Dodaj do ulubionych

testy makro-duży problem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 15:01
Zwracam się do ekonomistów z prośbą o pomoc w rozwiązaniu testu. Kilka pytań wrzucam i proszę o pomoc w odpowiedziach. Na część z nich już odpowiedziałam, ale chcę się upewnić.
21. Spekulacyjny popyt na pieniądz służy:
a. zabezpieczeniu przyszłych wydatków
b. realizacji zakupów na rynku kapitałowym
c. finansowaniu inwestycji
d. finansowaniu wcześniej zaciągniętych zobowiązań
22. W modelu wzrostu gospodarczego Horroda stopa wzrostu dochodu narodowego uzależniona jest od:
a. współczynnika przeciętnej kapitałochłonności
b. stopy konsumpcji i wydajności pracy
c. współczynnika kapitałochłonności stopy oszczędności
d. amortyzacji i przyrostu naturalnego
27. Podstawową przyczyną problemów związanych z kosztami zewnętrznymi jest:
a. trudność z określeniem pieniężnych strat związanych z występowaniem efektów zewnętrznych
b. brak praw własności lub ich niewłaściwe określenie
c. powiązanie kosztów zewnętrznych tylko z dobrami publicznymi
d. nakładanie się na koszty zewnętrzne problemu gapowicza
28. Dumping występuje, gdy sprzedaż towarów przez jeden kraj na rynek drugiego kraju jestdokonywana:
a. przy niekorzystnym „terms of trade”
b. wbrew nałożeniu przez ten kraj embargu gospodarczemu
c. po cenach niższych niż na rynku krajowym
d. na zasadzie odsprzedaży wcześniej zaimportowanych towarów
29. Wybierz stwierdzenie, które nie jest prawdziwe
a. płaca realna może wzrastać szybciej niż płaca nominalna
b. poziom dochodu narodowego jest czynnikiem różnicującym płace
c. związki zawodowe wpływają na poziom płac
d. płaca pełni na ogół funkcję motywującą
Z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Kagan Re: testy makro-duży problem IP: *.dsl.telepac.pt 24.06.11, 15:48
      Ile placisz?
      • Gość: dobkosia Re: testy makro-duży problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.11, 09:26
        Tobie??? Nawet kopa Ci nie dam boś nie wart zachodu!
        • Gość: Kagan Re: testy makro-duży problem IP: *.dsl.telepac.pt 25.06.11, 11:33
          Jesli wchodzisz na to forum po prosbie, to sie przynajmniej nie popisuj swym chamstwem, bo nie wiesz, czy nie bedziesz kiedys musiala cos u mnie zaliczac...
          • Gość: dobkosia Re: testy makro-duży problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 14:16
            Chamstwo??? Ja??? A co Ty reprezentujesz zadając takie pytania? Jesteś tu by zdzierać marne grosze od studentów reprezentując .???..zapewne mierny poziom. Zaliczać u kogoś takiego? Hmm, chyba teraz wiem skąd mogę mieć takie braki. Musiałam trafić na kogoś podobnego. Pewnie Cię zmartwię, ale poradziłam sobie i bez łaski. Takie osoby tylko mnie mobilizują do tego, by nie upaść tak nisko.
            • Gość: Kagan Re: testy makro-duży problem IP: *.dsl.telepac.pt 26.06.11, 14:45
              Jelsi studiujesz ekonomie, to powinnas wiedziec, ze za darmo otrzymasz tylko bezwartosciowe informacje... I nie mysl, ze tak latwo oszukasz system - nie tacy jak ty to probowali, i nie dali rady!
              • Gość: dobkosia Re: testy makro-duży problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.11, 23:10
                A Ty zapewne czekasz na takich, co? Jak mi życie miłe, "pseudo wiedzy" nie zamierzam kupować. No cóż, przykro mi poradziłam sobie, ale licząc tylko na siebie. Okazało się, że "nie taki diabeł straszny....". Tobie chyba muszę jednak podziękować ...choć spotkać Ciebie na swojej drodze bym nie chciał, bo już mnie mdli. Brrrr
                • Gość: Kagan Re: testy makro-duży problem IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 11:13
                  OK.
    • Gość: Kaganovitch Odpowiedzi - moga sie wciaz przydac... IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 14:09
      21. Spekulacyjny popyt na pieniądz służy:
      a. zabezpieczeniu przyszłych wydatków
      b. realizacji zakupów na rynku kapitałowym
      c. finansowaniu inwestycji
      d. finansowaniu wcześniej zaciągniętych zobowiązań
      - Spekulacji, a więc żadne z powyższych...
      22. W modelu wzrostu gospodarczego Horroda stopa wzrostu dochodu narodowego uzależniona jest od:
      a. współczynnika przeciętnej kapitałochłonności
      b. stopy konsumpcji i wydajności pracy
      c. współczynnika kapitałochłonności stopy oszczędności
      d. amortyzacji i przyrostu naturalnego
      - Kto to jest ten 'Horrible Horrod'? Czyzby chodzilo o Model wzrostu Harroda-Domara, w którym to tempo rozwoju gospodarczego jest zależne od poziomu oszczędności i produktywności kapitału?
      27. Podstawową przyczyną problemów związanych z kosztami zewnętrznymi jest:
      a. trudność z określeniem pieniężnych strat związanych z występowaniem efektów zewnętrznych
      b. brak praw własności lub ich niewłaściwe określenie
      c. powiązanie kosztów zewnętrznych tylko z dobrami publicznymi
      d. nakładanie się na koszty zewnętrzne problemu gapowicza
      - A jak twoj wykładowca definiuje owe "koszta zewnętrzne"? Na mój rozum na pewno nie (b) i nie (c).
      28. Dumping występuje, gdy sprzedaż towarów przez jeden kraj na rynek drugiego kraju jestdokonywana:
      a. przy niekorzystnym „terms of trade”
      b. wbrew nałożeniu przez ten kraj embargu gospodarczemu
      c. po cenach niższych niż na rynku krajowym
      d. na zasadzie odsprzedaży wcześniej zaimportowanych towarów
      - Tu chyba nie ma wątpliwości, że (c)...
      29. Wybierz stwierdzenie, które nie jest prawdziwe
      a. płaca realna może wzrastać szybciej niż płaca nominalna
      b. poziom dochodu narodowego jest czynnikiem różnicującym płace
      c. związki zawodowe wpływają na poziom płac
      d. płaca pełni na ogół funkcję motywującą
      - Idąc logiką twego "guru", powiedziałbym iż (b), choć z drugiej strony im w danym kraju jest wyższy dochód per capita, tym też na ogól rosną też róznice w dochodach, gdyż przy bardzo niskim PKB per capita nie ma możliwości powstania sporych różnic w dochodach, chyba, że zaakceptuje się wymarcie najuboższych (przykladem może byc tu zmniejszenie sie rozpiętości w dochodach w W. Brytanii podczas II Wojny Światowej, kiedy to władze zmniejszyły konsumpcję np. przez wprowadzienie racjonowania wielu towarów). A swoją drogą, to dziś liczy się raczej produkt krajowy brutto (PKB, po angielsku Gross Domestic Product czsyli GDP), a nie dochod narodowy (po angielsku Net Material Product czyli NMP), ktory nie obejmuje np. uslug niematerialnych.
      Pozdr.
      lech.keller@gmail.com
      • Gość: dobkosia Re: Odpowiedzi - moga sie wciaz przydac... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 16:44
        Oto do czego doszłam:
        Ad 21.a; 22.c (tak to chodzi O Harroda-Domara); 27.a; 28.c; 29.b; Tak więc jak się okazuje prawie jesteśmy zgodni :-)) Wielkie dzięki!. A czy mogę liczyć na szerszą konsultację. Nie bardzo mam z kim to skonsultować, bo odpowiedzi moich koleżanek są dosyć rozbieżne.
        • Gość: Kagan Re: Odpowiedzi - moga sie wciaz przydac... IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 16:46
          OK.
          Tyle, ze nie zawsze bede mogl myslec jak twoj wykladowca...
          • Gość: dobkosia kolejny problem z testem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.11, 19:09
            Nie szkodzi, ale może rozjaśni to w jakiś sposób moje myślenie. ;-)
            Rewolucja waluty danego kraju wpływa na :
            a) zwiększenie zarówno eksp. jak imp.
            b) zmniejszenie eksp. i zwiększenie import
            c) powiększenie +salda handlu zagran.
            d) wzrost inflacji.
            A tak w ogóle to jak co to jest ta rewolucja i jak to działa na gospodarkę w kraju i wspłópracę zagraniczna?
            • Gość: kagan Re: kolejny problem z testem. IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 19:35
              Chyba rewaluacja? Wtedy to chyba (b)...
              Chodzi chyba o podwyzszenie kursu danej waluty, czyli jej "umocnienie", co powoduje, ze eksport staje sie relatywnie drogi, a import relatywnie tani...
              Przyklad: przed rewaluacja za zlotowke mozna bylo dostac tylko 25 eurocentow, a po rewaluacji mozna za nia dostac az 30 centow. Wtedy samochod produkowany w Polsce, a sprzedawany (przykladowo) w Polsce za 10 tys. zlotych podrozeje w euro z 2500 euro do 3000 euro, ale niemiecki samochod sprzedawany w Niemczech za 10000 euro potanieje w Polsce z 40000 zl do 33333 zlotych, czyli ze oplacac sie bedzie bardziej importowac samochody do Polski niz je z Polski eksportowac...
              Wiecej na: pl.wikipedia.org/wiki/Rewaluacja
              • Gość: dobkosia Re: kolejny problem z testem. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 13:36
                Tak rzeczywiście rewaluacja. Teraz już wiem dlaczego nie mogłam nic znaleźć na ten temat ;-). Ale jeszcze niezbyt rozumiem liberalizacji handlu zagranicznego. Narzędzia liberalizacji, itp...
                • Gość: Kagan Re: kolejny problem z testem. IP: *.dsl.telepac.pt 28.06.11, 16:25
                  Zacznij od teorii handlu zagranicznego Davida Ricardo.
                  pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_przewagi_komparatywnej
                  Ciekawostka: Polski matematyk Stanisław Ulam poprosił pewnego razu Paula Samuelsona – ekonomistę i laureata nagrody Nobla – by ten wymienił choć jedną teorię sformułowaną na polu nauk społecznych, która byłaby prawdziwa i jednocześnie nie byłaby banalna lub oczywista. Po kilku latach Samuelson w odpowiedzi wymienił teorię kosztów komparatywnych Davida Ricardo ze stosownym komentarzem: O tym, że jest logicznie prawdziwa – matematyka przekonywać nie trzeba; o tym, że nie jest oczywista zaświadczają tysiące ważnych i inteligentnych ludzi, którzy nie potrafili jej sami pojąć lub w nią uwierzyć, nawet gdy im ją wytłumaczono.
                  • Gość: dobkosia Re: kolejny problem z testem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 18:06
                    Znam tę stronę i zapewne setki razy w ostatnim czasie na nią wchodziłam. Jeszcze nie dawno wydawało mi się, że ekonomię czuję, ale po ostatnich testach, których rozwiązałam kilka, ale takich, że mózg mi się lasuje mam wątpliwości. Pytania i odpowiedzi sformułowane tak, że trudno to zrozumieć, a co dopiero odpowiedzieć na nie. Sama nie wiem co wiem, a czego nie wiem, a w ogóle wiem, że nic nie wiem. Trochę zagmatwane, ale to tak jak cała ta ekonomia. Jedna teza jest zaprzeczeniem drugiej, tysiące praw, krzywych, prostych,.... itp, itd. Chyba jestem przemęczona i muszę odpocząć Ufff
                    Wielkie dzięki za wszystko. Mimo nie ciekawego początku, miło było ;-)
                    Pozdrawiam
                    Ps. Gdybyś chciał mi coś jeszcze pomóć....
                    • Gość: Kagan Re: kolejny problem z testem. IP: *.dsl.telepac.pt 28.06.11, 19:07
                      No coz, polecam podreczniki Begga i ski:
                      D. Begg et al. Mikroekonomia, Warszawa 2007, ISBN 978-83-208-1641-9.
                      D. Begg et al. Makroekonomia, Warszawa 2007, ISBN 978-83-208-1644-0.
                      Uczylem sie z nich (to znaczy z ich prototypow, czyli podrecznikow Stanley'a Fischer'a i Rudiger'a Dornbusch'a), a pozniej z nich nauczalem studentow. Nie znam lepszych podrecznikow do ekonomii na poziomie 'wprowadzajacym', choc pewnie takowe moga gdzies byc, ale raczej po angielsku niz po polsku.
                      A jak bys juz musiala, to napisz znow na tym forum, a ja jesli tylko bede miec czas, to postaram sie pomoc...
                      Pozdr.
                      Kagan czyli lech.keller@gmail.com
                      • Gość: dobkosia Re: kolejny problem z testem. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 20:17
                        Dziękuję!
                        Oczywiście bazuję na podręczniku tego autora, ale sama jego wielkość przeraża szczególnie jeśli potrzebuje się pomocy "na wczoraj". Mam egzamin w sobotę, i siedzę przy testach sprawdzając swoją wiedzę. Muszę z przykrością stwierdzić, że trochę jestem zawiedziona swoim poziomem ;-( . No cóż, kiedy studia zaczyna się o dwadzieścia lat za późno. Rozumiem, ze w razie silnej potrzeby mogę jeszcze skorzystać z pana wiedzy i pisać na skrzynkę?
                        Przepraszam za formę "TY". Jak się pisze na forum, to nie wiadomo z kim się dyskutuje.
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Kagan Re: kolejny problem z testem. IP: *.dsl.telepac.pt 28.06.11, 20:24
                          OK! "Ty" jest naturalnym stanem sieci. Prosze wiec pisac "na skrzynke"...
    • Gość: kagan Re: testy makro-duży problem IP: *.dsl.telepac.pt 27.06.11, 19:36
      PS: ale nie licz za bardzo na kolejne konsultacje...
      • Gość: dobkosia Re: testy makro-duży problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 13:32
        Dziękuję bardzo za pomoc i bardzo żałuję, że nic więcej z Ciebie nie wycisnę :-(. Mimo wszystko trochę mi pomogłeś, ale gdybyś miał ochotę wykazać się wiedzą, to chętnie skorzystam. Zapłacę...dozgonną wdzięcznością ;-)
        • Gość: Kagan Re: testy makro-duży problem IP: *.dsl.telepac.pt 28.06.11, 15:32
          OK! :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka