Dodaj do ulubionych

panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do mgr

IP: *.ids.pl 30.03.04, 16:41
i odeslijcie na maila gosiawlo@poczta.onet.pl. preferowani studenci turystyki
ale niekoniecznie, dzieki wielkie
ANKIETA
Uzyskane w niniejszej ankiecie informacje wykorzystane będą w pracy
magisterskiej mającej na celu zbadanie stopnia rozwoju zainteresowań kulturą
kraju odwiedzanego wśród studentów różnych uczelni.
W związku z tym bardzo proszę o odpowiedź na poniższe pytania.
W przypadku, gdy przy pytaniu zamieszczone są odpowiedzi do wyboru, proszę
podkreślić dowolną ilość odpowiedzi, zaś w miejscach wykropkowanych proszę
wpisać ułożoną przez siebie odpowiedź. W pytaniach 8 – 20 proszę uwzględnić
kraj, który najbardziej Was zafascynował.

Rok studiów: ………………
Kierunek studiów: …………………………………

1. Jak często korzystasz z wyjazdów zagranicznych?
a) raz w roku b) kilka razy w roku
c) rzadziej niż raz do roku d) raz w miesiącu
e) częściej niż raz w miesiącu

2. Jak długo z reguły trwa wyjazd?
a) 1 – 6 dni b) 7 – 14 dni
c) 15 – 21 dni d) powyżej 21 dni

3. Jaki jest cel wyjazdów?
a) zwiedzanie, poznawanie nowych miejsc
b) wypoczynek
c) uprawianie sportów (jakich?) …………………………………..
d) odwiedziny rodziny, znajomych
e) wyjazdy związane z nauką
f) wydarzenia kulturalne
g) wyjazdy służbowe
h) inne (jakie?) ……………………………………………………..

4. Skąd czerpiesz informacje o możliwościach wyjazdu za granicę?
a) od znajomych
b) w biurach podróży
c) ze środków masowego przekazu, czasopism
d) z internetu
e) w inny sposób (jak?)……………………………………………...

5. Jakie są najważniejsze motywy uprawiania przez Ciebie turystyki
zagranicznej?
a) zabytki kulturowo – historyczne
b) krajobraz
c) chęć poszerzenia wiedzy
d) chęć poznania innej kultury
e) ciekawe miejsca wypoczynku
f) miejsca, które nie znajdują się w Twoim kraju ojczystym
g) tereny, w których sprawdzasz swoje możliwości fizyczne i psychiczne
h) chęć spotkania się z innymi ludźmi
i) wskazania lekarskie
j) inne (jakie?) ………………………………………………………

6. Na co zwracasz uwagę przy wyborze imprezy turystycznej?
a) cena imprezy
b) opinia o biurze podróży
c) miejsce wypoczynku
d) program imprezy
e) inne (jakie?)…………………………………………………………

7. Czy istnieją jakieś przeszkody w Twoim uczestnictwie w wyjazdach
zagranicznych? Jeśli tak to jakie?
a) nie istnieją
b) istnieją:
- finansowe
- brak czasu
- brak dostatecznej informacji turystycznej
- zdrowotne
- inne (jakie?) …………………………………………………………

8. Czy był to Twój pierwszy wyjazd zagraniczny do tego kraju?
a) tak to mój pierwszy wyjazd do tego kraju
b) nie, już wcześniej byłem/-am w tym kraju

9. Jak oceniłbyś/-abyś w skali 1 – 10 swoją wiedzę o kraju odwiedzanym?
a) przed wyjazdem:…………….
b) po powrocie:…………………

10. Jak oceniłbyś/-abyś w skali 1 -10 swoje zainteresowania krajem
docelowym?
a) przed wyjazdem:……………..
b) po powrocie:………………….

11. Czy po powrocie zamierzasz poszerzać swoją wiedzę na temat danego
kraju?
a) zdecydowanie tak
b) raczej tak
c) raczej nie
d) zdecydowanie nie
e) nie wiem

12. Czy przed wyjazdem przygotowywałeś/-aś się do wyjazdu? Jeśli tak to w
jaki sposób?
a) zakup przewodników, map
b) informacje w biurze podróży
c) informacje od znajomych
d) poszukiwanie informacji w internecie
e) poprzez różnego rodzaju środki masowego przekazu (prasa turystyczna,
programy telewizyjne)
f) w inny sposób (jak?) …………………………………………………

13. Czy podczas pobytu korzystałeś/-aś z wycieczek fakultatywnych
proponowanych przez organizatora?
a) tak
b) nie

14. Czy program wycieczek spełnił Twoje oczekiwania?
a) tak
b) nie

15. Czy uczestnictwo w tych wycieczkach wzbogaciło Twoją wiedzę o
kulturze danego kraju?
a) tak, w dużym stopniu
b) tak, ale w niewielkim stopniu
c) nie, nie dowiedziałem/-am się niczego nowego

16. Czy starałeś/-aś się „utrwalić” zainteresowania i wiedzę o danym
kraju? Jeśli tak to w jaki sposób?
a) robienie zdjęć
b) nagranie filmu amatorskiego
c) zakup pamiątek (jakich?) ……………………………………………
d) prowadzenie dziennika podróży
e) inne (jakie?)………………………………………………………….

17. Co wzbudziło Twoje największe zainteresowanie podczas pobytu w tym
kraju i uczestnictwie w organizowanych na miejscu wycieczkach?
a) ciekawy krajobraz
b) zabytki kulturowe (jakie?)……………………………………………
c) panujące w tym kraju obyczaje
d) mentalność mieszkańców
e) inne (jakie?)…………………………………………………………..

18. Kto wpłynął na poszerzenie Twojej wiedzy o danym kraju podczas
wyjazdu?
a) pilot wycieczki
b) przewodnik miejscowy
c) rezydent
d) ludność miejscowa
e) współtowarzysze podróży
f) ktoś inny (kto?) ………………………………………………………

19. Jeżeli kraj docelowy odwiedziłeś/-aś już uprzednio proszę napisać
jakie są przyczyny ponownego odwiedzenia tego kraju?
a) walory wypoczynkowe
b) chęć bliższego poznania kultury tego kraju
c) znajomość tego miejsca, otoczenia, mieszkańców
d) chęć pokazania innym tego kraju (np. rodzinie, znajomym, sympatii)
e) inne (jakie?) ………………………………………………………….

20. Czy w przyszłości zamierzasz skorzystać z możliwości odwiedzenia tego
kraju?
a) tak
b) nie
c) jeszcze nie wiem

Obserwuj wątek
    • Gość: Richelieu* Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: 217.98.107.* 30.03.04, 19:47
      nie jestem turystyki studentem

dlaczego odwiedzanie krajów ma szczególnie charakteryzować studentów turystyki?
      Turystyka to nie biologia molekularna, interesuje 99,9% ludzi
      • Gość: gosik Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.ids.pl 30.03.04, 22:31
        napisalam ze studiowanie turystyki nie jest konieczne.., jesli chcesz wypelnij
        bede wdzieczna
        pozdrawiam
        ps. turystyka moze interesuje sporo osob, ale raczej w wiekszosci pod wzgledem
        wypoczynku niz poznawania innej kultury
    • Gość: Richelieu* Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: 217.98.107.* 30.03.04, 22:43
      ale
      poza tym, że kafeteria w niektórych pyt niepoprawna
      to
      8. Czy był to Twój pierwszy wyjazd zagraniczny do tego kraju?

do jakiego kraju? przewija się to do samego końca
      • Gość: gosik Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.ids.pl 31.03.04, 12:48
        przeczytaj początek "w pyt. 8-20 uwzględnij kraj który Cie najbardziej
        zainteresowal" Jezeli nie chcesz wypelnic tej ankiety to po co wdajesz sie w
        dyskusje na jej temat?
        • Gość: Richelieu* Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: 217.98.107.* 31.03.04, 17:20
          wdaję się w dyskusje żeby wyjaśnić. pewnie też poprawić trzeba by to i owo
          i mam klapki na oczach w stosunku do studentów turystyki
          sprawdź @
          • Gość: gosik Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.ids.pl 31.03.04, 20:13
            mimo wszystko dzieki za pomoc :)
            • Gość: Sz"Che"Pan Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 10:27
              Rzeczywiście kafeteria w niektórych pytaniach jest niepoprawna. Dopiero około
              pytania 10-go zorientowałem się, że chyba chodzi Ci o wyjazdy zorganizowane,
              wyjazdy z biurami podróży. Ja preferuje wycieczki "Na własną rękę". Ostatni raz
              z biurem podróży bylem na wycieczce gdy uczeszczalem do liceum i to bylo chyba
              z 10 lat temu. Studiowałem geografie turyzmu, wiec moze bym Ci sie przydal.
              Obecnie studiuje geografie społeczno-ekonomiczną (chyba :)

Pozdrawiam
              SZ"Che"Pan
              • Gość: anka Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: 80.55.37.* 01.04.04, 12:29
                Sz"Che"Pan - uściślijmy - mieliśmy wykłady z geografii turyzmu, mamy też z
                metod badań geografii społ - ekonomicznej - na której dokładnie omawialiśmy
                budowę ankiety.

Sz"Che"Pan może być pomocny, bo pisał pr licencjacką związana z turystyką
                (przepraszam, że się wygadałam). W razie czego służę też swoją pomocą (studiuję
                razem z kolegą Sz).
                • Gość: Sz"Che"Pan Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 12:39
                  A tak przy okazji sprawdzę czy koleżanka Ania uważała na ostatnim wykładzie z
                  Metod badań geografii społ-gosp. i czy wie co oznacza śliczne
                  słowo "kafeteria" ;)
                  Napewno wie :)
                  Dziwie się jednak, że zamiast wysyłać ludzi w jakies odlegle kraje kolezanka
                  Ania siedzi w internecie. Czyżby dzisiaj pracowala od 14-tej :)

Co do ankiety to przeanalizuje jej błedy i postaram się przesłać Ci swoje
                  sugestie oraz ja wypełnić. Oczywiście nie musisz sie do nich pozytywnie
                  ustosunkować. Potraktuj to jako znakomity pilotaż ankietowy :)

Pozdrawiam

Sz"Che"Pan
                • Gość: Richelieu* Anko IP: 217.98.107.* 01.04.04, 15:31
                  i Ty, anko? na geografii budowę ankiety omawia się kilka godzin, na socjologii
                  2 semestry. Wot różnica. Powiem więcej, mój promotor mgr z geo i wykładowca
                  metod badań na soc mieli zupełnie inny punkt widzenia odnośnie ankety, którą ja
                  kiedyś tam przeprowadzałam. Na chłopski rozum to prawie każda ankieta jest
                  dobra. Wdaj się w szczegóły logiczno-konstrukcyjne to nad zasadnością
                  umiejscowienia pytania we własnei tym miejscu, a nie innym myśleć się będzie i
                  będzie.
                  zboczenie zawodowe, bo w rzeczywistości ankieta ma być dla ludzi, a nie dla
                  socjologów i to co socjolog widzi na pierwszy rzut oka, że byk dla laika będzie
                  poprawne. Tyle, że laik nawet nie wie jak można maniplować jego odpowiedziami
                  stosując różne formy pytań, różną ich kolejność, różne odpowiedzi, różny sposób
                  odpowiedzi. I wtedy jest problem gdy ani ankietowany ani ankietujący i
                  opracowujący ankietę nie są tego świadomi. Potem taką źle ułożoną ankietę można
                  wyrzucić do kosza, ew. zastposować w pracy mgr, która i tak jest do stania na
                  półce i kurzenia się.

pracę o turystyce? ja wiem, że o turystyce można byle co przepisać, ale.. kurka
                  wodna, taka lewizna. Bo ja jestem czysta jak kryształ i nigdy nic nikomu
                  nigdzie ten tego, no święta po prostu;)
                  • Gość: anka Re: Anko IP: 80.55.37.* 01.04.04, 19:53
                    Przynam szczerze, że nie doczytałam do końca postu - zmysliło mnie preferowanie
                    studentów turystyki i odniosłam wrażenie (zasugerowana odpowiedzią
                    Sz"Che"Pana), ze ankieta ma wiecej wspólnego z turystyką, niż socjologią (pracę
                    tego typu można by równie dobrze napisać na geografii).
                    Moje spojrzenie na tą ankietę jest trochę inne, może przez to, że zgłębiam
                    teorię (studiując geografię) i praktykę (pracując w biurze podróży).

"pracę o turystyce? ja wiem, że o turystyce można byle co przepisać, ale..
                    kurka
                    wodna, taka lewizna. Bo ja jestem czysta jak kryształ i nigdy nic nikomu
                    nigdzie ten tego, no święta po prostu;)" - przyznam, że tej części Twojej
                    wypowiedzi nie zrozumiałam do końca...

Kto mógł pomyśleć, że prośba o wypełnieni ankiety może sprowokować taką
                    dyskujsję...
                    • Gość: Richelieu* Re: Anko IP: 217.98.107.* 01.04.04, 20:13
                      bo dopóki nie zacznie się zajmować socjologią każda ankieta będzie dziecinnie
                      prosta
                      co za problem wymyśleć 20 pytań, problem wymyśleć 20 pytań, które można
                      zanalizować tak żeby nie wyszły albo gupoty albo banały. Geograficzne ankiety
                      są, no, ten tego, jakby to powiedzieć. Socjolog jest niemal społecznym
                      pasożytem co nic nie umie, ale ankiety robi najlepiej

w biurze podróży? jej, kilka lat temu było to marzenie niemal że życiowe;)i co
                      gorsza dane mi było tylko pracować w takim przez pół roku

co do kryształu, nie trzeba rozumieć, błogosławiwni, którzy wierzą albowiem coś
                      tam

dyskusja o ankiecie? to chyba dobrze, że wątek jest cały czas na górze bo
                      więcej osób ankietę wypełni
                      • Gość: Sz"Che"Pan Re: Richelieu* IP: 193.0.69.* 02.04.04, 11:45
                        Ankieta nie jest metoda zarezerwowana tylko do badan socjologicznych, choc
                        wszedzie jakies elementy socjologiczne beda sie przewijaly (badania
                        marketingowe, testy psychologiczne, itp.) Co do turystyki, wydaje mi sie, ze
                        jest ona niedoceniana przez srodowisko naukowe. Wynika to zapewne z
                        postrzegania studentów Wyzszych Szkól Hotelarstwa i Turystyki itp. Z tym, ze o
                        turystryce napisac cos jest latwo - zgodze sie (Skąd my to znamy Aniu :), ale
                        zeby napisac cos sensownego juz nie. Szkoda, ze ta grupa inteligentych
                        studentów turystyki, geografii czy (moze w mniejszym stopniu) socjologii jest
                        wrzucana do tego samego worka co blondynki po w/w szkolach pracujace w Triadzie
                        czy innym bp. (I tu nie chce nikogo obrazić ;)
    • Gość: Sz"Che"Pan Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.04, 12:54
      Jeszcze jedna intrygująca mnie kwestia :)
      Dlaczego w tytule napisałaś Panowie studenci? W ankiecie jest pytanie o płeć.
      Czy ma ono jedynie charakter weryfikacyjny, sprawdzający? Widzę tu pewne
      elementy dyskryminacji płciowej :)
      • Gość: gosik Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: *.ids.pl 01.04.04, 22:20
        brakuje mi ankiet w szczególności od Panów, mam juz nadmiar studentek..
        lecz czytajac wszystkie wypowiedzi powaznie zastanawiam sie nad zmiana tej
        ankiety, ba dzis nawet myslalam o zmianie tematu..
        • Gość: Sz"Che"Pan Re: panowie studenci pomożcie wypelnic ankiete do IP: 193.0.69.* 02.04.04, 11:34
          Czyli tak jak przypuszczałem jest to przemyslana, typowa strategia
          magistrantki, ktorej przyszlo wykorzystac metode ankietowa (Skad ja to znam :)
          Nie przejmuj sie naszymi uwagami. Ankieta zapewne ma jakis gleboki sens i moze
          jest i dobra. Problem polega na tym, ze my - jej odbiorcy za malo wiemy na
          temat jej celu wykorzystania, a przez to nasze uwagi moga byc nietrafione lub
          dla Ciebie niepotrzebne. Jesli ktores uwagi powoduja zamet w Twojej pracy NIE
          BIERZ ICH POD UWAGE. Ja tak robie, kolezanka Ania moze to potwierdzic, choc
          bardzo czesto ma racje ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka