Dodaj do ulubionych

School of Form

25.11.11, 23:26
Jestem tegoroczną maturzystką, mieszkam w Poznaniu, i już od jakiegoś czasu zastanawiam się nad studiowaniem designu. Dlatego też chciałabym się spytać, czy ktoś mógłby mi udzielić informacji odnośnie tej szkoły - sposobu rekrutacji, samego studiowania i perspektyw związanych z ewentualną pracą w zawodzie.

Będę wdzięczna, jeśli odezwie się ktoś, kto wie cokolwiek o tej szkole :)
Obserwuj wątek
    • hawa.etc Re: School of Form 26.11.11, 09:44
      Mają powiązania z SWPS, więc prawdopodobnie nie zwiną interesu w środku semestru (choć nigdy nic nie wiadomo). Poza tym przeprowadzają egzamin wstępny, więc to też dość dobrze wróży (o ile egzamin nie jest fikcją). Myślę jednak, że zawsze warto najpierw spróbować dostać się na uniwerek artystyczny.
      • Gość: gosc Re: School of Form IP: 178.73.48.* 13.04.12, 19:00
        czy ktoś kto studiuje mógłby się wypowiedzieć na temat szkoły, nigdzie nie ma żadnych informacji na forach oprócz oficjalnych na stronie.
        • polanka25 Re: School of Form 14.04.12, 20:08
          Na Facebooku jest oficjalny fanpage School of Form, można tam pytać samych studentów o opinię o uczelni. School of Form jest nazwą handlową kierunku wzornictwo w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej Wydział zamiejscowy w Poznaniu. Jedno jest pewne - nie ma drugiej uczelni w Polsce z takimi wykładowcami - Zięta, Skalska, Jacobson-Cielecka - to już coś mówi o jakości studiów.
    • Gość: Jobson Re: School of Form IP: *.tvk.torun.pl 05.08.12, 12:01
      Czy ktoś wie, czy w przyszłym roku będą przyznawane stypendia w SoF?
      Na stronie straszą, że od przyszłego roku nie będzie tak korzystnych systemów stypendialnych,
      a ja właśnie za rok chciałem składać tam portfolio <shit>.
      pzdr
      • hawa.etc Re: School of Form 05.08.12, 12:16
        Ta szkoła padnie bez stypendiów. Czesne jest tam po prostu za wysokie na polskie warunki, a popyt na kierunki artystyczne nie jest sztywny, zaś populacja kandydatów na studia maleje z każdym rokiem. Ludzie będą woleli podszkolić się i ruszać na ASP, zrezygnować z kierunku artystycznego, albo zadowolą się pobliską WSUS, która jest tańsza. Dlatego na Twoim miejscu nie nastawiałabym się na SoF, bo jej żywot może być krótki.
    • Gość: marta Re: School of Form IP: *.dynamic.mm.pl 06.08.12, 19:05
      hej, jestem studentką sofy (bo tak w skrócie nazywamy naszą uczelnię) od roku i jestem bardzo zadowolona ze swojego wyboru! Program studiów jaki i sposób w jaki się tam uczymy jest czymś w Polsce niespotykanym - największy nacisk jest kładziony na praktykę, kreatywność i samodzielne myślenie. Opiekę nad studiami sprawuje jedna z najbardziej wpływowych osób ŚWIATOWEGO designu - Li Edelkoort - i nie jest to ściema - Li przylatuje do nas co 6 tygodni, ogląda nasze prace, rozmawia z nami, doradza... Reszta kadry to też bardzo często ludzie w świecie projektowania znani, ale przede wszystkim PRAKTYCY, którzy zajmują się tym, o czym uczą, są na bieżąco z wszystkim, co w świecie designu ważne.
      Szkoła dysponuje świetnie wyposażonymi warsztatami (ceramicznym, ślusarskim, stolarskim, krawieckim, salą komputerową i pracownią foto-video), z których można korzystać także poza godzinami zajęć, ale co ważniejsze, zawsze jest w nich opiekun, który pomaga i doradza. Pomysł na szkołę był taki, by łączyć humanistykę i design - i tak też jest - zajęcia np. z filozofii miałam w tym roku w warsztacie ceramicznym, gdzie przy pomocy filozofii i gliny otwierano mi głowę na nowe sposoby myślenia.
      Jeśli chodzi o pracę po studiach - jestem pewna, że z tym nie będzie problemu. uczymy się nie tylko projektowania, ale też po prostu zaczynamy rozumieć design i zasady które nim rządzą, będziemy więc mogli pracować "wokół" designu, jako krytycy, kuratorzy, popularyzatorzy, edukatorzy... tak naprawdę sofa pozwala na całkowicie indywidualne podejście do studiów i tylko od studenta zależy, jaką drogę wybierze.
      Nie wydaje mi się też by szkoła miała upaść - projekt cały czas się rozwija. :)
      pozdr.
      • Gość: MartaG Re: School of Form IP: *.ip.netia.com.pl 12.08.12, 16:41
        Witam, miło że w końcu odezwała się osoba najbliżej tego czyli studentka :)
        a czy mogłabyś powiedzieć jak wygląda tam ten godzinny egzamin sprawdzający ?
        • Gość: marta Re: School of Form IP: *.debica197.tnp.pl 17.08.12, 19:54
          Hej MartoG,
          egzamin wyglądał tak, że dostałam kartkę, na której były wydrukowane zdjęcia różnych przedmiotów, projektów np. lampa, wazon, rower, filiżanka, stół, i trzeba była patrząc na te przedmioty i analizując je, odpowiedzieć na kilka pytań typu: które, z tych przedmiotów mogłyby należeć do jednej osoby, co możesz o niej powiedzieć? /wiek, pleć, zawód itp./, które nie pasują do zbioru, czy widzisz cechy wspólne, czy znasz nazwiska autorów, potem te pytania mogły być rozwinięte podczas rozmowy kwalifikacyjnej, komisja mogła zapytać, dlaczego tak sądzisz...
          z kolei w innej turze rekrutacji zadanie wyglądało tak, że ludzie dostali zdjęcie osoby oraz zdjęcia przedmiotów, mieszkań i in. i musieli wymyślić całą osobę i jej historię, to znaczy kim jest ta osoba, jak się nazywa, czym się zajmuję, ile ma lat itp., musieli wybrać fotografie do niej pasujące,a potem na rozmowie wyjaśniali dlaczego tak wybrali i co przez to rozumieją.
          Jobsonie,
          to super, że idziesz na drzwi otwarte sofy, na pewno dużo się tam dowiesz o szkole i przekonasz się czym to pachnie. :D Niestety, nie mieszkam w Poznaniu i nie będzie mnie jutro w sofie, ale możemy "porozmawiać" mailowo, jeśli chcesz albo spróbować się spotkać w innym terminie. ;] pozdrawiam
      • Gość: Jobson Re: School of Form IP: *.tvk.torun.pl 14.08.12, 14:07
        Hey Marta, będę na drzwiach otwartych w SoF w sobotę (18 sierpnia), mieszkasz może w Poznaiu, chciałbym z tobą porozmawiać na wiadomy temat.
        • Gość: marta Re: School of Form IP: *.debica197.tnp.pl 17.08.12, 23:51
          Jobsonie,
          to super, że idziesz na drzwi otwarte sofy, na pewno dużo się tam dowiesz o szkole i przekonasz się czym to pachnie. :D Niestety, nie mieszkam w Poznaniu i nie będzie mnie jutro w sofie, ale możemy "porozmawiać" mailowo, jeśli chcesz albo spróbować się spotkać w innym terminie. ;] pozdrawiam
          • Gość: Jacobson Re: School of Form IP: *.tvk.torun.pl 27.08.12, 01:32
            Hey Marta,
            jeśli więc możesz to odezwij się proszę na gg (39117008), mam parę pytań do Ciebie.

Pozdrawiam
            Jacobson

• Gość: marta Re: School of Form IP: *.116.234.222.lapy234.tnp.pl 27.08.12, 14:47
              Jobsonie, nie mam gg!
              możesz napisać maila: jakubowska.marta@tlen.pl
            • Gość: marta Re: School of Form IP: *.116.234.222.lapy234.tnp.pl 27.08.12, 14:48
              nie mam gg!
              możesz napisać maila: jakubowska.marta@tlen.pl
    • Gość: xyz Re: School of Form IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.14, 00:25
      Szczerze mówiąc jestem troche zawiedziona i zarazem zniesmaczona. Dostałam się do sofy, jednak dopiero kiedy otrzymałam info na meila, że rozmowa została rozpatrzona pozytywnie, zostały udostępnione materiały z których wynika, że za język trzeba dopłacić za semestr dodatkowe 600zł, za dyplom, seminarium. Wszystkie te informacje powinny być podane od początku jasno i czytelnie na stronie sofy. Nie dla każdego 600 zł to grosze. Po za tym zawarcie umowy wiąże się z tym, iż studia musisz ukończyć, a jak nie, to musisz zwrócić uczelni pieniądze, które dostałaby od Unii za studenta. A to oznacza, że w razie czego, jak Ci się nie spodoba w szkole, nie zrezygnujesz ot tak, ale wiążą się z tym wielkie jak dla mnie koszty.
      • Gość: gosc Re: School of Form IP: *.ssp.dialog.net.pl 02.06.14, 23:39
        A tobie ogolnie nauka sie podoba? Czy jest satysfakcja z uczenia sie tam?
      • Gość: . Re: School of Form IP: *.icpnet.pl 06.07.14, 22:22
        a jak wyglądała Twoja rozmowa kwalifikacyjna ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka