Dodaj do ulubionych

Wybór kierunku

IP: *.lodz.mm.pl 14.10.11, 12:06
Jestem uczniem LO i niedługo będę stał przed jednym z istotniejszych wyborów mojego życia, wyborem kierunku studiów. Moim wielkim marzeniem jest zostać fizykiem doświadczalnym, interesuje mnie mechanika kwantowa, i z tym wiąże się moje pytanie. Jaki kierunek studiów lepiej przygotuje mnie do takiej przyszłości fizyka doświadczalna na uniwersytecie czy fizyka techniczna na politechnice(słyszałem, że jest to kierunek bardziej praktyczny)?
Obserwuj wątek
    • Gość: irf Re: Wybór kierunku IP: *.t3.ds.pwr.wroc.pl 14.10.11, 13:37
      To zależy od poziomu jaki prezentuje politechnika i uniwersytet. Idź tam gdzie jest wyższy poziom matematyki, po pierwszych latach odpowiesz sobie na pytanie czy na pewno chcesz zgłębiać tajniki fizyki kwantowej (do której jest potrzebna bardzo zaawansowana matematyka).
    • Gość: zxcv Re: Wybór kierunku IP: 195.82.180.* 14.10.11, 16:52
      Nie daj sobie wmówić, że jest to najważniejsza decyzja w życiu! Naprawdę kierunek nie przesądza o ścieżce zawodowej. Są fizycy, którzy odnajdują się w pracy programisty, inżynierowie którzy są handlowcami, automatycy którzy pracują jako specjaliści IT, aktorzy, którzy zostali dziennikarzami itd. itp.

Szczególnie w dzisiejszych czasach, kiedy rynek zmienia się bardzo dynamicznie, trudno jest oczekiwać, że będzie się robiło dokładnie to czego się uczyło na studiach. Grunt to mieć otwarty umysł i kierować się własnym rozsądkiem.
    • Gość: belial Re: Wybór kierunku IP: 178.73.48.* 14.10.11, 19:58
      Spokojnie, pójdziesz na pierwszy rok fizyki to ci się zmieni, a jeśli będzie to dobry wydział np. na UW to najpewniej wylecisz.
    • Gość: gość Re: Wybór kierunku IP: *.play-internet.pl 15.10.11, 01:24
      Powiem tak-ludzie po fizyce doświadczalnej na uniwerku robią kursy pedagogiczne i lądują jako nauczyciele w liceum czy gimnazjum. Nie każdy nadaje się do tej roboty, poza tym kasa marna, jak dostaniesz pełny etat, to się nie zdziw jak zarobisz najniższą krajową. Może mami się niezłymi zarobkami, tylko jak przyjdzie co do czego, to ludzie zarabiają grosze. Podobną kasę dostają doktoranci jako pensji w trakcie doktoratu (muszą pisać doktorat i prowadzić zajęcia ze studentami np. 1 roku licencjatu studiów dziennych i zaocznych), a oni jojczą, że część z nich ma dzieci, są po ślubach, to jedyne ich utrzymanie i nie mają z czego żyć itp. Lepiej by było jakby Twoja żona zarobiła np. 7500zł miesięcznie na rękę, to możesz sobie robić jako nauczyciel, ale jakbyś był sam czy miał żonę z niewysokimi dochodami i przykładowo 2 dzieci na utrzymaniu, to byłoby cienko i musiałbyś rano uczyć w szkole, a popołudniami pracować jako sprzątaczka (sprzątacz? czy jak to się mówi?), żeby dorobić trochę i żeby jakoś żyć. Poza tym nauczyciele nie wytrzymują nerwowo, jakbyś popatrzył na moje gimnazjum, co tam się wyprawiało, to szybko by Ci się odechciało studiowania fizyki na uniwerku, bo po uniwersytetach zostaje się tylko nauczycielami. Jak myślisz, że będziesz wielkim fizykiem po uniwersytecie, to się mylisz. Tak myśli wieku np. chemików po uniwersytetach, a później się dowiadują, że firmy potrzebujące chemików biorą tylko ludzi po politechnikach, a chemicy po uniwersytetach muszą kończyć kursy pedagogiczne i robić za grosze jako nauczyciele albo miesiącami siedzą na bezrobociu czy czasem siedzą na przysłowiowej kasie w Biedronce. Dlatego jak chcesz pracować w jakiejś firmie czy naukowo, to lepiej poszukaj dobrej politechniki, gdzie znajdziesz najlepszą specjalizację na fizyce, bo czasem lepiej zmienić miasto, byle siedzieć na dobrej uczelni. Dlatego jak coś, to radzę pomyśleć o politechnice
      • Gość: belial Re: Wybór kierunku IP: 178.73.48.* 15.10.11, 09:21
        Co za stek bzdur. Ile ty masz lat? 15?
    • kotan12 Re: Wybór kierunku 25.10.11, 09:46
      Zdecydowanie politechnika. Pamiętaj najważniejsza jest praktyka
    • Gość: mar_ek_12 Re: Wybór kierunku IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.11.11, 13:10
      Jeżeli wiesz co Cię interesuje to po problemie. Studia są właśnie po to żeby rozwijać w człowieku jego zainteresowania i żeby pomóc mu w tym, by w przyszłości zajmował się tym co będzie dawać mu satysfakcję. Nie ma co zbyt długo się zastanawiać i kalkulować moim zdaniem, trzeba iść na to o czym wiesz, że Cie interesuje.
      • ratyzbona Re: Wybór kierunku 15.11.11, 14:22
        No fajnie jak jeden na całym forum pyta o kierunek ścisły to też się okazuje, że nie warto studiować. Ogólnie ostatnio mamy jakiś fetysz politechniki. A tymczasem wiem z dość pewnych źródeł że akurat dla ludzi którzy chcieli by się zajmować fizyką naukowo jest dużo miejsc pracy i nawet ciekawych projektów - studentów jest mało więc to co jest prawie nie możliwe na kierunkach humanistycznych - robienie prawdziwej kariery na uniwersytecie jest tam całkiem dostępne. Oczywiście najpierw zarabia się mało ale już profesorowie nie głodują - to kariera w której na kasę się czeka ale za to może dać olbrzymią satysfakcję.
        • simply_z Re: Wybór kierunku 15.11.11, 16:32
          a jakie dziedziny?
    • 44444444443234ffdd Re: Wybór kierunku 20.11.11, 22:16
      A może coś z rachunkowości i finansów na WSSE. Polecam bardzo mocno:)
      • Gość: Alina Re: Wybór kierunku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.11, 08:38
        44444444443234ffdd napisał:

> A może coś z rachunkowości i finansów na WSSE. Polecam bardzo mocno

i d i o t a
        • 44444444443234ffdd Re: Wybór kierunku 22.11.11, 23:57
          Może zanim zaczniesz mnie oceniać, najpierw sprawdź te szkoły i zobacz co prezentują. Z warszawskich uczelni wyższych prywatnych są moim zdaniem jednymi z lepszych.
    • Gość: Sasza Re: Wybór kierunku IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.11.11, 18:58
      Studia to czas kiedy wreszcie sami zaczynamy decydować o tym czego będziemy się uczyć. Ja wybrałam fizjoterapię i naprawdę jestem szczęśliwa, że nie mam już nic wspólnego np z matematyką i całkami ;) Studia to moim zdaniem najlepszy okres w życiu człowieka!
    • Gość: eM Re: Wybór kierunku IP: *.hsd1.ca.comcast.net 25.11.11, 23:12
      fizyka na bardzo dobrym uniwersytecie i wyjazd na zachod w czasie studiow, zeby popracowac w nowoczesnym laboratorium.... po studiach doktorat na zachodzie i jestes naukowcem - co z tym zrobisz, zalezy od ... szczescia ;-)
    • niebieska_grzywka Re: Wybór kierunku 29.11.11, 01:01
      Ja studiowałam Fizykę techniczna na polibudzie i jeśli chcesz robić karierę naukową to 100 razy bardziej polecam ci tę opcję. Lepsze przygotowanie praktyczne i jak się dobrze zakręcisz to od początku studiów możesz już coś ze sobą robić, poza tym tytuł inżyniera to ...tytuł inżyniera. ale z góry ci mówię, że jest ciężko i musisz być pasjonatem, ze 100 osób inżyniera konczy 20-30. Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Fizyka jest też kierunkiem zamawianym na niektórych polibudach, więc radzę ci spróbuj i jak bedziesz w 1. 10 to dostaniesz 1000 zł stypendium:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka