Dodaj do ulubionych

Ematki oderwane od reala- To też waszą wina

26.01.22, 02:51
Ematki to jednak oderwane od reala są. Przynajmniej duża część. Czytam wątki covidowe i ciągle powtarzało się życzenie żeby pozamykać szkoły bo zaraz ferie, a przecież ematki z dziubdziusiami mają wyjazdy zaplanowane , na kwarantannę nie mogą trafić bo kasa przepadnie . Uj z dziećmi które nigdzie nie pojadą bo rodziców nie stać.Teraz jak wprowadzili zdalne, wiele pańć nie widzi problemu bo przecież ich dzieci mają obozy, półkolonie, płatne treningi i zajęcia dodatkowe. Płatne, płatne, wszystko płatne. A to oczywiście śmiga, bo na płatnych zajęciach wirus nie zaraża. Wiecie że dla wielu, a może większości dzieci, bezpłatna szkoła, którą właśnie im zabrali, jest jedynym co te dzieci miały? Tam były ich jedyne zajęcia, kontakt z dziećmi i rozrywki. Te dzieci nie jeżdżą na narty, obozy, treningi i dodatkowe zajęcia , bo ich rodzice zastanawiają się za co przeżyć do końca miesiąca. Tym dzieciom zabrano wszystko, i z pewnością przyczyniła się do tego nagonka mediów i niektórych rodziców, żeby zamknąć szkoły, aby kwarantanny nie zrujnowały im wyjazdowych planów. Nawet GIS potwierdził, że
takie były głosy rodziców. I oni posłuchali tych próśb. Ematko rozejrzyj się czasem wokół siebie... Twoje bogate, doinwestowane dzieciaki , które muszą poszusować na nartach w kurorcie, albo zaliczyć feryjny wyjazd do ciepłych krajów nie są jedynymi dziećmi w Polsce.
Obserwuj wątek
    • fredzia098 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 02:53
      "Wasza" oczywiście
    • nutella_fan Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 05:03
      Zgadzam się w 100 procentach, chociaż jestem zamożna ematka z doinwestowanymi dziećmi. Szkoła stacjonarna ważniejsza niż wszystko inne.
      • leosia-wspaniala Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:39
        W punktu widzenia twojej władzuni nieważna - ważne nie płacić odszkodowań przedsiębiorcom i nie zamykać gospodarki, bo lud ruszy z widłami na stolicę i żadne zasieki pod sejmem nie pomogą.
        • nutella_fan Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 12:34
          Gospodarki nie należy zamykać, tu się zgadzam z PiS.
      • jonathanfranzen48 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:15
        Dokładnie, w punkt
    • katie3001 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 05:17
      Piękny post. Jeszcze to szczucie i naciski na rodzicow przez ciagle kwarantanny.
    • ichi51e Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 06:22
      pokaz mi jeden post pt "zamknijcie szkoły bo nie chce na kwarantannę jako ze wyjazd mi przepadnie" Jeden.
      Były posty "nie testujcie dzieci bo nigdzie nie pojedziemy" o zamykaniu szkol nikt nie pisał
      • rich_coconut Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:37
        Takie "wy piszecie to, wy piszecie tamto"... To zwykle są bzdury, bo ktoś raz coś napisał, autor zapamiętał akurat ten wpis i do tego się sprawa sprowadza.
        Jednak co do meritum Autorka ma zdecydowanie rację. Pandemia pogłębia nierówności społeczne i to nie nasze "dziubdziusie" najbardziej ucierpią w tej sytuacji. A PiS ponoć taki dobry dla nieuprzywilejowanych... Nóż się w kieszeni otwiera...
        • alpepe Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:07
          Bo ani PiS ani suweren nie widzą związku.
    • anilorak174 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 06:49
      Chyba inne forum czytamy. Owszem naciski by nie testowac i nie fundowac kwarantanny tak. Ale nie by zamykać szkoły. Tego to chce tylko patolstwo umysłowe.
      • karme-lowa Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:00
        Coś Ci się pomyliło. Raczej było odwrotnie.
        Mieszkam na wsi i nawet u mnie są darmowe półkolonie, biblioteka i Mgok organizują darmowe warsztaty. Nie ma tak, że dla dzieci z biedniejszych rodzin nic nie ma. I przecież mogą dzieciaki spotykać się po szkole.
        • anilorak174 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:21
          Mi?
        • rich_coconut Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:45
          No i darmowe półkolonie zasypią coraz większą przepaść między dziećmi z zamożnych domów, a tymi pozbawionymi możliwości, by choćby skorzystać z korepetycji, łatających dziury w wiedzy, spowodowane zdalną szkołą? Tymi gdzie rodzice na zdalnym lub z elastycznym czasem pracy, a tymi, które po 12 godzin będą teraz siedzieć same w czterech ścianach lub pójdą się snuć bez celu z kolegami, bo na inne wyjście ich nie stać?
          Przecież nie można być tak nieprzytomnym, by tego nie widzieć.
          • kub-ma Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:31
            rich_coconut napisała:

> No i darmowe półkolonie zasypią coraz większą przepaść między dziećmi z zamożny
            > ch domów, a tymi pozbawionymi możliwości, by choćby skorzystać z korepetycji, ł
            > atających dziury w wiedzy, spowodowane zdalną szkołą? Tymi gdzie rodzice na zda
            > lnym lub z elastycznym czasem pracy, a tymi, które po 12 godzin będą teraz sied
            > zieć same w czterech ścianach lub pójdą się snuć bez celu z kolegami, bo na inn
            > e wyjście ich nie stać?
            > Przecież nie można być tak nieprzytomnym, by tego nie widzieć.
            >

Bardzo uogólniłaś i sklasyfikowałaś na dwa światy, zupełnie rozdzielne. To nie jest takie biało-czarne
            • rich_coconut Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:48
              No właśnie w pandemii jest coraz mniej szare. Na tym polega problem. Oczywiście, że są też dzieci zadbane z rodzin niezamożnych - tylko znów, to nie one ucierpią najbardziej. Ewentualnie rodzice będą je wspierać swoim kosztem, co też nie jest dobre na dłuższą metę.
              • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:06
                Dodajmy do tego dzieci z małych wsi. Moja tesciowa na takiej mieszka...dzieci tu mało ale są. W kazdej ze wsi po kilkoro, czasami jedno. Moja tesciowa ma sąsiadkę - rodzina zastępcza. Chłopak w 1 klasie podstawówki. Zadbany, ma komputer, "ciocia" pilnuje lekcji, dba...ale ten dzieciak jak nie chodzi do szkoły nie ma kontaktu z dziećmi. Takich dzieci jest masa.
                Normalnie przyjezdza autobus zabiera dzieciaka do szkoły, mimo, ze w domu czeka ciocia z obiadem...dzieciak zostaje na świetlicy bo tam są dzieci.
          • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:04
            Ja mieszkam w mieście, małym ale takim gdzie są półkolonie, jakies zajecia free dla dzieci...i to jest kropla w morzu potrzeb. Latem jeszcze dzieciaki latają po dworze i wtedy dla sporej częsci ten "onlajn" moze nie ejst tak upierdliwy...ale teraz? Zimą?
            Ciemno sie robi przed 16, jak matka z ojcem z pracy wrócą ( nie kazdy ma zdalne) i mozna wyjsc z domu...ciemno, zimno. A często trzeba wtedy usiasc do lekcji, bo dzieciak albo mało załapał na zdalnym albo lekcji online nie było.
            Ja chyba zyję w innej rzeczywistości...bo u mnie nie ma masy zajęc dla biedniejszych dzieci, moje mają ale mnie na to stać.
          • droch Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:15
            No i darmowe półkolonie zasypią coraz większą przepaść(...)

Też uważam, że arystokrację z dochodami 5 tysięcy brutto należy zwyczajnie rozkułaczyć, żeby poczuli smak ciężkiej, fizycznej pracy.
        • chebellacosa92 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:25
          karme-lowa napisała:

> Coś Ci się pomyliło. Raczej było odwrotnie.
          > Mieszkam na wsi i nawet u mnie są darmowe półkolonie, biblioteka i Mgok organiz
          > ują darmowe warsztaty. Nie ma tak, że dla dzieci z biedniejszych rodzin nic nie
          > ma. I przecież mogą dzieciaki spotykać się po szkole.
          Tyle, że te warsztaty są najczęściej dla dzieci do 12 roku życia. A spotykać się na wsi często nie ma gdzie, zwłaszcza zimą.
        • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:00
          I to jest powód zeby nauka była zdalna??
          Na tej wsi dzieci zaszczpić nie mozna aby nie wpadały w kwartanne?
          • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:20
            Nie ma to znaczenia, przecież przy zamykaniu nie brali pod uwagę kto i ile się zaszczepił. Btw ogromna zacheta do szczepień....
            • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:08
              Ogronma. U mnie w szkole córki pojedyncze przypadki niezaszczepione. 8 klasa cała. Córki klasa cała.
          • maeve_binchy Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:17
            to samo napisalam nizej. Gdyby dzieciaki byly zaszczepione, to nie byloby kwarantanny i zdalnych. Klasa corki byla 5 razy na kwarantannie. I co? Zaczely sie szczepienia dla 5-12 i z 1/3 zaszczepiona od grudnia. Ale w mailach foch, ze ktores przetestowano i klasa znow na zdalnych. No, mam to gdzies. Moja juz na kwarantanne nie pojdzie. Realizuje sie poza szkola. A jesli dla kogos lekcje stacjonarne sa wazne, to niech sie zaszczepi i namawia do tego reszte. Jesli wiekszosc sie zaszczepi, to mozna wnioskowac o lekcje stacjonarne a nie zdalne dla calosci. Jesli szkoly nie beda wiecznie na kwarantannach, to nie bedzie argumentu, zeby zamykac.
            U syna zaszczepiony caly rocznik. Nie byl ani razu na zdalnych od wrzesnia.
            • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:25
              Ominęło cię najwyraźniej najnowsze, czyli fakt że Omikron atakuje każdych, zaszczepionych i niezaszczepionych, a jak jesteś pozytywna to i tak masz izolację. Zresztą nie o to tu chodzi, przedszkola też są co chwila na kwarantannie, a na pewno ich nie zamkną.
              • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:30
                runny.babbit napisał(a):

> Ominęło cię najwyraźniej najnowsze, czyli fakt że Omikron atakuje każdych, zasz
                > czepionych i niezaszczepionych, a jak jesteś pozytywna to i tak masz izolację.

Żeby być pozytywnym należy się przebadać. Jeśli dzieci zaszczepione będą przechodziły Omikrona bezobjawowo lub skąpoobjawowo istnieje duża szansa, że pomimo iż będą zarażać, lub nie, bo rodzice po prostu nie puszczą ich do szkoły, nikt na kwarantannie nie będzie.

> Zresztą nie o to tu chodzi, przedszkola też są co chwila na kwarantannie, a na
                > pewno ich nie zamkną.
                • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:39
                  Przeczą temu wyniki innych krajów, gdzie jest więcej zaszczepionych i bardzo dużo pozytywnych pomimo to.
                  • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:10
                    Bo tam nie ma tak durnych przepisów o kwartannach jak u nas....wiec sie testują nawet ci bez objawów/ze słabymi objawami.
                    • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 15:56
                      hanusinamama napisała:

> Bo tam nie ma tak durnych przepisów o kwartannach jak u nas....wiec sie testują
                      > nawet ci bez objawów/ze słabymi objawami.
                      >
                      otóż to.
                • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:42
                  I polskie uczelnie, które przeszły na zdalne choć mają bardzo wysoki poziom zaszczepionych. Tu nie ma co kombinować, wina jest władza, która szkoły ma w tyłku. Nigdy nie szukano nawet sposobu by utrzymać szkoły otwarte. Od razu zamknęli, a resztę zostawili otwartą, serio będziemy się kłócić że takie podejście to wina AV?
              • maeve_binchy Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:32
                no, ale nawet jesli ktos z klasy ma izolacje, to zaszczepiona reszta nie wpada w kwarantanne z kontaktu.

Poza tym - po raz kolejny - gdyby wszyscy byli zaszczepieni, to nawet po zarazeniu, byloby kilka dni kataru/kaszlu i tyle - wasnie to slawne "zwykle przeziebienie", zamiast zapchanych szpitali, respiratorów itp. Serio, nie mam juz sily do AV, ktorzy maja IQ majonezu i nie widza zwiazku uncertain Tak, zamykaja szkoly, bo to zrobic najlatwiej. Dalej sie nie szczepcie i narzekajcie na zamkniete szkoly.
                • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:37
                  A gdzie masz zamykanie i restrykcje ze względu na hospitalizacje i zgony? Nie w Polsce, tu się liczą pozytywne testy, a tych jest dużo wszędzie, w krajach super zaszczepionych również.
                  Wytłumacz też gupim AV jak to jest, że jest tak tragicznie że szkoły zamykają, a jednocześnie tak cudownie że zamykają tylko szkoły a reszta hula. Masz IQ wysokie, na pewno dasz radę wyjaśnić te fikołki 😁
                  • maeve_binchy Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:48
                    Sami wymieniacie kraje, w ktorych luzowane sa restrykcje i covid bedzie traktowany jak zwykle przeziebienie. Jak myslisz: dlaczego?

Przeciez wiadomo, dlaczego zamykaja szkoly - bo inne restrykcje wkurza suwerena, zamkniecie szkol niespecjalnie.
                    • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 12:13
                      Dlaczego? Z tego samego powodu dla którego u nas się tylko szkoły zamyka, jak sama sobie odpowiedziałaś. Dlatego że politykom się to bardziej opłaca. Od początku kraje przyjmowały różne restrykcje, od niskich do hiper wysokich, a wszędzie pandemia przebiegała podobnie. Jak myślisz, dlaczego.
                      • maeve_binchy Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 12:32
                        Podpowiem: zgony. Nie dziękuj.
                        • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:20
                          Podpowiem- 30 lat zaniedbań w służbie zdrowia. Nie ma za co.
        • 152kk Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 15:32
          U mnie w miasteczko nie ma darmowych półkolonii ani żadnych stałych (tj. regularnych, przez cały rok) zajęć dodatkowych. Owszem - biblioteka organizuje (i czasami jakieś stowarzyszenia), ale to od czasu do czasu, w ramach konkretnych "akcji". Ponieważ odbywają się nieregularnie to trzeba by ciągle śledzić różne ogłoszenia (kto ma na to czas) no i do miejsca organizacji atrakcji trzeba dojechać. Może u ciebie na wsi wszędzie blisko, ale moje miasteczko trochę wieksze i bez komunikacji miejskiej (która niby istnieje, ale korzystać trudno - autobusy jeżdżą jeden na godzinę) trudno dzieciakom samym dojechać na takie atrakcje. Stałe atrakcje to chyba KK organizuje (jakieś grupy oazowe itp), ale to akurat nie dla wszystkich i ja jednak wolę nie korzystać. Widać twoja wieś bogatsza. I niekoniecznie reprezentatywna. Nie tylko "paniusie z wielkich miast " są odrealnione. I na wsiach jest myślenie " u mnie jest więc jest wszędzie jest". Żeby dzieciaki mogły realnie korzystać z zajęć to muszą być one blisko domu, szkoły, łatwo dostępne.
          Więc podział na "bogatych", których stać na dodatkowe zajęcia dla dzieci i biednych, których dzieci z niczego korzystać nie mogą - jest bardzo wyraźny i ja to widzę w szkole, w klasach moich dzieci i wśród znajomych.
    • iberka Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 06:57
      To nie jest post na to forum, niestety 🤷
      • raczek47 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:20
        Z pewnością nie zamknięto szkół na podstawie opinii ematek.
        Z Twojego postu bije prertensja do wykształconych,zamożnych ludzi,którzy pracują,by ich dzieci miały dobre,ciekawe życie,że to ich słuchano przed podjęciem decyzji. I ja powiem: no wreszcie.
        Przecież w każdej znaczącej sprawie rząd do tej pory słuchał głosu suwerena,to pod tę całą ciemnotę z prowincji dla której proboszcz jest ważniejszy od Jezusa uchwalono nowy system podatkowy,dano piecsetplus i trzystaplus i bony turystyczne i jeszcze trochę innych rzeczy.
        Nie w stronę wykształconych,świadomych ludzi kieruj swoje pretensje ,pier...sz za przeproszeniem jakbyś była jakimś botem Kurskiego który odklepujew wiadomościach wieczornych wgraną lzawą historyjkę o poszkodowanych przez bogaczy dzieciach ze slumsów
        Dodaj jeszcze,de to wina Tuska,że na miesiąc zamknięto szkoły.

• simply_z Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:00
          ale jacy zamozni ludzie? 90% zarabia pozniej 5 tys brutto, gdzie tu zamoznosc w tym kraju
        • wkswks Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:52
          Bo nie ma zamożnych bez wykształcenia i wykształconych biednych? Hahahaaa. I nie ma wyksztalconych wierzących w PiS i proboszcza oraz zamożnych katooszolomow. Oczywiście ci biedni i nie wykształceni wala drzwiami i oknami, by głosować na PiS.
    • la_mujer75 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:13
      Ja tego nie wyłapałam.
      Raczej jest rozpacz, że szkoły zamykają.
    • lot_w_kosmos Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:18
      Po części się zgadzam.
      Dość często na ematce czytałam wypowiedzi, żeby zamknęli już te szkoły, bo ferie, bo wysylanie klas na zdalne z powodu kwarantanny uciążliwe , itd.
      A teraz larum że zamknęli.
      • slonko1335 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:52
        może dlatego, że to inne osoby piszą
    • afro.ninja Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:23
      Moje dziecko siedzi w domu. Stac mnie na ferie, ale nie będę w pandemii latac po stokach.
      Z zamknięcia szkół się nie cieszę, ale widzę co się dzieje w tym kraju.
      Tego typu postępowania z dziećmi i młodzieżą, będą miały długofalowe tragiczne skutki. Juz teraz widać co ich czeka i ile będą mieli problemów w życiu.
    • rich_coconut Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:33
      No no jasne. Dla mojego dziecka zdalne nie jest żadnym dramatem, problem w tym, że jest dla innych... Wściekła jestem na tych debili, którzy wszystko trzymają otwarte,a szkoły zamknęli.
      • princesswhitewolf Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:11
        U nas w szczycie Omikrona otwarte byly szkoly.(UK) W rezultacie 11 na 30 dzieci jest w tej chwili pozytywnych. Od piatku mam stan podgroraczkowy. Wynik pozytywny, utrata smaku, zawalony nos. Moja 81 letnia matka tez. Mordega.
    • asia_i_p Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:34
      Jeżeli ciągle powtarzało się życzenie, to nie będziesz miała problemu znaleźć 5 przykładów od różnych nicków z ostatniego miesiąca. Zrób to, proszę.
      • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:41
        Zapomniałaś o naszych forumowych dziadersach? Jakoś siedzą cicho teraz, bo by ich wściekła ematka zagryzła 😏 a o forumkach których dzieci wręcz lepiej uczą się na zdalnej? Nie było pisania wprost, może poza snajperem, ale klimat pro zdalny był reprezentowany. Aczkolwiek już nie przez większość, to fakt.
        • asia_i_p Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:47
          No nie, teza jest o oderwanych od reala bogatych matkach, chroniących uprzywilejowane ferie swoich uprzywilejowanych dzieci, więc przykłady ją popierające nie mogą być ani nickami męskimi, ani pochodzić z okresu pierwszsesgo lockdownu.
      • slonko1335 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:54
        ja też widziałam kilka wpisów że powinno się juz zamknąc do ferii żeby dzieciom wyjazdów nie zepsuć i że jeszcze gorzej jest na stacjonarnym gdy ciągle kwarantanny niż na zdalnym ale to jednak pisze mniejszość w porównaniu do tych którym zamknięcie się nie podoba...
        • kropkaa Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:47
          Plus wczoraj felieton nauczyciela w Polityce. Dariusz Chęciński już dawno odleciał z zamykaniem szkół, jakąś obsesję wręcz ma.
    • ramonda_alp Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:39
      10/10!
      • asia_i_p Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:41
        To jak popierasz, to pomóż koleżance i zrealizuj moją prośbę powyżej. 5 przykładów od różnych nicków z ostatniego miesiąca.
    • princesswhitewolf Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:43
      Fredzia na boga, rob paragrafy w opisie bo taki blok monolitycznego tekstu odstrasza. Jakbys miala to wyrecytowac tez bys zaczerpnela powietrza no nie...litosci!
      • alpepe Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:13
        Akapity miałaś chyba na myśli.
    • manala Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:46
      To ma dwie strony.

O nauce stacjonarnej i tak w ostatnim czasie nie było mowy. Więcej klas na kwarantannie niż w szkole. Mój 9-latek siedzi drugi tydzień. W tym tygodniu ma już zajęcia online, ale w ubiegłym nie było komu ich prowadzić. Nie da się ukryć, że zarówno choroby, jak i debilne kwarantanny rozwalały system. Szkoła w takiej formie i tak moim zdaniem była bez sensu. Czasem zdarzało się, że klasa przychodziła i po godzinie mieli info, że ktoś jest pozytywny i żegnamy...Jeśli więc to miałoby funkcjonować to należałoby zdjąć kwarantanny ze zdrowych uczniów i nauczycieli....
      Dlatego decyzja o zdalnym aby się to wszystko uspokoiło trochę ma tu dla mnie sens. (Choć szczerze nie znoszę tej formy pracy). Tylko, że szkoły stacjonarnie wiele dzieci i tak już nie miała.

Najbardziej tracą na tym wszystkim dzieciaki niedopilnowane, którym się po prostu nie chce. Nie chce uczestniczyć w lekcjach, nie chce się uczyć. Dzieci z dysfunkcjami również.
      Pozostaje mieć nadzieję, że nie potrwa to dłużej niż do 27....
      • glanaber Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:40
        Wskaż podstawy takiej nadziei. Przypomnę: marzec 2020 - zamknięcie na 2 tygodnie - otwarcie we wrześniu;
        październik 2020 - zamknięcie na 2 tygodnie - otwarcie w czerwcu
        styczeń 2022 - zamknięcie na 4 tygodnie - otwarcie w ???
      • little_fish Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:14
        "O nauce stacjonarnej i tak w ostatnim czasie nie było mowy." - a to zależy gdzie. Moje młodsze dziecko miało od września 5 dni zdalnego, a starsze 4 (nie licząc oczywiście tego ogólnokrajowego w okresie świątecznym). Właśnie kończymy ferie i czeka ich kurna całe 4 tygodnie zdalnej. Szlag mnie trafia...
        • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:40
          Tak samo. Ale wiedziałam że tak będzie, bo rząd sobie dumał co by tu zrobić żeby diabłu ogarek....więc wydumali, że przecież teraz i tak są ferie ( bo jak są w stolicy to przecież wszędzie) to będzie tylko dwa tygodnie, suweren wytrzyma.
          • little_fish Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:45
            A jak sobie pomyślę, że ruszają z kopyta z nowym semestrem i po powrocie (o ile nastąpi za te 4 tygodnie) czeka ich znów maraton sprawdzianów - bo przecież na zdalnym robić nie będą... I jak potem te dzieciaki mają lubić szkołę?
            O maturze starszego za 3 miesiące to wolę nawet nie myśleć.
        • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:37
          U nas teraz nasza klasa wpadła...ale tylko dlatego, ze czesc zaszczepionych dzieci jeszcze nie ma paszportu (brakło kilka dni). Od przyszłego tygodnia juz nikt z klasy nie wpadnie w kwaratanne, bo cała!! klasa zaszczepiona. Nawet oporni co do szczepien rodzice zaszczepili siebie i dzieci aby te nie wpadały w kwaratanne.
    • babsee Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:53
      Z pewnością była taka narracja ale nie zauważyłam,zeby była dominująca. Zdecydowana więkoszość była za pozostawieniem szkół otwartych.
      Ja od wczoraj myślę jak mocno znowu skoczą statystyki samobójstw wsród dzieci. Mało kto chce widzieć dzieci z patologicznych rodzin dla których szkoła to jedyna okazja, żeby uciec przed agresywnym ojcem i nie dostać po gębie,albo nie patrzeć na matkę którą ojciec gwałci. To niewygodna prawda.
      ps. Mieszkam w dużym mieście, szkoła podstawowa synka uznawana za tę raczej przyzwoitą,nie w patolskiej dzielnicy. I co?cały ubiegły rok, podczas pandemii pani dyrektor po cichu organizowała obiady dla biednych dzieci z naszej szkoły. W "normalnym życiu" zawsze dorzucałam do naszej opłaty pieniądze na te dzieciaki,Jak wybuchła pandemia dyrektora dzwonila do tych co sie dokładają, czy mogą dalej płacić mimo że szkoła zamknięta bo właśnie te dzieci zostały same. Wtedy sie dowiedziałam ile to dzieci i byłam w szoku.Mimo, że wiedziałam ze są takie dzieciaki, to byłam przerażona skalą tego zjawiska-dzieci, dla których obiad w szkole jest jedynym ciepłym posiłkiem.
      • babsee Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:56
        Wiem też, że pani pedagog cała pandemie była w szkole, prowadziła setki rozmow z dzieciakami i uwaga, namówiła świetliczanke ktora tez przychodziła i dostały do dyspozycji jedną salę, gdzie dzieci mogły przyjść, odrobić lekcje, po prostu posiedzieć. Wszystko oczywiście w tajemnicy.
      • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:04
        I znowu, czy poczytasz o tym w mediach? O tym co się dzieje tu i teraz, o rosnących nierównościach. Raz na jakiś czas dadzą artykuł o katastrofalnej opiece psychiatrycznej dla dzieci, by dzień w dzień dalej dopytywać się _"no to kiedy ta zdalna?". Nie widzą związku między jednym a drugim. A ktoś w ogóle gdzieś widział analizę że czy zamykanie szkół ma jakikolwiek sens? Bo w zeszłym roku młodzi byli udupieni większość roku szkolnego, a wirus sobie i tak robił co chciał. I co, jakieś wnioski?
        • rich_coconut Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:07
          Zachodnie media regularnie piszą o sytuacji dzieci i młodzieży. Tylko w amerykańskich widziałam pojedyncze opinie popierające zamknięcia szkół. Gdzie indziej właśnie mowa o wpływie zdalnej na psychikę, o doświadczeniu pokoleniowym, stratach nie do odrobina, nierówności...
    • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 07:57
      Masz dużo racji w tym co piszesz, na pewno najwięcej oberwa dzieci z domów niezamożnych. My jesteśmy gorszy sort i czeka nas miesiąc zdalnej. W mieście nie ma żadnych darmowych zajęć dla dzieci. Wszystko jest płatne. Tak więc, o ile moje dzieci będą chodzić na swoje płatne zajęcia sportowe, basen i łyżwy, to biedni mogą sobie spacerować w deszczu. O ile prezydent włączy światła po zmroku, bo gmina mocno oszczędza na prądzie.
      Ale imo forum, poza wyjątkami, było pro normalna szkoła. Za to media..... dzień w dzień szczucie na dzieci, pytania dlaczego szkoły jeszcze otwarte, kiedy zamkną szkoły, kiedy wreszcie zdalna. To oni tworzyli ten klimat i jestem cholernie tym rozczarowana. Któraś kiedyś pisała że krytykowanie wolnych mediów jest podejrzanie pro rządowe i prorosyjskie, ale jak mam do kwy nie krytykować tzw. wolnych mediów, które we własnych interesach trąbiły dzień w noc, ale za naszymi dziećmi nie potrafia się ująć, a wręcz przeciwnie. Plus warszawocentryzm, co tam zdalna, to tylko dwa tygodnie, bo ferie. Inne województwa nie istnieją. Ja rozumiem jak działają media, że się musi klikać, że pieniądze, ale czegoś więcej oczekuję od samozwańczych wolnych mediów. Inaczej są takimi samymi mendami jak inne.
      • milva24 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:02
        Tak, tez jestem rozczarowana w tym zakresie postawa tzw wolnych mediów.
        • ramonda_alp Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:46
          milva24 napisała:

> Tak, tez jestem rozczarowana w tym zakresie postawa tzw wolnych mediów.

a ja już w ogóle.
          Sponsor płaci - sponsor ma. A na reklamowanie tego cyrku poleciała do nich gruba forsa.
          Jakoś w okolicach końca roku złe mnie pokusiło i włączyłam RNŚ, które pożegnałam czas już długi temu, bo nie mogłam już strawić nieustannego lansowania tam simona i podobnych mu szarlatanów. I szybciuteńko wyłączyłam, bo łooooooooooooooooolaboga, bez zmian: wszyscy zginiemy, a niezaszczepieni zwłaszcza.
          No, to ja dziękuję. Tym razem już raz na zawsze.
      • trzytysiacesiedemset Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:15
        O tak! Warszawocentryzm bardzo mocno odczuwa się zarówno w mediach, jak i na tym forum.
      • glanaber Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:47
        „ ale jak mam do kwy nie krytykować tzw. wolnych mediów, które we własnych interesach trąbiły dzień w noc, ale za naszymi dziećmi nie potrafia się ująć, a wręcz przeciwnie.”
        Nic dodać, nic ująć. Też o tym pisałam. TVN z Wyborczą równiutko szczują cały czas na otwarte szkoły, tak jakby właśnie były na usługach niedzielskiego
      • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:59
        Oglądając TVN24 ma się wrażenie, ze POlska to Warszawa i okolice...
    • morekac Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:01
      <bo ich rodzice zastanawiają się za co przeżyć do końca miesiąca.

Nie ma takich ludzi. Wszyscy odczuli niezwykle korzyści po ostatnich zmianach podatkowych i obniżeniu inflacji...
    • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:03
      Masz rację, choć problem jest szerszy.
      Moja córka zachorowała na Omikrona w ub. tygodniu. Zrobiłam test antygenowy i uznałam, że trudno, nie pójdę na PCR, niech dzieciak z klasy korzystają ze stacjonarnych. Nie będę ich udupiać. Tak samo zrobiła zresztą moja koleżanka. Niejako poświęciłyśmy swoje dzieci dla „dobra wyższego”, nauki stacjonarnej. Efekt był taki, że pomimo możliwości lekcji stacjonarnych w tym tygodniu na zajęciach było: uwaga 5 dzieci. Pewnie część chora, a część po prostu nie przyszła do szkoły, bo nie będą narażać dzieci na kontakt z wirusem bo te wyjeżdżają na ferie. Lekcje z tymi 5 osobami to była porażka. Dzieci oglądały na zajęciach filmy, no bo w sumie co tu robić z pięciorgiem dzieciaków. Naprawdę pierwszy raz pożałowałam, że te dzieci nie mają nauki zdalnej. Na szczęście od wtorku i tak wpadły w kwarantannę (po pozytywnym nauczycielu).
      Jaki z tego morał? W zasadzie kilka, Pierwszy jaki się nasuwa, to kwarantann szkolnych już dawno nie powinno być, bo to właśnie one w głównej mierze prowadzą do patologii. Gdyby wyłącznie chorzy byli izolowani, reszta mogłaby się normalnie uczyć przynajmniej do czasu zachorowania. Po drugie. Rodzicom bardziej zależy by uchronić dzieci przed kwarantanną i spieprzonymi feriami, niż przed zachorowaniem. Omikron jest tak zakaźny, że choćby się zesrał, to jak nie w szkole, to te dzieci i tak się zarażą, najprawdopodobniej właśnie podczas ferii.
      Nauka w szkołach powinna być wyłącznie stacjonarna i tyle,
      • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:06
        saszanasza napisała:

> Masz rację, choć problem jest szerszy.

> Jaki z tego morał? W zasadzie kilka, Pierwszy jaki się nasuwa, to kwarantann sz
        > kolnych już dawno nie powinno być, bo to właśnie one w głównej mierze prowadzą
        > do patologii. Gdyby wyłącznie chorzy byli izolowani, reszta mogłaby się normaln
        > ie uczyć przynajmniej do czasu zachorowania. Po drugie. Rodzicom bardziej zależ
        > y by uchronić dzieci przed kwarantanną i spieprzonymi feriami, niż przed zachor
        > owaniem. Omikron jest tak zakaźny, że choćby się zesrał, to jak nie w szkole, t
        > o te dzieci i tak się zarażą, najprawdopodobniej właśnie podczas ferii.
        > Nauka w szkołach powinna być wyłącznie stacjonarna i tyle,
        >
        >

na koniec dodam, że jeśli dzieci nie zakażą się w ferie, to zrobią to podczas wznowionej nauki stacjonarnej. Nauka on-line to tylko opóźnianie nieuniknionego.
      • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:06
        Rodzicom bardziej zależy by uchronić dzieci przed kwarantanną i spieprzonymi feriami, niż przed zachorowaniem

Oczywiście i tak było od początku, pamiętacie jak ludzie uciekali z tramwaju żeby nie dać się spisać przez sanepid? 😏
      • manala Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:17
        U mojej starszej również wczoraj było 6 osób. Reszta się boi kwarantann, może samego wirusa. Moja do szkoły poszła nawet dziś - pewnie będzie w porywach do 6 osób.
        Młodego zaś sama bym nie posłała (nawet gdyby mógł iść) bo niestety nie chcę aby coś złapał. Jedzie na obóz w sobotę. Sam obóz moim zdaniem to poroniony pomysł (mówiłam to od początku, ale zarzucono mi zachowawczość i po przemyśleniu sprawy się zgodziłam...
        Nie wiem jednak czy opiekunowie wiedzą czego mogą się spodziewać na tym obozie...Jestem również psychicznie przygotowana na to, że młody zwlecze to do domu i będzie udupiony 2 tyg. ferii.
    • chococaffe Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:06
      A czyja konkretnie? Moja? Jeżeli nie to czyja, podaj nicki.

Chyba zatęskniłaś za nawalankami covidowymi, biedni-bogaci, bo faktycznie jest ich mało wink
    • zuzanna_a Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:13
      Zgadzam sie, aczkolwiek nie widzialam za duzo ematek z hasłami by zamykać szkoły.

Pod artykulami widze duzo komentarzy popierajacych zamykanie, ale to zwykle starsze osoby no i niestety nauczyciele, ktorzy uwilbiaja domowe pielesze i tą pseudonauke przez ekrany ( oczywiscie wiem ze sa tu inne osoby - ale nauczyciele cytowani przez media rozkrecaly mini aferki ze na zdalnych nie sa czwarte klasy, a oni biedni i tak beda uczyc 90% online a 10% stancjonarnie co w praktyce oznacza, ze nauki online nie poprowadza tak jak planowali z domu zeby przy okazji mieszac zupe i skoczyc z psem - tylko z budynku szkolnego - prawie pustego - ale jednak - i zas maja wielkie problemy)

Sa szczepienia - dla wszystkich uczniow, dla nauczycieli. Oczywiscie po co sie szczepic?

Bedziemy sie w tym koronawirusowym szalenstwie bujac latami. Rzad jest zakladnikiem antyszczepow i kretynow z konfederacji i świrow upatrujacych płodów w szczepionkach, ludzie to idioci, a wirus konsekwentnie robi swoje. Ironiczny przyklad tego jak inteligentna cywilizacja, ktora wysyla sondy w kosmos i majaca wszelkie narzędzia jakimi sa szczepienia - przegrywa z kwasem nukleinowym w osłonce.

I wspolczuje wszystkim dzieciom. Ze rzad zabiera im wszystko, nauke, dostep do wiedzy, kontakty z rowiesnikami, rozwoj spoleczny.

Wspolczuje moim czy tymi z naszej klasy czy szkoly gdzie znakomita wiekszosc jest zaszczepiona albo sa ozdrowiencami i na kwarantanne kierowano pojedyncze osoby, nie wiecej niz 20% klasy. Nie musialo byc zdalnych, bo nie bylo tyle zakazen. Rodzice tych dzieci zrobili co trzeba - a i tak szkoly nie ma. Maja prawo sie dzuc oszukani.

I tak samo wspolczuje dzieciakom z biednych rodzin. Szkola to miejsce gdzie jest normalny tryb dnia, cieply obiad, czyste biurko, swietlica pelna zabawek, biblioteka z ksiazkami na polce. A w domu albo bieda zachlany stary i niewydolna matka z 5 kolejnych bombelkow gniotacych sie w jednym pokoju.
      Te dzieci tez upatruja w szkole bezpieczenstwa i normalnosci. Im tez sie to odbiera.

Nikt na tym nie skorzysta a 5 fala jak uderzy, to sie nie pozbieramy.

Wszyscy robili pod siebie w 2020 ze na wybory trzeba isc, wirus zabija, ze sie dlugopisem zaraża.
      Rok pozniej umiera po 500 osob dziennie - zaraz bedzie po 60 tys zakazen - a oni sie dalej szczepic nie beda. To bedziemy miec ten syf kolejne 10 lat.
      Straca dzieci - to pewne.
      A my dodatkowo. Bo odnosze wrazenie, ze ci ludzie nie widza kosztow tej pandemii, nie widza, ze to trzeba finansowac.
      100 tys testow - to koszt miliona zl dziennie.
      Szczepienia - kilka milionow dziennie.
      Przyjecia i leczenie covidowe - kilkadziesiat milionow dziennie.
      A to wierzcholek gory oplat jakie to generuje.

Kiedys byla afera o dwa miliardy na onkologie. No to teraz mamy kilkadziesiat miliardow na wirusa. Ciekawe z czyich podatkow bedziemy ten koszt finansowac latami przez to, ze polowa ludzi ma w nosie by zrobic cokolwiek by to zatrzymac.
      • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:19
        Co chcesz zatrzymywać, liczbę zakażeń? Zauważ że tylko tym się wszyscy ekscytują, bo zgonie coraz mniej, a zakażenia szybowały w górę i w krajach super zaszczepionych.
        Zresztą sama sobie odpowiedziałaś ile te szczepienia warte, przy zamykaniu nikt tego nie bral pod uwagę. Po prostu dla naszej władzy szkoła jest nieważna, obojętnie co mówią. Nigdy! Nigdy nie było nawet mowy co możemy zrobić żeby szkoła była otwarta. Hybrydy nawet nie rozważyli. Podobnie zróżnicowania wg regionów. Przecież zamykanie szkół w mniejszym miejscowościach, gdzie i tak wirus jest juz wszędzie
        • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:22
          Urwało mi:
          Jest bez sensu, jedynym skutkiem będzie pozbawienie dzieci nauki, bo choroba będzie postępować i tak. Pisanie jakoby zdalna to wina antyszczepow, to szukanie kozła ofiarnego, w Polsce nigdy nie było żadnej dyskusji na ten temat, masek, testów w szkołach, szczepień itd. Mamy uczelnie gdzie zaszczepionych jest 80 procent studentów i prawie wszyscy z kadry, na zdalnym. Bo edukacja nie ma znaczenia.
          • anvalley Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:25
            Dokładnie - jeszcze niedawno było że "szkoły to ostatnie co zamkniemy i co". Rodzice tym razem powinni ostro się postawić bo co innego jak wszystko pozamykali w tym szkoły, a co innego jak można iść na koncert, na disco, do kina i restauracji a szkoła zamknięta - to jest największe skur....... podczas tej pandemii. Ale nie mam złudzeń - nikt nie będzie masowo protestował, z tego powodu który napisała autorka wątku - bo wielu to na rękę i aż podskoczyło do góry.
            • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:32
              Uczciwie postawmy sprawę, ten rząd bierze każdy protest na przeczekanie. Ale od "moich" reprezentantów w mediach oczekiwałabym jakiejś reakcji. Podobnie od partii, ktoś z opozycji w ogóle się zająknął na temat zamykania szkół, czy podobnie jak w sprawach kobiet wygodniej i bezpieczniej jest milczeć?
              • ramonda_alp Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:54
                runny.babbit napisał(a):

> Uczciwie postawmy sprawę, ten rząd bierze każdy protest na przeczekanie.

Ale to nieprawda.
                Górnicy w ostatnich latach nawet nie muszą się fatygować z protestami. Wystarczy, że miauknał o strajku i dostają, co chcieli:
                rybnik.wyborcza.pl/rybnik/7,180134,28001378,rzad-przestraszyl-sie-strajku-w-kopalniach-jest-porozumienie.html
                Ten nierząd może pozwolić sobie na wszystko wyłącznie dlatego, że ludzie są tu bierni i NIE CHCE im się działać i zorganizować się razem.
                O opozycji nawet nie ma co wspominać, bo to jeszcze gorsze, lękliwe dziady, niż pissuar.
                • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:24
                  Zejdź na ziemię, górnicy kilofami i paleniem opon uzyskali ten efekt. Żadni rodzice nie będą tego robić, a inne formy strajku władza olewa. Apele w stylu "wszyscy na Warszawę"są równie oderwane od reala co apele o zjednoczenie się opozycji.
                  • ramonda_alp Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:50
                    runny.babbit napisał(a):

> Zejdź na ziemię, górnicy kilofami i paleniem opon uzyskali ten efekt.

ale ja nic nie napisałam, o sposobie, w jaki to sobie górnicy wywalczyli. Prostuję tylko kłamstwo, że rząd olewa wszystkie protesty. No nie, nie olewa.

> Żadni rodzice nie będą tego robić,

no cóż - to wasze dzieci, nie moje.
                    Za bardziej pokojowe metody nacisku na nierząd też wam się zresztą nie chce zabrać.
                    #niedasie
              • babsee Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:55
                Media podczas pandemii pokazały,ze sa wiekszą kur..wą niż rząd.
                • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:22
                  babsee napisała:

> Media podczas pandemii pokazały,ze sa wiekszą kur..wą niż rząd.
                  >

Większej kurwy od tego rzadu nie ma.
        • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:37
          runny.babbit napisał(a):

> Co chcesz zatrzymywać, liczbę zakażeń? Zauważ że tylko tym się wszyscy ekscytuj
          > ą, bo zgonie coraz mniej, a zakażenia szybowały w górę i w krajach super zaszcz
          > epionych.
          > Zresztą sama sobie odpowiedziałaś ile te szczepienia warte,

o tu się nie zgodzę. szczepienia świetnie się sprawdzają, w większości przypadków naprawdę łagodzą skutki w przypadku zachorowania. Jeżeli większość ludzi byłaby zaszczepiona i zachorowała z łagodnymi objawami, lub bez (jak ja), gdyby zamiast tych durnych kwarantann umożliwić ludziom darmowe testowanie testami antygenowymi (jaki zrobiłam sobie ja), to bez problemu można by wyizolować w miarę wcześnie osoby zakażone. Moja córka natomiast juz w środę wiedziałaby, że jest chora, bo byłaby przetestowana antygenem. Tu nie sa potrzebne kwarantanny tylko dostępność testów i zdrowy rozsądek w przypadku choroby. Idę z takim antygenem do lekarza, lekarz zaleca mi już konkretną kurację, wypisuje zwolnienie lekarskie dostosowane do objawów i na tym koniec, a w przypadku nasilenia choroby kieruje do szpitala. I tyle.
          • runny.babbit Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:37
            Ja nie piszę o tym czy szczepienia się sprawdzają w sensie medycznym, tylko że nie mają żadnego wpływu na restrykcje. Kojarzycie, żeby ktokolwiek z władz deklarował że jak zaszczepimy tyle i tyle to będzie szkoła, zniesiemy X czy Y? Były jakieś śmieszne progi, które przy pierwszej okazji poszły do kosza. Był złodziej Szumowski, który pierdzielil że maseczki zdejmiemy jak będą szczepionki.
            Oczywiście nic takiego się nie dzieje, bo przecież im w to graj. Pożar w burdelu trwa, a ty nie wiesz czy zająć się dzieckiem żeby nie zgniło przed kompem, czy inflacja i opłaceniem rachunków za energię, i nie masz już czasu by ogarniać kolejne afery, a przecież jest ich już tyle że w normalnym kraju rząd upadku by już dziesięć razy.
            • saszanasza Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 10:21
              runny.babbit napisał(a):

> Ja nie piszę o tym czy szczepienia się sprawdzają w sensie medycznym, tylko że
              > nie mają żadnego wpływu na restrykcje. Kojarzycie, żeby ktokolwiek z władz dekl
              > arował że jak zaszczepimy tyle i tyle to będzie szkoła, zniesiemy X czy Y? Były
              > jakieś śmieszne progi, które przy pierwszej okazji poszły do kosza. Był złodzi
              > ej Szumowski, który pierdzielil że maseczki zdejmiemy jak będą szczepionki.
              > Oczywiście nic takiego się nie dzieje, bo przecież im w to graj. Pożar w burde
              > lu trwa, a ty nie wiesz czy zająć się dzieckiem żeby nie zgniło przed kompem, c
              > zy inflacja i opłaceniem rachunków za energię, i nie masz już czasu by ogarniać
              > kolejne afery, a przecież jest ich już tyle że w normalnym kraju rząd upadku b
              > y już dziesięć razy.

No niestety mamy pojebany rząd. Nie dziwię się, że każdy obywatel „żyje wlasnym życiem”, chociaż w praktyce i tak musi się dostosowywać do tego bezprawia.
      • paskudek1 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:26
        Odpierdol się może od nauczycieli. Spora część i tak prowadzi zdalne ze szkoły.
        • zuzanna_a Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:00
          A to mamy wam pomniki stawiać? Ja nie pracowalam ani jednego dnia na zdalnym. Nauczyciele to grupa, ktora oczekuje zbudowania im jakis szczegolnych bezpiecznych warunkow pracy. Znajoma codziennie wypisuje, ze nauczyciele dla bezpieczenstwa powinni zostac w domu - a na fb wrzuca zdjecia z knajp, kina, stoku czy innego miejsca gdzie zadowolona jest ze inni - bileter, kelnerka, ekspediwntka jednak chodza normalnie do pracy i ja obsluguja?

Prosz, na deser blog jednego z najbardziej znanych nauczycieli, ktory nawet nie mial cienia refleksji by nie wygadywac tak glosno
          o co tak naprawde chodzi tej grupie zawodowej albo przynajmniej znakomitej wiekszosci:

chetkowski.blog.polityka.pl/2021/04/20/grozi-nam-powrot-do-szkoly/

Moze skomentujesz?
          • kropkaa Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 13:57
            Temu panu już dawno peron odjechał. Wczoraj czytałam najnowsze wypociny, no nóż w kieszeni się otwiera.
          • paskudek1 Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 14:05
            To że jakiś nasrane nasrane w głowie nie oznacza że wszyscy mają. Ja chcę pracować w szkole, zdalnie nawet 5mam możliwości. Większość moich kleleżanek i kolegów chce pracować STACJONARNIE. I zdecydowanie mamy dość durnych kwarantann i cyrku z sanepidem.
    • anvalley Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:18
      Trochę racji w tym jest. Wielokrotnie na różnych forach czytałam pomysły żeby nie puszczać dzieci do szkoły, żeby wreszcie zrobili zdalne bo inaczej kwarantanna i wyjazd na ferie przepadnie.
      My nie jesteśmy tym aż tak dotknięci bo mamy ferie na sam koniec i moje dziecko miało mieć zorganizowany drugi tydzień (pierwszy miał być w domu żeby uniknąć kwarantann). A tak to zaraz wykupiłam oba tygodnie. Ale rozumiem i szkoda mi tych co będą siedzieć w domu/mieć miesiąc zdalnego. Ludzie najczęściej myślą tylko o własnej d... - najpierw latają jak opętani na testy (ile z tych osób ma poważne objawy), żeby mieć status ozdrowieńca albo fajnie spędzić czas w domu na L4 a potem jest jak jest...
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:21
      Ależ oczywiście, że tak jest.
      Pis musi wychować sobie pokolenie "nic nie umiem"
      Tam gdzie rodzice na rzęsach stają - nie koniecznie bogaci, bo dzieci leniwe sa w każdej rodzinie, tam jest dobrze i będzie jeszcze lepiej.
      Tam gdzie nie przywiązuje się wagi do inwestoeania w dzieci będzie tak se.
      • bovirag Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:28
        Ja jestem wykształcona a moje dzieci dofinansowane. Tylko zyje w kraju gdzie nie było mowy o rym, zeby szkoły były pozamykane a jakiekolwiek zajęcia poza szkolne odbywały się stacjonarnie! Wszystko było pozamykane. Było, bo to pieśń przeszłości. Teraz jak covid w szkole szaleje, do domu idą tylko dzieci pozytywne, cała reszta normalnie się uczy w szkole. Nauka zdalna dla mnie, nie tylko rodzica ale i nauczyciela, to była tragedia!
    • cegehana Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:30
      To nie jest wina e-matek. Decyzję podjął rząd i on będzie zbierał laury za pozytywne efekty tej decyzji, on też odpowiada za negatywne. Nagonkę medialna uprawiały media a nie ematki, które co najwyżej pisaly coś na ematce. Takie rozmywanie odpowiedzialności - szczególnie zrzucanie jej na jakąś nieokreśloną zbiorowość typu "rodzice", "wyborcy PiS", "opinia publiczna" odciąga tylko odpowiedzialność od konkretnych osób, które te decyzje rzeczywiście podejmują. Na ematce było też mnóstwo krytycznych głosów wobec Czarnka, lex Tvn, wyroku Tk w sprawie aborcji - i jakoś tych próśb "oni" nie posłuchali. No to słuchają nas czy nie?
      • ramonda_alp Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:03
        cegehana napisał(a):

> To nie jest wina e-matek.

owszem, to jest wina e-matek.
        To jest wina każdego, który tylko siedzi i narzeka, zamiast chociażby, jak to podpowiadałam niedawno, ruszyć tyłek i pójść do biura poselskiego, wylać, to co myśli o zamykaniu szkół (&co mu tam jeszcze na wątrobie leży)
        posłowi/senatorowi/obsłudze biura.

> Nagonkę medialna uprawiały media a nie ematki, które co najwyżej pisaly coś na ematce.

nie rozśmieszaj mnie. Mendia nie działają sobie a muzom.

>Takie rozmywanie odpowiedzialności - szczególnie zrzucanie jej na jakąś nieokreśloną zbiorowo
        > ść typu "rodzice", "wyborcy PiS", "opinia publiczna" odciąga tylko odpowiedzialność od konkretnych osób, które te decyzje rzeczywiście podejmują.

W tym przypadku te osoby podjęły taką a nie inną decyzję wyłącznie dlatego, że absolutna większość z was jest całkowicie bierna. Mieliście tu oceany czasu, żeby dać decydentom ostro popalić za zamykanie szkół i ruinowanie waszym dzieciom życia. Ale nie, nicsieniedazrobić, popłaczemy sobie w internecie.
        • cegehana Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 09:52
          Czemu mam iść do biura poselskiego skoro jak twierdzisz odpowiedzialność ponoszą ematki? Moze powinnam pójść pod domy e-matek z transparentem "żądamy niepisania w internecie o wyjazdach na narty bogatych dzieci". Te osoby( rzadzacy), podjęły taka decyzję ze świadomością, że w razie czego moga sobie umyć rączki - a "absolutna większość" to ich mydło. Nieważne, ze nie bylo i nie będzie żadnego referendum ani niezależnych badań w tej sprawie - "absolutna większość" zawsze chce tego co rzadzym akurat pasuje. Podatków też chce absolutna większość? Bo jakbyśmy nie chcieli to nie kazaliby nam ich płacić, logiczne.
    • ela.dzi Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:31
      Przypominam, że oficjalnym wytłumaczeniem rządzącym jest chęć odkorkowania sanepidu.
      • anvalley Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:46
        To niech wycofa te bzdurne kwarantanny dla dzieciaków - każdy z nich już dawno to przechorował, niektórzy po 2 razy. Ile można?
        • ela.dzi Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 08:56
          Pisz na Berdyczów.
      • hanusinamama Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:08
        Ja ci nie napiszę, co mi wczoraj powiedziała znajoma z sanepidu. MOje dziecko niby jest na kwaratannie..ale nie ma IKP, wiec zadzowniłam do znajomej wieczorem prywatnie co robić (ona z innego miasta wiec mi nie sprawdzi ale poradziła co zrobić).
        Powiedziała, ze kurwami rzucali w pracy jak usłyszeli, ze dzieci mają zdalne aby odkorkować sanepid. Oni potrzebują rąk do pracy, sprzetu i na stałe kogoś z IT zeby ich wspomagał jak im coś sprzetowo padnie...a nie dzieci na online wysyłać.
        • ela.dzi Re: Ematki oderwane od reala- To też waszą wina 26.01.22, 11:37
          Ty mi tego tłumaczyć nie musisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka