Dodaj do ulubionych

Z technika farmacji na magistra

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.10, 17:37
Chciałam się zapytać, czy mając technika farmacji można zrobić magistra ??
Chodzi mi o to czy wystarczą te 2-3 lata dodatkowo, aby zrobić magistra, czy
trzeba od początku studiować farmację ??

Rozważam jeszcze technika dentystycznego. Co lepsze ??
Obserwuj wątek
    • Gość: ginko Re: Z technika farmacji na magistra IP: *.chello.pl 01.06.10, 17:57
      Gość portalu: rambo_91 napisał(a):

> Chciałam się zapytać, czy mając technika farmacji można zrobić magistra ??
      > Chodzi mi o to czy wystarczą te 2-3 lata dodatkowo, aby zrobić magistra ??

Absolutnie nie. Mając technika farmaceutycznego nic się nie zmienia w Twojej
      sytuacji w porównaniu do zwykłego maturzysty. Technik czy nie, podchodzisz
      standardowo do rekrutacji z nową maturą/egzaminem wstępnym (biologia i chemia
      rozszerzone) i studiujesz 11 semestrów farmacje.
      • Gość: kasia Re: Z technika farmacji na magistra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.10, 18:01
        jak dla mnie to rekrutujesz się normalnie, ale może uda Ci się
        przepisać jakieś przedmioty i np. skrócić studia o jakiś rok.
        myślę, że na więcej nie ma szans
        • Gość: ginko Re: Z technika farmacji na magistra IP: *.chello.pl 01.06.10, 18:10
          Gość portalu: kasia napisał(a):

> jak dla mnie to rekrutujesz się normalnie, ale może uda Ci się
          > przepisać jakieś przedmioty i np. skrócić studia o jakiś rok.
          > myślę, że na więcej nie ma szans

Jakie przedmioty? Na studiach mają inny program nawet podobnie brzmiące
          przedmioty i są w dużo większym zakresie. O żadnym skróceniu nie ma mowy.
          • Gość: ~~~~ Re: Z technika farmacji na magistra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.10, 21:42
            Jak zrobisz szkołę na technika farmacji, to przechodzisz dokładnie taką samą
            rekrutację jak 19letni maturzyści, którzy idą na studia zaraz po liceum. I nie
            masz żadnych ulg w trakcie rekrutacji z powodu tytułu technika. Podczas
            rekrutacji będzie brana pod uwagę rozszerzona matura z biologii i chemii, a
            wyniki muszą być bardzo wysokie-przynajmniej po 86% z biologii i 86% z chemii,
            żebyś miał szanse na studiowanie farmacji, bo bardzo trudno dostać się na te
            studia. A jeśli już chcesz mieć tego magistra farmacji, to nie lepiej od razu po
            liceum pójść na studia? Robienie na zasadzie ,,najpierw szkoła policealna,
            później studia z tego samego" to chyba trochę strata czasu, chyba że ktoś boi
            się iść na studia i woli zrobić taką szkołę policealną jako ,,kurs
            przygotowawczy" do studiów, żeby później było łatwiej uczyć się. Ale skończyłbyś
            studia w wieku 27-28 lat (zależy czy jesteś z liceum czy technikum) i dużo
            później poszedłbyś do pracy. Więc moim zdaniem lepiej od razu studia. Chyba, że
            już wiesz, że Ciebie nie przyjmą np. ze względu na maturę itp., to lepiej pójdź
            do tej szkoły na technika farmacji i później praca, bo moim zdaniem lepsza
            szkoła na technika farmacji niż na technika dentystycznego, ale to moje skromne
            zdanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka