Dodaj do ulubionych

filologia polska

IP: *.provider.pl / 81.219.229.* 03.05.04, 18:01
zbieram opinie na temat tego kierunku
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna Re: filologia polska IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 03.05.04, 18:46
      Bardzo ciekawy, aczkolwiek dla pasjonatów :). Osoby zainteresowane bardziej
      językiem niż literaturą mogą czuć się zawiedzione, najwięcej pracy jest (na UAM
      przynajmniej) na HLP (historii literatury polskiej). Przytłacza niestety ilość
      lektur do przeczytania :(. Ciekawy jest system fakultetów na UAM - część zajęć
      już na pierwszym roku można wybierać z długiej listy.
      • Gość: Niezorientowany Re: filologia polska IP: *.legnet.optimedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:28
        Tawananna pamiętasz mnie?;-)
        • dafni Re: filologia polska 03.05.04, 20:42
          Ja powoli kończę i szczerze mówiąc odradzam. Przyszłam na studia z powodu
          pasji, a wychodzę mocno zniechęcona.
          • julka.wit badania 05.05.04, 19:18
            Hej, przepraszam za bezczelność... ale własnie jestem w trakcie pisania
            magisterki i poszukuję studentów różnych kierunków do badań, chodzi o 2 testy,
            w zamian oferuję analizę wyników, jeśli znalazłabyś chwilkę czasu proszę o
            kontakt na julka.wit@poczta.fm, pozdrawiam
            Julka
    • Gość: andre Re: filologia polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 20:43
      a ktos wie cos wiecej nt. specjalnosci (nie specjalizacji) filologii polskiej
      na UW o nazwie "jezyk i kultura polska w europie" czy jakos tak.

ciekawi mnie.. ale malo o tym slychac.

• Gość: dafni Re: filologia polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.04, 20:59
        To jest jakaś zupełnie nowa specjalizacja, nie wiem czy nie rusza dopiero od
        wreśnia. Ale pewnie będzie takim samym niewypałem jak "filologia dla mediów".
        • Gość: Misty Re: filologia polska IP: *.acn.pl 05.05.04, 17:10
          Taaa... tez chodziłam przez rok na zajęcia specjalizacyjne z fdm i zrezygnowałam

Chyba Lehrowi się za dużo wydawalo...
          • dafni Re: filologia polska 05.05.04, 18:33
            To prawda. Koncepcję miał może i dobrą, ale coś z realizacją nie wyszło...
            Zajęcia są na strasznie żenującym poziomie:(
        • dori7 Re: filologia polska 15.05.04, 00:32
          Nie sadze, zapowiada sie b. ciekawie, a w ogole caly ten kierunek organizuje
          moja absolutnie ukochana prof. I. :)) wiec raczej zadnego niewypalu nie
          bedzie :))
          • Gość: andre Re: filologia polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.04, 07:06
            czekamy na wiecej szczegolow ;)
    • vilya1 Re: filologia polska 04.05.04, 12:23
      Najpierw gigantyczne rozczarowanie - mnóstwo lektur do przeczytania, które na
      początku wydawały się w większości nie do przebrnięcia, literatura rozkładana
      na czynniki pierwsze i przeniesiona w zasadzie do roli służebnej. Czasami
      zajęcia na zasadzie "Słowacki wielkim poetą był" i powtarzana w
      zakamarkach "Jak zachwyca, jak nie zachwyca". ;-) Z czasem okazuje się, że
      wszystko zależy od tego, na jakich się trafi wykładowców, a czasami nawet tylko
      od naszego podejścia. Okazuje się, że w klasyce można się zakochać. ;-) I świat
      nabiera innych barw. Mimo to wciąż mi się wydaje, że warto połączyć polonistykę
      z kulturoznawstwem - to daje szerszą orientację. Całkiem sporo polonistów
      (zarówno wykładowców, jak i studentów) traktuje literaturę jako zamkniętą
      całość, w której żadne interesujące zjawiska nie zachodzą, ani zajść nie mogą.
      A to dla mnie absurd.
      Pozdrawiam

Vilya.
    • Gość: Desi Re: filologia polska IP: *.elblag.dialog.net.pl 14.05.04, 21:19
      Zbliża się koniec pierwszego roku. Poszłam, bo wydawało mi się, że to jest moje
      marzenie. Teraz trafiło ono na swoistego rodzaju mur - myślę całkiem poważnie o
      zmianie kierunku. Pierwszy Rok na UG ciężki, choć wykładowcy z nielicznymi
      wyjatkami świetni: kompetentni, fachowi pasjonaci. Gorzej z dotarciem do
      książek, któryvh w bibliotekach i czytelniach jak na lekarstwo, a na listach
      lektur mnóstwo. Jeśli chce się mieć życie prywatne trzeba wybierać: albo dobre
      stopnie, albo spotkania ze znajomymi. Smutna prawda. Jak to ujął historyk na
      wykładzie: te studia to drugie po medycynie pod względem trudności!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka