Dodaj do ulubionych

staż zagraniczny

02.11.09, 15:18
Poszukuję informacji na temat możliwości i wszelakich potrzebnych dokumentów
aby odbyć staż lekarski za granicą (najlepiej cząstkowy - w Hiszpanii lub
Portugalii) . Jak się za to zabrać, do kogo się zwracać w tej sprawie? Jestem
z Beskidzkiej Izby Lekarskiej, i tam w sumie nie wiedzieli co mi odpowiedzieć,
gdyż podobno nikt takiego stażu jeszcze nie odbył:(

Jeśli ktoś odbył już taki staż, proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami :)
Dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • afrodyta2307 Re: staż zagraniczny 24.11.09, 12:24
      wiesz co, stażu za granica nie robiłam tylko byłam na wymianie w czasie studiów
      a na zupełnie innych zasadach było, ale wydaje mi się że najlepiej jakbyś
      dogadała się z ordynatorem. Tylko nie wiem jak tamtejsze szpitale do tego
      podejdą. Nie we wszystkich krajach jest staż dla młodych medyków. To byś pewnie
      musiała sprawdzić na własną rękę, najlepiej pisząc maila lub dzwoniąc
      bezpośrednio do szpitala w Hiszpanii czy gdzie tam byś chciała jechać i
      wyjaśniając w czym rzecz. Taką całkiem oficjalną drogą może być jednak trudno
      coś takiego załatwić, choć życzę powodzenia.
      • candidatus Re: staż zagraniczny 30.11.09, 23:05
        Witaj, a możesz powiedzieć z którego roku jesteś? Ponieważ słyszałam, że takie
        staże trzeba zacząć załatwiać sobie dużo wcześniej (ok.2), gdyż nasze (bodajże)
        MZ ma spore wymagania:/ A z Hiszpanią (nie wiem, czy Portugalią też) jest
        problem taki, iż tam staż jest elementem studiów, i nie chcę Cię martwić, ale
        nie wiem, czy uda Ci się to załatwić... W każdym razie powinnaś zacząć od
        załatwienia sobie miejsca tam, gdzie chcesz ten staż odbywać (więc bez wycieczki
        się nie obędzie:D) albo faktycznie mailowo - moja koleżanka tą drogą załatwiła
        sobie staż w Anglii:). Powodzenia życzę!!! A wszystkim którzy planują też takie
        podróże, czy stażowanie za granicą polecam praktyczną naukę angielskiego
        medycznego, m.in. przez oglądanie filmów medycznych! Zachęcam do obejrzenia np.
        www.medtube.pl/watch.php?v=iFDjgJ3UY . A i swoją wiedzę medyczną można
        poszerzyć w miły sposób! Pozdrawiam, Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka