Gość: kokoloko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.10, 18:38 Witam jak wygląda rozwój tej branży, możliwości, praca w Polsce i za granicą. Jakie studia w tej tematyce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
simply_z Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 03.10.10, 19:10 www.forum.geozone.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 03.10.10, 20:38 > Witam jak wygląda rozwój tej branży, możliwości, praca w Polsce i za granicą. J > akie studia w tej tematyce? Miałem na studiach jeden przedmiot dotyczący GISu i z tego co mi prowadzący zajęcia mówił, to w Polsce GIS leży i kwiczy. Poza grupkami pasjonatów robiących coś za friko praktycznie niewiele się dzieje. Jeśli masz na myśli komercyjne zastosowania i poważną pracę z tym związaną, to tylko za granicą masz szanse coś znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokoloko Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.10.10, 21:20 A co studiujesz ? Bo słyszałem też, że w Polsce GIS jest wdrażany powoli ale skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 03.10.10, 21:30 powoli haha..czyli za 20 lat moze cos z tego bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 03.10.10, 21:45 > powoli haha..czyli za 20 lat moze cos z tego bedzie. Ja bym stawiał raczej na coś w okolicach 50. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 03.10.10, 21:44 > A co studiujesz ? Skończyłem budownictwo. GIS miał raczej formę "zapychacza" na ostatnim roku i dotyczył głównie podstaw obsługi programu Quantum GIS. Niestety na tyle na ile miałem do czynienia z tym, muszę powiedzieć, że nie jest najlepiej. Serwisów udostępniających mapy, które można sobie wczytać wcale nie łatwo jest znaleźć, a często jakość ich działania pozostawiała trochę do życzenia. Jeśli naprawdę Cię pasjonują te zagadnienia, to podejrzewam, że idąc w tym kierunku najlepszymi studiami będzie geodezja i kartografia. Ale i tak sporo będzie trzeba na własną rękę działać i jeśli myślisz o poważnej pracy z tym związanej, to tak jak pisałem, raczej za granicą. Ewentualnie jako pasjonat masz szansę załapać się do pracy na uczelni jeśli naprawdę potrafisz żyć pasją pomimo życia o chlebie i wodzie. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka IP: *.128.21.2.static.crowley.pl 04.10.10, 15:09 Niekoniecznie geodezja.... również informatyka. Ostatnio widziałam pare podyplomówek dotyczących GIS. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 04.10.10, 15:30 albo geografia ,gospodarka przestrzenna ,nawet archeologia ,tyle ,że u nas nie jest to jeszce zbytnio rozwiniete. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokoloko Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.10.10, 20:50 A co hamuje rozwój GIS w Polsce ? Za granicą ma się przecież bardzo dobrze i ciągle się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
dystansownik Re: Gis / Geoinformacja / Geoinformatyka 04.10.10, 20:56 Za granicą wszystko ma się dobrze, a jakoś tylko u nas prawie wszystko jest dziwnie hamowane. Gdyby ktoś wiedział dlaczego, to chyba dostałby nobla za pomoc w rozwoju kraju trzeciego świata. :P Odpowiedz Link Zgłoś