraz regionalna
                        trasa z Frydku-Mistku do Cieszyna. Obie mają we wsi stacje kolejowe. Położenie
                        miejscowości pomiędzy Czeskim Cieszynem z północy, a Trzyńcem od
                        południowego-wschodu miało wpływ na jej obecny wygląd i funkcję, chociaż
                        pierwotna wieś Ropica powstała kilkaset lat wcześniej niż Trzyniec, a więc w
                        czasie, gdy na jego miejscu znajdowały się jeszcze pastwiska i puszcza.
                        Już w XV w. stała we wsi twierdza, która na początku XVIII w. została
                        przebudowana na barokowy zamek, z późniejszą przebudową w stylu klasycystycznym
                        i uzupełnioną parkiem zamkowym. Zabytkowy zespół architektoniczny uzupełnia
                        kościół parafialny Zwiastowania Panny Marii z 1806 roku z murem okalającym,
                        bramą i całym szeregiem elementów dekoracyjnych.
                        Współczesna Ropica oferuje swym gościom nie tylko zabytki architektury, ale
                        przede wszystkim możliwość aktywnego spędzenia wolnego czasu. Przez wieś
                        prowadzi trasa rowerowa, w przygotowywaniu są ścieżki do jazdy konnej, które
                        mają poszerzyć dotychczasową działalność klubów jeździeckich na terenie
                        miejscowości. Najbardziej jednak wabi nowoczesne pole golfowe, które obecnie
                        jest jeszcze w rozbudowie, a w pełni służyć będzie nie tylko członkom klubu lecz
                        również amatorom tego sportu z szerokiej okolicy już od 2004 roku. Otoczenie
                        wiejskie, możliwość uprawiania sportów, bliskość miast oraz dobra komunikacja,
                        to doskonała okazja do budowy domków jednorodzinnych.
                        • richard_the_taxidriver żródło proszę /nt/ 02.01.06, 19:50

• alex.stela Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 14:11
      Gdzieś w podświecie, w Podeuropie,
      Gdzie podlud podwódkę żłopie,
      Gdzie wszystko pod górę idzie -
      Było sobie Podbeskidzie.

Było to gdzieś na Podwiślu
      Podkrakowiu, Podprzemyślu,
      Przy Podśląsku, przed Podhalem...
      A może nie było wcale?

;-)
      • Gość: dominos Re: do postu autonomii ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 15:54
        No bo przecież wszystkie reginy utworzyły sie tuż po wyginięciu dinozaurów i
        dlatego nie mozna mówić o czymś takim jak podbeskidzie.Podobno nie istnieje tez
        zwrot również w encyklopedii więc uzywanie tej nazwy to świetokradztwo.A potem
        dziwie sie jak kolezanka z Dęblina mi mówi że u nas ciągle jakieś wypadki,dzici
        bija albo sie z nimi fotografuja,mordują, katuja na ulicach i inne.Na
        pytanie "jak to u nas" odpowiada:no w Bytomiu,Dąbrowie,Katowicach No bo
        przecież śląsk to my.Mówienie że woj ślaskie i podbeskidzie nie są jednolitymi
        terenami nie pomaga m.in. dzięki ludziom którzy kwestionuja istnienie
        podbeskidzia.Rób tak dalej a w oczach krajan na północ od częstochowy bedziesz
        hanysem z Bileska.A może jasteś??O jej znalazłem zwrot podbeskidzie
        pl.wikipedia.org/wiki/Podbeskidzie. Interweniuj!!!! Mozw wymaża.
        • aliveinchains Re: do postu autonomii ... 04.01.06, 18:09
          www.podbeskidzie.com.pl/
          Podbeskidzie, przynajmnniej ja rozumiem jako region administracyjno gospodarczy....nie kulturowy. Bo Śląsk Cieszyński i Żywiecczyzna to "tradycja" a Podbeskidzie to "codzienność":)

Więc Alex jeśli w Radiu Katowice co chwilę słyszę o Stolicy Podbeskidzia, czy regionie Podbeskidzia...to coś w tym jest. Ja wolę używać nazwy region bielski.
          Cieszyn jest związany z Bielskiem w to nie zaprzeczysz? Tak więc tworzą razem z zywcem, Kętami a nawet Pszczyną czy Wadowicami jakiś tam wspólny region ponad podziałami kulturowymi. Nazwano go podbeskidzie, dla uproszczenia.

Regiony niekoniecznie tworzą się poprzez wspólną historię...bo Cieszyn z Ostrawą czy Frydkiem niewiele łączy gospodarczo i chyba długo tak będzie.
        • richard_the_taxidriver Ouuu !! what a zonk !!! 04.01.06, 19:25
          aleś bracie trafił :-)

proponuję przeczytać na co się powołujesz :-)))
          pl.wikipedia.org/wiki/Podbeskidzie
          a cóz mielby wymazywać )))))
          • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 04.01.06, 19:29
            no i sam się zzongowałem poprawiając link :-)

ale nie ma tego złego )))

"zastępowanie nim przyjętych już nazw zwyczajowych (np. Żywiecczyzna),
            geograficznych (np. Pogórze Śląskie, Beskid Śląski i Beskid Żywiecki) i
            historycznych (np. Śląsk Cieszyński)".
          • wikin Re: Ouuu !! what a zonk !!! 04.01.06, 20:37

> aleś bracie trafił :-)
            >
            > proponuję przeczytać na co się powołujesz :-)))
            > pl.wikipedia.org/wiki/Podbeskidzie
            > a cóz mielby wymazywać )))))

znam tą definicję, i jakbyś bywał na tym forum częściej bezbłędnie byś wskazał
            jej współautora (podpowiem uczestniczył głosem niezwykle merytorycznym w tej
            dyskusji - z góry mówię że to stwierdzenie niewprost)
            ale widzę, że i z Tobą poziom dyskusji merytorycznej nie jest za wysoki, skoro
            zamiast się odnieść do przedstawionej definicji, zmieniasz temat
            chyba, że chciałeś w ten sposób wykazać że przedstawione w wiki definicje są
            błędne, jeśli tak to przedstaw lepszą definicję regionu
            • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 04.01.06, 22:22
              Człowieku !!!
              może byś z łaski swoje zauważył, że kol. Domin wstawił błędny link (BŁEDNY
              -kliknij z łaski swej) i do tego odnosi się mój komentarz.
              Masz poważne braki w rozumieniu tekstu i kojarzeniu faktów a potem oskarżasz o
              Bóg wie co.
              Jak z Tobą prowadzić merytoryczną dyskusję skoro albo starasz się obrażać albo
              nie rozumiesz co adwersarz napisał. /vide poprzednie posty/
              • wikin Re: Ouuu !! what a zonk !!! 05.01.06, 02:29

> Człowieku !!!
                > może byś z łaski swoje zauważył, że kol. Domin wstawił błędny link (BŁEDNY
                > -kliknij z łaski swej) i do tego odnosi się mój komentarz.
                > Masz poważne braki w rozumieniu tekstu i kojarzeniu faktów a potem oskarżasz o
                > Bóg wie co.
                > Jak z Tobą prowadzić merytoryczną dyskusję skoro albo starasz się obrażać albo
                > nie rozumiesz co adwersarz napisał. /vide poprzednie posty/

widzę, że wyczerpały się argumenty
                • aliveinchains Re: Ouuu !! what a zonk !!! 05.01.06, 09:14
                  > widzę, że wyczerpały się argumenty
                  Też to zauważyłem...zresztą dziwię się, że koleś ma tak sporo do powiedzenia na
                  temat miejsca które niewiele w rzeczywistości zna....
                • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 05.01.06, 20:15
                  > widzę, że wyczerpały się argumenty

nic nie widzisz.
                  po prostu nie rozumiesz
                  i do złej gry robisz dobrą minę

ps. przepisywania odpowiedzi na pytania, które dawno juz padły i odpowiedź padła
                  również - nie będzie !

Więc od razu zacznij przeglądać to co już w tym temacie napisano i:
                  - jeśli nie rozumiesz, poproś starszą siostrę
                  - jeśli nie potrafisz zapamiętać weź bilobill czy inny burlecetin :-)
                  • wikin Re: Ouuu !! what a zonk !!! 05.01.06, 22:03
                    owszem mi też się znudziło czytanie po raz kolejny odpowiedzi niejasnych i
                    pokrętnych (typu zmieńcie sobie nazwę miasta...)
                    więc może teraz dla odmiany jasno się wypowiesz czy w świetle przedstawionych
                    kwestii Podbeskidzie istnieje, i nie pytam o granicę, co wchłania, czy jest to
                    jedna czy dziesięć gmin, tylko czy bielszczanie mają prawo do swej małej
                    ojczyny i czy mają ją prawo nazywać jak chcą?
                    jeśli Cię nie stać na krótką odpowiedź, bez dorabiania zbędnej ideologii to
                    sobie odpuść, bo dalsza dyskusja rzeczywiście nie ma sensu
                    a na koniec drobna rada, zanim po raz kolejny zaczniesz się pchać się negować
                    Podbeskidzie, to zacznij to od swoich sąsiadów z Katowic, Zabrza czy Gliwic, bo
                    Podbeskidzie będzie tak silne jak słaba będzie śląskość Twojej części Śląska i
                    bez Was bylibyśmy już dawno Bielsko-Białą na Śląsku, a nie stolicą Podbeskidzia
                    • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 05.01.06, 22:31
                      > a na koniec drobna rada, zanim po raz kolejny zaczniesz się pchać się negować
                      > Podbeskidzie, to zacznij to od swoich sąsiadów z Katowic, Zabrza czy Gliwic, bo
                      > Podbeskidzie będzie tak silne jak słaba będzie śląskość Twojej części Śląska i
                      > bez Was bylibyśmy już dawno Bielsko-Białą na Śląsku, a nie stolicą Podbeskidzia

a to jest właśnie sedno "podbeskidzia", demonizowanie za wszelką ceną Śląska,
                      który "udusi" waszą "metropolię".
                      Chora ambicja probująca robić za lokalny patryjotyzm. Sianie antagonizmów, nie
                      popartych żadnymi faktami.
                      My i Wy
                      Kto jest winny - "oni", "bez nich", "przez nich",
                      Jak już te Twoje mocarstwowe podbeskidzie, będzie od morza do morza daj znać.
                      Wiesz dlaczego gminy na swoich stronach nie piszą o podbeskidziu, bo onę chcą
                      współpracować i rozwiajać się normalnie. Wy chcecie (Wy - fanatycy podbeskidzia)
                      chorej rywalizacji, konfrontacji ... w głębi ducha macie jakiś małomiasteczkowy
                      (irracjonalny) kompleks każący ciągle mierzyć się, porównywać się i udowadniać
                      lepszość od Katowic. Co nie ma żadnego sensu bo są to miasta różne i z kazdego
                      można być dumnym bez koloryzowania i upiekszania.
                      A sformułowania typu "stolica podbeskidzia" najlepiej dowodzą chorą potrzebę
                      bycia "stolicą" (chociażby samego siebie) bo ... bo Katowice, (jakże zadko, albo
                      prawie wcale pada sformułowanie "stolica Zagłębia", choć Zagłebie w
                      przeciwieństwie do podbeskidza jakiś niekwestionowany obszar posiada; widac nie
                      ma tam takie zapotrzebowania na bufonadę)
                      Podobnie ostanie Twoje tu przytoczone zdanie, dobitnie świadczy o skali
                      zakompleksienia i nienawiści do Hanysów, skrywanej za z pozoru uprzejmym tonem
                      wypowiedzi !

UWAGA KONCOWA !!! Powyższe wnioski dotyczą nie wszystkich Bielszczan (bo za
                      chwilę bedziesz probował mi to przypisać) lecz wąskiej grupy "pokrzywdzonych
                      przez reformę adm, która zabrała wam wadzę, "prestiż" i "region""
                      • wikin Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 08:56
                        ale się ładnie wyłożyłeś w ostatnim poście
                        jeśli jesteś taki mądry i masz tyle do powiedzenia zupełnie nie na temat, to
                        może jednak spróbowałbyś odpowiedzieć na moje pytanie, czyli coś na temat
                        wiem że to dla Ciebie dość trudne i pewnie prowadzi do sprzecznych wniosków,
                        ale wysil się choć raz i zamiast serwowania swojej ideologicznej paplaniny i
                        udzielania odpowiedzi pokrętnych i niejasnych, napisz krótko coś konkretnego

co do Twojej wypowiedzi ostatniej, widzę że muszę Ci przetłumaczyć wszystkie
                        okoliczności, bo jak widzę zrozumienie bez "wersji obrazkowej" przerasta Cię
                        tak napisałem bez Was, bo choć mam wielu przyjaciół śląskich i nieśląskich w
                        okolicach Katowic, to nie utoższsamiam się z nimi w identyfikacji regionalnej,
                        podobnież jak oni ze mną, tak jak też choćby cieszyniacy nie utożsamiają się z
                        Prusokami i niechętnie patrzą na wrzucanie ich od jednego worka
                        to zdanie było napisane pod wpływem tych moich przyjaciół, gdy wielokrotnie to
                        oni używali terminu "u Was na Podbeskidziu ..."
                        stolica Podbeskidzia to małe rozwinięcie, cytat zaczerpnięty z podlinkowanego
                        artykułu kilka wątków niżej artykułu z pewnego śląskiego dziennika
                        chora ambicja na lokalny patriotyzm, pełna antagonizmów to chyba najsilniejsza
                        jest na Śląsku, wystarczy poczytać sobie śląskie fora typu silesiana
                        bardzo chętnie poczytam jakiejż to chorej rywalizacji czy konfrontacji chcemy?
                        jakieś przykłady, cytaty choćby z tego forum, czy ktoś udowadnia lepszość od
                        Katowic?
                        oczywiście zawsze możesz sobie kształtować opinie na małopach, poniekąd nie-
                        bielszczanach (z tego co piszą Żywiec i Chrzanów), których twórczość spotyka
                        się ze zdecydowanym sprzeciwem innych bielskich i nie-bielskich bywalców tego
                        forum, i zacząć ich cytować, ale wtedy będzie to znaczyć, że Twój poziom jest
                        równym im i należy Cię traktować na równi z nimi
                        wybacz być może coś pominąłem, to dlatego, że nudne jest już czytanie
                        przydługawych twoich wymysłów
                        • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 09:14
                          Ty nawet nie rozumiesz tego co sam piszesz.
                          Jednego post ze sformułowaniami typu:
                          "i bez Was bylibyśmy już dawno Bielsko-Białą na Śląsku"
                          po czym nastepnego dnia masz pełną amnezję i udajesz, że to nie Ty. Choć za
                          chwilę pada sformułowanie "a u was ?? też są antagoniści ... tylko WIĘKSI"

A antagoniści z silesiany to tacy sami antagonisci jak "górale" ??!! z
                          podbeskidzia i takich trzeba marginalizować bo nigdy nie będzie w tym kraju
                          normalne i dobrze.

> "tak jak też choćby cieszyniacy nie utożsamiają się z
                          Prusokami i niechętnie patrzą na wrzucanie ich od jednego worka"

sorry a kto to są ci - "prusoki" ?? - następne leczący kompleksy synonim
                          hanysów ? Czy też nazwa jakiegoś robala ?

• wikin Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 09:54
                            > "i bez Was bylibyśmy już dawno Bielsko-Białą na Śląsku"
                            > po czym nastepnego dnia masz pełną amnezję i udajesz, że to nie Ty. Choć za

cytat proszę, czy może znów nie rozumiałeś tekstu?

Prusoki to pojęcie powszechnie używane przez mieszkańców Śląska Cieszyńskiego
                            (nie przez bielszczan) i użyte przeze mnie celowo dla rozróżnienia, i poniękąd
                            uświadomienia Ci, że również cieszyniacy utożsamiają się przede wszystkim ze
                            swoim Śląskiem (Cieszyńskim), wcale nie kochają Was tak bardzo jak Ci się wydaje
                            ale skoro nawet tego nie wiesz, to znaczy na marne tracę czas na dyskusje z
                            kimś kto nic nie ma pojęcia o lokalnych relacjach, a się mądrzy
                            Ty chyba sobie obrałeś za cel zrobienie podobnych prowokacji jak małop i choć
                            na początku sprawiałeś dobre wrażenie, to coraz bliżej Ci do jego poziomu
                            • malloppo Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 10:05
                              > Prusoki to pojęcie powszechnie używane przez mieszkańców Śląska Cieszyńskiego
                              > (nie przez bielszczan) i użyte przeze mnie celowo dla rozróżnienia, i
                              poniękąd
                              > uświadomienia Ci, że również cieszyniacy utożsamiają się przede wszystkim ze
                              > swoim Śląskiem (Cieszyńskim), wcale nie kochają Was tak bardzo jak Ci się
                              wydaj
                              > e
                              > ale skoro nawet tego nie wiesz, to znaczy na marne tracę czas na dyskusje z
                              > kimś kto nic nie ma pojęcia o lokalnych relacjach, a się mądrzy
                              > Ty chyba sobie obrałeś za cel zrobienie podobnych prowokacji jak małop i choć
                              > na początku sprawiałeś dobre wrażenie, to coraz bliżej Ci do jego poziomu

O wypraszam sobie takie porównania. Ten człek "richardo" od początku robił
                              prowokacje. Nic konkretnego tylko najeżdzanie na Kraków a potem na
                              Podbeskidzie. I najlepsze jest to, żo o obu miastach nie ma pojęcia! Ja akurat
                              mieszkam na Podbeskidziu i chcę tu wrócić po studiach w Krakowie. Taka jest
                              różnica. A to że nie wie co to są prusoki to tylko potwierdza fakt, że o Śląsku
                              Cieszyńskim niech lepiej się nie wypowiada!

Bielsko i Biała to nasza duma i chwała!!!!!!!!
                              • richard_the_taxidriver ))))))) 06.01.06, 10:10
                                Cześć idioto !

W dodatku zakłamany :-)
                                • wikin Re: ))))))) 06.01.06, 10:36
                                  teraz możesz pogadać na właściwym poziomie
                                  życzę owocnej dyskusji
                                  • richard_the_taxidriver czyli panie Admin 06.01.06, 10:42
                                    Jesli posty łamiace regulamin są ci na rękę to przechodzisz nad nimi do
                                    porządku dziennego.
                                    A stek kłamst i pomówień widoczny gołym okiem zawarty w poscie tego jełopa
                                    chyba netykiete łamie ??

no ale cóż cel uświęca.... ))))
                              • wikin Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 11:31
                                malloppo napisał:

> O wypraszam sobie takie porównania.

ja wiem kim jesteś i potrafię odróżnić Cię od małopa, ale skoro bierzesz to do
                                siebie więc coś w tym jest
                                • richard_the_taxidriver wątpię 06.01.06, 12:37
                                  > > O wypraszam sobie takie porównania.
                                  >
                                  > ja wiem kim jesteś i potrafię odróżnić Cię od małopa, ale skoro bierzesz to
                                  > do siebie więc coś w tym jest

"> sorry nie czasu na zamnieszczanie wszystkich tych durnych wątków o powrocie
                                  > Pszczyny do Bielskiej macieży-metropoli ))).

masz rację, trudne, a dla Ciebie wręcz za trudne by je napisać bez błędu
                                  jeśli się opierasz na postach małopa, to pierwsze sprawdź z jakich powodów
                                  został "wydalony" z tego forum"

----------------------------------------------------------------
                                  tak dla ułatwienia dodam, że idiotyczny post na temat Pszczyny jest autorstwa
                                  malloppo, więc nie za bardzo ich odróżniasz jesli jest co odróżniać :-).
                                  W kązdym razie podoba mi się styl w jakim nagle zmieniłeś font wobec jełopów.
                                  Lepper nie Lepper grunt, że w koalicji ))))))
                                  Gratuluję koalicjanta
                            • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 10:09
                              > > "i bez Was bylibyśmy już dawno Bielsko-Białą na Śląsku"
                              > > po czym nastepnego dnia masz pełną amnezję i udajesz, że to nie Ty. Choć
                              > za cytat proszę, czy może znów nie rozumiałeś tekstu?

nie to Ty nie rozumiesz znaczenia własnych słów ( w tym i słowa "cytat")

> wcale nie kochają Was tak bardzo jak Ci się wydaje

???
                              czy to kolejne stwierdzenie, które ma działać kojąco na twe niedowartościowane
                              ego ?

No i to tradycyjne "was", "wy", - (katowickie demony))))).

> ale skoro nawet tego nie wiesz, to znaczy na marne tracę czas na dyskusje z
                              > kimś kto nic nie ma pojęcia o lokalnych relacjach, a się mądrzy
                              > Ty chyba sobie obrałeś za cel zrobienie podobnych prowokacji jak małop i choć
                              > na początku sprawiałeś dobre wrażenie, to coraz bliżej Ci do jego poziomu

typowa Twoja argumentacja - ad personam, grunt, że ty masz o wszystkim
                              pojęcie :-)

• Gość: Dominos Re: Ouuu !! what a zonk !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 13:00
                                A ten Rysio to skąd sie wziął wogóle bo go jakoś nie kojarze? Weźcie sie Rychu
                                lepeij za te przejawy skrajnej patologii w waszym reginie.Jak jakieś dewiacje
                                to zazwyczaj łódzkie albo GOP.A co do nazwu podbeskidzie to np. ja uzywam jej
                                bez zadnych ideologicznych podtekstów.A zwrot "stolica Podbeskidzia" W stosunku
                                do Bielska funkcjonuje np. wtelewizji Katowice więc zacznijcie czystki od
                                siebie.Nie chcemy od was nic,wystarczy że kase wypracowana u nas zostawicie nam
                                a nie bedziecie ładować w górników i przedtawicieli innych profesji z których
                                Gierek zrobił swięte krowy.U nas tez upadł wielki przemysł ale w tej chwili
                                mamy bezrobocie koło 9% bo społecznośc w tym rejonie jest pełna inicjatywy a
                                nie postaw roszczeniowych i wymuszania utzrymywania nienalezncy przywilejów
                                pałami i rzucaniem śrub w budynki rzadowe.Górnicy dostali po kilkadziesiat
                                tysięcy złotych odpraw(nie dostali ich ani pracownicy PGRów ani przemysłu
                                włókienniczego).Komuna wykształciała w was przekonanie że jesteście
                                najważniejsi w kraju ale pora powoli obudzić się z tego snu.Jak długo cały kraj
                                ma na was pracowac?
                                • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 13:16
                                  .. który to już raz argumenty "a u was biją murzynów..."
                                  i tradycyjne postrzeganie Ślązak - Górnik

ogólnie brednie na poziomie R. Beger ale pospólstwo złapie,
                                  wydidealizować siebie i dać ludziom wroga. ))) Wróg i zagrożenie ))) Oni obcy
                                  co wyciągają macki po nasze złoża diamentówe i pereł. )))

> Górnicy dostali po kilkadziesiat tysięcy złotych odpraw

i większość z nich wyjechała na swoją ojcowiznę w kieleckiem, lubelskiem i
                                  gdzie bądź... ale o tym na masówkach oszołomstwa się nie wspomina.

> Jak długo cały kraj ma na was pracowac?
                                  Jezu ! ale brednie (choć łatwo przyswajalne)
                                  /oczywiście zaraz przedstawisz konkretne wyliczenia/.
                                  dyskusja zaczyna osiągać dno. Gratuluję poziomu wiedzy ! I świetnego doboru
                                  argumentów

• zielony1972 Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 13:29
                                  Człowieku! Jaką kasę ci zabiera Śląsk!? Pieniądze z podatków z Bielska-Białej
                                  trafiają via Urzędy Skarbowe do Warszawy, a nie na Śląsk.. To tak gwoli oświaty
                                  dla ludu. A co do Śląska i Bielska-Białej. Przed pierwszą wojną światową Śląsk
                                  pruski i austriacki były w swoich państwach jednymi z najzamożniejszych
                                  regionów. Np. na Śląsk przyjeżdżali „za praca” gastarbeiterzy z biednej
                                  Bawarii! A gdzie jest Górny Śląsk teraz, a gdzie jest Bawaria? A to czym się
                                  szczycimy w Bielsku-Białej powstało również głównie przed 1918 i teraz
                                  częściowo popadło już w ruinę (spójrzcie na kamienice przy ul. 3 Maja!).
                                  Problemem są centralistyczne rządy Warszawy, rujnujące ziemię śląską od 80 lat
                                  i nadające tej ziemi azjatycki charakter. Dlatego: autonomia dla Śląska, a w
                                  jej ramach autonomia dla Śląska Cieszyńskiego, a w jej ramach autonomia dla
                                  Bielska-Białej!
                                  • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 13:43
                                    Zielony !
                                    Obawiam się, że żadnym racjonalnym argumentem nie dotrzesz, mamy tutaj do
                                    czynienia z fanatycznym zachowaniem pełnym jakichś uprzedzeń, sloganów i innych
                                    zachowań typowych dla ludzi karmionych propagandą i hasłami.
                                    Aż nadto wyraźnie widać specjalnie skontrastowany podział "my dobrzy i
                                    wspaniali" - "oni brudni, brzydcy, źli". Na takich wiecznie
                                    niedowartościowanych i zakompleksionych ludziach żerują rózne cwaniaki typu
                                    Giertychy, Rydzyki, Lepery, Pollaki i inne Staniszewskie (a wcześniej Wiesław,
                                    December i tym podobna czerwona swołocz).
                                    Divide et impera. W tym kraju tą zasadę rządzenia udaje się stosować wyjątkowo
                                    łatwy. Bo naród ciemny i fanatyczny.
                                    • aliveinchains Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 15:02

> Zielony !
                                      > Obawiam się, że żadnym racjonalnym argumentem nie dotrzesz, mamy tutaj do
                                      > czynienia z fanatycznym zachowaniem pełnym jakichś uprzedzeń, sloganów i
                                      innych
                                      >
                                      > zachowań typowych dla ludzi karmionych propagandą i hasłami.
                                      > Aż nadto wyraźnie widać specjalnie skontrastowany podział "my dobrzy i

Wielu bielszczan widzi wielką szansę w tym, że BB jest blisko Katowic...i
                                      trzeba podjąć kroki by te miasta gospodarczo się zbliżały do
                                      siebie...jednocześnie chcemy aby podbeskidzie było regionem z pewną autonomią.
                                      Co w tym złego???
                                      • richard_the_taxidriver Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 15:13
                                        alive ja tego nie neguje !
                                        I nie stosuję urawniłowki, że wszyscy Bielszczanie to...
                                        Piszę o ludziach argumentujących na poziomie "bojówek"

Człowieku !! Czy BB nie jest miastem powiatowym, czy nie może wybierać swoich
                                        przedstawicieli do rady miasta ?? Na czym niby polega ten brak autonomi ??
                                        Sprowadza się do braku władzy nad Skoczowem ??? Czy ktoś wam przywozi
                                        prezydenta w teczce ? Czy ktoś za was wybrał Pollaka ?
                                        Macie jakieś skonfabulowane poczucie "okupacji", którą namiętnie wyrażacie w
                                        słowach, zaś fakty mają się do tego nijak.
                                        Zaś poprzez "region z autonomią" wyziera chęć pozbawienia Żywca czy Cieszyna
                                        niezależności względem Bielska i tyle...
                                  • aliveinchains Re: Ouuu !! what a zonk !!! 06.01.06, 14:59
                                    > częściowo popadło już w ruinę (spójrzcie na kamienice przy ul. 3 Maja!).

Co masz na myśli mówiąc ruina???? Tam są normalne mieszkania i biura...tylko
                                    tynki szare. To w Bytomiu i Chorzowie równa się kamiennice bo były źle
                                    zarządzane.

>A gdzie jest Górny Śląsk teraz, a gdzie jest Bawaria?

Bawaria i Monachium to jedne z najbogatszych miejsc na świecie, o najwyrzszym
                                    poziomie życia. W latach 80tych zacofana w stosunku do reszty RFN postawiła na
                                    high-tech i usługi.

Dlatego: autonomia dla Śląska, a w
                                    > jej ramach autonomia dla Śląska Cieszyńskiego, a w jej ramach autonomia dla
                                    > Bielska-Białej!

Widzisz, nam chodzi o to, żeby w ramach waszej autonomii sami mieliśmy własną
                                    jako region. Bo nikt z BB nie chciałby zamienić centralizmu Wa-wy na cenralizm
                                    w wersji GOP. Poza tym Śląsk obecny to nie to samo co Śląsk 80 lat
                                    temu...niestety GOP cały czas się boryka z problemami, które jako autonomiczny
                                    regio musiałby załatwiać bez pomocy rządu z wa-wy. Dzięki ja w to nie chciałbym
                                    wchodzić, bo wyjdzie na to, że bielszcznie musieliby brać spory ciężar
                                    restrukturyzacji na swoje barki...

A tak pozatym to do upadku przemysłu bielskiego to nikt nie dołożył ani grosza
                                    na restruktoryzację czy renty...nawet o kawałek SSE musieliśmy dzrzeć koty.Mimo
                                    wszystko bez tych przywilejów dzieje się na Podbeskidziu całkiem nieźle....
                                    • Gość: dominos Re: Ouuu !! what a zonk !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 16:36
                                      No jak prawda w oczy kole to sie zaczynaja wycieczki osobiste.Wskaz mi prosze
                                      Rysiu inna grupe społeczną rozpieszczana jak górnicy.Śląsk zainteresowany jest
                                      rozwojem naszego regionu tak jak Gliwicka Ahencja Tyrystyczna rozwojem
                                      infrazsruktury narciarskiej.Ważne że kasa idzie.
                                      • richard_the_taxidriver bredni ciąg dalszy 06.01.06, 16:50
                                        1. W Jastrzębiu poszukują chetnych do pracy pod ziemią, daleko nie masz "daj się
                                        rozpieszczać".
                                        2. Mamy kapitalizm, skonczyły się czasy nakazowo rozdzielczej polityki kto,
                                        gdzie i w co ma inwestować. Zainwestuj sam w aquapark pod Szyndzielniom,
                                        dlaczego ma to robić firma z Zabrza, Gdańska czy Rzeszowa ? (ta ciągła tesknota
                                        za komuną)
                                        3. Zmien lekarza bo ten najwyraźniej sobie nie radzi !

• Gość: dominos Re: Ouuu !! what a zonk !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 16:39