Dodaj do ulubionych

stypendium socjalne

IP: *.subscribers.sferia.net 30.08.11, 14:41
Będę składała wniosek o stypendium socjalne.
mieszkam z mamą, tatą i bratem on ma 21 lat i pracuje utrzymuje się sam.we wniosku o stypendium nie będę go wpisywać , tylko rodziców i siebie ale muszę iść do gminy po zaświadczenie o liczbie osób pozostających we wspólnym gospodarstwie . i czy babki z gminy uwzględnią brata w tym zaświadczeniu? czy mam im powiedzieć żeby wypisały zaświadczenie ze tylko nas trojka czyli rodzice i ja pozostajemy w tym wspólnym gospodarstwie bez brata?
trochę to zawile ale niech ktoś odpowie,
Obserwuj wątek
    • Gość: olla Re: stypendium socjalne IP: *.ip.attu.pl 30.08.11, 16:32
      Oczywiście ,że brat zalicza się do wspólnego gospodarstwa domowego.Przecież z wami mieszka i pracuje,przez to powiększa sie wam średnia na członka rodziny.Kombinujesz , oj nieładnie , podatnicy mają na ciebie łożyć .Wstydz się.
      • stypendysta Re: stypendium socjalne 30.08.11, 21:05
        Nie wprowadzaj w błąd!

Przede wszystkim zaświadczenie o liczbie osób w gospodarstwie domowym to jakaś brednia, nie wymagana przepisami i w gruncie rzeczy sprzeczna z prawem co do meritum tego zaświadczenia (w ramach potrzeb stypendialnych). Gdyby studentka mieszkała u swoich rodziców z nie pracującym mężem, też studentem, zaświadczenie takie mogłoby skłonić zainteresowaną do złożenia wniosku niezgodnego z prawem, zawierającego większą liczbę osób od wynikającej z art. 179 ust. 4 (w nawiązaniu do ust. 6 - student samodzielny i niesamodzielny finansowo) ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym (PSW). Generalnie w przepisach stypendialnych liczy się nie zamieszkanie, a rodzina wyłącznie w ekonomicznych podstawach jej funkcjonowania. Termin '(wspólne) gospodarstwo domowe' pojawia się w przepisach stypendialnych tylko raz - w art. 179 ust. 6 PSW, gdy jest mowa o kryteriach samodzielności finansowej studenta, a i wówczas dotyczy właściwie tylko sytuacji, gdy samodzielny finansowo, samotny student (a więc nie mogący otrzymać stypendium socjalnego) de facto utrzymuje swoich kiepsko sytuowanych rodziców, stając się w ten sposób głównym żywicielem rodziny - wtedy pomimo wyższych dochodów - wobec ich dzielenia między studenta i rodziców (oraz ich dzieci) student ten ma realne szanse na otrzymanie stypendium.

W konkretnym przypadku pełnoletniego, pracującego i nie kontynuującego nauki brata nie zalicza się do składu rodziny, nie uwzględniając również jego dochodów. Podstawa: art. 179 ust. 4 pkt 3 PSW:

rodziców (...) studenta i będące na ich utrzymaniu dzieci niepełnoletnie, dzieci pobierające naukę do 26. roku życia, a jeżeli 26. rok życia przypada w ostatnim roku studiów, do ich ukończenia, oraz dzieci niepełnosprawne bez względu na wiek.
      • Gość: uos Re: stypendium socjalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 23:37
        to ty się wstydź, że prawa nie znasz, a innych oskarżasz o kombinatorstwo. We wniosku o stypendium wpisuje się dochody: studenta, jego rodziców lub opiekunów prawnych, oraz rodzeństwo uczące się lub studiujące do 26 roku życia. Pracujący brat, który ukończył naukę nie wlicza się do wniosków o stypendium ,choćby zarabiał grube tysiące - tak skonstruowane jest prawo. Dodatkowo w niektórych przypadkach we wniosku uwzględnia się współmałżonka studenta. I tyle. Babcia, która dokłada emeryturę do utrzymania domu czy pracujący dziadek też się nie liczą.
        • Gość: olla Re: stypendium socjalne IP: *.ip.attu.pl 31.08.11, 08:35
          Wstydzę się , więc przepraszam za wprowadzenie w błąd.
    • kwiatuszekk00 stypendium socjalne 10.09.11, 17:39
      A co jeśli mój brat pracuje i studiuje zaocznie i sam sobie opłaca studia, to czy muszę go podawać do dochodu (ma 21 lat)?
      • Gość: też zaoczny Re: stypendium socjalne IP: *.173.32.110.tesatnet.pl 10.09.11, 23:01
        Jeśli jest niesamodzielny finansowo, dodajesz brata i jego dochody. Gdyby w ub. roku i w tym osiągał 783 PLN/m-c (netto) jest samodzielny i zostanie tak on, jak i jego dochody, odliczony od rodziny.
        • gabi149 Re: stypendium socjalne 17.11.13, 11:25
          A ja jestem w sytuacji, gdzie mam dwoch starszych braci zarabiajacych na siebie i nie wiedzialam jak to jest wiec zadzwonilam do sekretariatu i powiedzieli mi ze do rodziny sa zaliczani wszyscy zameldowani i ich wszystkich musze wypisac we wniosku. W zwiazku z powyzszym nie skladalam wniosku, natomiast kolezanka jest w takiej samej sytuacji i jej powiedzieli, ze wliczane sa osoby do 26 roku zycia uczace sie. Zlozyla wniosek i otrzymala stypendium. Wkurzylam sie niesamowicie, w zwiazku z powyzszym uczelnia wprowadzila mnie w blad? Moge sie jakos odwolac?
          • stypendysta Re: stypendium socjalne 18.11.13, 23:58
            gabi149 napisał(a):

> A ja jestem w sytuacji, gdzie mam dwoch starszych braci zarabiajacych na siebie
            > i nie wiedzialam jak to jest wiec zadzwonilam do sekretariatu i powiedzieli mi
            > ze do rodziny sa zaliczani wszyscy zameldowani i ich wszystkich musze wypisac
            > we wniosku.

No cóż, bezczelnie mógłbym napisać, że nieznajomość prawa szkodzi. Tak jednak nie napiszę, ale jeśli rzeczywiście uzyskałaś taką informację, dowodzi to niekompetencji pracownika dziekanatu. Co z tym fantem zrobić? Jeśli takiej informacji nie zawierają oficjalne dokumenty uczelni, raczej trudno Ci będzie sprawę udowodnić. Co w takim razie zrobić? Moim zdaniem powinnaś natychmiast ponownie złożyć wniosek o przyznanie stypendium, w zakresie dokumentowania dochodów członków rodziny zgodny z art. 179 ust. 4 PSW.
    • Gość: stypendium stypendium socjalne IP: *.play-internet.pl 23.11.13, 20:25
      mieszkam sama we wniosku o stypendium socjalne nalezy wpisac czy posiada sie rodzenstwo uczace sie do ukonczenia 26roku zycia. wpisac rodzeństwo z ktorym sie nie mieszka a ktore studiuje ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka