Dodaj do ulubionych

Pies - problem zdrowotny

27.06.22, 14:44
Czy ktoś miał psa z dyskopatią ?
Jakie były objawy i leczenie ?
Mam psa, niski z rodzaju jamnikowatych. Od jakiegoś tygodnia coś jest nie tak. Pies chodzi wolno, nie wejdzie na schody (jest 2 schody do ogrodu), mało pije.
Z badań miał: badanie krwi, Usg brzucha, Rtg - wszystko ok ale z psem nie jest ok.
Leczony pod kątem bóli brzucha, wzdęć - ma leki, karmę zmieniona - je karmę z chęcią.
Jest wyraźny problem z poruszaniem się (bardzo wolno, nie biega).
Za 2 dni będzie Rtg z kontrastem (może coś zjadł podczas mojej nieobecności, nie mam 100% pewności)
Ja podejrzewam dyskopatię - czy to możliwe aby lekarz weterynarii nie zauważył dyskopatii ?
Bo może leczę bóle brzucha a problem jest w dyskopatii ? Pies dużo śpi, mało pije i nie ma energii, jest osowiały.
Martwię się bardzo, pies ma 3 lata uncertain
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 14:45
      Pies, nie suka?
      • wolny.dzien Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 14:48
        alpepe napisała:

> Pies, nie suka?

Nie, nie suczka.
        PS wcześniej czasami wbiegał na piętro za nami, teraz - nie. A więc chodził po schodach.
        • alpepe Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:02
          Moja jak raz nie mogła skakać, to miała gumę do żucia, która się jej wbiła między poduszki. Drugi raz to były rzepy, też nieszczęśliwie wbite. Bardzo ci współczuję, kiedy moja dostała ropomacicza, też się tak snuła, jak opisujesz i nie chciała jeść, ale piła. Miała gorączkę. Jak wyniki krwi, nie ma stanu zapalnego? Cokolwiek twojemu niuńkowi jest, mocno cierpi, skoro się snuje.
          • wolny.dzien Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:06
            Badania z krwi są ok. Sprawdzę łapy. Może uda się to Rtg z kontrastem dzisiaj wykonać, o 17.00 mam wizytę.
            Ja mam już jakieś czarne myśli, że może spadł ze schodów ? I problem z dyskopatią ? Bo był taki żywy i energiczny i zawsze przy nas uncertain
            • alpepe Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:15
              Może mieć problem z dyskami, jak byłam z moją u veta, przez którego by się mi suka przekręciła, to tam był facet z jaminikem, ten jamnik to miał ponad metr długości w kłębi, patrzyłam i nie wierzyłam, że tak długi pies może być. Aż nienaturalne.
              • wolny.dzien Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:27
                Ja zastanawiam się czy Rtg by wykazało problem z dyskiem ?
                Z tarczą w dysku czy czymś takim, nie znam się - tylko czytam i szukam. To są tak małe sprawy, że mogą nie wyjść w Rtg ?
                • alpepe Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:28
                  Nie każdy weterynarz się zna. Ja bym poszukała grup jamniczych na fb i poleconych weterynarzy.
                  • wolny.dzien Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:30
                    Ten lekarz jest właścicielem jamników a więc może się zna? Dzisiaj zapytam jeszcze raz o te kręgi, żeby zbadał ponownie.
                    • alpepe Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:47
                      Zapytaj, zapytaj, najlepiej niech ci się wije w szukaniu uzasadanienia, dlaczego to nie to.
                • wolny.dzien Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:29
                  Bo może to nie są sprawy jelit czy żołądkowe, a właśnie dyski ??
                  Czy weterynarz może tego nie zauważyć ??
                  • ajaksiowa Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:40
                    Pies obmacany?
                    • wolny.dzien Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 15:45
                      ajaksiowa napisała:

> Pies obmacany?

Tak. Ale na poprzednich wizytach zasugerowałam, że może to problem z brzuchem stąd to Usg, Rtg. Dzisiaj będę to jeszcze raz zwrócę uwagę na kręgosłup.
                      • sylwianna2018 Re: Pies - problem zdrowotny 27.06.22, 19:23
                        Jeżeli nie będziesz przekonana to może skonsultuj sprawę z wetem ortopedą. Czasem dobre jest świeże spojrzenie. U mnie kotka młoda przestał biegać, leżała tylko i jadła i chodziła do kuwety. Full badań, profil rozszerzony krwi, mocz, usg. Podejrzenie FIP, białaczki. Oststecznie RTG najpierw zwykłe a potem już cyfrowe wykazało spondylozę i inne kostne problemy. Suplementy, rehabitacja, odchudzenie pomogło. Tzn kot odżył choć problem jest. Podstawa u nas to mobilna rehabilitantka.
                        Ale u was najpierw diagnoza. U innej kotki by w końcu zdiagnozować astmę przeszłam 6 wetów i 100 badań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka