Dodaj do ulubionych

stypendium socjalne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.11, 14:38
Witam, czy z dochodem prawie 800 zł na osobę mam jakąkolwiek szansę na dostanie stypendium socjalnego, mieszkaniowego albo żywieniowego?
Obserwuj wątek
    • stypendysta Re: stypendium socjalne 01.09.11, 17:28
      Gość portalu: gość napisał(a):

> Witam, czy z dochodem prawie 800 zł na osobę mam jakąkolwiek szansę na dostanie
      > stypendium socjalnego, mieszkaniowego albo żywieniowego?

Na stypendium mieszkaniowe i stypendium na wyżywienie szans nie masz, bowiem od 1 października tych świadczeń nie będzie. Zamiast stypendium mieszkaniowego będzie zwiększenie stypendium socjalnego z tytułu zakwaterowania.

Czy masz szanse na stypendium socjalne? To może zależeć od uczelni, w której gestii (a właściwie w gestii Rektora i samorządu studenckiego - jest ustalenie poziomu dochodów upoważniających do przyznania świadczenia, jednak warto napisać o pewnych generaliach.

Zgodnie z art. 179 ust. 3 Prawo o szkolnictwie wyższym (PSW) (wg stanu - po nowelizacji - na dzień 1 października 2011 roku) wysokość dochodu/os. w rodzinie studenta (skutecznie) ubiegającego się o przyznanie stypendium socjalnego nie może być wyższa niż 1,30 sumy kwot określonych w art. 5 ust. 1 i art. 6 ust. 2 pkt 3 Ustawy o świadczeniach rodzinnych. Ta przywoływana kwota to obecnie 602 PLN i właśnie ona jest mnożona przez 1,3. Nie oznacza to jednak, że wszyscy z takim dochodem muszą uzyskać stypendium - pomiędzy 456,3 PLN/os.
      (ustawowy próg obligatoryjności przyznania świadczenia określony w tym samym przepisie) a 782,6 PLN/os. zawiera się sfera decyzji Rektora i uczelnianego organu samorządu studenckiego, ustalających obowiązujący na Uczelni maksymalny próg dochodów umożliwiających przyznanie świadczeń.
      Próg ten zależeć może od wielkości funduszu pomocy materialnej, liczby złożonych wniosków oraz wynikającej z nich indywidualnej sytuacji materialnej wnioskodawców. Istotne jest również i to, że zmiany w PSW (m.in. obniżenie progu samodzielności finansowej o 500 PLN
      i wykluczenie z uznawania za dochód stypendiów innych niż wymienionych w art. 173 (i 199) PSW (a wskazanych w art. 179 ust. 5 PSW) na pewno spowoduje zwiększenie liczby wniosków, co może mieć wpływ na ustalenie parametrów ekonomicznych przyznawania świadczeń i skuteczność wniosków.

Jak z tego wynika, każda teraz udzielana odpowiedź na Twoje pytanie będzie co najmniej myląca i z tego powodu od odpowiedzi na pytania typu 'czy mam szanse?' - nawet jeśli dochód/os. mieści się w granicach (górnych) zakreślonych kwotą wynikającą z art. 179
      ust. 3 PSW - ja zwykle uchylam się, zwłaszcza gdy podawana kwota oscyluje wokół maksymalnego progu ustawowego (który - przypominam - nie oznacza obligatoryjności przyznania świadczenia).

• Gość: gość Re: stypendium socjalne IP: *.play-internet.pl 02.09.11, 20:26
      Wiem, że teraz zmieniły się limity dochodów, żeby dostać stypendium. Najlepiej zajrzyj na stronę swojej uczelni i tam zobacz jakie dochody można mieć, żeby dostać stypendium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka