Dodaj do ulubionych

Łatwe studia techniczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 14:26
Witam. Z związku z moją niepełnosprawnością i problemami ze znalezieniem pracy postanowiłem pójść na studia. Tracić czas i pieniądze na studia humanistyczne się chyba nie opłaca wiec postanowiłem pójść na kierunki techniczne.
Skończyłem szkołę zawodową i technikum wieczorowe jako elektryk/ energetyk. W późniejszych latach zrobiłem szkołę policealną jako technik informatyk. O ile przed szkołą policealną miałem serce do informatyki to po jej skonczeniu je straciłem. Została tylko w małym stopniu do grafiki.
Z dwukrotnie zrobionych badan predyspozycji zawodowych wyszło że mam zdolności urzędnicze i proponują mi zawody pedagog, nauczyciel itp.

Obecnie mam ponad 30 lat i szukam jednak studiów technicznych. Matematykę miałem w technikum i szkole policealnej, fizykę w zawodówce (1994-97), chemię w szkole podstawowej. Czy są jakieś "łatwiejsze kierunki" na których moge sobie poradzić? Chce skończyć tylko inżyniera. Jestem z Bielska-Białej wiec w gre wchodzą Bielsko, Katowice i Kraków.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jasam Re: Łatwe studia techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 14:30
      Zapomniałem dodać że zaraz po maturze myslałem o energetyce lub elektrotechnice ale nie wiem jakie są.
      Już raz studiowałem na Akademii Techniczno- Humanistycznej w Bielsku ale oblałem trzy egzaminy z matematyki.
      Stopień niepełnosprawności mam z powodu braku widzenia obuocznego więc odpada budownictwo bo tam trzeba mieć uprawnienia budowlane czyli badania wysokościowe a ich nie przejde.
      • Gość: stopa Re: Łatwe studia techniczne IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.11, 18:18
        Spróbuj może na studia materiałoznawcze na PŚ. A jeśli interesujesz się grafiką to może szkolenie CAD? Dużo rzeczy możesz się nauczyć i trochę pieniędzy dorobić.
    • Gość: df Re: Łatwe studia techniczne IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:35
      Transport, inżynieria materiałowa.
      • Gość: df Re: Łatwe studia techniczne IP: *.adsl.inetia.pl 02.07.11, 10:35
        Zarządzanie i inżynieria produkcji.
        • Gość: Jasam Re: Łatwe studia techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 12:07
          A co mozna robic po zarządzaniu i inzynierii produkcji?

• Gość: Kagan Re: Łatwe studia techniczne IP: *.dsl.telepac.pt 02.07.11, 12:12
            Po zarządzaniu i inzynierii produkcji to można zarządzać produkcją, jak się ma uprzednie doświadczenie w zarządzaniu czy ogólnie produkcji.
            Poza tym, to każde studia techniczne są łatwe na uczelniach prywatnych, większości prowincjonalnych politechnik oraz na tzw. PWSZ.
            lech.keller@gmail.com
            • Gość: Jasam Re: Łatwe studia techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 17:21
              ".. mozna zarządzać produkcją" dziwnie to brzmi i jakoś nie mogę sobie wyobrazic jak to może wyglądać. Przecież kiedyś produkowało się hurtową menadzerów po zarządzaniu albo marketingu i zarządzaniu- czym zarządzanie i inzynieria produkcji produkcji różni się od tego, czy to tylko chwyt reklamowy polegający na zmianie nazwy? W moim mieście zarządzania jest na wydziale Zarządzania i Informatyki natomiast zarządzanie i inżynieria produkcji na wydziale Budowy Maszyn i Informatyki. Z tą różnicą że wydział ZiI ma opinie jednego z najsłabszych a BMiI jest najlepszym.

Trudno znaleźć wydziały techniczne na uczelniach prywatnych większość z nich ma tylko stoły i tablice wiec może kształcić na kierunkach humanistycznych. Osobiście znam tylko jedną prywatną szkołę techniczną - Wyższą Szkołę Techniczną w Katowicach.
          • Gość: nadia Re: Łatwe studia techniczne IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 09:58
            www.wskiz.edu/index.php?option=com_content&task=view&id=167&Itemid=176 oto kilka słów o Zarządzaniu i inżynierii produkcji. Ja bym proponowała informatykę, kierunek popularny, jednak informatyk nadal jest pożądany.
            Lub Automatykę i Robotykę www.wskiz.edu/index.php?option=com_content&task=view&id=2849&Itemid=514 tu jest kilka słów o tym kierunku.
            Powodzenia życzę i pozdrawiam :)
    • Gość: gość Re: Łatwe studia techniczne IP: *.play-internet.pl 02.07.11, 12:42
      A może jednak byś poszedł w kierunku np. fizyki czy matmy? Możesz zrobić takie studia na politechnice i jakby co to możesz dorobić dodatkowo kurs pedagogiczny i robić za nauczyciela. Nauczyciele nie mają źle, sama mam nauczyciela w rodzinie. Możesz uczyć np. w liceum dziennym dla młodzieży i np. w zaocznym liceum dla dorosłych, w ciągu tygodnia nieraz byłbyś w domu o godzinie 15-16. A w zaocznym liceum uczyłbyś tylko raz na 2 tygodnie i nie siedziałbyś w pracy od rana do nocy, tylko jakąś część dnia, a w sumie w wielu zawodach ma się zajęte część weekendu. Albo mógłbyś pracować na półtora etatu w szkole dziennej dla młodzieży i zarobiłbyś swoje. Mógłbyś też uczyć np. na kursach przygotowawczych do matury czy udzielać korepetycji z matmy, teraz jest obowiązkowa matura z matmy, a mało ludzi sobie z nią radzi, więc miałbyś jakieś zajęcie. A jak nie chcesz, to możesz iść na informatykę. Na polibudzie najłatwiejsza chyba jest ochrona środowiska, ale to takie studia, że dyplom możesz schować do szuflady, bo po tych studiach nie znajdziesz pracy w zawodzie
      • Gość: Jasam Re: Łatwe studia techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.07.11, 17:42
        Zastanowie się jeszcze ale może być cieżko.
        Od sześciu lat pracuję w szkole jako pracownik techniczny ( coś pomiędzy elektronikiem, akustykiem a informatykiem. Z pracą dla nauczycieli jest ciężko, szczególnie że w moim mieście jest uczelnia państwowa która kształci m.in matematyków wiec mamy ich nadwyżkę. Ti juz lepsza byłaby fizyka- w mojej szkole i chyba całym mieście ich brakuje. Obecnie są dwie nauczycielki które zbliżają się do wieku emerytalnego. Mam koleżankę która zrobiła matematykę a potem podyplomowo fizykę- jako nauczycielka matematyki nie ma pracy a jako fizyczka może sobie wybierać w jakiej szkole chce pracować.

Będę musiał się nad tą fizyką zastanowić ;)
        W moim mieście jest jedna państwowa uczelnia techniczna kierunki zaoczne lub wieczorowe:
        automatyka i robotyka, informatyka, mechanika i budowa maszyn, zarządzanie i inżynieria produkcji, inżynieria środowiska, ochrona środowiska, włókiennictwo, budownictwo, zarządzanie, transport i inne humanistyczne, medyczne i filologiczne.
        Czy ukończona uczelnia ma jakieś znaczenie przy rekrutacji do pracy? Chodzi mi o to czy uczelnia znana jak politechnika Śląska, Krakowska, AGH jest naprawde lepsza niż np. Akademia Techniczno-Humanistyczna ( w dawnym woj. bielskim uczelnia znana, kiedys nazywała się Politechnika Łódzka- filia w Bielsku-Białej, ma ponad 30 lat)

• Gość: Moncia21 Re: Łatwe studia techniczne IP: 213.77.117.* 03.07.11, 00:51
          Zarządzania i inżynierii produkcji nie polecam. Studia nie są może trudne, jeżeli chodzi o kierunki techniczne, ale nie dają podstaw do pracy. Tam jest jeden wielki misz-masz. Trochę z mechaniki, trochę z budownictwa, trochę ekonomii, inżynierii środowiska, na transporcie kończąc. Jak widzisz są to studia ciekawe, jednakże zbyt rozbudowane programowo. Nie czyni Cb to wtedy eksperta w danej dziedzinie. Niby jest pogląd, że trzeba być wszechstronnym, jednak czy to ma być adekwatne do robienia wszystkiego po łebkach?
          • Gość: Kagan Re: Łatwe studia techniczne IP: *.dsl.telepac.pt 03.07.11, 10:53
            Manager z definicji musi znac wszystko, ale z koniecznosci "po lebkach". To sa studia podobne do tych z ekonomii czy zarzdzania, tyle ze z bardziej inzynierskim nastawieniem.
            • Gość: Jasam Re: Łatwe studia techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.07.11, 18:15
              Szukałem na portalu pracuj. pl jakiego wykształcenia potrzebują i nigdzie nine znalazłem zarządzania i inzynieri produkcji. Najczesciej było automatyka i robotyka, elektronika, budowa maszyn wiec wydaje mi się że do zarządzaniu i inzynierii produkcji będzie cięzko z praca.
              • Gość: Kagan Re: Łatwe studia techniczne IP: *.dsl.telepac.pt 03.07.11, 18:38
                Nie bedzie trudniej niz po zarzadzaniu na uniwerku.
    • prawdziwyzen Re: Łatwe studia techniczne 06.07.11, 17:42
      A może spróbowałbyś jednak przenieść się do Poznania ? Jeśli chodzi o studia techniczne z pewnością mogę polecić www.wskiz.edu/index.php?option=com_content&task=view&id=2992&Itemid=536 sama tam studiuję, jestem zadowolona.. :) Teraz mają nowe fajne kierunki i może tam byś spróbował, szczególnie, że jest taka oferta!:)
      • Gość: hanys Re: Łatwe studia techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 11:45
        Ale reklama
        • Gość: aaa Re: Łatwe studia techniczne IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.11, 21:23
          może spróbuj na pwsz tam niektóre mają unżyniera
          • kaworu92 Re: Łatwe studia techniczne 06.08.11, 14:12
            Przejrzałem pobieżnie ofertę ATH i choć nie jestem stamtąd, to wydaje mi się, że ochrona i zarządzanie zasobami przyrody mogłyby być dobre ;-) Teraz jest zapotrzebowanie na ludzi od ochrony środowiska, którzy działaliby na rzecz lokalnej przyrody, a na tych studiach matmy i fizyki zbyt wiele być nie powinno. Będą tam na pewno nauczać chemii, ale robią tak na każdym kierunku biologicznym ;-) Musiałbyś co prawda zdać maturę rozszerzoną przynajmniej z biologii (tak myślę, nie wiem ilu jest chętnych na ten kierunek na tamtejszej uczelni), ale wcale nie jest taka trudna, często trzeba spojrzeć na zadanie i pomyśleć, korzystając z swojej wiedzy. W tym roku rozszerzenie z biologii było bardziej na myślenie niż na wiedzę i ogólnie uchodzi ono za łatwiejsze od podstaw.

Ale to tylko moja opinia, możliwe, że dla ciebie ten kierunek będzie nieciekawy ;-)
            • kaworu92 Re: Łatwe studia techniczne 06.08.11, 14:22
              Jeszcze coś ;-) Wyższa Szkoła im. Tyszkiewicza prowadzi informatykę ze specjalnością "grafika, projektowanie i multimedia". Pisałeś, że informatyka Cię zniechęca... z wyjątkiem grafiki komputerowej ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka