dorotaw19 08.11.07, 07:34 Hej, mam pytanko studiuje dziennie czy w takim przypadku mogę ubiegać się o rentę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwek07 Re: Renta i studia 08.11.07, 08:54 Mozesz sie starac jesli spelnisz wymagania,tutaj masz link do tego . www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406 Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 a no ma 08.11.07, 14:27 Renta socjalna przysługuje osobie, która: jest pełnoletnia oraz jest całkowicie niezdolna do pracy z powodu naruszenia sprawności organizmu, które powstało: przed ukończeniem 18. roku życia albo w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406 Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaw19 Re: Renta i studia 08.11.07, 14:32 Oki, a czy orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności i brak prawej dłoni od urodzenie uprawnia mnie do takeij renty? Studiuje i potem chciaalbym jednak normalnei rpacowac, czyli mi sie pewnie nienależy? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Renta i studia 08.11.07, 14:39 Tak jak ktos wczesniej napisal,renta ta nalezy sie komus kto wykaze ze ma checi do pracy ale jego niepelnosprawnosc teraz nie daje mu szans podjac pracy bo jak powiesz Im ze chcesz rente na okres studiow to moze byc to zle odebrane.. Masz tez wykazac ze probujesz cos robic w tym kierunku i ze pracujesz nad soba(chodzisz np na cwiczenia itd) ale dzis pracy jakiejkolwiek nie mozesz podjac ,bo jak wiesz musisz miec stwierdzona calkowita niezdolnosc do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaw19 Re: Renta i studia 08.11.07, 14:45 Kurcze, no ale to trochę kiepsko. Studiuje farmacje, te studia trochę wymagaj jednak sprawnosci tej ręki, a jakos daje rade, wieć latwo mi udowodnić, zę tka calkowicie neizdolna do pracy to ja może nie ejstem, ale z drugiej strony jaka ja teraz bez wyksztalcenia mogłabym podjąć pracę? Żadna, bo jesli bez wyksztalcenia to trzeba byc sprawnym do wiekszości prac, bylby to wystarczający argument? a o ćwiczenia to chodzi o rehabilitacje? A po co ja mama chodzić na rehabilitację skoro od tego mi ręka nie urośnie? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrakobieta3 Re: Renta i studia 08.11.07, 18:14 Hmm..., zdecydowanie mylisz pojęcia... Z Twojego posta wprost wynika, że Tobie chodzi po prostu o to, żeby mieć jakieś pieniądze (fajnie, bo stałe w określonym czasie) na czas studiowania. Jednak renta, jak wspomniał Sylwek, została wymyślona dla osób, które pracować nie mogą - a nie nie chcą czy nie mogą ze względów innych niż zdrowotne. Masz rację, rehabilitacja ma sens, kiedy może przynieść jakieś rezultaty. I tu z Sylwkiem się nie zgadzam - po co proponować dziewczynie naciąganie sytuacji rzeczywistej? Albo jest niepełnosprawna albo nie. Ty, Doroto, masz pewien ubytek sprawności i spokojnie otrzymasz jakieś orzeczenie określające jego stopień. Ale renta (w sensie najbardziej merytorycznym) przysługuje osobom, które mają określony staż pracy, konkretne ograniczenia zdrowotne itd. . Owszem, trochę trudniej może byłoby Tobie znaleźć byle pracę dorywczą, ale jest masa propozycji, które i Tobie by odpowiadały. Rany, po co tak kombinować... Sama twierdzisz ostatecznie, że przyzwoicie sobie radzisz. A są tacy, którym naprawdę jest trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotaw19 Re: Renta i studia 08.11.07, 20:39 Może i radzić sobie radzę, ale tka jak mowisz pracy dorywczej nie znajdę, a na dodatek skoro by mi się należała, to dlaczego miałbym z niej zrezygnować? Nie przelewa mi się, a nie mogę dorobić jak np, moję rowieśniczki jako kelnerka ( wyobrażasz to sobie?). Orzeczenie o niepeełnosprawności mam. JA nie mogę wykonywać żadnej rpacy fizycznej, dopóki nie skoncze studiów pewnie innej nie dostane, nawet nie wiadomo czy ją wogóle dostane, a przecież każdy do jakiejś tam pracy jest zdolny, a że rehabilitacja mi nic nie da to nie znaczy, że nie jestem niepełnosprawna. Hmmm, czyli może jednak mogłabym sie ubiegać? Konieczny jest staż pracy? Tylko, jak ja mam mieć staż pracy, skoro niepełnosprawna jestem od urodzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
niepelnosprawni.info Re: Renta i studia 12.11.07, 11:46 Może Pani ubiegać się o rentę socjalną jeżeli niepełnosprawność postała przed ukończeniem 18. roku życia albo w trakcie nauki w szkole lub w szkole wyższej - przed ukończeniem 25. roku życia albo w trakcie studiów doktoranckich lub aspirantury naukowej. Szczególy dotyczące renty socjalnej dostępne są pod adresem: www.zus.pl/default.asp?p=4&id=406 Dodatkowo proszę się dowiedzieć w dziekanacie swojego wydziału na temat stypendium specjalnego wypłacanego dla niepełnosprawnych studentów. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwek07 Re: Renta i studia 08.11.07, 20:45 dorotaw19 nie potrzebujesz stazu pracy aby dostac rente socjalna,,o tym poczytasz na stronie ZUS-u i nie tylko,,i tylko taka rente bys dostala.. dobrakobieta miala na mysli pewnie rente inwalidzka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś