Dodaj do ulubionych

kulturoznawstwo

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.11, 22:30
witam, jestem w klasie maturalnej i zastanawiam się nad wyborem studiów.
Bardzo interesuje mnie kulturoznawstwo, chciałam więc zapytać jak wyglądaja takie studia, czy jest to dobry pomysł i gdzie mogłabym znaleźć pracę.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: M. Re: kulturoznawstwo IP: *.dynamic.chello.pl 03.09.11, 23:27
      Dobry pomysł - jeśli naprawdę się tym interesujesz, masz już jakąś wiedzę i pomysł na to, co chcesz robić po tych studiach. A także jeśli wybierasz znaną, najlepiej państwową uczelnię, i będziesz determinowana, by robić mnóstwo dodatkowych praktyk i staży.
      Jeśli to pomysł taki, ot - pierwszy lepszy, uczelnia taka sobie, a po 5 latach studiów nie będziesz miała żadnego doświadczenia, to lepiej sobie odpuść.
      Wiele też zależy od specjalizacji, jaką chcesz wybrać - sprawdzałaś już jakie są? Lepsza jest w miarę wąska niż "kulturoznawca ogólny".
      Jakbyś miała dodatkowe pytania - pisz. Akurat tak się składa, że robię te studia (co prawda jako drugi kierunek, ale ciągle jeszcze robię...).
      • Gość: maatylda Re: kulturoznawstwo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.11, 10:42
        Chcę studiować na UMK w toruniu. Chodzę do klasy o profilu teatralno-dziennikarskim, i faktycznie interesuje się tym. Na umk kulturoznawstwo tylko jest ogólne.
        Jeśli mogłabym prosić o jakieś informacje dotyczące studiów (dokładnie co robicie, czego się uczycie) byłabym wdzięczna.
        Pozdrawiam N.
        • Gość: M. Re: kulturoznawstwo IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 11:55
          Hej, ja jestem teraz na MU, nie robiłam I stopnia z kulturoznawstwa. W dodatku studiuję na drugim końcu Polski - więc nie mam pojęcia, na ile te dane Ci mogą pomóc ;)
          Na MU u nas jest tak, że I semestr był ogólny dla wszystkich specjalności, potem już tylko przedmioty specjalizacyjne. Pewnie interesują Ci te ogólne: antropologia kultury, filozofia kultury, estetyka, zajęcia warsztatowe z przekazu audiowizualnego...
          Tu masz przykładową siatkę przedmiotów na kulturoznawstwie (tym z drugiego końca Polski):
          www.inok.us.edu.pl/index.php?id=8&studia=2
          Twoja przyszła uczelnia, teoretycznie, również może coś takiego publikować na stronie odpowiedniego wydziału - to by było najbardziej miarodajne (choć siatki się zmieniają).
          Inna rzecz, że nazwy przedmiotów nazwami przedmiotów, ale o tym, co jest ciekawe, a co nie decyduje często głównie, to na jakiego prowadzącego się trafi :) Nieraz byłam baaardzo zaskoczona moimi odczuciami po zajęciach ;)

Jeśli myślisz o sobie jako "dziennikarzu kulturalnym", to najważniejsze są praktyki-staże-praktyki-wolontariaty-praktyki-publikacje-praktyki... Właściwie to w każdej gałęzi kulturoznawczej trzeba oprócz studiów włożyć mnóstwo pracy w zdobywanie doświadczenia - im wcześniej, tym lepiej (na dobrą sprawę, już byś mogła, ale może lepiej ucz się do matury ;))
          Pozdrawiam
          • Gość: M. Re: kulturoznawstwo IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 12:01
            Proszę bardzo, jest i siatka z Torunia:
            www.kulturoznawstwo.umk.pl/pl/studia/75-pierwszy-stopien.html
            Zajęcia z kulturoznawstwie polegają zwykle na czytaniu tekstów (w domu) i dyskusji o nich (na zajęciach)..
    • hawa.etc Re: kulturoznawstwo 04.09.11, 18:25
      To dobry pomysł, o ile gruntownie przemyślisz sobie swoją przyszłość zawodową i będziesz od razu robić wszystko, by wyjść na swoje. Jeśli chcesz organizować imprezy kulturalne, od razu zostań wolontariuszką w jakiejś organizacji zajmującej sie koncertami, czy przedstawieniami i pomagaj - początkowo choćby przy rozdawaniu ulotek w przedsionku kina. Pomyśl o dodatkowych studiach z zarządzania. Jeśli chcesz pisać recenzje/zostać dziennikarką zajmującą sie kulturą, to zainteresuj się portalami tematycznymi i pisz, najpierw za darmo, potem rozglądaj się za coraz lepszymi zleceniami. Jeśli praca w muzeum, to samo - wolontariat, a potem może podyplomówka muzealnicza. Przyłóż się do nauki języków.
      No i jeśli to tylko możliwe, to pomyśl o lepszym uniwersytecie, niż ten w Toruniu. UW ma obszerną ofertę dla kulturoznawców.
      • Gość: Sonia Re: kulturoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 21:15
        ku przestrodze: na 1 z uczelni na tymże kierunki profesor witał studentów słowami: "witam przyszłych sprzedawców, bo tylko taka pracę znajdziecie po tych studiach"
    • Gość: Tawananna* Re: kulturoznawstwo IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 09:44
      Dużo ważnych kwestii padło już w tym wątku, więc piszę krótko: jeśli jesteś typem pasjonata i działacza, to kulturoznawstwo może być niezłym wyborem. Znam parę osób, które całkiem nieźle się po kulturoznawstwie ustawiły (głównie przy organizowaniu najróżniejszych wydarzeń kulturalnych i artystycznych). Ale - to były osoby nieprzeciętne, które od początku studiów robiły mnóstwo różnych rzeczy (np. pomoc przy festiwalach - najpierw wolontariat, potem już zarobkowo), były w tego rodzaju pracy świetne i ją uwielbiają. Poza tym dość wcześnie miały sprecyzowany pomysł na przyszłość.

Niezależnie od wybranego rodzaju wymarzonej pracy, trzeba pamiętać, że pasja, determinacja i umiejętne zbieranie doświadczenia i kontaktów są dla kulturoznawcy kluczowe. A do tego - jakkolwiek kulturoznawstwo daje najlepszy punkt wyjścia do pracy w niektórych branżach, to w zasadzie dokładnie to samo może robić absolwent filologii, politologii czy jakiegokolwiek innego kierunku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka