Gość: Anna K. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 18:13 Czy ktoś z Was zdaje w tym roku na weterynarię na SGGW? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Veterinario Re: Weterynaria. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.04, 21:24 A ja tu studiuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda Byłem dziś na uczelni... 21.02.04, 22:45 Na drzwiach otwartych... i muszę przyznać, że się nieco zawiodłem. Tzn. oczywiście- wzbogaciłem się o część informacji, których nie zdobyłbym w internecie, lub "z drugiej reki", ale liczyłem na coś więcej... miałem nadzieję, że przyszli studenci zostana oprowadzeni po kampusie, że bedzie mozna zajrzeć tu i ówdzie by wzmocnic swoją motywację :) A tu- tylko wykłady w aulach i juz... Mam nadzieję, że "żywą uczelnię" poobserwuję sobie na Dniach SGGW :) Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna K. Re: Byłem dziś na uczelni... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 08:43 Hmm...ja też byłam na dniu otwartym i powiem Ci że była jakaś "wycieczka" która krążyła po gmachu niebieskim.To się według nich nazywało oglądanie przyszłej uczelni.Niby miała być możliwość wejścia do laboratorium itp. ale w ogóle nic takiego nie było.Moja koleżanka studiuje na 1 roku na zoologii i mówi że o ile dobrze pamięta w maju jest atrakcją tylko "start po indeks" i nie ma takich przyjemności że można sobie wejść do laboratorium itp.Trudno ale i tak mi się podobało bo jest w miarę nowocześnie.Idziesz na jakieś kursy?Pozdrawiam i powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda a i owszem :) 22.02.04, 13:56 Zamierzam zapisać się na kurs repetycyjny w czerwcu. ps. No chyba, że skutecznie wystartuję po indeks ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: a i owszem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 15:05 Uuu Maruda to jestes genialny na intensywnym w zasadzie nie mozna sie niczego nauczyc Odpowiedz Link Zgłoś
maruda oj nie, intensywny - w życiu! 22.02.04, 15:14 Na intensywny sie nie zapiszę, nie jestem samobójcą :) Planuję póść na repetycyjny, a to zasadnicza różnica :))) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda ~~~~~~~~~~~~~~[Veterinario] !!!!!!! 22.02.04, 21:44 Jakoś umknęło mojej uwadze to, że studiujesz weterynarię :))) Jak podobają Ci się studia? na którym jesteś roku? Odpowiedz Link Zgłoś
veterinario Jestem,jestem. 27.02.04, 20:03 Cześć.Studiuję na 4 roku na SGGW.Studia mi się bardzo podobają zwłaszcza teraz kiedy zaczyna dochodzić praktyka.Właśnie to jest duży minus.Wiele osób myśli że praktyka jest już od 1 roku.Prosektorium nie można nazwać praktyką.Kontakt ze zwierzakami w zasadzie ma się tylko podczas trwających 1,5 miesiąca praktyk wakacyjnych.Od 4 roku możesz cokolwiek dotknąć i praktykować.Napewno trudna jest chemia.Samemu robi się doświadczenia i analizy.Nareszcie możesz wziąć do ręki probówkę i zmajstrować jakiś fajny wybuch.;-).Jeśli chodzi o czas wolny to jest go bardzo niewiele.O imprezie mogę pomarzyć jedynie w wakacje.Tak się dobrze składa że byłam na dniach otwartych i słyszałam co mówiła ta urocza dziweczyna z 1 roku.Jeśli się wszystko zaplanuje to masz czas na imprezy itp.To trochę trudne a pozatym ona była z zaocznych a ludzie z tych studiów są traktowani jako trochę mniej obdarzeni wiedzą.Jak ja zdawałam jeszcze nie było płatnej weterynarii.To przegięcie.200 osób na 1 roku...Niestety nie wszyscy docierają do końca.Na 1 roku są zajęcia związane z biologią ukierunkowane na anatomię,chemią ukierunkowane na trudną biochemię i fizyką ukierunkowane na biofizykę-fizykę w wersji medycznej typu ciśnienie w żyłach,nerka jako filtrator.Wszystko opisuje sie przy pomocy wzorów fizyczych.U mnie jest nawet w porządkuu na roku.Zgraliśmy się.Na 1 roku można zauwazyc niezły wyscig szczurow.Warto się zapisac na zamkniety juz kurs wiosenny na biologię weterynaryjną.Wiele się mozesz dowiedziec.Z jakich książek do biologii sie uczysz?Ja postram sie poszperac i jesli odpiszesz podac Ci autorów podrecznikow z kórych ja się uczyłam.Pozdrawiam i życzę powodzenia w lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda Re: Jestem,jestem. 28.02.04, 13:09 Praktyka "zaczyna dochodzić na 4. roku".... to faktycznie późno i mocno wberw wyobrażeniom... no ale czego sie nie robi, żeby dojśc do celu :) Trzeba zacisnąć żeby i przeć do przodu przez 1, 2 i 3 rok :) Praktyki wakacyjne mozna odbyć juz po pierwszym roku? Panuje dowolność w wyborze lecznicy, czy też uczelnia wskazuje konkretne miejsca? Do chemii ucząc sie przez ostatnie kilka miesięcy- chąc-nie chcąc się przekonałem i okazało się, że nie taki diabeł straszny. Mam nadzieję, że te wybuchy ;-) choć w części zrekompensują brak kontaktu ze zwierzem :) Jesteś z Warszawy? Czy pisząc, że czasu wolnego jest niewiele wliczasz w to "powroty do domu"? Jak sobie radzą ludzie dojeżdżający z bardziej odległych miejsc? Mogą sobie pozwolić na cotygodniowe powroty? Jestem z Łodzi i myślę, że te 3h w pociągu w tygodniu raczej nie powinny mi jakoś znacznie utrudnić życia, ale jeśli dostałbym sie do Olsztyna, to już 5,5h jazdy w jedną stronę, czyli 11h/tydz. znacznie utrudni gospodarowanie czasem? (Nie ukrywam, że chciałbym, żebys wyprowadziła mnie z błędu i napisała, że to nic trudnego;-) Z tego co piszesz, nie trzeba się specjalnie starać, żeby wylecieć ze studiów? Chodzę teraz na kurs na chemie i na biologię (po 4 h w tygodniu każdy przedmiot) - kurs prowadzony jest dla kandydatów na uczelnie medyczne. Myślę, że zawsze coś mi da... Myślałem o jesiennym, czy wiosennym kursie KursAr-u, ale zrezygnowałem, zapisałem się na kurs w Łodzi, a do Wawy pojade jedynie na repetycyjny. Z książek- biologia- Danowski-1,2 cz., Zoologia- Grzegorek; Umiński, mam też Zoologię Rajskiego, ale raczej rzadko do niej zaglądam. Dochodzi jeszcze Lewiński - podręczniki do 2 i 3 klasy, Wiśniewski (3 kl), podręcznik do botaniki (1 kl) i "Fizjologia roślin" Hosera; Ville; biologia ze ślimakiem. Korzystam z tych książek wybiórczo, tzn oczywiście nie da rady ze wszystkich na raz :) chemia- Pazdro; Drapała; Danikiewicz; Matusewicz. Dochodzą jeszcze do wszystkiego testey KursAr-u i testy Persony na uczelnie medyczne. Z tego korzystam :) Jeśli pomijam jakąś istotną pozycję, oczyiwiście uzupełnię, jak tylko powiesz, co jeszcze może się przydać. Dzięki za odpisanie i za zyczenia :) Pozdrawiam, Maruda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Veterinario. ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 11:31 Przepraszam że tak długo nie odpisuję ale mam masę zajęć.Myślę że książki z których się przygotowywujesz są bardzo dobre.Z tego co wywnioskowałam jesteś z Łodzi :-) Co roku zdaje na SGGW na weterynarię 40% ludzi z Łodzi.Niestety dostają się tylko maksymalnie 2 osoby.Radzę się dobrze przygotować zwłaszcza z chemii bo przez nią odpada najwięcej osób.Jeśli chodzi o kurs repetycyjny to myślę że nie ma sensu się na niego zapisywać ponieważ skoro przejdziesz przez machinę egzaminacyjną to chyba strata czasu no chyba że na fizykę.Ale ten kurs to złodziej wakacji.Masz 2 tygodnie z głowy.A jak napewno się zorientowałeś to są Twoje mam nadzieję <życzę Ci tego> ostatnie wakacje pełne luzu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda Re: ... 02.03.04, 16:22 Dzięki za życzenia! :) Mam nadzieję, że albo zostanę jedną z tych dwóch osób, albo poprawię statystyki i będę np. trzecią osobą :) Co do kursu- nad wyrównawczym narazie nie myślę, ważne, żeby się dostać- to w pierwszej kolejności :) Pisałem o repetycyjnym- w pierwszej połowie czerwca - mam nadzieję, że upewni mnie on w tym, że jestem dobrze przygotowany :) / www-rak.sggw.waw.pl/~kursar/ / Życzę powodzenia w coraz częstszych kontaktach z pacjentami :-) Dzięki za poświęcenie czasu i... do zobaczenia w październiku! :)) /i do napisania na Forum!:))/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MyHa Re: ... IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.04, 23:07 >Co roku zdaje na SGGW na weterynarię 40% ludzi z Łodzi.Niestety > dostają się tylko maksymalnie 2 osoby To ciekawe co piszesz - co prawda nie wiem jaki procent stanowili ludzie z Łodzi wtedy gdy ja zdawałam na weterynarię, bo nie prowadziłam takich statystyk, ale z całą pewnością dosłało się nie dwoje, a zdecydowanie więcej Łodzian. Teza o dyskryminacji na egzaminach wstępnych osób z Łodzi, Krakowa, Poznania czy Pcina Dolnego wydaje mi się mocno naciągnięta (tym bardziej, że nie ma fizycznej możliwości, żeby dokonać takiej selekcji). pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośc Re: Weterynaria. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 16:50 Ja tez chciałbym zdawac na weterynarię chociaz nie wiem czy tp moje przeznaczenie.A Wy oprócz tego wydziału jeszcze gdzies zdajecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda re: tak, zdaję jeszcze... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.02.04, 17:03 Oczywiście w Olsztynie- też na weterynarię, ale... awaryjnie - na biologię w Łodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: re: tak, zdaję jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 17:14 No właśnie podobno biologia w Łodzi jest w miarę i dosyć łatwo się dostać.Hmm a ja się na AM zastanawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maruda Re: re: tak, zdaję jeszcze... IP: *.widzew.net / *.widzew.net 22.02.04, 18:17 Gość jest z Łodzi? :-) Biologia- też słyszałem, że dostać się można bez kłopotu (mam nadzieję, że w razie czego potwierdzę tę regułę, a nie będę wyjątkiem ;-) Do do AM (UM) to się mocno zastanów... Moje zdanie jest takie- jesli ktoś nie czuje silnej ciagoty do medycyny, to lepiej, jesli sobie odpuści. Żeby być dobrym lekarzem trzeba mieć to we krwi od początku. A kiepskich lekarzy mamy aż zanadto... :)) Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: re: tak, zdaję jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 20:10 Nie,nie :-) Jestem ze stolicy.Szczerze mówiąc tak samo uważam co do medycyny ale nie mam pomysłów na inny wydział.Myślę ze na biologii można się zanudzić.A na SGGW dostać się to wielka sztuka zwłaszcza na weterynarię.Przyznam że było bardzo mało osób na dniu otwartym.Byłam w tamtym roku dla picu i było około 900 osób na samą weterynarię.A teraz około 250.Dlaczego wybrałeś akurat weterynarię? Ja nad tym zastanawiałam się od dawna i teraz chciałabym to urzeczywistnić.Byłam już a raczej asystowałam jako widz przy kilku psich i kocich zabiegach i wytrzymałam więc chyba nie będzie tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda Re: re: tak, zdaję jeszcze... 22.02.04, 21:25 Nuda na biologii rzeczywiście nie jest zbyt ciekawą wizją, ale jak się nie ma co się lubi... to można spróbować za rok ;-) Czemu weterynaria? Z wielu różnych powodów (ale i długo) dojrzewałem do tej decyzji... Po pierwsze - powody idealistyczne. Wiem, że skończywszy takie studia nie będę bezradny widząc krzywdę zwierzęcia. Po drugie - jest to pochodna medycyny, na którą nigdy bym się nie zdecydował, a mimo to, do czego mnie ciągnie. Wiem, że leczenie ludzi dobiłoby mnie psychicznie. Leczenie zwierząt natomiast może przynieść wiele satysfakcji. Oczywiście powody czysto ekonomiczne tez się liczą- mam nadzieję, że po weterynarii nie będę mieć kłopotu z pracą. Mam jeszcze pewną wizję, o której jednak wolałbym nie pisać :) Jednym słowem, wiem, że są to studia dla mnie i jeśli nie dostanę się teraz, to po przekiblowaniu na biologii próbował będę za rok na pewno. Ale jestem dobrej myśli, mam nadzieję, że kiblowanie nie będzie konieczne :) Pozdrawiam, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: re: tak, zdaję jeszcze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.04, 21:43 Hmm ja bym się wolała już teraz dostać bo w następnym roku będą trudniejsze egzaminy :-( Przynajmniej na AM ma być dodatkowo język obcy i polski po to aby wyelimonować a na weterynarii pozostaje to samo i konkurs świadectw.Okej idę spać.Czuję że się dostaniesz.Inteligencja bije z Twoich postów :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maruda Re: re: tak, zdaję jeszcze... 22.02.04, 21:52 Hmmm... chyba muszę zacząć uważać co piszę, bo to chyba wcale nie dobrze tak sie obnażać z inteligencją ;-) Mam nadzieję, że spotkamy sie w październiku na wiadomej uroczystości :) Życzę dobrej nocy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Veterinario. Re: Weterynaria. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 19:36 Ja również życzę Ci powodzenia,przełamania stereotypu chęci walki i załatwienia profesorów niecierpiących ludzi z Łodzi i Poznania <ja jestem z Poznania>. Pozdroffki ide godzinke przekimac bo mi wyłazi nauka uszami :-( Odpowiedz Link Zgłoś
maruda i jak poszło? 14.07.04, 22:07 Z kim spotkam się w październiku na rozpoczaeciu roku? :)))) Chwalcie się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyle Re: i jak poszło? IP: *.crowley.pl 14.07.04, 22:23 milo mi sie czytalo ten post;) Fajnie, ze dostales sie Maruda. Zycze powodzenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Weterynaria. IP: *.pl / 195.205.11.* 14.07.04, 23:01 Powiedzcie mi? Co sadzicie nt. weterynarii w Olsztynie? Jak wypada w porownaniu z innymi w Polsce np. ta na SGGW? Odpowiedz Link Zgłoś