Dodaj do ulubionych

UP Poznań - zootechnika

IP: *.tktelekom.pl 16.02.10, 11:36
Witam wszystkich! ;)
Poszukuję osoby, które od października chciałyby zacząć studiować zootechnikę
w Poznaniu ;)
chodzi mi głównie o specjalność - hodowla zwierząt
z miłą chęcią nawiążę z nimi kontakt ;)
pozdrawiam i czekam za odpowiedziami :)
Obserwuj wątek
    • Gość: m. Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.02.10, 21:15
      witaj:) kierunek, który wymieniłaś to jeden z tych, którty biorę pod
      uwagę - oczywiście w Poznaniu :) czy chodzi Ci o studia licencjackie
      czy uzupełniające? :) pozdrawiam!
      • krzysztofsf A co potem? 26.02.10, 08:20
        Jakiej pracy oczekujecie pozniej, po ukonczeniu tego kierunku? W zawodzie (jako kto?) czy raczej cos niezwiazanego calkiem z kierunkiem wyuczonym?

W czasach PGR i Spoldzielni Rolniczych bylo duze zapotrzebowanie na obsolwentow tego kierunku, obecnie chyba marginalne, chyba naturalnie, ze ktos ma czy bedzie mial gospodarstwo swoje czy rodzinne i uczy sie dla siebie, zeby podniesc swoje kwalifikacje, poznac cos nowego itp.
        • Gość: ???? Re: A co potem? IP: *.adsl.inetia.pl 26.02.10, 18:41
          a co ewentualnie byloby zlego, gdyby Ci ludzie studiowali akurat to, co lubia?
          Wszedzie musi chodzic o kase? dla kasy moga sobie zrobic podyplomowke z czegos
          innego.
          • Gość: ddd Re: A co potem? IP: *.rev.masterkom.pl 27.02.10, 11:14
            Dokładnie. Zawsze wbije się Pan Mądra Głowa i zbije wszystkich z tropu.
            • krzysztofsf Re: A co potem? 27.02.10, 11:43
              Gość portalu: ddd napisał(a):

> Dokładnie. Zawsze wbije się Pan Mądra Głowa i zbije wszystkich z tropu.

Nie "dokladnie" bo podyplomowe nie sa sensownym wyjsciem - przydaja sie wtedy,
              gdy juz pracujemy i chcemy dopasowac wyksztalcenie do charakteru wykonywanej
              pracy - w wiekszosci wypadkow.

Natomiast z absolwentami zootechniki mialem duzo kontaktow, i za wyjatkiem tych,
              ktorzy zostali na uczelni, prawie nikt nie pracuje w zawodzie.
              Cytat sprzed kilkunastu lat z pewnego Dziekana wydzialu zootechniki w
              Szczecinie, z rozmowy z absolwentem (ktoremu juz kilka lat minelo od ukonczenia
              studiow) spotkanym w sklepie gdzie pracowal jako sprzedawca i spytal sie jak
              idzie innym po tych studiach - "Powinien sie pan cieszyc, ze ma pan jakas prace"
              - Coroczne nabory 130 osob, 90% konczy kierunek z dyplomem.
      • Gość: Cedna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 01.03.10, 11:55
        Witaj M. ;)
        chodzi mi o studia licencjackie, a Tobie? ;)

odnośnie tej powstałej dyskusji - może i PGR-y już nie istnieją, ale swoją
        działalność prowadzą jeszcze Stadniny Koni oraz Stada Ogierów, zatrudnienie
        można znaleźć także w innych miejscach. Nie będę kierowała się opiniami innych,
        historiami być może nieco przerysowanymi, moje życie i mój wybór.
        Pozdrawiam! ;)
        • krzysztofsf Re: UP Poznań - zootechnika 01.03.10, 12:30
          Gość portalu: Cedna napisał(a):

> Witaj M. ;)
          > chodzi mi o studia licencjackie, a Tobie? ;)
          >
          > odnośnie tej powstałej dyskusji - może i PGR-y już nie istnieją, ale swoją
          > działalność prowadzą jeszcze Stadniny Koni oraz Stada Ogierów, zatrudnienie
          > można znaleźć także w innych miejscach. Nie będę kierowała się opiniami innych,
          > historiami być może nieco przerysowanymi, moje życie i mój wybór.
          > Pozdrawiam! ;)

:)

Jak zlapalas bakcyla koniarskiego, to wybor jak najbardziej uzasadniony.
          • Gość: Cedna UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 09.03.10, 19:00
            ktoś jeszcze chętny na ten kierunek? z przyjemnością nawiążę kontakt ;)
            • Gość: ... Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.icpnet.pl 10.03.10, 21:16
              ale hodowla zwierząt konczy sie inżynierem i magistrem a nie licencjatem.
              ja tez chciałam to zacząc ale jako II kierunek. Mysle jeszcze o agroturystyce na
              tym samym wydziale.

wiecie moze od ilu punktów przyjmują na hodowle zwierzat?
              • Gość: Cedna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 10.03.10, 22:23
                tak, tak przepraszam mój błąd odnośnie tego licencjata.

Od tego roku akademickiego agroturystyka nie jest na zootechnice.

od ilu punktów to nie wiem, ale dostać się można łatwo z tego co słyszałam
                • Gość: ... Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.icpnet.pl 11.03.10, 05:43
                  a na jakim wydziale jest?z tego co wiem to nie ma wydziału zootechnika
                  • Gość: Cedna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 11.03.10, 14:08
                    Do roku 2009 agroturystyka była jako jedna ze specjalności na kierunku
                    zootechnika, od 2010 ma być jako specjalność turystyki i rekreacji.

nigdzie nie napisałam, że jest wydział zootechnika;
                    jest Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt.

Na stronie UP wszystko jest wyjaśnione ;)
                    Pozdrawiam!
                    • chomiczkami Re: UP Poznań - zootechnika 14.03.10, 18:09
                      Ja się szykuję na ten kierunek! Ale raczej na studia niestacjonarne, bo już
                      jeden "poważny" kierunek dzienny studiuję i nie bardzo mogłabym kursować między
                      centrum a Sołaczem :).
                      • Gość: Cedna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 14.03.10, 19:06
                        Chomiczkami, to być może gdzieś, kiedyś miniemy się w Poznaniu ;)

Czekam za kolejnymi osobami ;)
                        Pozdrawiam!
                        • Gość: m. Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.rzeszow.vectranet.pl 16.03.10, 15:42
                          Mnie również chodzi o studia licencjackie... :) Choć w tej chwili
                          kończę pedagogiczne na drugim końcu Polski i mam nadzieję, że uporam
                          się z wszystkim by móc o czasie zacząc kolejne.. :)
                          Odnośnie komentarzy osoby o nieopłacalności studiowania tego kierunku.
                          Nie potrafię zrozumieć nacisku na to co daje zysk. To tak jak osoba
                          kochająca malarstwo poszłaby na studia medyczne bo ma pewny fach w
                          ręku I co? Potem ma być dobrym lekarzem? Trzeba przede wszystkim lubieć
                          to co się robi i w tym kierunku się kształcić.. :)
                          • krzysztofsf Re: UP Poznań - zootechnika 17.03.10, 01:48
                            Gość portalu: m. napisał(a):

> Mnie również chodzi o studia licencjackie... :) Choć w tej chwili
                            > kończę pedagogiczne na drugim końcu Polski i mam nadzieję, że uporam
                            > się z wszystkim by móc o czasie zacząc kolejne.. :)
                            > Odnośnie komentarzy osoby o nieopłacalności studiowania tego kierunku.
                            > Nie potrafię zrozumieć nacisku na to co daje zysk. To tak jak osoba
                            > kochająca malarstwo poszłaby na studia medyczne bo ma pewny fach w
                            > ręku I co? Potem ma być dobrym lekarzem? Trzeba przede wszystkim lubieć
                            > to co się robi i w tym kierunku się kształcić.. :)

Cedna lubi konie - I wszystko jasne, bo to wyjatkowo potrafi uzaleznic, a
                            zootechnika jest sensowna droga do pracy wsrod tych zwierzat.

Natomiast jak ktos tak ogolnie "lubi zwierzatka" , to zycze powodzenia np. na
                            fizjologii zwierzat przy badaniu odruchow nerwowych wlasnorecznie zabitej żaby.
                            Chyba, ze usunieto z programu takie cwiczenia.

Nie chodzi mi o "nieoplacalnosc", tylko o dobor studiow z sensem pod przyszle
                            zycie, o co sie pytalem we wczesniejszych postach.
                            Pod wzgledem wykorzystania tych studiow w przyszlej pracy to dla wiekszosci osob
                            jest to trudniejsze, niz po marketingu i zarzadzaniu - bo po tymze, mozna
                            pracujac na kasie w Biedronce mowic, ze jednak pracuje sie w handlu, a handel to
                            prawie marketing ;).

Tak wiec jesli chcesz robic "to co lubisz" to moze napisz co to mialoby byc, bo
                            moze to byc przeciez rowniez sensowne, jak u Cedny, a nie komentuj wypowiedzi
                            skierowanych do osob, ktore same nie wiedza co chcaialyby robic i wahaja sie
                            pomiedzy "moze prawo, a moze chemia, a moze dziennikarstwo".

Proponuje rowniez zobaczyc, ile z 2206 godzin programu stanowia przedmioty,
                            ktore sa bezposredni zwiazane z tym, "co lubisz"

jay.up.poznan.pl/dziekanat/program_stac.php
                            Planujesz np. prace jako pielegniarz w ogrodzie zoologicznym - zootechnicy
                            rowniez maja duze szanse dostac sie, jesli bedzie wakat.
                            • Gość: Cedna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 17.03.10, 21:32
                              Owszem zamierzam swoją dalszą przyszłość zawodowo powiązać z końmi. Inni
                              traktują to jako hobby, odskocznie od rzeczywistości, ja natomiast chcę być z
                              końmi na stałe...zawsze. Dlatego nie wyobrażam sobie, że miałabym studiować coś
                              odmiennego. Wiadomo, że na zootechnice nie tylko są konie, ale mnie to nie
                              przeszkadza.
                              Teraz jak najbardziej zdobywam doświadczenie w różnych stajniach, ale potrzebuję
                              jeszcze bardziej "rozwinąć skrzydła" ;)

M. oto mój numer gg 296630 - jeśli będziesz miała kiedyś chwilę czasu oraz
                              ochoty - odezwij się z przyjemnością nawiążę bliższy kontakt ;)
                              • chomiczkami Re: UP Poznań - zootechnika 27.03.10, 09:30
                                Zmiana planu ;). Będę startować na studia dzienne. Sporo osób u mnie na kierunku
                                studiuje dwie dziedziny dziennie i jakoś sobie radzą, może i mi się uda.
                                • Gość: ... Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.icpnet.pl 12.04.10, 16:14
                                  czylize co?ze nie ma juz Zootechniki o spec.agroturystyka?teraz jest Zootechnika
                                  o spec.Hodowla zwierzą?Tylko?ale suchar, beda zuopełnie inne przedmioty!
                                  • Gość: Cedna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.tktelekom.pl 13.04.10, 12:20
                                    tak, nie ma teraz na zootechnice specjalności agroturystyka; znalazła się ona na
                                    turystyce i rekreacji.
                                    Wygląda to teraz tak:

ZOOTECHNIKA
                                    specjalności:
                                    * Hodowla zwierząt
                                    * Hodowla zwierząt wolno żyjących i amatorskich
                                    * Ekologiczny chów zwierząt

TURYSTYKA I REKREACJA
                                    specjalność:
                                    * Agroturystyka
                                    • Gość: Gosc Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.10, 18:49
                                      Ja wybieram się na ten kierunek : Mam małe pytanie czy ktoś może wie
                                      czy na pierwszym roku studiów mogę od razu iść na specjalizację
                                      Hodowla zwierząt wolno żyjących i amatorskich ?
                                      • Gość: Karol Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.icpnet.pl 25.05.10, 16:50
                                        haha
                                        taka specjalizacje mozesz wybrac dopiero na 5roku(konkretnie 2gim roku uzupelniajacych mgr...)
    • ha.rry Re: UP Poznań - zootechnika 30.05.10, 22:14
      Zapraszam wszystkich byłych jak i obecnych studentów uczelni
      poznańskich na forum, głównie
      poświęcone właśnie temu miastu jak i studiowaniu w ogóle:)

--
      Forum studenckie
      zielonekoziolki.pl/
    • Gość: Adam Golański Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 22:07
      Siemanko, ja zaczynam studiować zootechnike od października na up poznań:P
    • Gość: lulka Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.adsl.inetia.pl 14.09.10, 22:29
      ja ide od pazdziernika na zootechnike UP POZNAN !!! ludzie laczmy sie ;)
      • Gość: Hanna Re: UP Poznań - zootechnika IP: *.robnet.pl 23.09.13, 19:53
        Witam, ja również wybieram się na zootechnike :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka