Dodaj do ulubionych

Studia prawnicze a wiek

IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 18:11
Widzę, że były podobne tematy wałkowane. Obecnie jestem absolwentem studiów ekonomicznych, lecz od jakiegoś czasu mąci mnie w głowie jeden kierunek PRAWO. A to przez moją przyszłą małżonkę, która studiuje prawo jako drugi kierunek. Obecnie pracuję w sferze bankowości ale parę osób też mnie zachęca w pracy na studia prawnicze zaocznie, ponieważ też je skończyły. Druga sprawa interesuje się gałęzią prawa finansowego po czym bym chciał zostać radcą prawnym. Druga opcja to aplikacja komornicza. Czy jednak w wieku 28 lat to nie za późno na studia prawnicze?
Obserwuj wątek
    • Gość: zalamka Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.12, 18:14
      jezzzzzzzzzzzzzzu ,czytam cie od zeszlego roku ,to jeszcze się nie zdecydowales??
      • Gość: dimicare Chyba mnie pomyliłeś z kimś innym IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 19:03
        To mnie pomyliłeś z kimś innym. Choć widzę, że są tutaj podobne tematy ale napisałem tutaj pierwszy raz.
    • Gość: ggg Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.12, 18:17
      Zapomnij. 5 lat studiów + 2 aplikacji, strata kasy i czasu. Zwróć uwagę, że prawo finansowe to raptem 1-2 semestry, a po co poświęcać czas na wkuwanie historii prawa, doktryc, etc.

Cóż, niestety za wybory młodości trzeba płacić. Sam skończyłem wydział prawa i administracji, a myślę teraz o rachunkowości/ekonomii, ale chyba jednak odpuszczę.
      • Gość: dimicare Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.12, 19:04
        Czemu odpuszczać? Podobno na naukę nigdy nie jest za późno :) Znam także wielu informatyków co zaczynali studiować po 30stce :) U mojej przyszłej małżonki na prawie są osoby po 40scte :)
        • Gość: Jupiter Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.dynamic.chello.pl 22.04.14, 09:36
          Przecież 28 lat to przecież całkiem normalny wiek na rozpoczęcie studiów... Jedni około 30stki zaczynają drugie studia, inni - Ci np. co wyjechali za granicę i wrócili, zaczynają pierwszy kierunek itd. Nie jest to wiek, który miałby cokolwiek przekreślać. I często i gęsto ludzie w tym wieku zaczynają studia takie jak prawo, administracja, informatyka czy lingwistyka - wszystkie Trwają po 5 lat i są ciężkie a jednak jak widać chętnych jest i niektórym na prawdę się udaje na tym skorzystać. Niektóre kierunki mają skrócone opcje biegu studiów - np. prawo na Uniwersytecie Wrocławskim zamiast 5 letniego - może być 2,5 letnie.
          Ale nic za darmo - musisz posiadać licencjat z humanistycznego kierunku. Jeśli masz to masz otwartą drogę do szybszego dyplomu.
          • Gość: Webre Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 09:06
            Wiem nie ma żadnego wpływu na to jakie studia możemy rozpocząć a jakich nie możemy. Po pierwsze nie słyszałem o kierunku na który by nie przyjmowali np ludzi po 50 roku życia. Po drugie uczymy się dla siebie nie na pokaz - i nawet po 40 czy 50 roku życia można zacząć studia które trwają 5 lat, tak jak prawo czy nawet medycyna. Zresztą na który Wydział Prawa w Polsce byście nie poszli, to zobaczycie, że na studiach głównie zaocznych studiują ludzie właśnie w takim wieku. Jedni po 40 studiują prawo dlatego, bo chcą coś w tym kierunku osiągnąć, a inni studiują dlatego, bo ten kierunek jest niezwykle ciekawy - i studiują prawo dlatego i tylko dlatego, nie po to żeby brać udział w "wyścigu szczurów", tylko po prostu by zaznajomić się z tematem - dla siebie. Dlatego super opcją jest 3 letnie prawo , czy 2,5 letnie na UWr. Ponieważ szybko można się zaznajomić w najważniejszymi dziedzinami prawa w Polsce i zdobyć magistra prawa. A czy już później podejmiemy dalsze kroki w kierunku prawa, czy na dyplomie zaprzestaniemy - zależy tylko i wyłącznie od nas.
      • Gość: Windykator_IT do ggg: a co obecnie robisz? IP: *.plusgsm.pl 08.04.12, 21:27
        Bo rachunkowość nie jest jakimś przedmiotem, który byłby czasochłonny aby z niego zrezygnować. Dobrych księgowych zawsze będą potrzebni.
        • Gość: Panufnik Re: do ggg: a co obecnie robisz? IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.14, 09:27
          U mnie na Ekonomii na WPAE UWr są nawet osoby w wieku +/- 50 lat i radzą sobie n tych studiach zdecydowanie lepiej niż młodzi. Także na Ekonomii też nie ma reguły. Moim zdaniem żeby studiować nie jest za późno nigdy. Szczególnie w dzisiejszych czasach, gdy otworzyło się tyle ciekawych kierunków i specjalności. W tym roku otworzyli kolejną na Ekonomii - rachunowośc i podatki.
    • Gość: MaciekSept Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.dynamic.chello.pl 20.03.14, 09:36
      jak masz licencjat z jakiegokolwiek przedmiotu humanistycznego to super alternatywą dla 5 letniego prawa jest prawo 2,5 letnie na Uniwersytecie Wrocławskim (na przykład, bo z tego co słyszałem jest też w Katowicach i w Warszawie). No i nie jest z późno na takie studia, bo we Wrocławiu większość grupy to osoby w wieku plus minus czterdzieści lat. Osoby które pracują w zawodach powiązanych z prawem, ale nie mają pełnej możliwości rozwoju, ponieważ brakuje im dyplomu prawa. 2,5 roku na dyplom prawa to na prawde nie wiele. Oczywiście mówię tu o osobach, które mają pojęcie i są obyte w pracy powiązanej z prawem, a nie o laikach.
      • wydzial.pr Re: Studia prawnicze a wiek 26.03.14, 23:15
        Zapraszamy na Drzwi Otwarte Wydziału Prawa, Administracji i Ekonomii które odbędą się 30 marca 2014. Tak otrzymacie odpowiedzi na wszystkie nurtujące Was pytania. drzwiotwarte.wpae.uni.wroc.pl/
    • Gość: goplan Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.14, 13:29
      Nie ma reguły w jakim wieku iść na te studia. Wystarczy, że pójdziesz na jakikolwiek Wydział Prawa w Polsce i zobaczysz, że na studiach prawniczych (w szczególności w trybie zaocznym) zróżnicowanie wiekowe w grupach jest ogromne. Wiadomo - większość to ludzie prosto po maturze kontynuujący nieprzerwanie naukę. Ale jest też bardzo dużo osób w wieku 30 - 40 a nawet 50 lat i więcej. Na te studia nigdy nie jest za późno. No i idą na nie ludzie z naprawdę różnych środowisk. U mnie w grupie na prawie zaocznym (Wrocław WPAiE) jest Pan który jest dyrektorem gimnazjum z jakiejś miejscowości i ma 54 lata. W ogóle nie czuć różnicy wieku. Wszyscy się fajnie jednoczą i są zgrani. Studia są bardzo ciekawe, ćwiczenia prowadzone często na zasadzie dyskusji na wskazany temat. każdy może się wypowiedzieć i usłyszeć zdanie innych. A to że wiek studentow jest zróżnicowany - jeszcze bardziej urozmaica ten i tak ciekawy sam w sobie kierunek.
    • Gość: Dominik Pawlak Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.dynamic.chello.pl 30.06.14, 10:02
      U mnie na roku na prawie na UWr są dwie osoby po technikum ekonomicznym, które mają zrobiony licencjat z ekonomii, a jedna dziewczyna jako drugi kierunek studiuje właśnie ekonomię (teraz jakoś się broniła). W innych grupach też są ludzie po ekonomii, więc chyba w miarę dużo osób się decyduje na ten kierunek. A wiek... wiadomo, że najwięcej jest maturzystów, ale są też ludzie po 30 i 40.
      • Gość: Kacperski Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.dynamic.chello.pl 01.08.14, 10:16
        Ogólnie na studiach prawniczych i administracyjnych w trybie zaocznym jest sporo osób w wieku powyżej 35 lat - i zawsze było. Ci ludzie już zazwyczaj są "ustawieni" - pracują na wysokich stnowiskach w urzędach itp. I to jest też dodatkowy plus dla młodych maturzystów, którzy mogą sobie przez to nawiązać znajomości a co za tym idzie - znaleźć pracę. Mój brat studiuje prawo na Uniwersytecie Wrocławskim zaocznie i ma dużo osób powyżej 30 w grupie, ale więcej "maturzystów".
      • Gość: gosc Re: Studia prawnicze a wiek IP: *.cdma.centertel.pl 10.02.16, 18:11
        Nie masz odwagi, aby używać swoich prawdziwych personaliów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka