Dodaj do ulubionych

Warszawscy studenci chcą emigrować

• Gość: H Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 63.121.99.* 03.02.04, 16:39
      Dlatego Ci mlodzi ludzie chca wyjechac bo nie znaja powiedzenia
      "Tam jest dobrze gdzie nas niema"
    • Gość: BB Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: *.client.dsl.net 03.02.04, 16:53
      Wyjechalem do USA 4 dni po obronie dyplomu inz. budownictwa na jednej z
      Politechnik w Polsce pod koniec lat 90. Przez pierwsz kilkanascie miesiecy bylo
      trudno, ale w miare uplywu czasu jakos sie wszystko wyklarowalo.Co prwada nie
      pracuje jako inz. na budowie (choc moze kiedys), ale rowniez w firmie
      konstrukcyjnej, w biurze projektowym (praca bardziej praca zwiazana z
      architektura, ale wiedza inzynierska sie przydaje). Zarabiam 5-6 krotnie wiecej
      niz moi koledzy z uprawnieniami w Polsce. Jesli zdobede uprawnienia moje
      zarobki moga wzrosnac o ok. 30%. Chcialbym kiedys wrocic i pracowac w kraju,
      ale w obecnej sytuacji chyba sie wstrzymam.
      Uwazam, ze wszyscy wyksztalceni polacy, ktorzy chca szukac pracy na zachodzie
      nie beda pozbawieni szans. Zaczynamy byc coraz bardziej cenieni w Europie i w
      Ameryce. Powodzenia
      BB
    • Gość: speed i co? dziwicie sie? IP: *.man.bialystok.pl 03.02.04, 16:56
      nie dziwcie sie skoro w tym kraju wiedza o ktora tak my studenci "walczymy"
      jest przebijana przez cawniactwo, kretactwo, a wciaz bardziej od naszych
      osiagniec licza sie tzw. "plecy"... wiadomo sa "studenci" i "studenci" i nie
      kazdy z nas sie wdrapie na przyslowiowy szczyt. ale w tym kraju zamiast pomagac
      wciaz podklada sie nam klody pod nogi. dlatego chce wyjechac - ale to nie
      znaczy ze przestane byc polakiem...
      • Gość: kv Re: i co? dziwicie sie? IP: *.proxy.aol.com 04.02.04, 02:46
        Mlody czlowieku, jezeli Ci podkladaja klodyu pod nogi, to najlepiej zrobisz,
        jezeli zostanesz drwalem.
    • tak-uwazam Re: Warszawscy studenci chcą emigrować 03.02.04, 16:56
      Prosze zajrzec do mojej wypowiedzi na temat uniwersytetow:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=10476796&a=10520244
    • Gość: SGH Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 193.123.199.* 03.02.04, 16:59
      Moja pierwsza praca po SGH to 11.000 netto per month i wale wszystkie buraki z
      jagielongi i z UW.
    • Gość: benek Polscy absolwenci doceniani w USA i Europie IP: *.client.dsl.net 03.02.04, 17:00
      Wyjechalem do USA 4 dni po obronie dyplomu inz. budownictwa na jednej z
      Politechnik w Polsce pod koniec lat 90. Przez pierwsz kilkanascie miesiecy bylo
      trudno, ale w miare uplywu czasu jakos sie wszystko wyklarowalo.Co prwada nie
      pracuje jako inz. na budowie (choc moze kiedys), ale rowniez w firmie
      konstrukcyjnej, w biurze projektowym (praca bardziej praca zwiazana z
      architektura, ale wiedza inzynierska sie przydaje). Zarabiam 5-6 krotnie wiecej
      niz moi koledzy z uprawnieniami w Polsce. Jesli zdobede uprawnienia moje
      zarobki moga wzrosnac o ok. 30%. Chcialbym kiedys wrocic i pracowac w kraju,
      ale w obecnej sytuacji chyba sie wstrzymam.
      Uwazam, ze wszyscy wyksztalceni polacy, ktorzy chca szukac pracy na zachodzie
      nie beda pozbawieni szans. Zaczynamy byc coraz bardziej cenieni w Europie i w
      Ameryce. Powodzenia
    • Gość: luska Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 213.39.77.* 03.02.04, 17:04
      Po co mam zostawac w kraju, ktory nie daje mi zadnych perspektyw??? Koncze
      studia, ucze niemieckiego i zaraz po dyplomie sie stad ZMYWAM. Czeka na mnie
      praca w panstwowej szkole w malym miasteczku w Belgii, po dziesiecioro dzieci w
      kazdej klasie, nie trzeba bic sie z innymi nauczycielami o jedyny magnetofon,
      szkola zapewnia mi mieszkanie i darmowe materialy do nauczania (moge sobie
      wybrac jakikolwiek podrecznik, byleby zmiescic sie w wyznaczonej sumie! W
      naszym pieknym kraju z dlugimi tradycjami lapowkarskimi to nie przejdzie...).
      Pensja nie jest mega mega wysoka, ale nie mam wygorowanych potrzeb. Po prostu
      bede sobie mogla robic to, co naprawde lubie i nie przymierac przy okazji
      glodem. Ktos sie czemus dziwi?
    • Gość: Pawel Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.04, 23:28
      Wiesz co 1500 |B , to jest i tak sporo, problem zaczyna sie przy 700zl.
    • Gość: Kaktus I DOBRZE :) IP: *.aster.pl / *.acn.pl 03.02.04, 23:29
      Hehehe, tak sobie czytam te wasze komentarze i coraz gorzej sie czuje... Jest
      jednak cos w Waszym rozumowaniu. Wyemigrujcie, wyjedzcie, uciekajcie!!! Bedzie
      wiecej miejsca dla ludzi znajacych swoja PRAWDZIWA wartosc. Poprzewracalo Wam
      sie w glowach ot co! A bezrobocie?? Prawda jest taka - pracy jest duzo, ale
      nie kazda firma potrzebuje menedzera!! Skromnosci troszke, a tym zdecydowanym
      udanej emigracji! Idziecie na zwykla latwizne.

Papa
      Zdegustowany demagogia
      Kaktus
    • Gość: Zośka Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 81.26.4.* 04.02.04, 09:40
      Mam średnie wykształcenie i niemały staż pracy. Zarabiam dużo więcej niż osoby
      po studiach zajmujące równorzędne stanowisko. Bo nie tylko o wykształcenie tu
      chodzi. Podejście do pracy, odpowiedzialność, obowiązkowość, sumienność w
      wykonywaniu obowiązków to często sprawy obce osobom po studiach. Wydaje im się,
      że już tak wiele zrobiły zdobywając ten dyplom więc teraz im się wszystko
      należy. Ponadto stosunki międzyludzkie z okresu studiów to nie to samo co w
      pracy. Często tym wykształconym trudno wytrzymać w obowiązujących w pracy
      sztywnych ramach czsowych. Tak więc opuszczając mury uczelni z dyplomem w
      kieszeni trzeba zostawić na niej luz studencki, ale nie popaść w sztywniactwo.
      We wszystkim jak to w życiu należy zachować odpowiednie proporcje. Piszę te
      słowa do wszystkich młodych ludzi, również do dwójki moich studiujących dzieci.
    • Gość: trol Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 213.199.192.* 04.02.04, 10:18
      JESTEM STUDENTEM 3 4 ROKU INFORAMTYKI W KRAKOWIE !
      I PEWNIE ZE WYJADE ! BO NASI KOCHANI POLITYCY TO IDIOCI ! MIALEM ZALOZYC FIRME
      W KRAKOWIE I DOSTARCZAC INTERNET ! ( Z CZEGOS TRZEBA ZYC ) ALE WOLE ZROBIC TO
      GDZIES INDZIEJ ZEBY NIE PLACIC BEZPIECE ! BO OTOZ MOI DRODZY RZAD UCHAWLIL
      USTAWE ZE KAZDT ADMINISTRATOR SIECI MUSI WYBULIC 30 TYSIECY NA SYSTEM KTORY
      BEDZIE SZPERAL W INTERNECI I WYSZUKIWAL INTERESUJACE BEZPIEKE RZECZY ORAZ
      ZATRUDNIC DO NIEGO GOSCIA Z BESPIEKI I PLACIC MU ZA TO 4 TYSIACE MIESZECZNIE !
      NO POWIEDZCIE MI CZY NIE LEPIEJ SIE TYM ZAJC W INNYM KRAJU :) !!! I TYLE Z
      TANIEGO DOSTEPU DO INTERNETU ! I JAK W TYM KRAJU MOZNA ZYC ???? ! NIEDUGO
      BEDZIE TRZEBA DOPISYWAC HAI LEPER ALBO KWASNIEWSKA :) ! BO Z BEZPIEKA NIE MA
      ZARTOW ! I TERAZ JAK TO WYSLE TO TAJKIEMU DUPKOWI Z BEZPIEKI CO BIERZE 4 TYS ZA
      NIC MOZNA NA WTYKAC ZE JEST DUPEK I JELOP I MOZESZ MI KOLEGO NA FURKAC !
      POZDROWIENA WSZYTSKIM NIE Z BEZPIEKI ! :)
    • Gość: Michał Bąk Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 5.5R2D* / *.pg.com 04.02.04, 10:30
      Mariusz, nie siej defetyzmu. Dla mnie już na kursie przygotowawczym było jasne,
      że studia niczego nie gwarantują. Oczywiste i naturalne jest, że pistolety będą
      pracować za 12.000zł w McKinseyu, trochę słabsi za 6000 w Masterfoodnie, inni w
      PWC za 4000, a kiepszczaki zostaną pomocnikami księgowej u mamy w pracy za
      1100zł. Mógłbyś się trochę zastanowić co mówisz, bo taką wypowiedzią psujesz
      rynek i jeszcze pogarszasz sytuację.
    • Gość: olson Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: *.acn.waw.pl 04.02.04, 10:35
      Z tymi meczarniami to bym nie przesadzal. Ja studiuje na PW ,gdzie jest o wiele
      wiecej roboty niz na innych uczelniach, ale nie pwiem, zebysm sie meczyl.
    • Gość: olson Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: *.acn.waw.pl 04.02.04, 10:36
      Z tymi meczarniami to bym nie przesadzal. Ja studiuje na PW ,gdzie jest o wiele
      wiecej roboty niz na innych uczelniach, ale nie powiem, zebym sie meczyl.
    • Gość: studentka Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: *.t6.ds.pwr.wroc.pl 04.02.04, 12:56
      A ja to nawet bardzo chciałabym popracowac zaraz po studiach za 1500 zl "na
      rękę". Więcei i tak nam się nie należy, bo nie mamy zaraz po skończeniu
      uczelni żadnego doświadczenia zawodowego. Jesteśmy wyposażeni jedynie teorię,
      a wiadomo, że przyszła praca nie będzie polegała na tym, że staniemy przed
      szefem i wyrecytujemy pół poradnika. Przecież nie będziemy zawsze zarabiać
      tych 1500 zł (to do tych ambitnych), bo im więcej będziemy mieć wiedzy, którą
      można będzie wykorzystać akurat w tej pracy, im dłuższy będziemy mieć staż
      pracy, tym zarobki będą większe. A tak na serio - ciekawa jestem, ilu z nas
      będzie w ogóle pracowac w swoim zawodzie, skoro takie bezrobocie w Polsce.
      • Gość: prawie absolwent Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: 5.5R2D* / *.pg.com 04.02.04, 15:00
        Mam 22 lata, prawie kończę studia i mam 2500 na rękę na część etatu. W umowie
        mam zapisane, że jak tylko ukończę studia, dostaję cały etat i 򘖀 na rękę.
        Trzeba w czasie studiów działać, organizować, a nie siedzieć na 4-ch literach z
        nosem w książkach. Co to znaczy "w zawodzie"? Studiowałem zarządzanie i jestem
        menedżerem, a że w branży informatycznej ...
    • rozbojnik_rumcajs Re: Warszawscy studenci chcą emigrować 04.02.04, 19:02
      Gość portalu: beastieboy napisał(a):

> Wcale im sie nie dziwie. A kto chcialby sie meczyc pare lat na studiach zeby
      > pozniej dac soba pomiatac za 1500 zl miesiecznie?

a co warszawiacy to cos lepszego inni tez chca emigrowac
    • rozbojnik_rumcajs Re: Warszawscy studenci chcą emigrować 04.02.04, 19:05
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=10443733
    • rozbojnik_rumcajs Re: Warszawscy studenci chcą emigrować 04.02.04, 19:09
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=245&w=10444115
    • Gość: Kasiula Re: Warszawscy studenci chcą emigrować IP: *.dipool.highway.telekom.at 04.02.04, 20:24
      A ja widze to z innej strony: od paru lat mieszkam i studiuje w Austrii. Fakt-
      zarobki w EU sa nieco wyzsze, ale i relacje cenowe znacznie inne.. Do tego
      dochodza jeszcze inne aspekty zycia w obcym kraju, z ktorymi malo ktory Polak
      przy wyjezdzie za granice sie liczy np: mentalnosc zachodnioeropejska. Od kilku
      lat obserwuje losy tutejszych Polakow i z przykroscia musze stwierdzic, ze
      czesto odbiegaja one od ich planow, wyobrazen. Wiele z nich nie wytrzymuje
      konfrontacji z rzeczywistoscia i czestymi niepowodzeniami. Z praca tez nie jest
      tak bajkowo, jakby sie wydawalo: nawet jezeli zna sie znakomicie jezyki.
      Pierwsi w kolejce na jakies stanowisko byli, sa i beda zawsze rodowici
      mieszkancy. Nie ma rzeczy idealnych...
      • rozbojnik_rumcajs Re: Warszawscy studenci chcą emigrować 05.02.04, 20:19
        dlatego trzeba wyjechac do kraju imigrantow
        w europie na pewno niedadza zarobic polakowi tyle samo co swojemu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka