Dodaj do ulubionych

Energetyka - studia

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 16:32
Witam
Czy osoba która zdawała matematykę na poziomie podstawowym w liceum i ma znikome pojęcie o fizyce, ma szanse utrzymać się na Energetyce? Czy jest w stanie wszystko nadrobić?

Czy ten kierunek jest dużo trudniejszy od górnictwa, inżynierii bezpieczeństwa czy transportu (te kierunki w opinii moich znajomych są najłatwiejsze na politechnikach) czy może wręcz przeciwnie?

Czy energetyka jest bardziej ukierunkowana na fizykę czy matematykę?

Chodzi o studia zaoczne na którejś ze Sląskich lub Małopolskich politechnik. Interesują mnie opinie osób które mają jakieś doświadczenie z tym kierunkiem.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: Energetyka - studia IP: *.siedlce.vectranet.pl 10.10.09, 01:27
      Nie jestem na energetyce, ale z doświadczenia i osłuchania wiem, że na politechnikach fizykę i matematykę uczy się od poziomu licealnego, więc nie chodzi tu o nadrabianie. Po prostu tempo jest słuszne. Nie chodzi o to, czy pamiętasz wzorki itp., ale czy masz jaką taką zdolność przyswajania matematyki. Jeśli tak, to wal na energetykę, jeden z najbardziej przyszłościowych kierunków.

> Czy energetyka jest bardziej ukierunkowana na fizykę czy matematykę?
      Ukierunkowana jest na elektrykę, elektrotechnikę (działy fizyki, których jeszcze nie znasz, więc poznasz). Matematyka jest "językiem", którym się będziesz posługiwać.
      • Gość: Karol Re: Energetyka - studia IP: 94.75.94.* 10.10.09, 07:48
        To nie jest takie proste.

Kierunek elektryczny na PW, I rok wykład Elektrotechnika

Na sali 90 osób, pytanie "Kto z państwa nie jest po technikum
        elektrycznym lub energetycznym?" 2 osoby podniosły rękę.

To panowie nadrobią, zaczynamy od stanów nieustalonych w
        przedwzmacniaczach.
    • Gość: Jerzy Re: Energetyka - studia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.09, 10:34
      Ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenie z tym kierunkiem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka