Dodaj do ulubionych

kuchenne kolekcje

30.07.13, 19:39
kolekcjonujecie cos oprócz przepisów? mieszanki ziołowe? oliwy aromatyzowane? starą porcelanę, włocławek, bolesławiec? srebrne sztućce-nie-do-pary? a może sól, jak ta pani?
www.moeyskitchen.com/2013/07/zweierlei-focaccia-mit-meersalz-oder.html
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: kuchenne kolekcje 30.07.13, 19:46
      Nico.
      Kiedyś miałam obsesję nt przypraw, ale dość szybko zrozumiałam, ze posiadanie dużej ich kolekcji kończy się zwietrzałymi zbiorami. Wszystko inne mi się tłucze albo przypala, wiec problem rozrośniętych zbiorów poniekąd się anihiluje, czego życzę wszystkim chomikom tego świata wink
    • czekolada72 Re: kuchenne kolekcje 31.07.13, 18:59
      Oooo, gromadziłabym duzo wiecej, ale zabrakło juz miejsca uncertain
      Mam regał z ksiazkami kucharskimi i czasopismami ; sztucce, zastawy, serwisy szklo - czesc dostalam w spadku tzw, czesc - wyszperłam w rozmaitych zakatkach. I chyba tak naprawde - to to najlepiej lubie takze zwozic z rozmaitych wakacji wink
    • misia72 Re: kuchenne kolekcje 31.07.13, 20:52
      tak, ksiazki i filmy opierajace sie o kulinaria smile
    • fettinia Re: kuchenne kolekcje 31.07.13, 22:49
      starej porcelany wiele nie zostalo,srebrne sztucce jakies sie ostaly
      mam jeszcze(ale troche sie stluklo) rozne szklane naczynia,butelki w dziwnych ksztaltach,szklane zwierzaki(spadkowe)-cala witryna sie uzbierala-zrobie zdjecie to ci pokaze smile
      z porcelanowych figurek rodowych ostal mi sie tylko bialy kot smile a babcia miala cala szafke-i nikt nie wie co sie z tym stalo sad
    • shachar Re: kuchenne kolekcje 01.08.13, 15:11
      Wszystko, co mi przypadnie do gustu. Ksiazki, rondelek miedziany z fajansowa raczka o poj, pol kubka. A Ty Buka, co zbierasz?
      • kanuk Re: kuchenne kolekcje 01.08.13, 15:49
        z tego co wiem ,to jagody.
        • qubraq Re: kuchenne kolekcje 13.08.13, 10:07
          Dawniej kiedy stałem lepiej finansowo to chodzilem pod bazarkami i u ulicznych kramarzy zagladałem za starymi sztućcami; troche tego uzbierałem; bardzo mi sie podobają stare stalowe noże mocno nadgryzione przez korozje; stare widelce takie wielkie no i łyżki ogromne i głębokie ale na srebrne nie miałem dość środków; srebrne przedwojenne mam do dzis po moich rodzicach; trzymam do dzis sprawne różnorakie maszynki babcine z XIX wieku, wałek drewniany do ciasta, serwetki haftowane jeszcze przez moja drugą babcię; smutkiem mnie napawa myśl co z tym będzie jak "odejde na drugi brzeg" ... pewnie dzieci to wywalą na śmietnik; przyprawy to inna bajka, mam ich sporo i co jakis czas cos jeszcze wypatrze na jakims straganie na bazarze czy na jarmarkach ulicznych; sporo moich przypraw to moje własne samoróbki ziołowe z roślin ogrodowych, warzyw i okolicznych podwilanowskich łąk oraz z Podlasia;
          • czekolada72 Re: kuchenne kolekcje 13.08.13, 10:20
            qubraq napisał:

... pewnie dzieci to wywalą na śmietnik;
            Dlaczego tak pesymistycznie?
            • qubraq Re: kuchenne kolekcje 14.08.13, 10:50
              czekolada72 napisała:

> Dlaczego tak pesymistycznie?

Chciałbym się mylić... może za mało ciepła im dałem choc bardzo sie starałem, to skutki mojego domodzieckowego wychowania, dobrze chcialem ale wyszło jak wyszlo...
              • czekolada72 Re: kuchenne kolekcje 14.08.13, 11:36
                Tez samodzieckowo wychowalam, poki co - efekty sinusoidalne, ale ludze sie, ze w efekcie koncowym.... ze moze az tak zle nie bedzie.... czego i tobie zycze smile
    • turchanyi Re: kuchenne kolekcje 14.08.13, 15:13
      To się przyznam. Kolekcja jest bardzo kuchenna. Ponad setka (naprawdę nie wiem ile) jajników czyli kieliszków na jajco na miękko, kališek na vajce itp. W zasadzie każdy albo prawie każdy naród tego naczynia używa, kupić można wszędzie, za tanie (przeważnie) pieniądze, w każdym bagażu podręcznym się mieści. Lubię tą kolekcję smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka